Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aktuální problematika veterinární kontroly potravin
Advertisements

[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv PADĚLKY A NELEGÁLNÍ LÉKY
Sächsisches Staatsministerium der Finanzen Referat 17 – Kontrolle EU-Fonds Kontrola operací v rámci finanční kontroly EU Informační akce pro projektové.
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
F. Šišák1, H. Havlíčková1, M. Pospíšilová2, R. Karpíšková2
Medikace – aktuální stav a vývoj
JAK SE REGISTRUJÍ LÉKY © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Systém kontrol realizovaných u příjemců Ing. Lukáš Brabenec 25. září 2013.
DOSTUPNOST LÉKŮ V ČR © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
RNDr. Božena Macešková, CSc.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
ORGANIZACE STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY
Jak předcházet neshodám na ekofarmách Obecná pravidla produkce Zákaz používání GMO - Zákaz používání GMO - zákaz se týká potravin, krmiv, činidel,
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Poznatky Státní veterinární správy ČR Cíl: Úplná pasportizace zpracovatelských provozů pro oblast surovin a potravin živočišného původu.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
Kontrola podmíněnosti Shrnutí klíčových informací Martin MISTR Ministerstvo zemědělství.
Antimikrobiální látky
Hygienická problematika produkce zpracování a prodeje medu
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
MVDr. Jana Houdková (SVS ČR)
Odborná veterinární činnost
Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v. v. i.
Navrhované změny legislativy ČR a EU v oblasti veterinární hygieny
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon)Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární.
Příjem pacienta na lůžkové oddělení a jeho bezpečí
Právní režim nakládání s odpady
Kontrola veterinárního lékaře Kontrola veterinárního lékaře v souvislosti s používáním léčiv Ústav pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv.
Zkušenosti z kontrol: skot Větrný Jeníkov Bureš J., Pokludová L., Koutecká L.ÚSKVBL.
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
[ 1 ] MVDr. Vratislav Krupka © 2013 Státní ústav kontrolu léčiv.
Změny v průběhu kontrol (kontrolní řád) kpt. Mgr. Blanka Kliková Oddělení stavební prevence, kontrolních činností a ZPP HZS Karlovarského kraje kpt. Mgr.
Zákon o regulaci reklamy AIFP podporuje novelu zákona jako celek - dílčí výhrady.
Legislativní minimum veterinárního lékaře – specialisty na nemoci prasat P. Chloupek J. Bernardy 2010.
AMR v chovech prasat Rezistence k antimikrobiálním látkám u vybraných patogenů prasat Kateřina Nechvátalová Z. Kučerová, K. Nedbalcová, P.Alexa Výzkumný.
Současná problematika antimikrobik ve výrobě mléka – problém pro chovatele nebo naopak příležitost Chov skotu - maso - mléko MVDr. Václav Osička, MilkProgres.
Laboratorní diagnostika PRRS: rutina nebo umění ? Jiří Smola a Vladimír Celer Ústav mikrobiologie a imunologie.
[ 1 ] MUDr. Alice Němcová Seminář Sekce dozorových činností SÚKL pro výrobce a distributory léčivých přípravků, © 2010 Státní ústav kontrolu.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
QUO VADIS? Petr Šatrán, Asociace veterinárních lékařů, Větrný Jeníkov
CHOVATELSKÉ FÓRUM 2011 Veterinární hlediska dotace do ozdravení MVDr. Zbyněk Semerád.
Jak podat odborníkovi informace Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.
MVDr. Miroslav Novák Milkprogres – poradenství s.r.o. Řešení mastitid s pomocí faremní kultivace.
[ 1 ] MUDr. Jana Mladá; Oddělení farmakovigilance Inspekce FV systému © 2011 Státní ústav kontrolu léčiv.
Přínosy inovativní léčby seminář
Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon)
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon) Vyhláška č. 289/2007 Sb., o.
MKA VZOM – mimořádná kontrolní akce „VZOrky Mléka“
Odborná veterinární činnost
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Inspekční a prosazovací přístup
Novela veterinárního zákona
Kontrola zdraví zvířat – myslivost rok 2017
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Změna veterinární legislativy
Veterinární hlediska dotace do ozdravení
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
Finanční kontrola v příspěvkových organizacích kraje
Úřad vlády České Republiky
Seminář k výzvě č. 1 MAS Lanškrounsko z PRV 17. 7
INFORMACE O LÉCÍCH A PROPAGACE LÉKŮ
Kontrola prací s cytostatiky
Pesticidy, léčiva a možnosti jejich eliminace z ŽP
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Působnost Státní úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) při ověřování nových postupů, při klinickém hodnocení (KH) požadavky na žádost oprávněná úřední.
Transkript prezentace:

Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy Používání antimikrobiálních látek v chovech skotu z pohledu Státní veterinární správy - Kontrolní činnost SVS v oblasti používání veterinárních léčivých přípravků - Program sledování antimikrobiální rezistence u původců onemocnění zvířat MVDr. Pavel Texl, MVDr. Tomáš Černý, Větrný Jeníkov, 14.10.2015

Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy Stavy skotu v ČR Počet hospodářství

Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy Stavy skotu v ČR Počet zvířat

Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy Stavy skotu v ČR

Oblasti dozoru související s používáním léčiv Kontrolní činnost SVS v oblasti používání VLP Oblasti dozoru související s používáním léčiv Kontrola dodržování požadavků legislativy Kontrola chovatele v oblasti používání léčiv Kontrola soukromého veterinárního lékaře v oblasti používání léčiv Kontrola u žadatelů o dotace – kontroly podmíněnosti Monitoring reziduí Sledování rezistencí Monitoring rezistencí Pilotní program sledování antibiotické rezistence u vybraných původců onemocnění

Kontroly používaní veterinárních léčivých přípravků u chovatelů hospodářských zvířat Plánované kontroly na základě centrálně provedené analýzy rizika, která zahrnuje mimo jiné tato kritéria počet chovaných zvířat, datum a výsledek předchozí kontroly, překročení limitů reziduí informace o způsobu získávání léčiv 494 kontrol v roce 2014 7 kontrol s porušením v roce 2014 Do 1. 9. 2015 provedeno 233 kontrol Do 1. 9. 2015 zjištěny 4 kontroly s porušením, ve třech případech nedodržení OL po podání ATB u skotu Neplánované kontroly například při nevyhovujících nálezech reziduí léčiv (maso, mléko) 12 kontrol v roce 2014

Kontroly používaní veterinárních léčivých přípravků u chovatelů – kontrolované skutečnosti 1. Zajištění poskytování odborné veterinární péče 2. Přístup k léčivům, zacházení s léčivy, skladování léčiv doklady o nákupu či nabytí VLP, které má chovatel přímo k dispozici množství léčiv vázaných na veterinární předpis v držení chovatele (vydané veterinárním lékařem nebo dodané na základě veterinárního předpisu) - musí odpovídat množství, které je nezbytně nutné na danou konkrétní léčbu 3. Nepoužívání VLP určených k podání SVL v prostoru chovu nejsou uskladněny tyto přípravky mohou být pouze v pohotovostní zásobě veterinárního lékaře a chovatel k nim nemá přístup

4. Dodržení podmínek použití VLP s indikačním omezením Kontrola používaní veterinárních léčivých přípravků – kontrolované skutečnosti 4. Dodržení podmínek použití VLP s indikačním omezením (VLP, které lze použít pouze v případě, že pro daný účel použití není dostupný jiný vhodný léčivý přípravek, pro který takové omezení není stanoveno, a kdy citlivost k léčivé látce obsažené v léčivém přípravku byla stanovena) Z kontrolované dokumentace jednoznačně vyplývá, že VLP byl použit na základě: znalosti původce onemocnění a jeho citlivosti předchozí znalosti o výskytu původce s citlivostí na danou účinnou látku a s rezistencí na běžná antibiotika na hospodářství Oprávněné použití VLP s indikačním omezením Oprávněnost použití VLP s indikačním omezením z dostupné dokumentace nevyplývá: za rozhodnutí o použití léčivého přípravku s indikačním omezením je zodpovědný SVL KVS provede u dotčeného SVL kontrolu a ověří, zda SVL dodržel legislativou stanovené podmínky použití VLP s indikačním omezením

