Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0969 Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluVY_32_INOVACE_CH_6E_BAR_23_TERMIT.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Advertisements

REAKCE VÝROBY ŽELEZA CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 3
Změny teploty těles tepelnou výměnou
Kovy Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 11
Tato prezentace byla vytvořena
Zahřívání vodiče při průchodu
Výpočty z chemických rovnic
Redoxní děje = oxidačně redukční
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Faktory ovlivňující průběh chem. reakce
Uhlík.
5.4 Většinu prvků tvoří kovy
Podstata hoření Zahřejeme-li úhel -> rozžhavení pevné látky -> stykem se vzduchem shoří PLAMEN= OHEŇ= lidmi řízené hoření, ohraničené určitým prostorem.
Podle žáků kvarty gymnázia TGM Hustopeče
Prvky VI.B skupiny chróm (24 Cr) výskyt: chromit - FeO . Cr2O3
VY_32_INOVACE_8A3 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Martin Rolek Barevné plameny.
Digitální učební materiál
PaedDr. Ivana Töpferová
REAKCE CHEMIE ŽELEZA CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 5
Zdravotnický asistent, první ročník Nepřechodné kovy Hliník Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník / Nepřechodné.
Ch_094_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Železo, hliník
Mgr. B. Nezdařilová H LINÍK. O BSAH Výskyt Vlastnosti Příprava Významné sloučeniny Využití.
Ch_096_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Slitiny
Speciální základní škola a mateřská škola Litomyšl,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_93.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_73.
Hydroxidy Jan Kolarczyk, Vojtěch Havel. Obecně Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým kationtem. Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým.
Hasící přístroje Kateřina Jedličková
Hliník Mgr. Jitka Vojáčková.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_CH_2_Kod_10_.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_3_FIG_03_BULGARIA.
Ch_020_Hoření Ch_020_Chemické reakce_Hoření Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
KOVY Výroba kovů redukcí ze sloučenin. KOVY  významná skupina látek využívaná od starověku  většina kovů se v přírodě vyskytuje vázaná ve sloučeninách.
 Hoření - chemický děj - vzniká teplo, světlo a látky odlišných vlastností, než má hořící látka - zpravidla se projevuje plamenem (sloupec hořících,
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_CH_1_BAR_17_OBECNACHEMIE.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_22_NEBEZPEČNOST LÁTEK TÉMA: NEBEZPEČNOST LÁTEK ČÍSLO PROJEKTU:
Dobrý sluha, ale zlý pán Chemie – 8. ročník Autor: Mgr. Jitka Pospíšilová.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o fotosyntéze. Klíčová slova: fotosyntéza,
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluVY_32_INOVACE_CH_6E_BAR_31_CHEMILUMINISCENCE.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluVY_32_INOVACE_CH_6E_BAR_30_NAPOJEKOLEMNAS.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluVY_32_INOVACE_CH_6E_BAR_27_SUCHYLED.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o uhlíku a jeho oxidech. Klíčová slova:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Ch_019_Chemická reakce_Redoxní reakce Autor: Ing. Mariana Mrázková
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Hoření je chemická reakce, při níž vzniká teplo a světlo.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transkript prezentace:

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluVY_32_INOVACE_CH_6E_BAR_23_TERMIT AutorMgr. Ivan Bartoš, Ph.D. Tematický okruhChemické reakce Ročník6. Datum tvorby AnotaceDemonstrace historicky významné reakce hliníku s oxidem železitým. Propojuje chemii s učivem dějepisu: 2. světová válka. Metodický pokynPracovní list je určen jako výuková pomůcka se zaměřením na mezipředmětové vztahy předmětů chemie, fyzika, biologie, dějepis i jako materiál k samostudiu. Možnosti využití: promítání, práce jednotlivců nebo dvojic u PC, vytištění pracovního listu pro laboratorní cvičení. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Pomůcky: kovová miska, písek, zápalnice, Bunsenův kahan, nehořlavá podložka, papír Chemikálie: práškový oxid železitý, práškový hliník, síra, dusičnan draselný Bezpečnost: hliník práškový: hořlavý, R 15,17, S 7/8,43 síra: hořlavá, R11, S 16,26,36 dusičnan draselný: oxidující, R 8, S 17,24/25

