Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NERVOVÁ SOUSTAVA IV Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NERVOVÁ SOUSTAVA IV Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504."— Transkript prezentace:

1 NERVOVÁ SOUSTAVA IV Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_560 Tématický celek: Biologie člověka Autor: Zuzana Šutariková Anotace: Materiál je určen pro práci s interaktivní tabulí. Slouží k probírání učiva Nervová soustava se zaměřením na koncový mozek a míchu. Text v prezentaci je animovaný a lze jej využít jako stručný zápis do sešitu. Materiál obsahuje obrázky k větší názornosti a zpestření výuky.

2 NERVOVÁ SOUSTAVA (4. část)

3 5) Koncový mozek největší část mozku rozdělen na pravou
a levou polokouli (hemisféru)

4 je rozdělen na laloky: TEMENNÍ LALOK ČELNÍ LALOK TÝLNÍ LALOK
SPÁNKOVÝ LALOK

5 na povrchu – mozková kůra: → tvořena šedou hmotou = těla neuronů
(po narození asi 15 miliard neuronů, jsou ničeny alkoholem a drogami a již se neobnovují!) → je zprohýbaná a tvoří záhyby a zářezy (zvětšují povrch)

6 → jednotlivé části mozkové kůry mají různé funkce:
pohyb (temenní lalok) kožní a svalová citlivost (temenní lalok) myšlení (čelní lalok) zrak (týlní lalok) čich (spodní část čelního laloku) ústředí řeči sluch (spánkový lalok)

7 MÍCHA = nervová trubice chráněna páteří, prochází otvory
v obratlech (od prodloužené míchy k 2. bedernímu obratli) vychází z ní 31 párů míšních nervů

8 Stavba míchy (průřez) na povrchu - bílá hmota (vlákna neuronů)
uvnitř - šedá hmota (těla neuronů) – má tvar písmene H dostředivá nervová dráha (od čidel ze svalů, kůže, útrob) odstředivá nervová dráha (vzruchy do svalů) bílá hmota !!! porušení nervových drah vede k nehybnosti !!! šedá hmota

9 Citace (volné dílo) LEE, Gaetan. Chimp Brain in a jar.jpg [online]. 27. února :42. [cit ]. Dostupný z WWW: < (volné dílo) (volné dílo) (volné dílo) (volné dílo) (volné dílo)

10 Citace Polarlys. Medulla spinalis - Section - English.svg [online]. 24. února :20. [cit ]. Dostupný z WWW: <


Stáhnout ppt "NERVOVÁ SOUSTAVA IV Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504."

Podobné prezentace


Reklamy Google