Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště"— Transkript prezentace:

1 Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV: Slovensko TÉMATICKÝ CELEK: Evropa ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ 1

2 Slovensko

3 Statistika státu - Hlavní město: Bratislava
- Rozloha: km² (126. na světě) z toho zanedbatelné % vodní plochy - Nejvyšší bod: Gerlachovský štít (2 655 m n. m.) - Počet obyvatel: (109. na světě, červenec 2007) - Hustota zalidnění: 103 ob. / km² (89. na světě) - Jazyk: slovenština, regionálně maďarština, rusínština, čeština - Národnostní složení Slováci (85,8%), Maďaři (9,7%), Romové (1,7%) Rusíni, Češi - Státní zřízení republika - Vznik 1. ledna 1993 (rozdělením Československa) - Prezident Ivan Gašparovič - Měna Euro (EUR)

4 Vnitrozemský stát ležící ve střední Evropě.
Poloha Vnitrozemský stát ležící ve střední Evropě.

5 Povrch Sever - velehory s četnými dolinami
Jih - nížinná krajina přechází v pahorkatinu a vrchovinu

6 dochází k pravidelnému střídání čtyř ročních období
Podnebí Podnebí na Slovensku je velmi České republice. mírný pás dochází k pravidelnému střídání čtyř ročních období nejteplejší oblasti jsou na jihu, nejstudenější jsou vrcholy horských hřebenů.

7 Územím Slovenska prochází hlavní Evropské rozvodí
Vodstvo Územím Slovenska prochází hlavní Evropské rozvodí Z Rakouska na Slovensko přitéká největší středoevropská řeka Dunaj, která spojuje Slovensko s Černým mořem. Nejdelší slovenskou řekou je Váh měřící 390km. V Tatrách se nachází mnoho horských jezer, tzv. Ples. Největší a nejhlubší jezero je Hincovo pleso ve Vysokých Tatrách s rozlohou 20 ha a hloubkou 53m.

8 Obyvatelstvo Hustota obyvatelstva činí 108 obyvatel na km2. Z 5,3 mil. obyvatel Slovenska tvoří Slováci 85,6%. Nejsilnější menšinou je 10,8 procent Maďarů. Další menšiny tvoří: Češí, Rusové, Ukrajinci a Rómové. Určitá část obyvatelstva je roztroušena po světě, především v U.S.A. V průmyslu pracuje 44% procent obyvatelstva, ve službách 42% a v zemědělství 14%.

9 Hospodářství Nerostné suroviny: Ve Slovenském rudohoří se těží antimon, železo a magnezit. Zemědělství: Na Slovensku se pěstují obilniny, především pšenice, kukuřice, cukrovka, brambory, různé druhy zeleniny, také víno, ovoce a dokonce i tabák. hraje tradičně velkou roli. Zaměstnává asi 11% pracujících a využívá úrodnou půdu v nížinách. Ve výše položených oblastech se nalézají pastviny sloužící pro chov skotu a ovcí.

10 Průmysl: Industrializace probíhala po roce 1948 podle Sovětského vzoru a představ, přičemž se hlavní důraz kladl na rozvoj těžkého a zbrojařského průmyslu, přestože pro něj chyběla nutná surovinová základna. Rozvinul se také chemický, textilní, lehký a potravinářský průmysl. Slovensko vyváží zejména stroje, chemické výrobky a zbraně. Elektrická energie se vyrábí v tepelných elektrárnách a hydroelektrárnách, které jsou soustředěny na Vážské soustavě. zaměstnává asi 60% obyvatelstva.

11 Doprava: Nejdůležitějším dopravním uzlem je Bratislava.
železniční síť dlouhá 3 661km. Silniční síť měří km. Doprava je silně koncentrována do hlavních tahů. Směry východ – západ jsou z hlediska vnitrostátní i mezinárodní dopravy důležitější. Říční doprava je možná na Dunaji. Významné jsou ropovod a plynovody vedoucí z Ukrajiny do západní Evropy.

12 Turistika – cestovní ruch
Největším lákadlem Slovenska jsou bezesporu Vysoké a Nízké Tatry. Jedním z lyžařských středisek je Štrbské pleso. Za povšimnutí také stojí Spišský hrad, největší středověký hrad střední Evropy. Navštěvován je také Slovenský kras, jehož rozloha činí 2700km2. Doteď je registrováno víc než 1200 jeskyň různých velikostí, z nichž 12 je přístupno veřejnosti.

13 Použitá literatura  Zeměpis pro 7.ročník ZŠ, Demek – Mališ, SPN 2008 pleso.jpg


Stáhnout ppt "Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště"

Podobné prezentace


Reklamy Google