Hodnotové hranice mezi voliči politických stran v ČR Prezentace z výzkumu podpořeného grantem č. 624214 Grantové agentury Univerzity.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství Mojmír Hampl Viceguvernér ČNB Žofínské fórum na téma „České zemědělství“ 10. března 2014.
Advertisements

Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
ROZPOČET Mgr. Michal Oblouk.
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
Zdravotnictví po „velkém třesku“ Zdraví, zdravotnictví a evropské fondy Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České.
Evropa na rozcestí Milena Vicenová ČZU Praha,1. listopad 2013.
Dopady CR na rezidenty, případová studie Lipno nad Vltavou Pavlína Kubů 1.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n.
Agregátní poptávka a nabídka
ZELENÁ KNIHA Daňová politika ČSSD, vyrovnaný rozpočet a euro.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
TÉMA: SPRAVEDLIVÁ REFORMA HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY AUTOŘI: JAN MLÁDEK, JIŘÍ HAVEL HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA.
Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.
Vypracoval: Štěpán Bill
Domácí rozpočet Poměr mezi příjmy a výdaji
Soustava veřejných rozpočtů II.
Model penzijního připojištění Jan Kořistka. Model Model typu "best estimate" vytvořený v Excelu Vychází ze skutečných dat o portfoliu penzijního připojištění.
Makroekonomie I ( Cvičení 1 – Úvod do studia ekonomické teorie )
Faktory ovlivňující výsledky zadávacích řízení - komparace veřejných zakázek zadaných obcemi a centrální státní správou Jan Pavel Listopad 2012 Názory.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
VY_32_INOVACE_ 17 Státní rozpočet.  Je schvalován každý rok parlamentem  Obsahuje část příjmovou a část výdajovou VY_32_INOVACE_ 17 Státní rozpočet.
Regionální politika ČR a EU 2 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
NEZAMĚSTNANOST V LIBERECKÉM KRAJI
Rámec financování výzkumu a vývoje v České republice a OP VaVpI (k 28. červnu 2007) Dr. Marek Blažka Sekretář Rady pro výzkum a vývoj.
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
Ministerstvo financí ČR Výsledky auditu návrhu státního rozpočtu na rok 2007 Ministr financí Vlastimil Tlustý 1. náměstek Eduard Janota Poradce Miroslav.
Informace z oblasti výzkumu (Předsednictvo RVŠ, ) Tomáš Opatrný.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ 19. března 2015.
Mezinárodní obchod a pohyb kapitálu
Sněm Rady vysokých škol1 Rozpočet vysokých škol na rok 2009.
Zpomalení růstu na Západě a souvislosti s vývojem ČR Pavel Kohout Property Index, Partners for Life.
Znalost pojištění ve veřejném mínění Bc. Petr Horák Brno, červen 2012 Vedoucí: Ing. Zuzana Hrdličková, Ph.D. Obhajoba bakalářské práce Oponent: Ing. Ondřej.
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
Diskuse u kulatého stolu na téma Sociálně prostorová diferenciace obyvatelstva a její vliv na kvalitu života ve městech a obcích České republiky Univerzita.
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2007 I.náměstek ministra financí Ing. Eduard Janota 11. září 2006.
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Rozpočtový proces a jeho kontrola
Komunální volby v Brně 2014 Kvantitativní přístupy v politologii Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity.
Financování kapitol státního rozpočtu II
Trh bydlení EKBY- 4. přednáška 15. března Specifika bydlení heterogenní, komplexní zboží zboží dlouhodobé spotřeby fixace v prostoru ostatní specifika:
UKRAJINA Vypracovala: Monika Hrnčířová UČO:
Státní rozpočet a daně Občanský výchova 9. ročník.
Finanční gramotnost: Peníze a jejich časová hodnota.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
JÁ JAKO OBČAN ČESKÉ REPUBLIKY ZS1BP_PIV4, jaro 2015 Mgr. Kateřina Mrázková, Ph.D.
Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Mgr. Ludmila Němcová Ing.
Vyhodnocení Programu prevence kriminality Výzvy kola Programu prevence kriminality –1. řádné – ukončeno v únoru 2013 –2. pro obce spolupracující.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek. Téma na dnešní cvičení Příjmy a výdaje obce za léta 2,3,4,5 a 6 –Obecné příjmy a výdaje –Zohledňuje se: Počet obyvatel.
STEM Které souvislosti vstupu do EU veřejnost nejvíce zajímají? Nejnovější data STEM tisková zpráva ze dne
WARSAW VILNIUS PRAGUE BRATISLAVA BUDAPEST BUCHAREST SOFIA KIEV Lobbing a politika Praha, 09/02/2012.
ROZPOČTOVÁ GRAMOTNOST- rodinný rozpočet
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
Raiffeisen investiční společností
Hospodaření obcí v roce 2016
Tisková konference ČMKOS
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Financování a účetnictví základních škol
Zahraničně obchodní politika České republiky a Číny
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství
Porada ekonomů PO dne Informace oddělení rozpočtu a financování
Tisková konference ČMKOS
Trendy rozpočtu Ministerstva obrany
Návrh rozpočtu kapitoly MŠMT na rok 2019 v Kč ve stavu projednaném vládou dne bez podílu výdajů od EU   Vládní návrh rozpočtu MŠMT na rok.
Komunální politika: teorie a praxe. Hlavní město Praha
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Daně.
Finanční výroční zpráva 2016 a rozpočet 2017
Transkript prezentace:

Hodnotové hranice mezi voliči politických stran v ČR Prezentace z výzkumu podpořeného grantem č Grantové agentury Univerzity Karlovy v Praze (GAUK). Grant je realizován na Filosofické fakultě UK v Praze.