Postup: Smísíme suchý, jemně práškový hliník se suchým oxidem železitým v hmotnostním poměru 2:1 a důkladně promícháme. Takto jsme získali takzvaný TERMIT. Dále si připravíme iniciační směs, a to ze 4 gramů síry a 3 gramů dusičnanu draselného. Obě látky opatrně mícháme bez vyvíjení tlaku přesypáváním na papírové podložce. Je důležité, aby termit byl dokonale suchý, aby extrémně horký materiál prudce nevystříkl z tyglíku. Jednotlivé komponenty by měly být odděleně vysušeny při teplotě 125˚C v elektrické sušárně. Ještě lepší je směs zahřívat v mírném plameni (použijeme podložku, aby se plamen nedostal do přímého kontaktu se směsí termitu), tím se totiž odstraní vzduchové bubliny ve směsi, která se stane kompaktnější. Následně dosáhneme vyšších teplot, protože celek směsi je tepelně vodivější (vzduch je výborný tepelný izolant). K dispozici by měl být sněhový hasící přístroj, nikoli voda na hašení (možnost vzniku vodíku!). Přihlížející nesmějí být blíž než 5 metrů od reakční směsi, a proto celou demonstraci provádíme na volném prostranství, provedení v laboratoři vyžaduje zkušeného demonstrátora. Po vychladnutí termitu (je nutné se řádně přesvědčit) vytvoříme v kovové misce podložené pískem na nehořlavé podložce malou „hromádku“, na jejímž vrcholu vytvoříme důlek, do něhož nasypeme iniciační směs. Vznikla tak jakási „sopka“, do jejíhož vrcholu vsuneme dostatečně dlouhou zápalnou šňůru, poněvadž lze dosáhnout teploty asi 2500˚C.

Vysvětlení: Při termitových reakcích je sloučenina kovu redukována jedním nebo několika kovy nebo slitinami kovů takovým způsobem, že pokud je reakční směs zapálena v jednom svém místě, reakce probíhá rovnoměrně tak, že po kompletní oxidaci redukující látky vzniká tekutá struska, zatímco zredukovaný kov je získán ve formě homogenního tvaru. Pokud je oxid kovu použit v nadbytku, redukovaný kov je neznečištěný prvkem použitým jakožto redukční činidlo. Goldschmidtovy významné objevy zahrnovaly i možnost zažehnout reakční směs prostřednictvím zápalnice, místo zahřívání směsi do okamžiku iniciace. Celý proces bylo možné mít pod kontrolou, a tak se nabízelo jeho využití v průmyslovém měřítku. Goldschmidt také vymyslel důmyslná uspořádání, aby bylo možné připravovat tekuté železo pro svařování a opravování kolejnic a strojírenských součástek. Po mnoho let byl tento proces hojně využíván na železničních a tramvajových tratích nebo ve válcovnách plechu. Reakce práškového hliníku, použitého jako redukční činidlo při redukci oxidů kovů, je zvlášť vhodná při získávání elementárních kovů, jako titan a molybden, u nichž je redukční proces obtížný a nákladný. Tento výrobní postup je znám jako aluminotermie, nebo také Goldschmidtův proces. Jedná se o vysoce exotermickou reakci, z níž vzejde tavenina kovu o teplotě výrazně vyšší než je jeho teplota tání.

Směs jemných částeček hliníku s oxidem železitým v hmotnostním poměru 2:1 je označována jako THERMIT. Kolejnicové díly jsou obvykle svařovány procesem, který vystihuje reakce: Fe 2 O Al→ Al 2 O Fe ∆H = 848,54 kJ.mol -1 Podobně jako u řady dalších reakcí mezi reaktanty v pevné fázi, i tuto reakci je obtížné iniciovat. Během 2. světové války byl používán pomalu hořící termit v zásobnících schopných ohřívat konve s polévkou a další potraviny. Bezpečnost: Demonstrace termitu by měla být provedena na volném prostranství. V ideálním případě lze dosáhnout teploty asi 2500˚C, proto by měla být směs s termitem podložena vrstvou písku na nehořlavé podložce. Je důležité, aby termit byl dokonale suchý a dále, aby extrémně horký materiál prudce nevystříkl z kelímku. Jednotlivé komponenty by měly být odděleně vysušeny při teplotě 125˚C. Směs nesmí být zahřívána v plameni, jen se uloží do exsikátoru.

Obr. 1

Obr. 2

Obr. 3

Zdroje: Obr. 1, Obr. 2, Obr. 3: archiv autora BARTOŠ I.: Digitalizovaný experiment - prostředek k osvojení vybraného učiva obecné chemie. Disertační práce. Praha: Př UK, [online]. [cit ]. Dostupny na WWW: