Evropská integrace Environmentální politika EU RNDr. Oldřich Hájek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Enviro-i-forum Evropská environmentální informatika, historie a vývoj Prof. RNDr. Jiří Hřebíček, CSc. RNDr. Jaroslav Ráček, Ph.D.
Advertisements

Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
EU a boj proti změnám klimatu. Vývoj enviromentální politiky dlouho nebyla nikde zakotvena EU má dnes ve světě vedoucí postavení 1959 – 1.norma v oblasti.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING IX. Právo na informace o ŽP.
Výzkumný záměr VÚBP, prosinec 2006 Výzkumný záměr 2004 – 2010 BOZP – zdroj zvyšování kvality života, práce a podnikatelské kultury.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Trvale udržitelný rozvoj v dopravě
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM PRO NUTS2 JIHOVÝCHOD POSOUZENÍ VLIVŮ KONCEPCE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SEA) Ing. Petr Mynář INVESTprojekt NNC, s.r.o. Brno, 4.
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING C V Indikátory ŽP Normalizace.
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
NS-LEV 21 PRO ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
VŠFS Kombinované studium Letní semestr 2011 Most.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_101.
Možnosti podniků v péči o životní prostředí
Ing. Eliška Kotíková Kokořínsko,
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Právo životního prostředí pojem, systém, principy v mezinárodním a evropském kontextu Jana Dudová.
Právo životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
Právo životního prostředí ZS 2005/2006
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
Mgr. Magdaléna Peterková
PŽP- KS-přehled konzultací PŽP-KS-I (30.9.) Právo životního prostředí – historické a společenské souvislosti vývoje právní regulace ve světě.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
Evropské environmentální právo
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
Evropské právo životního prostředí Osnova přednášky Ochrana životního prostředí v EU - vývoj EPŽP Environmentální politika + akční programy.
Hodnocení životního prostředí ČR v kontextu The European Environment: State and Outlook 2015 Tereza Ponocná CENIA, česká informační agentura životního.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Environmentální politika
Prevence v právu životního prostředí Jana Dudová.
Právní režim nakládání s odpady
Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Praha, 6. května 2010 © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Prezentace pro účastníky konference: NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Udržitelná výroba energie –
Evropské environmentální právo úvodní přednáška
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek. Obsah přednášky:  Fondy předvstupní pomoci  PHARE  ISPA  SAPPARD.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
Strana 1 INTEGROVANÉ VERSUS SLOŽKOVÉ POVOLOVÁNÍ Adéla Švachulová Ministerstvo životního prostředí Oddělení IPPC Integrated and Planned Enforcement of Environmental.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Česká inspekce životního prostředí
Politika životního prostředí
IRI ve Štýrsku ( – ) Lenka Němcová.
Odbor životního prostředí MHMP
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
FILOSOFIE A PROCES INTEGROVANÉHO POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC
BAT - BREF Jejich rozsah
Ekologická politika EU
Politika životního prostředí
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Politika ochrany životního prostředí EU
balíček k oběhovému hospodářství a prevence vzniku odpadu
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Novinky z EU Ing. Jan Slavík, Ph. D. XXVIII
Transkript prezentace:

Evropská integrace Environmentální politika EU RNDr. Oldřich Hájek

Environmentální politika EU Životní prostředí stále více degraduje V EU je vyprodukováno asi 2 miliard tun odpadu Produkce odpadu narůstá o 10% ročně Upadají městské systémy (znečištění, hluk, vandalismus,…) V počátcích integrace nebyla žádná zmínka o ekologii Výjimka byla směrnice EURATOMU Ochrana ŽP získala postavení politiky až v roce 1986 (JEA- SEA) Právní základ patří do článků 174 – 176 v hlavě XIX Udržování, ochrana a zlepšování kvality ŽP Ochrana lidského zdraví Obezřetné a racionální využívání přírodních zdrojů Podpora opatření podpora opatření na mezinárodní úrovni, čelících regionálním a celosvětovým problémům ŽP

Environmentální politika EU Instituce EU: O činnostech Společenství rozhoduje Rada společně s Hospodářským a sociálním výborem a Výborem regionů Generální ředitelství pro životní prostředí Evropská agentura pro životní prostředí Instituce mimo EU: Europen enviromental bureau Greepeace international Climate network Europe Evropské sdružení automobilového průmyslu (ACEA) Evropská rada chemického průmyslu (CEFIC) Evropské sdružení petrochemického průmyslu (EUROPIA)

Environmentální politika EU Vývoj ochrany ŽP v EU: 1959 EUROATOM 1981 GŘ pro ŽP 1986 JEA-SEA vznik samostatné politiky 1993 Maastrichská smlouva zavádí princip, že při provádění všech politik se musí přihlížet k ŽP 1994 Kohezní fond 2001 platí 6. akční plán pro ŽP ( )

Environmentální politika EU Principy ochrany ŽP v EU: „P platí znečišťovatel“ „P udržitelného rozvoje“ „P vysoké úrovně ochrany“ „P prevence“ „P ochrany co nejblíže u zdroje znečištění“ „P integrované ochrany“ „P subsidiarity“

Environmentální politika EU šestý akční program pro ŽP: Klimatické změny Příroda a biodiversita Životní prostředí a zdraví Management přírodních zdrojů a odpadů Legislativa: Dir. 67/548 – omezení škodlivých látek ve výrobcích Dir. 2000/60 – směrnice pro nakládání s vodou Dir. 92/43 – systém chráněných oblastí (Natura 2000) Strukturální fondy a programy: SAVE I+II ALTENER I+II ISPA Kohezní fond LIFE

Standarty a mechanismy ochrany ŽP Ohodnocení dopadů na životní prostředí (Environmental Impact Assesment, EIA) Členské státy např. zažádají EIA o ohodnocení dopadu jejich projektů na životní prostředí před udělením souhlasu k započetí projektu. Vláda musí informovat veřejnost o svých plánech. Evropská agentura pro životní prostředí (European Environment Agency, EEA) Ekologické známky (Eco-label) Ekologický audit (Eco – audit) Integrovaná kontrola a prevence znečištění (Integrated Pollution Prevention and Control, IPPC)

Ekologická politika EU a ČR Stav životního prostředí v ČR: Útlum těžkého hospodářství Pokračující ekologizace zemědělství Růst automobilizace Každý 2. čech trpí nadváhou Staré ekologické zátěže Obchod s emisemi Květen 05 začal obchod na burzách v Londýně a Amsterodamu ČR může vypouštět 97,6 milionu tun oxidu uhličitého Tuna asi 17,5 EUR

Ekologická politika EU a ČR Legislativa: 100/2001 Sb. O posuzování vlivů na ŽP ČR a EU – 3 přechodná období: Směrnice Rady 91/271/EHS o čištění městských odpadních vod – Směrnice EP a Rady 94/62/ES o obalech a obalových opadech – Směrnice EP a Rady 2001/80/ES o omezování emisí některých znečišťujících látek do ovzduší z velkých spalovacích zařízení –

Upadající městské systémy