OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-M-3-013. Ústava a ústavní pořádek Mgr. Marie Mikulcová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Moc výkonná I Prezident VY_32_INOVACE_ 07 - Moc výkonná I.
Advertisements

Veřejná moc a veřejná správa
Občanská výchova 9. ročník
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
ÚZEMNÍ ČLENĚNÍ ČR Více ZDE.
Česká republika-demokratický stát
Občanská nauka Ústava ČR; VY_32_INOVACE_D2_10 Interaktivní výklad: Ústava ČR Mgr. Ludmila Muchová.
ČLOVĚK JAKO OBČAN V DEMOKRATICKÉM STÁTĚ ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.19
Česká republika – demokratický stát
Česká republika Demokratický stát.
Ústava ČR a politická soutěž
Ústava ČR VY_32_INOVACE_ 10 - Ústava Čr.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
TEST 17. POLITOLOGIE
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Veřejná správa Ing. Jaroslava Syrovátková Katedra podnikové ekonomiky
ČLOVĚK JAKO OBČAN V DEMOKRATICKÉM STÁTĚ PREZIDENT ČR Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec.
VY_32_INOVACE_51_12 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Ústava ČR Pavel Šuranský.
ČR – DEMOKRATICKÝ PRÁVNÍ STÁT
Nejvyšší kontrolní úřad
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.
Státní symboly Petr Machala.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Exekutiva a justice VkO 9.
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ SYSTÉM ČR
VLAST 6. ročník.
Veřejná správa Ing. Jaroslava Syrovátková Ústava
Dělba státní moci 1. Zákonodárná moc
Ústava ČR Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství Prezentace č. 10
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U Ústava a ústavní pořádek Mgr. Marie Mikulcová.
Ústavní vývoj ČR Barbora Vítová, Kristýna Jiránková, C3A.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Ústava ČR, Listina základních práv a svobod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Volby. Politická strana – organizace, která sdružuje občany s podobnými představami o řízení státu, - strany se snaží získat co nejvíce hlasů ve volbách,
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Anotace Žáci pomocí prezentace se seznamují se státními symboly. Učí se je pojmenovávat i popisovat. Aktivně odpovídají na otázky označené v prezentaci.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Právní základy státu.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Výchova k občanství Moc výkonná
ČR – DEMOKRATICKÝ PRÁVNÍ STÁT
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.04_Státní Ústava ČR.
Číslo projektu: Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Státní symboly VY_32_INOVACE_03-45 Ročník: 6. Vzdělávací oblast:
ČESKÁ REPUBLIKA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost (Výchova k občanství)
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Ústavní systém České republiky
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-M-3-013

Ústava a ústavní pořádek Mgr. Marie Mikulcová

Situace: Ztroskotala loď a zachránila se skupina lidí. Nacházejí se na pustém ostrově a chtějí přežít. Je nutné takovou společnost organizovat? Jaká bude podoba společnosti? Jak bude dělena moc? Jak se budou dělit? Kdo bude rozhodovat? Jsou zapotřebí nějaké instituce? Jaké? Práce ve skupině: Dohodněte se na zásadách fungování společnosti. Rozdělte si jednotlivé činnosti tak, aby vaše skupina byla schopná přežít. Základní pravidla sepište.

Od r v rámci samostatné České republiky - byla schválena Českou národní radou a nabyla účinnosti dnem Ústavu najdete jako Ústavní zákon ČR č.1/1993 Sb. - na stránkách Poslanecké sněmovny - na stránkách prezidenta ČR Ústava nejstarší demokracie světa USA byla vyhlášena r. 1787

Ústava (konstituce) = nejvyšší a základní zákon státu, který definuje ● politický systém státu ● principy státu ● organizaci veřejné moci ● územní samosprávu ● základní práva a svobody občanů ● Ústava má nejvyšší právní sílu a stojí nad ostatními zákony, které mají z ústavy vycházet a být s ní v souladu

ÚSTAVA ČR se skládá z preambule, 8 částí (hlav), které jsou dále děleny do 113 článků. ● Součástí je ● Listina základních práv a sovobod

PREAMBULE My, občané České republiky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, v čase obnovy samostatného českého státu, věrni všem dobrým tradicím dávné státnosti zemí Koruny české i státnosti československé, odhodláni budovat, chránit a rozvíjet Českou republiku v duchu nedotknutelných hodnot lidské důstojnosti a svobody jako vlast rovnoprávných, svobodných občanů, kteří jsou si vědomi svých povinností vůči druhým a zodpovědnosti vůči celku, jako svobodný a demokratický stát, založený na úctě k lidským právům a na zásadách občanské společnosti, jako součást rodiny evropských a světových demokracií, odhodláni společně střežit a rozvíjet zděděné přírodní a kulturní, hmotné a duchovní bohatství, odhodláni řídit se všemi osvědčenými principy právního státu, prostřednictvím svých svobodně zvolených zástupců přijímáme tuto Ústavu České republiky.

Vybraný detailní text naší ústavy: HLAVA I. Čl. 1 Česká republika je svrchovaný, jednotný a demokratický právní stát založený na úctě k právům a svobodám člověka a občana. Náměty k diskusi: Jsme nezávislým státem? Lze být v dnešní době nezávislý? Nezávislý politik, nezávislé strany = móda na politické scéně. Proč?

