Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CNS (Mícha a mozek). 1. Mícha Je uložena v páteřním kanálu v obratlech Sahá k 1.-2. bedernímu obratli Délka 40-50 cm (síla malíčku) Navazuje na prodlouženou.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CNS (Mícha a mozek). 1. Mícha Je uložena v páteřním kanálu v obratlech Sahá k 1.-2. bedernímu obratli Délka 40-50 cm (síla malíčku) Navazuje na prodlouženou."— Transkript prezentace:

1 CNS (Mícha a mozek)

2 1. Mícha Je uložena v páteřním kanálu v obratlech Sahá k 1.-2. bedernímu obratli Délka 40-50 cm (síla malíčku) Navazuje na prodlouženou míchu (=část mozku)

3 Stavba míchy na průřezu Na obvodu je tzv. bílá hmota Uvnitř je tzv. šedá hmota (tvar motýla) Uprostřed šedé hmoty je míšní kanálek vyplněný mozkomíšním mokem Z míchy vystupuje 31 párů míšních nervů Míšní nerv = přední + zadní kořen míšní

4 Stavba míchy

5

6 2. Mozek Uložen v lebce Obalen 3 plenami: 1 tvrdá plena 2 měkké pleny (omozečnice a pavučnice) Vak z plen je naplněn mozkomíšním mokem Z mozku vystupuje 12 párů mozkových (hlavových) nervů (vedou hlavně ke smyslovým orgánům)

7 Část mozkuJejí funkce 1. prodloužená míchaCentrum nepodmíněných reflexů (dýchání, polykání, kašlání…….) 2. Varolův mostPropojení mozečku, míchy a dalších částí mozku Tvorba slin a slz. 3. mozečekCentrum koordinace pohybů a rovnováhy. (čidla ve vnitřním uchu) 4. střední mozekPohybová souhra očí,rozlišení pohybujících se předmětů 5. mezimozekŘídí funkci vnitřních orgánů, tělní teplotu, hospodaření s vodou a funkci pohlavních žláz. 6. koncový mozekNejvětší část mozku, mozkové laloky s různými funkcemi: a)čelní: b)spánkový: c)temenní: d)týlní: Doplń, co v jednotlivých lalocích sídlí(uč.str.93-94 )

8 Koncový mozek je největší částí mozku Na povrchu má šedou kůru mozkovou, která je rýhami rozdělená na závity Je rozdělen na 2 polokoule (hemisféry)


Stáhnout ppt "CNS (Mícha a mozek). 1. Mícha Je uložena v páteřním kanálu v obratlech Sahá k 1.-2. bedernímu obratli Délka 40-50 cm (síla malíčku) Navazuje na prodlouženou."

Podobné prezentace


Reklamy Google