Kontrola používaní veterinárních léčivých přípravků u chovatelů - kontrolované skutečnosti 5. Zajištění bezpečnosti potravin získávaných od hospodářských zvířat stanovení ochranné lhůty v souladu s podmínkami stanovenými v rozhodnutí o registraci daného léčivého přípravku při off - label použití platí minimálně standardní ochranné lhůty stanovené v § 19 zákona č. 166/1999 Sb maso, vnitřnosti a tuk – 28 dnů mléko – 7 dnů Souvislost s kontrolami podmíněnosti u žadatelů o dotace (PP, PRV) Požadavek kontrol podmíněnosti: Nebyla dodána na jatka zvířata nebo uvedeny do oběhu produkty pocházející ze zvířat, u kterých nebyla dodržena ochranná lhůta u veterinárních léčivých přípravků skupiny B1 a B2 směrnice Rady 96/23/EHS nebo v jejichž produktech byla zjištěna rezidua nad stanovený maximální reziduální limit? Nedodržení: Zpráva od SVS pro MZE a SZIF a dopad na výši podpory

Kontrola používaní veterinárních léčivých přípravků – kontrolované skutečnosti 6. Vedení záznamů o používání léčiv vede chovatel, který jako podnikatel chová zvířata pro produkty určené k výživě člověka archivují se 5 let záznamy o získání (vydání/předepsání) léčiv: název, datum, množství, důvod výdeje/předepsání, původ (distributor, lékárna, veterinář), druh, kategorie, identifikace a počet zvířat záznamy o podání léčiv zvířatům - vedeny pro jednotlivé stáje, pro VLP, jejichž výdej je vázán na lékařský předpis: název, šarže použitého VLP, datum druh, kategorie zvířat, identifikace hospodářství individuální počet a identifikace zvířat důvod použití (diagnóza) dávku, resp. množství stanovená ochranná lhůta

7. Oblast používání zakázaných látek Kontrola používaní veterinárních léčivých přípravků u chovatelů hospodářských zvířat – kontrolované skutečnosti 7. Oblast používání zakázaných látek 8. Oblast používání medikovaných krmiv Od 1. 1. 2014 do 31. 8. 2015 předepsáno MK u skotu v 14 případech. V indikaci by se nemělo objevit: „prevence průjmových a respiračních onemocnění“ !!! Preventivní použití ATB je jednou z cest k vytváření rezistencí a multirezistencí!!!

Kontrola u soukromých veterinárních lékařů Plánované kontroly 10% SVL, schválených pro úkony MKZ v chovech hospodářských zvířat Neplánované kontroly - v odůvodněných případech, např: v návaznosti na výsledky kontroly chovatele v souvislosti s používáním VLP na hospodářství, na kterém je dotčený SVL ošetřujícím lékařem z důvodu prověření postupu při vakcinacích v rámci ozdravovacích programů atd. Kontrolované skutečnosti Poskytování odborné veterinární péče Předepisování a výdej léčiv Podávání léčiv v souladu s požadavky legislativy Zacházení s léčivy Zajištění bezpečnosti potravin získávaných od hospodářských zvířat Oblast používání medikovaných krmiv Oblast používání autogenních vakcín Vedení záznamů o používání léčiv

Monitoring rezistencí k ATB Monitoring rezistencí k ATB dle směrnice EP a Rady 2003/99/ES o sledování zoonóz a jejich původců jediný harmonizovaný monitoring rezistencí k antibiotikům v EU prováděný u původců zoonóz izolovaných v průběhu celého potravního řetězce v ČR jsou využívány izoláty získané při monitoringu zoonóz prováděného SVS a při provádění národního programu tlumení salmonel v chovech drůbeže, to znamená že jsou na citlivost k ATB vyšetřovány bakteriální kmeny získané od zvířat i z potravin živočišného původu Od ledna 2014 je provádění tohoto monitoringu nově upraveno RK 2013/652/EU mandatorní zástupci rodů a druhů Salmonella a Campylobacter   nově sledovaná citlivost u indikátorové E.coli včetně sledování specifické rezistence (ESBL, karbapenemázy, AmpC) nastavena přesná pravidla pro druhy a počty izolátů cílových kategorií zvířat program je kofinancován EK