HLAVA I. Čl. 2 (1) Lid je zdrojem veškeré státní moci; vykonává ji prostřednictvím orgánů moci zákonodárné, výkonné a soudní. (2) Ústavní zákon může stanovit, kdy lid vykonává státní moc přímo. (4) Každý občan může činit, co není zákonem zakázáno, a nikdo nesmí být nucen činit, co zákon neukládá. Rozumíte výrazu referendum? Námět k diskusi: V jakých případech by tato forma přímé demokracie měla být vypisována? Námět pro samostatnou práci: Zpracujte formou prezentace (plakátu, úvahy) výhody-nevýhody referenda.

HLAVA I. Čl. 3 Součástí ústavního pořádku ČR je LISTINA ZÁKLADNÍCH PRÁV A SVOBOD

HLAVA I. Čl. 5 Politický systém je založen na svobodném a dobrovolném vzniku a volné soutěži politických stran respektujících základní demokratické principy a odmítající násilí jako prostředek k prosazování svých zájmů. Jak rozumíte výrazu politický pluralismus? Námět k diskusi: Jaká je situace v zemi s jednou politickou stranou a v zemi s více politickými stranami? Proč jsou lidé podle průzkumů tak často zklamáni politikou?

Námět pro samostatnou práci: Vytvořte vlastní politickou stranu-její program, znak, heslo. Zjistěte, jaké náležitosti musí každá politická strana u nás splnit. ● Užitečné informace k založení politické strany jsou dostupné na: ● ● Formulář na registraci politické strany je dostupný na: ●

HLAVA I. Čl. 12 (1) Nabývání a pozbývání státního občansktví ČR stanoví zákon. (2) Nikdo nemůže být proti své vůli zbaven státního občanství. Náměty pro samostatnou práci: ● Jaké jsou podmínky nabytí státního občanství? ● Je možné, aby měl občan naší země dvojí občanství? ● Může být člověk za spáchání trestného činu potrestán tím, že mu bude odejmuto občanství? ● Oficiální informace lze získat ze stránek MV ČR ze sekce Úřad není labyrint ●

Hlava I. Čl. 14 (1) Státními symboly České republiky jsou velký a malý státní znak, státní barvy, státní vlajka, vlajka prezidenta republiky, státní pečeť a státní hymna. Malý státní znak Velký státní znak

Vlajka poměr šířky k její délce je 2:3 Náměty pro diskusi: Státní svátek je vítaným dnem volna, kdy lidé nevědí, proč volno mají? Ničení, pálení vlajky je vhodná forma protestu? Nebo je projevem neúcty ke státním symbolům?

Vlajka prezidenta republiky Státní pečeť tvoří velký státní znak podložený lipovými ratolestmi. Okolo je vepsán nápis ČESKÁ REPUBLIKA.

Hymna Česká hymna poprvé zazněla ve hře Fidlovačka: ● text napsal Josef Kajetán Tyl ● hudbu složil František Škroup

Neoficiálními symboly našeho státu jsou České korunovační klenoty (insignie) Jsou uloženy na Pražském hradě.

HLAVY II. - IV. stanoví pravomoci nejdůležitějších státních orgánů podle principu dělby moci HLAVA II. dvoukomorový parlament (zákonodárná moc) Poslanecká sněmovna ● - vypracovává nové zákony, ● - odsouhlasí návrhy nových zákonů, ● - předá Senátu ke schválení, ● - hlasuje o návrhu státního rozpočtu... ● Senát ● (81 senátorů na 6 let od 40 let, volby se však konají každé 2 roky, kdy se obmění třetina senátorů) ● - funguje jako pojistka kvality zákonů

Poslanecká sněmovna ČR

Senát ČR

HLAVA III. upravuje moc výkonnou Vláda ● Předseda vlády (premiér) ● Místopředsedové vlády ● Ministři – řídí jednotlivé resorty ● Prezident ● Hlavní politický reprezentant ČR ● Volí ho obě komory parlamentu na dobu pěti let ● Musí mu být nejméně 40 let ● Jedinec může být zvolen pouze dvakrát za sebou ● Státní zastupitelstvo

Sídlo vlády ČR Sídlo prezidenta ČR

HLAVA IV. vymezuje moc soudní Soustava soudů: ● Nejvyšší soud ● Vrchní soudy ● Krajské soudy ● Okresní soudy Na dodržování ústavnosti v ČR dohlíží Ústavní soud ČR se sídlem v Brně. Prezident se souhlasem Senátu jmenuje 15 soudců na dobu 10 let.

Úkol - odpovězte na tyto otázky s pomocí textu ústavy nebo s pomocí ● Může být někdo současně členem obou komor Parlamentu? ● Může být poslenec nebo senátor zároveň prezidentem? ● Může prezident republiky odvolat vládu? ● Má právo prezident republiky vrátit Parlamentu přijatý zákon? ● Čeho je prezident republiky vrchním velitelem?

Hlava V. zavádí nezávislou kontrolní moc v podobě Nejvyššího kontrolního úřadu

HLAVA VI. Hovoří o ústřední bance státu České národní bance

HLAVA VII vymezuje územní samosprávu a členění státu

Srovnání počtu obcí

HLAVA VIII. Přechodná a závěrečná ustanovení

Zdroje: ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● František Emmert – Odmaturuj ze společenských věd ●

Zdroje: ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● banky.jpg banky.jpg ● ●