Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/21.1538:III/2 VY_32_INOVACE_02-15 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec Autor: Mgr. Libor Hrbek Název : VY_32_INOVACE_8A03Z6-8_Rusko - lidé a hospodářství.
Advertisements

Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_20_Rakousko Téma:
EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_ ČLOVĚK A PŘÍRODA – ZEMĚPIS - NA II. STUPNI ZV-LMP Téma: VÝCHODNÍ A ZÁPADNÍ AFRIKA Vzdělávací.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_ ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Radoslava Mašatová Název materiálu: VY_32_INOVACE_27_07_Polská republika Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Evropa- Severní Evropa Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
ANOTACE Materiál je určen k získání poznatků o jižní Evropě. V první části si žáci vytvářejí základní přehled o celé oblasti – o krajině, hospodářství.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.3 Spolková republika Německo Téma: Česká republika jako součást.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_11_Z8_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: Norsko Základní škola Libina, příspěvková organizace,
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR. SOŇA KYSELOVÁ Název materiálu: VY_12_INOVACE _ Z.8.A. 20_hospodarstvi_cr Ročník: osmý Vzdělávací.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-19 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_276_Baltské republiky Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-13 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_ ANGLICKÝ JAZYK NA II. STUPNI ZV-LMP (AJ)
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/18_Východní Evropa Téma: Státy východní.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing Věra Kubová Předmět: ZEMĚPIS 8 Název : PŘÍRODNÍ PODMÍNKY EVROPY - ČLENITOST POBŘEŽÍ.
Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Vlastivěda Tematický okruh: Místo, kde žijeme Téma: Hlavní město Praha Jméno autora:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název : VY_32_INOVACE_12C_13_Estonsko Téma:
DÁNSKO A ISLAND Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
UKRAJINA A MOLDAVSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Petra MATYÁŠTÍKOVÁ Název materiálu:
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Ústecký kraj Název školy: ZŠ Salvátor
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
BĚLORUSKO, LITVA, LOTYŠSKO A ESTONSKO
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_25_VLASTIVĚDA
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Autor: Mgr. Petra Musilová
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Bez vody není život AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_19_ZEMĚPIS
KRAJ VYSOČINA VY_32_INOVACE_06-35 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Východní Evropa - charakteristika
Německo AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_09_Z8_Skála
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_08_VLASTIVĚDA
NÁZEV: VY_32_INOVACE_25_20_Z7_Skála TÉMA: Česko – Test regiony
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
ANOTACE a) PRÁCE JE URČENA PRO ŽÁKY 8. ROČNÍKU B) TÉMA : STÁTY VÝCHODNÍ EVROPY C) CÍL UČEBNÍHO MATERIÁLU : Žáci se seznámí s dalšími státy východní.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
ČESKO - JIHOZÁPAD AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
zpracovaný v rámci projektu
Česká republika jako součást Evropy
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_28_VLASTIVĚDA
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Název školy: Speciální základní škola, Louny Poděbradova640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: VY__32_INOVACE_20_IV_Z6_Typy_Krajin.
ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_20_VLASTIVĚDA
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Název školy: Speciální základní škola,Louny Poděbradova640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: VY__32_INOVACE_17_IV_Z9_Světová_nej…
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Východní Evropa -Přehled
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_11_Z7_Skála TÉMA: Atlantský oceán
Transkript prezentace:

Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-15 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma: EVROPA (region Východní Evropa) Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Ročník: 7. Jméno autora: Mgr. Lucie Marková Vytvořeno dne:

Anotace: Žák by měl: Umět ukázat na mapě hranice jednotlivých států a určit jejich polohu Umět ukázat sousední státy jednotlivých států Umět pojmenovat a ukázat hlavní města vybraných států Umět popsat charakteristická odvětví hospodářství jednotlivých států Evropy Seznámit se s kulturními zajímavostmi a zvláštnostmi života obyvatel Materiál prohlubuje schopnosti žáka v oblasti práce s digitálními technologiemi a motivuje ho ve vyhledávání informací. Metodický popis: Materiál slouží jako motivační a výkladová prezentace. Učitel vyloží žákům učivo a doplní další informace. Žáci si pozorně prostudují text a obrázky. Na závěr prezentace žáci vypracují doplňovačku. Následující snímek obsahuje správné řešení. Řešení lze vyhledat přímo v prezentaci, nebo na internetu. (Vytištěný pracovní list lze použít rovněž samostatně, jako opakování a prověřování vědomostí žáků.) Klíčová slova: Evropa, regiony Evropy, jižní Evropa, Litva, Lotyšsko, Estonsko, Ukrajina, Rusko Materiál má návaznost na: Průřezové téma Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech (VMEGS)

VÝCHODNÍ EVROPA LITVA - Vilnius LOTYŠSKO - Riga ESTONSKO - Tallinn UKRAJINA - Kyjev RUSKO - Moskva Státy a jejich hlavní města:

Oficiální název: Litevská republika LITVA je členem EU, používá svou původní měnu litevský litas. LITVA Hlavní město: VILNIUS Na území Litvy leží severní část písečného poloostrova Kurské kosy, který je zapsán na seznamu Světového dědictví UNESCO. Na území Litvy se rozkládá množství drobných jezer, bažin, močálů a rašelinišť. Bažina Čepkeliai Litva je nejjižnější ze tří pobaltských zemí.