Monitoring reziduí Národní plán monitoringu reziduí a kontaminantů V souladu se směrnicí Rady 96/23 realizuje SVS + ÚSKVBL Celkový rozsah vyšetření představuje cca 70 farmakologicky aktivních látek ze skupiny antimikrobik Roční plán odběru vzorků krmiva a vody k napájení, masa a orgánů, moči, mléka, medu, vajec, ryb Cíl monitoringu: Nepoužití nepovolených látek nebo přípravků, nedovoleného ošetření Dodržování ochranných lhůt Dodržování maximálních limitů reziduí (MRL)

Monitoring reziduí V roce 2014 bylo v rámci monitoringu cizorodých látek vyšetřeno 5159 zvířat: 881 (17,08%) na rezidua antimikrobiálních látek (sk. B1) 1016 (19,7 %) na rezidua ostatních veterinárních léčiv (sk. B2) z toho zjištěno 15 (0,29%) nevyhovujících nálezů reziduí léčiv

Program sledování rezistencí k antimikrobikům (pilotní fáze) Program probíhá od 1. 3. 2015 do 31. 12. 2015 Program je financován Ministerstvem zemědělství, analýzy odebraných vzorků probíhají ve státních veterinárních ústavech Vyhodnocení výsledků probíhá v spolupráci Výzkumného ústavu veterinárního lékařství v Brně (VÚVEL) a Státní veterinární správy Dílčí výsledky (bez identifikace hospodářství) jsou rovněž poskytovány Ústavu pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv (ÚSKVBL) pro potřeby hodnocení klinické účinnosti léčiv a hodnocení jejich případného indikačního omezení

Program sledování rezistencí k antimikrobikům (pilotní fáze) Cíle programu Sledovat rezistenci k ATB u vybraných původců onemocnění na konkrétních hospodářstvích Sjednotit spektrum používaných ATB v klinické praxi Motivovat veterinární lékaře a chovatele k testování citlivosti původců onemocnění na ATB Revidovat dávkovací schémata a indikační omezení při používání ATB

Program sledování rezistencí k antimikrobikům (pilotní fáze) Schéma programu Odběr vzorku veterinárním lékařem Identifikace původce v SVÚ Je-li izolován původce, zahrnutý do programu, SVÚ provede vyšetření citlivosti k ATB (toto vyšetření je plně hrazeno z prostředků Státního rozpočtu a chovatel jej dostane jako „přidanou hodnotu“) k výsledku Laboratorní protokol obsahuje nejen identifikaci původce, ale také ANTIBIOGRAM se stanovenými mimořádnými inhibičními koncentracemi (MIC)

Program sledování rezistencí k antimikrobikům (pilotní fáze) Podrobně k bodu 1. V případě podezření na bakteriální onemocnění v chovu skotu odebere ošetřující veterinární lékař vzorek ke kultivaci a izolaci původce. Společně s pečlivě vyplněnou žádankou jej pošle do SVÚ. Je nezbytné v žádance uvést REGISTRAČNÍ ČÍSLO HOSPODÁŘSTVÍ, OZNAČENÍ ZVÍŘETE a ČÍSLO VZORKU Pro vypovídající výsledek je potřeba odebírat vzorky odpovídajícím způsobem! V případě potřeby, laboratoře poradí s množstvím vzorku, vhodnou vzorkovnicí nebo transportem

Program sledování rezistencí k antimikrobikům (pilotní fáze) Podrobně k bodu 2. Při identifikaci původce laboratoř AUTOMATICKY provede stanovení citlivosti pro tyto patogeny: Skot Mannheimia haemolytica Pasteurella multocida Escherichia coli (klinicky významné izoláty) Histophilus somni Skot – mastitidy Streptococcus agalactiae, dysgalactiae, uberis Staphylococcus aureus Escherichia coli (z klinických mastitid) Klebsiella spp.

