DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0967 Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Advertisements

Polsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
P O L S K O Obrázek 1 Obrázek 2 EU – OP VK – III/2 ICT DUM 7
Bulharsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
IRSKO Robin Plch 8.A
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
LITVA Lucie Cyrusová Druhá
Litva Filip Dostál 8.A
Základní údaje Krajské město: Olomouc Rozloha: km²
Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP VK Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace.
Polská republika km2, 39 mil. obyvatel Varšava (Warszawa)
Polsko Eliška Pokorná.
Polsko oficiální název Polská republika je stát ležící ve střední Evropě. Polsko hraničí s Německem na západě, s Českem a Slovenskem na jihu, Běloruskem.
Nizozemí Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
STŘEDOČESKÝ KRAJ Veronika Herzánová Zdroje: wikipedie.
Polská republika Vlastivěda – 5. ročník
ČESKÁ REPUBLIKA Vlajka Znak. Obecně Hlavní město: Praha Hlavní město: Praha Počet obyvatel: Počet obyvatel: Rozloha: km².
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
STŘEDNÍ EVROPA VÍCE O STŘEDNÍ EVROPĚ ZDE
BENELUX.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Ukrajina.
Referát-Německo Aleš Novotný 8.A
SLOVINSKO.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
LITVA.
Lotyšsko Nikola Žabová 8.B
RUMUNSKO.
Polská republika je stát ležící ve střední Evropě.
EVROPA Polsko III2-Z7-III-15.
Litva vlajka znak Hlavní město: Vilnius
DÁNSKO.
Německo.
POLSKO I. Martin VRZALA.
Lotyšská republika Latvijas republika Kressl Martin 7.F.
Lotyšsko.
Polská republika Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu: VY_32_INOVACE_CS16 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_12_22_POLSKO. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo. Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština Očekávaný.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_13_22_SPOLKOVÁ REPUBLIKA NĚMECKO.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Evropa Ověření ve výuce: Třída: Datum:
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_295 _Polsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
A jeho krásy.  Polsko je stát ležící ve střední Evropě.  Hraničí s: Německem  Českem  Slovenskem  Ukrajinou  Běloruskem  Litvou  Ruskem  Ze severu.
POLSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_12_A_05_Polsko Téma: Vlastivěda - Evropa Číslo.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_01_ZEMĚPIS Téma: Německo Ročník: 8. Číslo projektu:
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_280_Slovinsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr.
Pobaltské státy Tom Obelcz.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_14_22_RAKOUSKO.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Zeměpis EVROPA – povrch, vodstvo, podnebí
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová
Polsko, Maďarsko a Slovensko
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Vzdělávací materiál: Polsko Operační systém: Windows XP Professional
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Člověk a jeho svět Vlastivěda Polská republika
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_11_22_SLOVENSKO.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
STŘEDNÍ EVROPA VÍCE O STŘEDNÍ EVROPĚ ZDE
POLSKO. POLSKO CHARAKTERISTIKA hlavní město: Varšava rozloha: cca km2 počet obyvatel: jazyky: polština náboženství: katolické (89.
Přírodní podmínky V české kotlině.
Povrch Povrch je většinou rovinatý, nížinný, místy s pahorkatinami. Území Lotyšska bylo modelováno pleistocénním ledovcem. Zůstaly po něm morény a nánosy,
Česká republika
Transkript prezentace:

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr. Šmerala 25/2565, , Ostrava Název materiáluRegionální geografie Polsko AutorPetra Stašicová Čejková Tematický okruhZeměpis – regionální geografie Evropy Ročník2. ročník vyššího gymnázia Vytvořeno AnotaceZkvalitnění výuky zeměpisu na MGO. Metodický pokynDUM je vytvořen v PowerPoint, k výuce je zapotřebí PC a dataprojektor či televize. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

1.

 oficiálním názvem Polská republika  stát ležící ve střední Evropě. Polsko hraničí s Německem na západě, s Českem a Slovenskem na jihu, Běloruskem a Ukrajinou na východě a s Litvou a Ruskem (Kaliningradská oblast) na severu.  ze severu má Polsko přístup k Baltskému moři se 770 km pobřeží

 Hlavní město : Warszawa  Rozloha : km² (69. na světě)  Počet obyvatel : (31. na světě, 2007)  Hustota zalidnění : 123 ob. / km² (83. na světě)  Jazyk : polština  Měna: Złoty (PLN)  Telefonní předvolba: +48

2.

 kromě jižních oblastí je většina státu pokryta rozsáhlými nížinami a rovinami Polské nížiny  severní Polsko vyplňují Pomořanská i Mazurská jezerní plošina jako pozůstatek pleistocenního zalednění; místy se na pobřeží vyskytují i písečně přesypy a kosy  jih Polska prostupuje v příhraniční pás prvohorních horských masivů Sudety (Jizerské hory, Krkonoše, Soví hory, pískovcové Stolové hory, Bystřické hory, Králický Sněžník, Rychlebské hory a Zlatohorská vrchovina), Třetihorní Karpaty zahrnují pohoří Vysokých a Nízkých Beskyd, Tatry a Bukovské vrchy, Tatry dosahují v Polsku téměř 2500 m n. m.

