Finanční matematika 2. (finanční gramotnost) Z á k l a d n í p o j m y.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1. cvičení úrokování.
Advertisements

Ú R O K O V Á N Í.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_01_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Zdeněk.
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru MIEZ, předmětu ELEKTROTECHNIKA, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace s.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_12_INOVACE_70_9TR_M Autor: Mgr. Monika Bittová 1.
Finanční matematika v osobních a rodinných financích
Základy finanční matematiky
ZÁKLADY FINANČNÍ MATEMATIKY
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
ÚROKOVÁNÍ. Rozlišujeme dva druhy úrokování Jednoduché úrokování  užití AP v praxi  použití výjimečné  např. cenné papíry, směnky Složené úrokování.
VY_62_INOVACE_01_FINANCE Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_01_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Zdeněk.
Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště, 2013
ÚROK AutorMgr. Lenka Závrská Anotace Digitální učební materiál je určen pro studenty prvních ročníků všech učebních oborů, slouží k osvojení pojmů úrok,
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 1.
Finanční matematika Ú R O K O V Á N Í.
Finanční gramotnost: Půjčky a úvěry. PROČ CHTÍT VĚDĚT VÍC … 03 Půjčky a úvěry 2 „Odměna za to, že se člověk vyzná je obrovská. A tresty za neznalost finanční.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_22_01 Název materiáluFinanční.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_22_03 Název materiáluFinanční.
Matematika pro stavební obory 6. Autor: RNDr. Zdeněk Bláha.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_22_13 Název materiáluJednoduché.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_22_14 Název materiáluSložené.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Finanční matematika 19. (finanční gramotnost) P ů j č k y a ú v ě r y.
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0209 Název vzdělávacího materiálu: Úročení vkladů a úvěrů Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek.
Jednoduché úročení Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Anotace Materiál je určen pro žáky středních odborných škol a středních odborných učilišť v rámci výuky finanční gramotnosti v bloku ekonomických a příbuzných.
Anotace Materiál je určen pro žáky středních odborných škol a středních odborných učilišť v rámci výuky finanční gramotnosti v bloku ekonomických a příbuzných.
Matematika pro stavební obory 12. Autor: RNDr. Zdeněk Bláha.
Anotace Materiál je určen pro výuku předmětu Motorová vozidla u studijního oboru Autotronik a příbuzných učebních a studijních autooborů. Inovuje výuku.
Matematika pro automobilní obory 8. Autor: RNDr. Zdeněk Bláha.
Finanční matematika 8. (finanční gramotnost) Síla složeného úrokování.
Anotace Materiál je určen pro výuku předmětu Motorová vozidla u studijního oboru Autotronik a příbuzných učebních a studijních autooborů. Inovuje výuku.
Anotace Materiál je určen pro 1. a 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu EKONOMIKA DOPRAVY, inovuje výuku použitím multimediálních.
Anotace Materiál je určen pro žáky středních odborných škol a středních odborných učilišť v rámci výuky finanční gramotnosti v bloku ekonomických a příbuzných.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.
Informační a komunikační technologie 12. WIN – Kalkulačka Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_11_05 Název materiáluÚrokovací.
Matematika pro automobilní obory 20. Autor: RNDr. Zdeněk Bláha.
Matematika pro automobilní obory 17. Autor: RNDr. Zdeněk Bláha.
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru M/01 PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu Informační a komunikační technologie, inovuje.
Finanční gramotnost: Půjčky a úvěry.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
(finanční gramotnost)
Ceny PRODUKTŮ NA FINANČNÍM TRHU
(finanční gramotnost) Procento versus procentní bod
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Ekonomika malých a středních podniků
Aktivní bankovní operace – úvěry
Úročení.
Finanční matematika 3. (finanční gramotnost) Jednoduché úrokování
Matematika pro učební automobilní obory 2. Autor : RNDr. Zdeněk Bláha
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Mgr. Veronika Vaňousová Datum vytvoření: Vyučovací předmět:
(finanční gramotnost)
Informační a komunikační technologie
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Obvody a obsahy – prověření 2
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
VY_42_INOVACE_59_Základy finanční matematiky
Obvody a obsahy 5. - určení z plánu
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Hospodářské výpočty 6 – Úrokový počet 1
Matematika pro automobilní obory 15. Autor: RNDr. Zdeněk Bláha
Finanční matematika Ú R O K O V Á N Í.
(finanční gramotnost)
Transkript prezentace:

Finanční matematika 2. (finanční gramotnost) Z á k l a d n í p o j m y

Anotace Materiál je určen pro 3. a 4.ročník studijních maturitních oborů předmětu MATEMATIKA, popř. ekonomických předmětů jako kurz základů finanční matematiky. Popř. jej lze (omezeně) využít i u učebních oborů. Inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace s názornými obrázky a příklady doplněných textem podporujícím výklad učitele. Metodický pokyn Materiál používá učitel při výkladu – pro větší názornost a atraktivnost výuky. Úlohy mohou žáci řešit na interaktivní tabuli s možností následné kontroly. Zároveň jej mohou využívat žáci pro domácí přípravu na výuku.

! ! ! ! !

Co to vlastně je ta finanční matematika ?

Finanční matematika jsou veškeré matematické operace ve finanční oblasti

Finanční matematika využívá principů aritmetické (jednoduché úrokování) a geometrické (složené úrokování) posloupnosti. Úrokování – např. běžné účty, spořící účty, půjčky a úvěry, pravidelné investice, stavební spoření, spoření na penzi apod.

Jedním ze základních principů finanční matematiky je tzv. Časová hodnota peněz Hodnota peněz se v průběhu času mění Obecně : Kč nyní > Kč za rok Jak se tomu má rozumět?

Uložíme-li nyní Kč s 5% ročním úrokem, bude to za rok 1 050Kč a ne jen Kč a naopak Kč obdržených za rok má při 5% úrokové sazbě nyní hodnotu jen Kč

A co to vlastně je ten Ú R O K ? ? ? O D P O V Ě Ď

Úrok Obecně cena peněz Cena za zapůjčení peněz z pohledu dlužníka Odměna za zapůjčení peněz z pohledu věřitele Výše úroku se udává v peněžních jednotkách (např. v Kč) Závisí na úrokové sazbě

A co potom je úroková sazba ? Je to totéž, co úrok? O D P O V Ě Ď

Úroková sazba Úrok vyjádřený v procentech Počítá se z hodnoty kapitálu (základní částky) Vždy se vztahuje k určité délce časového období Časové období udává dodatek (zkratka) u dané úrokové sazby

Co se rozumí tím časovým obdobím? A jaké jsou ty zkratky ? O D P O V Ě Ď

Časová období úrokových sazeb Časové Úroková Dodatek období sazba ( zkratka) Příklad převodu : Rok roční p.a. 24 % p.a. => 24 % p.a. Pololetí pololetní p.s. 24 % p.a. => 12 % p.s. Čtvrtletí čtvrtletní p.q. 24 % p.a. => 6 % p.q. Měsíc měsíční p.m. 24 % p.a. => 2 %p.m. Den denní p.d. 24 % p.a. => 24/360 (nebo 24/365) % p.d.

P O Z O R ! Zkratky časových období mohou být nenápadně zneužívány! J a k ?

Příklady zneužívání „Výhodné“ poskytování půjček U půjčky je uveden nízká úroková sazba např. jen 5 % a malým písmem dopsáno p.m. => => 60 % p.a.

Příklady zneužívání Nabídka spořících účtů s jakoby vysokým výnosem, např. 6 %, ale snadno se přehlédne, že jde o 2-letý, či dokonce 3-letý výnos daného účtu (čili jde o 3% nebo 2% p.a.)

Poznámka - počítání času Německý standart (30E/360) - nejčastější - každý měsíc (bez ohledu na to, o jaký měsíc jde) má 30 dní, rok má pak 360 dní Francouzský standart (ACT/360) - každý měsíc podle skutečnosti, rok 360 dní) Anglický standart (ACT/365) - počítá se skuteč. počtem dní v měsíci i roce

Děkuji za vaši pozornost…

Použité zdroje - literatura : 1.) O.Odvárko : Matematika pro gymnázia – Posloupnosti a řady 2.) O.Odvárko : Matematika pro SOŠ a SOU – 6.část 3.) O.Šoba, M.Širůček, R.Ptáček : Finanční matematika v praxi Použitá zobrazení (grafika) : kliparty MS Office, „smajlíci“ Google