PSP ČR EP

Proč je nízká volební účast problém? Legitimita Reprezentace Lijphart, 1997 Zdroj: Streeck, Schafer (2013) Politics in the age of austerity

Cíl práce? Linek (2013): Vliv volební účasti na zisky jednotlivých politických stran Cíl práce: 1. krok: Názorové odlišnosti mezi voliči a nevoliči 2. krok: Ostrost hranic mezi voliči jednotlivých stran 3. krok: Názorová shoda mezi stranami a jejich voliči

Data Výběr otázek ze 13 vln výzkumu Trendy Česka (á 1200 respondentů)

Zahraniční politika (postoje pro-ruské vs. pro-západní) analyzovány 4 otázky, jen jedna z nich ukazuje mírně více proruský postoj nevoličů BŘEZEN 2014: V souvislosti s ruskou intervencí na Krymu, jaký oficiální postoj vůči Rusku, by podle Vás, měla Česká republika zaujmout? VšichniVoličiNevoliči Neuvalovat sankce60 %59 %64 % Uvalit sankce40 %41 %36 % Zhodnocení rozdílu mezi voliči a nevoliči p =.19, tj. rozdíl N.S.

Sociální témata (postoje pro-sociální vs. proti-sociální) Analyzovány dvě otázky, jedna na hranici statistické významnosti (sociální bydlení), jedna statisticky významná (minimální mzda) BŘEZEN 2014: Předseda Vlády Bohuslav Sobotka oznámil úmysl Vlády zvýšit minimální mzdu v následujících čtyřech letech. Do jaké míry s tímto krokem souhlasíte nebo nesouhlasíte? VoličiNevoliči Určitě souhlasí4559 Spíše souhlasí3828 Spíše nesouhlasí109 Určitě nesouhlasí74 Zhodnocení rozdílu mezi voliči a nevoliči P <.000, Cramer =.13

Státní rozpočet a jeho schodek Analyzovány 2 otázky – výše schodku a kam investovat Výše schodku SR (SRPEN 2014) „deficit SR by měl být určitě nižší a to i za cenu, že ministerstva nebudou mít k dispozici více finančních prostředků“ „deficit SR může zůstat na letošní úrovni, důležitější jsou investice do státu, tedy více peněz pro jednotl. ministerstva“ „deficit státního rozpočtu může i růst pokud si to vyžádají investice do státu“ VoličiNevoliči Nižší deficit4950 Stejný nebo vyšší deficit 5150

Korupce Je větší problém korupce, nebo běžná kriminalita? (ČERVEN 2014) --- N.S. Míra rozšíření korupce (ZAŘÍ 2014) na úřadech --- N.S. v zastupitelstvech obcí, měst a krajů --- N.S. ve vládě --- signifikantní VoličiNevoliči Velmi rozšířena2837 Spíše rozšířena4749 Spíše není rozšířena 2212 Vůbec není rozšířena 33 Zhodnocení rozdílu mezi voliči a nevoliči P <.000, Cramer =.13 Míra rozšíření korupce ve vládě

Intervence ČNB ÚNOR 2014 Řekl(a) byste, že je správné podporovat růst českého exportu, i když to může znamenat určité zvýšení cen spotřebního zboží a potravin dovážených ze zahraničí? VoličiNevoliči Určitě ano2322 Spíše ano4636 Spíše ne2328 Určitě ne914 Zhodnocení rozdílu mezi voliči a nevoliči P =.004, Cramer =.11

Názorové odlišnosti mezi voliči a nevoliči: SHRNUTÍ Existují, ale nejsou dramatické Ve vztahu k polaritě Rusko vs. Západ nejsou mezi voliči a nevoliči významné rozdíly Nevoliči jsou trochu více pro-sociální, ale rozdíly jsou poměrně malé Nepodařilo se ukázat rozdíly ve vztahu k deficitu státního rozpočtu U většiny otázek na korupci není rozdíl, jen nevoliči vnímají vládu jako korupčnější Nevoliči se vyjadřovali o trochu více proti podpoře exportu na úkor cen spotřebního zboží

Názorové hranice mezi voliči různých stran Zkoumané strany: ANO, ČSSD, KSČM, ODS, TOP 09

Zahraniční politika V souvislosti s ruskou intervencí na Krymu, jaký oficiální postoj vůči Rusku, by podle Vás, měla Česká republika zaujmout? Cramerovo V =.4

Sociální témata BŘEZEN 2014: Předseda Vlády Bohuslav Sobotka oznámil úmysl Vlády zvýšit minimální mzdu v následujících čtyřech letech. Do jaké míry s tímto krokem souhlasíte nebo nesouhlasíte? Cramerovo V =.25

Sociální témata II Pokud jde o téma sociálního bydlení, jaký přístup by podle Vás měl stát zvolit? (ZKRÁCENÉ) Cramerovo V =.11

Státní rozpočet a jeho deficit Státní rozpočet je nyní dlouhodobě v deficitu. MF připravuje v těchto dnech rozpočet pro rok 2015, který by měl být 100 miliard, což odpovídá výši schváleného deficitu pro rok Jaký postoj ohledně státního rozpočtu je Vám nejbližší? Cramerovo V =.18

Korupce Je větší problém korupce, nebo běžná kriminalita? --- Voliči všech stran to vidí přibližně stejně, 3:1 pro korupci Korupce na úřadech, zastupitelstvech, ve vládě? --- Nejsou statisticky významné rozdíly

Intervence ČNB Cramerovo V =.11 Řekl(a) byste, že je správné podporovat růst českého exportu, i když to může znamenat určité zvýšení cen spotřebního zboží a potravin dovážených ze zahraničí?