Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-12 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma: EVROPA (region Západní Evropa) Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Ročník: 7. Jméno autora: Mgr. Lucie Marková Vytvořeno dne:

2 Anotace: Žák by měl: Umět ukázat na mapě hranice jednotlivých států a určit jejich polohu Umět ukázat sousední státy jednotlivých států Umět pojmenovat a ukázat hlavní města vybraných států Umět popsat charakteristická odvětví hospodářství jednotlivých států Evropy Seznámit se s kulturními zajímavostmi a zvláštnostmi života obyvatel Materiál podporuje aktivitu žáka a schopnost vyhledávání informací a práce s digitálními technologiemi. Metodický popis: Materiál slouží jako výkladová a především motivační prezentace. Učitel vyloží žákům učivo, žáci si pozorně prostudují text a obrázky. Na závěr prezentace žáci vypracují závěrečný úkol. Řešení lze vyhledat přímo v prezentaci, na internetu nebo v atlasu světa. (Vytištěný pracovní list lze použít rovněž samostatně, jako opakování a prověřování vědomostí žáků.) Klíčová slova: Evropa, regiony Evropy, Velká Británie, Belgie, Lucembursko, Nizozemsko, Francie Materiál má návaznost na: Průřezové téma Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech (VMEGS)

3 ZÁPADNÍ EVROPA VELKÁ BRITÁNIE - Londýn FRANCIE – Paříž
Západní Evropa se řadí mezi nejvyspělejší a nejbohatší regiony Evropy. Státy a jejich hlavní města: VELKÁ BRITÁNIE - Londýn FRANCIE – Paříž NIZOZEMSKO – Amsterdam BELGIE – Brusel LUCEMBURSKO – Lucemburk

4 VELKÁ BRITÁNIE Velká Británie je členem EU, ale stále má svou původní měnu Libru. Hlavní město: LONDÝN Oficiální název: Spojené království Velké Británie a Severního Irska Skládá se ze 4 zemí: ANGLIE SKOTSKO WALES SEVERNÍ IRSKO Vládne zde královna Alžběta II. Velká Británie je ostrovní stát. Velká Británie Kanál La Manche spojuje Velkou Británii s kontinentální Evropou. Je nejvytíženější lodní dopravní cestou na světě, měří 350 km. Je i častou výzvou pro zdatné plavce, mnoho z nich už ho přeplavalo. Evropa

5 FRANCIE FRANCIE je členem EU a má měnu EURO. Hlavní město: PAŘÍŽ
Oficiální název: Francouzská republika Hlavou státu je zde prezident. Technologickou vyspělost francouzského průmyslu ztělesňují vysokorychlostní vlaky TGV a letadla Airbus. FRANCIE sousedí na západě se Španělskem a na východě s Belgií, Lucemburskem, Německem, Švýcarskem a Itálií.

6 NIZOZEMSKO je členem EU a má měnu EURO.
Hlavní město: AMSTERDAM Další neoficiální názvy: Nizozemí, Holandsko Nizozemsko má velmi rozvinuté vodohospodářství. NIZOZEMSKO sousedí s Belgií a s Německem. Tradiční nizozemské produkty jsou: tulipány, dřeváky a sýry.

7 BELGIE je členem EU a má měnu EURO.
Hlavní město: BRUSEL Oficiální název: Belgické království Území Belgie se skládá ze dvou velkých společenství: VLÁMOVÉ a VALONI BRUSEL je označován jako hlavní město Evropy. Je to sídlo NATO a některých institucí EU. BELGIE sousedí s Francií, Lucemburskem, Německem a Nizozemskem.

8 LUCEMBURSKO je členem EU a má měnu EURO.
Hlavní město: LUCEMBURK Oficiální název: Velkovévodství lucemburské Lucembursko má velmi rozvinutou ekonomiku. Jde o jednu z nejrozvinutějších ekonomik na světě. Země je zakládajícím členem Beneluxu, NATO, Evropské unie, OECD a hlavní a největší město Lucemburk je sídlem mnoha jejich institucí. LUCEMBURSKO sousedí s Francií, Belgií a Německem.

9 OTÁZKY A PROCVIČOVÁNÍ Pojmenujte státy regionu Západní Evropa podle vlajek.

10 POUŽITÁ LITERATURA A ZDROJE
Text Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Spojené království [online]. c2012 [citováno 21. 06. 2012]. Dostupný z WWW: < Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Západní Evropa [online]. c2012 [citováno 21. 06. 2012]. Dostupný z WWW: < Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Nizozemsko [online]. c2012 [citováno 21. 06. 2012]. Dostupný z WWW: < Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Brusel [online]. c2012 [citováno 21. 06. 2012]. Dostupný z WWW: < Obrázky JAMES I OF ENGLAND/JAMES VI OF SCOTLAND. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < RONLINE. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < GOTTROP, Muriel. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < NASA/BILL INGALLS. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < JZA84. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < VERDY P. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < SKOPP. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < TAXIARCHOS228. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < TERFLOTH, Sebastian. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < DENNISS. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < ZSCOUT370. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < SISYFUS. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < VULKANO. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < RANVEIG. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < ZSCOUT370. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < KAREL. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < NATO. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < STREPPEL. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < PAULA, Guilherme. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < SKOPP. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < SVEN. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: <


Stáhnout ppt "Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem"

Podobné prezentace


Reklamy Google