Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Ing. Lubor Dvořák Název: VY_32_INOVACE_06_B_20_Ekologie a životní prostředí Téma: Mineralogie Číslo.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PODMÍNKY ŽIVOTA NA ZEMI
Advertisements

Proč u nás nežijí lední medvědi
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
EKOSYSTÉM Základní funkční jednotka přírody
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VZTAHY ORGANISMŮ.
37.1 Ekologie – vztah organismus x prostředí
TOK LÁTEK A ENERGIE EKOSYSTÉMEM
ZÁKLADY EKOLOGIE Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Registrační číslo projektu:
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
Potravní pyramida.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Škola Střední průmyslová škola Zlín
ŽIVOT NA ZEMI Přírodopis 6. třída.
Biotické faktory prostředí
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
AMERIKA přírodní krajiny
Ekologické aspekty liniových staveb
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Charakteristika ekosystému
Biosféra.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI607 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Registrační číslo projektu:
Ekosystém.
Podmínky života na Zemi
Úvod do ekologie.
Životní prostředí - vše co nás obklopuje - přírodní - příroda
Vztahy mezi organismy.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
E KOSYSTÉMY Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
společenstva Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková
Potravní pyramida, potravní řetězec
Ekosystém Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková
Biosféra.
2014 Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Projevy života, třídění organismů
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiálu VY_32_INOVACE_21_10 Název materiáluEkosystém.
Současná biosféra. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Tematická oblast: Život na Zemi Téma: Podmínky života na Zemi Předmět: Přírodověda Ročník: 5. Autor: Mgr. Alena Hrušková Datum: Druh výstupu:
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Ing. Lubor Dvořák Název: VY_32_INOVACE_05_A_16 Ústrojí zraku Téma: Biologie člověka Číslo projektu:
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Biomy Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Digitální učební materiál: Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Ing. Lubor Dvořák Název: VY_32_INOVACE_05_A_19 Ústrojí čichu Téma: Biologie člověka Číslo projektu:
Mgr. L. Bernátová. Ekosystém je soustava živých a neživých složek životního prostředí na určitém území, jež se navzájem ovlivňují V naší přírodě se nachází.
VZÁJEMNÉ VZTAHY ORGANISMŮ V EKOSYSTÉMECH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického.
Fyzikální a Chemické vlastnosti nerostů
Ústrojí sluchu Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Geologický vývoj a stavba české republiky
5)Uhličitany, 6)dusičnany, 7)sírany, 8)fosforečnany
5)Uhličitany, 6)dusičnany, 7)sírany, 8)fosforečnany
Ekosystém – potravní řetězec, potravní pyramida
3)Sulfidy a 4)oxidy Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
půdy Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Ekosystém Pětilístek: Prostředí
ŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením živé přírody.
Základní škola, Hradec Králové
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Opakování základních ekologických pojmů Ekologie Opakování základních ekologických pojmů.
Oběhová soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
9) Křemičitany, 10) Organolity
Biosféra = živý obal Země
Název školy Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm
Podmínky pro život na Zemi
vnější geologické děje
Les 2. hodina Řasy LES – složitý ekosystém = společenstvo různých organizmů a jejich neživé prostředí Organismy z prostředí potřebují: světlo + teplo.
C) Přeměněné horniny Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Ing. Lubor Dvořák Název: VY_32_INOVACE_06_B_20_Ekologie a životní prostředí Téma: Mineralogie Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

AutorIng. Lubor Dvořák Vytvořeno dne25/ Odpilotováno dne28/ ve tříděIX.A Vzdělávací oblastPřírodověda Vzdělávací oborMineralogie a geologie Tematický okruhEkologie a životní prostředí TémaEkologie a životní prostředí Klíčová slovaEkologie, životní prostředí, biotop, biosféra

 je věda, která studuje vztahy organismů k okolnímu prostředí a vzájemné vztahy mezi organismy.  Rostliny = producenti kyslíku + organických látek (přetvářejí půdu)  Býložravci = konzumenti 1. řádu  Masožravci = konzumenti 2. řádu  „potravní řetězec“

Uhynulé organismy – zpět do půdy Rozkladači – reducenti - destruenti

 Světlo – slunce - fotosyntéza  Teplo – elektromagnetické záření  Vzduch  Voda  Minerální látky

Smog z Pekingu u Velké čínské zdi

Schema vzniku kyselých dešťů

Koloběh vody v přírodě

 Živé složky:  Jedinec  Populace: více jedinců stejného druhu  Společenstvo (biocenóza) = fyto + zoocenóza  Ekosystém = biocenóza + neživé prostředí  Rovnováha = tok energie a koloběh látek

 Pouště + polopouště  Stepi, prérie, pampy  Křovinné porosty  Opadavé listnaté lesy  Savany  Severské jehličnaté lesy  Tropické deštné lesy  Tundra a Tajga  Monzunové lesy  Hory

Tropické deštné lesy – tropické opadavé lesy – tmavě zelenou barvou

Amazonský tropický deštný (pra)les

Savana

Sibiřská tundra

Aljašská tajga

Vavřínový neopadavý les Las Palmas – Kanárské ostrovy

 Je třeba dodávat energii na jejich udržení v podobě pracovní síly, strojů, hnojiv, pesticidy, herbicidy apod.  Pole  Rybník  skleník

Zdroje: Černík, V., Martinec, Z., Vítek, J. Přírodopis 4 mineralogie a geologie se základy ekologie: pro žáky základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. 1. vyd. Praha SPN 1998, 87 s. ISBN AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: