EKOLOGIE A OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ RNDr.Jaroslav Kohout.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚVOD DO EKOLOGIE 1. lekce.
Advertisements

Nikola Malá, 3.A Gymnázium U Balvanu březen 2013
EKOLOGIE.
Environmentální výchova v zemědělských a zahradnických školách CZ.1.07/1.1.00/ Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
VZTAHY ORGANISMŮ.
37.1 Ekologie – vztah organismus x prostředí
TOK LÁTEK A ENERGIE EKOSYSTÉMEM
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Doporučená literatura Esf v ČR, TU Ostrava: Výukový program: Environmentální vzdělávání. Statistická ročenka ŽP ČR. MŽP ČR. Praha. Wittlingerová, Jonáš,
Ekologické aspekty liniových staveb
Biosféra.
Registrační číslo projektu:
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI607 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
BIOSFÉRA – TYPY EKOSYSTÉMŮ
ŽP – základní pojmy Ekologie … věda o vztazích mezi organismy a jejich životním prostředím a mezi organismy navzájem (Ernest Haeckel 1866) Environmentalistika.
Registrační číslo projektu:
PŘÍRODOPISNÁ HRA KAPSA EKOSYSTÉM LES
Ekologie.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s některými biologickými vědami a.
Úvod do ekologie.
- zabývají se studiem živých soustav
Biosféra Úvodní část Jan Dušek.
Životní prostředí - vše co nás obklopuje - přírodní - příroda
Biotické podmínky života
Bi1BP_ZNP2 Živá a neživá příroda II Biologické vědy
Ekologie jako věda Obory ekologie.
Ekologické problémy Petr Machala.
Autorem učebního materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Ekosystémy.
Ekologie.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Základní ekologické pojmy
22.. * biodiverzita Ekologická přizpůsobivost teplota množství světlamnožství potravy množství soli množství 0 2 nepříznivé podmínky vedoucí ke.
Biosféra.
Ekonomika životního prostředí – základní pojmy
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
VY_52-INOVACE_58_Současná biosféra - učební text.
Současná biosféra. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Stavba, funkce a typy EKOSYSTÉMŮ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Ing. Lubor Dvořák Název: VY_32_INOVACE_06_B_20_Ekologie a životní prostředí Téma: Mineralogie Číslo.
14 ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Znečišťování ovzduší. Životní prostředí Globální problémy lidstva : Populační exploze a s ní spojená potravinová krize v rozvojových.
6 DEMEKOLOGIE I Velikost populace Růst populace. Demekologie Ekologický směr, který se zabývá studiem populací Co je populace? Jaké vlastnosti populací.
15 ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Znečišťování půd a vod. Znečišťování a degradace půd Minerální hnojiva - dusičnany,fosforečnany Pesticidy Imise – těžké kovy, kyselé.
17 ZÁKON O OCHRANĚ PŘÍRODY A KRAJINY
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
3. Autotrofní a heterotrofní organismy
3 Abiotické faktory prostředí světlo, teplota
Název školy: Základní škola Městec Králové
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová NÁZEV: VY_32_13_01 Co je přírodopis?
Disperze populace Struktura populace Vztahy mezi populacemi
4 Abiotické faktory voda, vzduch, půda
20 TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ
2 AUTEKOLOGIE.
ŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením živé přírody.
Název prezentace (DUMu): Vlastnosti živých soustav
Ekoton rozvrstvení v prostoru
Opakování základních ekologických pojmů Ekologie Opakování základních ekologických pojmů.
Ekologie.
9 BIOMY.
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_13_20_životní prostředí.
8 SYNEKOLOGIE Společenstva.
5 ŽIVOTNÍ STRATEGIE.
Název školy Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm
8. Základní ekologické pojmy, organismus a prostředí
Transkript prezentace:

EKOLOGIE A OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ RNDr.Jaroslav Kohout

1 Úvod do ekologie

Co studuje ekologie?

EKOLOGIE Studuje vzájemné vztahy mezi organismy a vztahy mezi organismy a prostředím Zakladatelem ekologie je Ernst Haeckel 1869-věda o vzájemných vztazích organismu k jeho anorganickému a organickému prostředí, zvláště o jeho vztazích k těm rostlinám a živočichům, se kterými přichází do styku. Ekologii považuje za ekonomii přírody

Ernst Haeckel 1834 Postupim – 1919 Jena Německý biolog – zoolog Vášnivý zastánce a propagátor darwinismu Rozpracoval biogenetický zákon Zakladatel ekologie Působil jako profesor zoologie na univerzitě v Jeně Založil katedru fylogenetické zoologie

Základní směry ekologie AUTEKOLOGIE-studuje vlivy působící na jedince(případně druh) DEMEKOLOGIE-studuje populace SYNEKOLOGIE- studuje společenstva a ekosystémy

Dělení ekologie podle skupin organismů Ekologie bakterií Ekologie rostlin Ekologie živočichů Ekologie hub Dále se ekologie dělí podle jednotlivých taxonomických skupin,např.ekologie hmyzu,ekologie savců,ekologie ptáků atd.

Ekologie obecná a speciální Obecná ekologie - zobecňuje ekologické jevy bez ohledu na systematickou příslušnost živých organismů Speciální ekologie – studuje životní podmínky organismů v různých typech prostředí(ekologie lesa,ekologie oceánů,ekologie půdy,….)

Co je předmětem ekologie? A - ochrana životního prostředí B – studium vztahů mezi organismy a mezi organismy a prostředím C – studium vlivů člověka na životní prostředí D – studium vývoje života na Zemi

Správně B

Kdo je považován za zakladatele ekologie? A – Ch.Darwin B – K.Linné C – E.Haeckel D – J.G.Mendel

Správně C – Ernst Haeckel

Přiřaďte k sobě pojmy 1 – Autekologie 2 – Synekologie 3 - Demekolgie A – Populace B – Jedinec(druh) C - Ekosystém

Správné řešení 1B, 2C, 3A

Poznáte je?

E.Haeckel J.G.Mendel Ch.Darwin J.E.Purkyně

Základní ekologické pojmy Jedinec(individuum) Druh(species) Populace Kohorta Společenstvo(biocenóza) Ekosystém(biogeocenóza) Biosféra Noosféra

Uspořádejte hierarchicky vzestupně Populace Společenstvo Jedinec Biosféra Ekosystém

ZDROJE Kislinger F.,Laníková J., Šlégr.J.:Biologie IV(Základy ekologie), Gymnázium v Klatovech 1994 Storch D., Mihulka S.:Ekologie,ISBN ,Praha 1997 Losos B. a kol.: Ekologie živočichů, SPN Praha 1987 Slavíková j.: Ekologie rostlin,SPN Praha