30. června 2016 CZECHIA: NÁVOD K VEŘEJNÉMU POUŽITÍ Jakub Železný, vedoucí moderátor Redakce zpravodajství ČESKÉ TELEVIZE Strana 1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1/22 Je INSPIRE pro soukromé firmy příležitostí? Jitka Faugnerová CENIA, česká informační agentura životního prostředí Zvolen,
Advertisements

Den Země. Den Země v datech  Roku 1970 poprvé slaven v Americe.  Rok poté začala Den Země slavit OSN.  Jakožto mezinárodní den se začal slavit roku.
Metoda QFD metoda plánování jakosti založená na principu maticového diagramu umožňuje transformaci požadavků zákazníků do navrhovaného produktu a procesu.
Vývoj politické mapy Evropy
České země v průběhu války – Zahraniční odboj
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Svět po 1. sv. válce.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
SWOT Analýza Daniel Vančura.
Státní symboly České republiky
Ostrava | Projekt Energeticky nezávislý kraj analýza silných a slabých stránek.
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI
Jihovýchodní Evropa Albánie, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Černá Hora, Chorvatsko, Itálie, Kypr, Maďarsko, Řecko, Makedonie, Moldavsko, Rumunsko, Slovinsko,
Najdi na slepé mapě Evropy státy podle zadání
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Československo 20. let – 30. let
Vybrané metody analýzy
České vysoké učení technické v Praze Fakulta Dopravní Vít Šklebený 1.
TAXONOMIE POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ. 2 ROZDĚLENÍ POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ Pokud nás bude zajímat dosah sítí, rozdělí se na sítě lokální (LAN, Local Area Network), na.
ZEMĚ A NÁRODY NA ÚZEMÍ ČESKOSLOVENSKA
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI POLITICKÝ SYSTÉM, HRANICE, MENŠINY.
Mnichovský diktát a jeho důsledky
Státní symboly ČR 4. ročník
Násobení mnohočlenů.
Strategické plánování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji Konference IDEON Pardubice Podpora poskytování DV v PK.
Naše vlast – Česká republika
Komunikace a prezentace KOPRD
Vznik Československa II.
Autor: Mgr. Miluše Šafářová
VY_32_INOVACE_ 11_ Ohraničení ČR (1) (2) (SADA ČÍSLO 6)
Nejdůležitější letopočty dějepisu 9.ročníku
Česká republika Územní vývoj státu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_81.
Měkké systémy.
Vypracoval: Mgr. Běla Burkovcová Materiál: VY_32_INOVACE_31
SWOT analýza David Kobza. Co analyzujeme S trenghts – silné stránky W eaknesses – slabé stránky O pportunities – příležitosti T hreats – hrozby  vnitřní.
Metodologie měkkých systémů
SVĚTLANA HANUŠOVÁ NAĎA VOJTKOVÁ JIHLAVA Hlavní principy CLIL CLIL v zahraničí.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 08 – Prezident - přehled NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné.
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření VY_32_Inovace_D_9_14_20 Ročník 9 Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Dějepis.
Anotace Žáci pomocí prezentace se seznamují se státními symboly. Učí se je pojmenovávat i popisovat. Aktivně odpovídají na otázky označené v prezentaci.
ČESKÁ REPUBLIKA Znak ČR Mapa ČR Vlajka ČR. 1. Základní informace o ČR  Rozloha: km² (113. místo na světě)  Počet obyvatel: (k ,
Logistika živých sladkovodních ryb
Strategická analýza společnosti TIBBIS, s. r. o.
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Nové státy na mapě světa TÉMATICKÝ CELEK:
Střední a východní Evropa: Bezpečnost investic v rozvíjejícím se světě
Události českých dějin v datech 16. a 20.stol.:
Úloha facilitace při budování partnerství
Název akce, místo, datum.
Strategie vyplývající ze SWOT analýzy
Lokální strategie rozvoje základního vzdělávání ORP Otrokovice
v československé historii
Závodní chůze: problém nedopnutého kolena
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Srbsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
„Take a Breath! – Adaptation Actions to reduce adverse health impacts of air pollution“ „Nadechni se! – Aktivity směřující ke zmírnění zdravotních dopadů.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Zadání seminární práce Marketing velké sportovní akce
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Analýza vnitropodnikové komunikace ve vybraném podniku
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc
Metodologie měkkých systémů
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Naše vlast – Česká republika
VELKÁ PÍSMENA světadíly, země, území a vodstvo, hory, pohoří, nížiny
ČESKÁ REPUBLIKA Základní přehled
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
ŠABLONA III/2 ČESKOSLOVENSKÉ STÁTNÍ SYMBOLY Mgr
Transkript prezentace:

30. června CZECHIA: NÁVOD K VEŘEJNÉMU POUŽITÍ Jakub Železný, vedoucí moderátor Redakce zpravodajství ČESKÉ TELEVIZE Strana 1

30. června ZÁKLADNÍ MÝTUS Název Czechia nahrazuje název Czech Republic. To není pravda a je třeba to trpělivě vysvětlovat! Je to jen doplnění toho, co zatím stoprocentně a oficiálně neexistovalo.