LOTYŠSKO Hlavní město: RIGA Oficiální název: Lotyšská republika LOTYŠSKO je členem EU, používá svou původní měnu lotyšský lat. Lotyšsko je další ze tří pobaltských zemí. Národní park Gaujas je největším v Pobaltí. Lotyšsko je průmyslový a zemědělský stát. Hlavní průmyslová odvětví: strojírenství, elektrotechnika, radioelektronika, papírenský, chemický, potravinářský, textilní a dřevozpracující průmysl.

ESTONSKO Hlavní město: TALLINNOficiální název: Estonská republika ESTONSKO je členem EU a používá euro. Estonsko je třetí a nejsevernější pobaltskou zemí. V Estonsku se nachází více než jezer a značné množství močálů, rašelinišť a bažin. Čudské jezero – největší jezero v Estonsku.

UKRAJINA není členem EU, používá měnu Ukrajinská hřivna. UKRAJINA Hlavní město: KYJEVPo Rusku je druhou největší zemí Evropy. Nejvýznamnější řekou je Dněpr, ten dělí Ukrajinu na levobřežní a pravobřežní. Nejdůležitějším průmyslovým odvětvím je těžba černého uhlí. Z důvodu ekonomické krize se pracovní síla Ukrajiny přesouvá směrem na západ, i do ČR.

RUSKO Hlavní město: MOSKVA Oficiální název: Ruská federace RUSKO není členem EU, používá měnu rubl. RUSKO se dělí na dvě základní části – evropskou část a asijskou část, odděluje je přirozená hranice pohoří URAL. RUSKO je s rozlohou km² největší stát světa. Hlavními těženými surovinami jsou ropa, zemní plyn, hnědé uhlí a nikl.

OTÁZKY A PROCVIČOVÁNÍ Doplňovačka s tajenkou – odpovězte na otázky, v tajence se skrývá jeden ze států regionu Východní Evropa. Hlavní město Litvy _ _ _ _ _ _ _ Největší stát na světě _ _ _ _ _ Druhý největší stát Evropy _ _ _ _ _ _ _ _ Jaká měna se používá v Litvě _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Hlavní město Ukrajiny _ _ _ _ _ Hlavní město Estonska _ _ _ _ _ _ _ Nejvýznamnější řeka na Ukrajině _ _ _ _ _ Pohoří, které rozděluje Rusko na dvě části _ _ _ _

OTÁZKY A PROCVIČOVÁNÍ Doplňovačka s tajenkou – SPRÁVNÉ ŘEŠENÍ. Hlavní město Litvy V I L N I U S Největší stát na světě R U S K O Druhý největší stát Evropy U K R A J I N A Jaká měna se používá v Litvě L I T E V S K Ý L I T A S Hlavní město Ukrajiny K Y J E V Hlavní město Estonska T A L L I N N Nejvýznamnější řeka na Ukrajině D N Ě P R Pohoří, které rozděluje Rusko na dvě části U R A L

POUŽITÁ LITERATURA A ZDROJE Text Vlastní poznámky Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Litva [online]. c2012 [citováno ]. Dostupný z WWW: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Kurská kosa [online]. c2012 [citováno ]. Dostupný z WWW: WOJSYL. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Lotyšsko [online]. c2012 [citováno ]. Dostupný z WWW: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Estonsko [online]. c2012 [citováno ]. Dostupný z WWW: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Ukrajina [online]. c2012 [citováno ]. Dostupný z WWW: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Rusko [online]. c2012 [citováno ]. Dostupný z WWW: Obrázky SAN JOSE. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. SKOPP. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. MAGISTER. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. SANTOS, Francisco. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. LATVIA. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. MP. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. FENĎA, Peter. Flickr [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. PEEPP. Flickr [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. HENDRIKHEIL. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. GEONARVA. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. JON HARALD SØBY. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. VOLODYMYR, Levchuk. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. SAIBO. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. ZSCOUT370. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. TEXMON. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. CARLOMORINO. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:.