NERVOVÁ SOUSTAVA KOMUNIKAČNÍ SÍŤ. FUNKCE NS 1. řídí činnost všech orgánů v těle 2. kontroluje organismus jako celek 3. umožňuje vnímat okolí a získávat.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Složka sady:EU III/2 č. 15 VY_32_INOVACE_Př.8.15
Advertisements

Nervová soustava - úvod
Řídící soustavy Nervová a hormonální.
CNS (Mícha a mozek). 1. Mícha Je uložena v páteřním kanálu v obratlech Sahá k bedernímu obratli Délka cm (síla malíčku) Navazuje na prodlouženou.
Znáš všechny odpovědi?. 1. OTÁZKA Co nám zajišťuje pohyb celého těla?
1 Lidské smysly Smysly jsou prostředkem, pomocí kterého vnímáme své okolí. Pět samostatných smyslových systémů reaguje na různé podněty: ooči umožňují.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Činnost nervové soustavy základní přehled.
VY_32_INOVACE_PŘČL.11 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková Datum vytvoření: leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Stres a jeho důsledky. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Jednotlivé osobnosti nejsou jedinečné jenom svými psychickými vlastnostmi, ale také tím, jak VNÍMAJÍ, jak PŘEMÝŠLEJÍ, UČÍ SE, PAMATUJÍ SI apod.
Nervová soustava. Skládá se z: 1.) CNS = centrální nervová soustava (mozek, mícha) 2.) Periferní (obvodová) NS (nervy a nervové uzliny v těle) a) Nervy.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Ústrojí sluchové. N Á ZEV Š KOLY: Gymn á zium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Č Í SLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ N Á ZEV MATERI Á LU: VY_32_INOVACE_6C_01_sluchové.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA JEVÍČKO, U ZÁMEČKU 784, JEVÍČKO ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_05_AZ kvíz Biologie člověka SADA.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Nervové obvody, reflex. Nervový systém Mozek člověka je pravděpodobně nejkomplikovanější struktura na Zemi 1cm 3 mozkové tkáně obsahuje přes 50 miliónů.
Přírodopis - 8. ročník, Sluch
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Fyziologie nervového systému
Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE__04_05_16_SLUCH
Činnost nervové soustavy
Nervová soustava Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: OBRATLOVCI
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
PÁTEŘNÍ MÍCHA VY_32_INOVACE_ ledna 2014
ZRAK ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_17_28_Zrak.
Centrální nervová soustava (CNS)
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Projekt: Moderní výuka
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
PSYCHICKÉ STAVY OSOBNOSTI POZORNOST - VĚDOMÍ.
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
FYLOGENEZE NERVOVÉ SOUSTAVY
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_12
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: OBRATLOVCI
NERVOVÁ SOUSTAVA IV Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr. Taťána Radimská Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_III.Vu_LIDSKÉ.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NEURONY, REFLEXY VY_32_INOVACE_17_23.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_28_01_stavba nervové soustavy.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Věcné učení VY _32 _INOVACE_11_07_smysly člověka (zrak 1)
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
VY_32_INOVACE_12_28_Nervová soustava
Základní škola, Hradec Králové
Třída: RYBY.
Kožní soustava.
Fáze vývoje jedince Mgr. Jana Gajdošová
Jméno autora: PaedDr. Hana Jurásková
Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Kognitivní (poznávací) procesy
Rozmnožování organismů
VY_32_INOVACE_ČaJS.5.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: Člověk a jeho svět, člověk a jeho zdraví.
11 Kód materiálu: VY_32_INOVACE_15_KROUZKOVCI Název materiálu:
NERVOVÁ SOUSTAVA I Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

NERVOVÁ SOUSTAVA KOMUNIKAČNÍ SÍŤ

FUNKCE NS 1. řídí činnost všech orgánů v těle 2. kontroluje organismus jako celek 3. umožňuje vnímat okolí a získávat informace z vnitřku těla 4. umí vyvolat reakci na podnět 5.produkuje hormony

STAVBA NS 1.CNS = centrální nervová soustava – mozek a mícha 2.PNS = periferní nervová soustava – obvodové nervy v těle, nervové uzliny a ganglia

NEURON ZÁKLADNÍ STAVEBNÍ BUŇKA NEURON FUNKCE NEURONU - tvorba a přenos nervového signálu

PŘENOS NERVOVÉHO SIGNÁLU Nervové buňky se navzájem dotýkají = spojení tzv. NERVOVÝ ZÁPOJ – SYNAPSE Signál je přenášen chemickými látkami ( mediátory) Propojením neuronů vznikají NERVOVÉ DRÁHY

REFLEX A REFLEXNÍ OBLOUK Vzruch(impuls) vznikne podrážděním čidel ( receptorů), např. teplo, tlak, zvuk, světlo Vzruch je přenesen nervy (dostředivé) do míchy a mozku Zde na ně vzniká odpověď a je nervy (odstředivé) vedena do výkoných orgánů ( např. svalů) CELÝ TENTO PROCES SE NAZÝVÁ REFLEXNÍ OBLOUK

ROZDĚLENÍ REFLEXŮ NEPODMÍNĚNÉ vrozené, stále, neměnné např. DÝCHACÍ, POLYKACÍ, SACÍ, OBRANNÉ ( kašlání, kýchání, mrkání), MÍŠNÍ (přenos reflexu z receptoru do míchy a odtud zpět k výkonému orgánu - např. ČÉŠKOVÝ REFLEX)

PODMÍNĚNÉ vytvářejí se v průběhu života reakce na opakující se podněty např. sluchový, zrakový, čichový - vůně jídla= slintání 1.SIGNÁLNÍ SOUSTAVA

např. mluvení, psaní, myšlené slovo 2. SIGNÁLNÍ SOUSTAVA (jen u člověka)