Program sledování rezistencí k antimikrobikům (pilotní fáze) Podrobně k bodu 3. Výsledek v laboratorním protokolu je jak kvantitativní (MIC ATB v µg/ml) tak kvalitativní (izolát je CITLIVÝ, INTERMEDIÁRNĚ CITLIVÝ nebo REZISTENTNÍ). Tato skutečnost je na protokolu uvedena označením C/I/R

Skot – mastitidy grafy původců

Staphylococcus aureus Průběžné výsledky 03 – 07/2015 rezistence k ATB, sledované patogeny u skotu (mastitidy) Staphylococcus aureus

Průběžné výsledky 03 – 07/2015 rezistence k ATB, sledované patogeny u skotu (mastitidy) Streptococcus uberis

Průběžné výsledky 03 – 07/2015 rezistence k ATB, sledované patogeny u skotu (mastitidy) Escherichia coli

Streptococcus agalactiae Průběžné výsledky 03 – 07/2015 rezistence k ATB, sledované patogeny u skotu (mastitidy) Streptococcus agalactiae

Streptococcus dysgalactiae Průběžné výsledky 03 – 07/2015 rezistence k ATB, sledované patogeny u skotu (mastitidy) Streptococcus dysgalactiae

Klebsiella pneumoniae Průběžné výsledky 03 – 07/2015 rezistence k ATB, sledované patogeny u skotu (mastitidy) Klebsiella pneumoniae

Průběžné výsledky 03 – 07/2015 rezistence k ATB, sledované patogeny u skotu (mastitidy) Klebsiella oxytoca

Průběžné výsledky 03 – 07/2015 rezistence k ATB, sledované patogeny u skotu (mastitidy) Multirezistence

Skot – grafy původců

Průběžné výsledky 03 – 07/2015 rezistence k ATB, sledované patogeny u skotu Escherichia coli

Pasteurella multocida Průběžné výsledky 03 – 07/2015 rezistence k ATB, sledované patogeny u skotu Pasteurella multocida

Mannheimia haemolytica Průběžné výsledky 03 – 07/2015 rezistence k ATB, sledované patogeny u skotu Mannheimia haemolytica

Průběžné výsledky 03 – 07/2015 rezistence k ATB, sledované patogeny u skotu Histophilus somni

Průběžné výsledky 03 – 07/2015 rezistence k ATB, sledované patogeny u skotu Multirezistence

Přínosy programu pro stát a pro chovatele Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy Přínosy programu pro stát a pro chovatele Podklad pro tvorbu celostátní antibiotické politiky a současně jeden z pilířů při racionalizaci a optimalizaci používání ATB a při omezování nepříznivého trendu nárůstu rezistence k určitým druhům ATB ÚSKVBL získá přehled o účinnosti a míře používání jednotlivých ATB, který pomůže při specifikaci indikačních a jiných omezení v použití ATB Veterinární lékaři, potažmo chovatelé, budou mít mnohem lepší přehled o účinnosti ATB u „svých“ zvířat, případná léčba bude tedy ekonomicky efektivnější

Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy DŮLEŽITÉ ! Program nemá za cíl plošný monitoring správného nebo nesprávného používání ATB ve vztahu ke kontrolám v používání VLP na hospodářstvích, ale monitoring používání ATB vždy na konkrétním hospodářství. Celkové výsledky nebudou k dispozici všem chovatelům, ale pouze konkrétně tomu, kdo poslal vzorky. Celkové výsledky jsou a budou zpracovávány a publikovány anonymně, formou agregovaných výsledků Kompletní výsledky pilotní části programu budou publikovány po jejím skončení, na jaře 2016

Užitečné odkazy Link – laboratoře státních veterinárních ústavů: Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy Užitečné odkazy Link – laboratoře státních veterinárních ústavů: http://eagri.cz/public/web/svs/portal/laboratorni-diagnostika/referencni-laboratore-svs-cr.html Link – vzor objednávky laboratorního vyšetření vzorku: http://eagri.cz/public/web/file/234661/_01_Objednavka_laboratorniho_vysetreni_vzorku_2009_12_1 6.pdf Link – Ústav pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv http://eagri.cz/public/web/svs/portal/laboratorni-diagnostika/uskvbl.html Link – Výzkumný ústav veterinárního lékařství http://www.vri.cz/

Děkuji za pozornost