Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava, Dr. Šmerala 25/2565, , Ostrava Název materiálu Estonsko Autor Mgr. Nikolas Manolcis Tematický okruh Zeměpis – Regionální geografie Evropy Ročník Druhý ročník vyššího gymnázia a tercie víceletého gymnázia Vytvořeno Anotace Digitální učební materiál obsahuje polohu Estonska, dějiny Estonska, úvod, geografii, podnebí, obyvatelstvo, hospodářství (průmysl, zemědělství, cestovní ruch) a opakování ve formě křížovky. Cílem je poskytnout a přiblížit žákům základní informace o Estonsku. Metodický pokyn Digitální učební materiál je zpracován v programu Microsoft PowerPoint. Prezentace obsahuje učební materiál, graf, obrázky a křížovku s tajenkou. K výuce je potřeba dataprojektor a notebook. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

2 (1) ESTONSKO (Estonská republika) (2)

3 (3) Poloha Estonska Estonsko je přímořský stát ležící v severní Evropě při pobřeží Baltského moře Je nejsevernější z pobaltských zemí Hraničí s Ruskem na východě (290 km) a s Lotyšskem na jihu (343 km) (4)

4 Dějiny Estonska (5) Po pádu carského Ruska v důsledku Velké říjnové revoluce vyhlásilo Estonsko 24. února 1918 nezávislost Estonsko si udrželo nezávislost 22 let V červnu 1940 bylo obsazeno sovětskými vojsky 21. července byla vyhlášena Estonská sovětská socialistická republika, která byla oficiálně počátkem srpna 1940 připojena k SSSR Následovalo 46 let sovětské okupace Estonsko obnovilo svou nezávislost 20. srpna 1991 Prezidentem je Toomas Hendrik Ilves

5 Úvod Rozloha činí 45 226 km² (129. na světě)
(6) Rozloha činí km² (129. na světě) Počet obyvatel je 1 274 709 (156. na světě) Státním zřízením je parlamentní republika Úředním jazykem je estonština Hlavním městem je Tallinn Další významná města jsou Tartu, Narva, Viljandi, Sillamäe, Kuressaare Estonsko je od roku 2004 členem Evropské unie a NATO Měnou je euro (EUR) (7)

6 (8) Geografie Nejvyšším bodem země je Suur Munamägi (318 m) s vyhlídkovou věží Pobřeží Lotyšska je omýváno Baltským mořem, Rižským zálivem a Finským zálivem V Estonsku se nachází více než jezer a značné množství močálů, rašelinišť a bažin Většina jezer je poměrně malých, avšak největší z nich je Čudské jezero (Peipsi järv) s km² Největšími řekami jsou Pärnu, Emajogi a Narva Z více než ostrovů a ostrůvků jsou největší Saaremaa a Hiiumaa 47 % rozlohy země pokrývají lesy (9) (10)

7 Podnebí Podnebím Lotyšsko patří do chladnějšího mírného pásu
(11) Podnebím Lotyšsko patří do chladnějšího mírného pásu Podnebí je mírné se čtyřmi přibližně stejně dlouhými ročními obdobími Působí zde jak vliv přímořský, tak kontinentální

8 Obyvatelstvo Počet obyvatel je 1 274 709 (156. na světě)
(12) Počet obyvatel je 1 274 709 (156. na světě) Co se týče etnického složení obyvatelstva, tak Estonci tvoří 68,7 %, Rusové 25,6 %, Ukrajinci 2,1 %, Bělorusové 1,2 %, Fini 0,8 %, další 1,6 % Estonská populace od roku 1990 klesá, což je dáno hlavně poklesem porodnosti Estonci jsou z velké většiny bez vyznání a vliv církví je poměrně malý (luterání 13,6 %, pravoslavní 12,8 %) Estonsko má druhou nejvyšší míru výskytu HIV u dospělých v Evropě po Ukrajině

9 Hospodářství Ekonomika Estonska se v posledním desetiletí zařadila mezi nejvyspělejší na světě. Estonsko bylo jednou z nejrychleji rostoucí ekonomik Evropy díky úspěšným reformám Estonsko je členem Evropské unie (od května 2004) a Světové obchodní organizace (WTO, od roku 1999). Estonsko se v prosinci 2010 stalo 34. členským státem Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Estonské hospodářství je založeno převážně na službách, významný je zejména sektor informačních technologií, telekomunikace a bankovnictví (13) (14)

10 Zemědělství V zemědělství dominuje chov skotu a prasat, ovcí a drůbeže
(15) V zemědělství dominuje chov skotu a prasat, ovcí a drůbeže Významný je rybolov Rostlinná výroba produkuje zejména ječmen, žito, oves, brambory, řepku a zeleninu (16)

11 Průmysl (17) Za sovětské vlády se silně zmenšily plochy lesů, čímž utrpěl dřevozpracující průmysl Další průmyslová odvětví jsou chemický průmysl, elektrotechnický průmysl, textilní průmysl, potravinářský průmysl, strojírenský průmysl Země má malé nerostné bohatství s výjimkou hořlavých břidlic (18)

12 Cestovní ruch Hlavní město Tallinn
Další významná města Tartu, Narva, Viljandi, Sillamäe, Kuressaare NP Lahemaa Čudské jezero (19) (20)

13 Opakování Státní zřízení Estonska? Významné město v Estonsku?
Hlavní město Estonska? Který stát má hranici s Estonskem? Který záliv omývá Estonsko? Největší jezero v Estonsku? Které moře omývá břehy Estonska? Měna v Estonsku?

14 Použité zdroje BATEMAN, Graham. Zeměpis světa. 1. vyd. Praha : Columbus, ISBN s. 354 (1) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (2) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (3) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (4) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (5) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (6) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (7) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (8) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (9) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (10) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW:

15 Použité zdroje (11) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (12) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (13) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (14) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (15) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (16) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (17) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (18) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (19) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: (20) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW:

16 Použité zdroje The World Factbook [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: FAOSTAT [online]. [cit ]. Dostupné z WWW:


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"

Podobné prezentace


Reklamy Google