30. června PROBLÉM Obecná neznalost faktu, že drtivá většina států na světě má dva názvy, zeměpisný a oficiální, zeměpisný většinou bývá jednoslovný.

30. června VARIANTY OFICIÁLNÍHO NÁZVU NAŠÍ ZEMĚ Československá republika Tzv. Česko-Slovenská republika Tzv. Protektorát Čechy a Morava Československá republika Československá socialistická republika Československá federativní republika Česká a Slovenská Federativní Republika Česká republika

30. června OFICIÁLNÍ ZKRATKY NÁZVU NAŠÍ ZEMĚ ČSR ČSSR ČSFR ČR

30. června ZEMĚ EVROPY, UŽÍVAJÍCÍ POUZE ZEMĚPISNÝ NÁZEV Bosna a Hercegovina Černá Hora Gruzie Maďarsko Rumunsko Ukrajina

30. června SVĚTOVÉ ZEMĚ, UŽÍVAJÍCÍ POUZE OFICIÁLNÍ NÁZEV (PŘÍKLADY) Dominikánská republika Středoafrická republika

30. června NUTNOST ZEMĚPISNÉHO NÁZVU V běžné veřejné konverzaci je zkrácený, tedy zeměpisný název nutný. Málokdo přirozeně použije oficiální název. Zeměpisný název dokonce nemusí být jednoslovný, a přesto si ho většinou přizpůsobujeme na jednoslovný (častěji řekneme Amerika a myslíme zemi, jejíž zeměpisný název je dvouslovný: Spojené státy). Toto úskalí vede i ke zcela chybnému častému užívání výrazu Čechy, namísto výrazu Česko.

30. června VARIANTY VÝSLOVNOSTI NÁZVU CZECH REPUBLIC A JEHO INTERPRETACE [Ček ripablik] správná výslovnost, ale umožňující interpretaci Kontroluj republiku, Šeková republika [Čik ripablik] špatná výslovnost, umožňující interpretaci Kuřecí republika [Čes ripablik] špatná výslovnost, umožňující interpretaci Šachová republika, nebo dokonce Republika ČEZu

30. června ŘEŠENÍ V případě přidání angličtiny do tohoto názvoslovného systému můžeme vytvořit jakousi matici se čtyřmi názvy pro zjednodušení a pochopení toho, oč tu nyní jde: Oficiální v jazyce dané země, zeměpisný v jazyce dané země, oficiální anglicky, zeměpisný anglicky.

30. června PŘÍKLAD 1: Slovenská republikaSlovensko Slovak RepublicSlovakia

30. června PŘÍKLAD 2: République françaiseFrance French RepublicFrance

30. června PŘÍKLAD 3: Konungariket SverigeSverige Kingdom of SwedenSweden

30. června A KONEČNĚ PŘÍKLAD 4, S DOPLNĚNÝM NÁZVEM CZECHIA: Česká republikaČesko Czech RepublicCzechia

30. června SWOT ANALÝZA: SILNÉ STRÁNKY Odstranění základní disproporce, neexistence zeměpisného názvu v angličtině Zjednodušení označování země z dvouslovného na jednoslovný název

30. června SWOT ANALÝZA: SLABÉ STRÁNKY Možné problémy s výslovností: [Čekija] versus [Čechija] Možné zaměňování se slovem Chechnya

30. června SWOT ANALÝZA: PŘÍLEŽITOSTI „Marketingové“ zjednodušení pro jakoukoli komunikaci o naší zemi navenek Možnost zjednodušení názvu pro sportovce (na dresech apod.)

30. června SWOT ANALÝZA: HROZBY Vytvoření ještě většího „zmatku“ pro ty, kteří stejně nevědí, že Československo už neexistuje Neochota diplomatů a dalších zainteresovaných slovo Czechia užívat

30. června ZÁVĚR Czechia je nutný a jedině správný výraz, jehož existenci a opodstatněnost je třeba trpělivě vysvětlovat nejprve v domácím veřejném prostoru a poté i navenek. Po 23 letech existence státu jeho užíváním jen odstraníme disproporci v systému názvosloví naší země.

30. června Děkuji za pozornost PhDr. Jakub Železný Česká televize Kavčí hory, Praha4