 Polsko má trojstupňové administrativní členění - na vojvodství (województwo), okresy (powiat) a obce (gmina)  Polsko se dělí na šestnáct vojvodství

3.

 charakter podnebí je na styku kontinentálního východoevropského a oceánského středoevropského typu, jsou zde dlouhé chladné zimy s vydatnými sněhovými srážkami a horká vlhká léta  průměrná teplota činí v lednu regionálně -8/3 °C a v červenci 20/27 °C, průměrný roční úhrn srážek je 600 mm, klesá od severu k jihu a východu, naopak vzrůstá v horách, kde dosahuje až 1200 mm

4.

 Polsko má velmi hustou říční síť  největší splavné řeky Visla a Odra odvádějí vodu asi z 90 % území Polska do Baltského moře  velké množství jezer a přehradních nádrží  v Tatrách leží vysoko položená jezera (plesa) ledovcového původu

5.

 celkově je v Polsku chráněno km² území, což představuje 32,1 % rozlohy země, ochrana přírody se v Polsku soustřeďuje zejména do 23 národních parků  nejstarším z nich je Białowieski Park Narodowy

6.

 druhá světová válka drasticky omezila etnickou pestrost předválečného Polska, po 1. světové válce tvořili Poláci 68,5% populace, nyní je to zhruba 98,7%, byl to výsledek deportací a dalších genocid za 2. světové války  většina Poláků jsou katolíci (89%), ateisté netvoří v Polsku ani 1% populace

7.

 hlavními turistickými lákadly jsou královské město Krakow a okolní turistické cíle – koncentrační tábor v Osvětimi, solné doly ve Wieliczce apod., turismus je rychle rostoucím sektorem na severním pobřeží  dálniční síť je tvořena třemi hlavními tahy v různých fázích rozestavěnosti  Polsko má oproti většině sousedů méně rozvinutou silniční a dálniční síť, nicméně stereotyp „špatných polských silnic“ je starý několik století

8.

 struktura HDP (2006): služby 65,5 %, průmysl 31,7 %, zemědělství 2,8 %  hlavní průmyslová odvětví jsou těžební průmysl, strojírenství (osobní auta, autobusy, lodě), hutnictví, chemický, elektrotechnický, textilní a potravinářský průmysl  v zemědělství převažuje rostlinná produkce nad živočišnou, orná půda představuje skoro 1/2 plochy státu, louky a pastviny 13 % a lesy 30 %, pěstuje se pšenice, žito, ječmen, len, oves, brambory, cukrová řepa, řepka, chmel, ovoce a zelenina

 Současné..... je s... miliony obyvatel osmý nejlidnatější stát Evropy; oproti minulým dobám však tvoří po roce.... naprostou většinu....., nábožensky Největší koncentrace obyvatelstva a průmyslu je v Horním , hlavním městem je......, do raného novověku jím byl

 Jaké je státní zřízení a hlavní město Polska?  Co působilo na modelaci povrchu Polska a ve které to bylo době?  Jmenuj několik polských měst.  Jaké jsou nejdůležitější odvětví polské ekonomiky?  Ve kterém pohoří leží nejvyšší polský vrchol?

 GARDNER, Philip., SCOTT, Allan., ROHAN, Scott Michael., SHACKLETON, Andrew. Encyklopedie Zeměpis světa. Praha: Columbus, ISBN  ŠÁRA, Pavel., KOŠNÁŘ, Marek. Lexikon zemí světa. Praha: Kartografie Praha, ISBN

1. [cit ]. Wikipedia.com Dostupný na WWW: 1/12/Flag_of_Poland.svg/1280px- Flag_of_Poland.svg.png 2. [cit ] Wikipedia.cz Dostupný na WWW: File:EU_location_POL.svg 3. [cit ]. Wikipedia.com Dostupný na WWW: File:Mapa_Polska.PNG

4. [cit ]. Wikipedia.com Dostupný na WWW: /b5/Gora_Cisowa_03.jpg 5. [cit ]. Wikipedia.com Dostupný na WWW: /53/Modlin_spichlerz.jpg 6. [cit ]. Wikipedia.cz Dostupný na WWW: http: ile:Gora_Cisowa_03.jpg

7. [cit ]. Wikipedia.com Dostupný na WWW: iewer/Soubor:Krak%C3%B3w_- _Sukiennice_1.jpg 8. [cit ]. Wikipedia.com Dostupný na WWW: iewer/Soubor:Warszawa_Centralna.jpg