Hrad Zvíkov. Historie Ostroh, vypínající se nad soutokem řek Vltavy a Otavy, lákal svou polohou k osídlení již v předhistorické době. Před rokem 1234.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KARLŠTEJN.
Advertisements

Vytvořila Beata Duchková
Vypracováno v rámci projektu „Zavádění ŠVP na gymnázium – projekt GOTIKA“ CZ.1.07/1.1.10/
Románské umění 11. – 13. století.
Gotika.
Románská kultura.
Cestovní kancelář Czech tour. Historie zámku Zámecká prohlídka O cestovní agentuře DopravaFotogalerie Informace o zájezdu.
Hrad Zvíkov Skupinka č. 1. Vypracováno v rámci projektu „Zavádění ŠVP na gymnázium – projekt GOTIKA“ CZ.1.07/1.1.10/
Identifikátor materiálu: VY_32_Inovace_ICT2.4_3-56
Cestovní kancelář Cestovní kancelář NABÍZÍ…. Karlštejn M ajestátnýýýýýýýýý hrad se tyčí nad třpytivou hladinou Berounky jako němíý svědek té nejkrásnější.
Virtuální prohlídka hradu Švihov
Josef Vokatý alias Joe Ventil Mé první internetové stránky Klikni pro vstup.
nový umělecký sloh vzniká v polovině 12. století ve Francii
Gotická kultura.
Vypracovali: Dominika Pavlovová Monika Pouzarová Zuzana Krejcarová
Pražský hrad Lukáš Onderka. informace Pražský hrad, historické sídlo českých králů Pražský hrad, historické sídlo českých králů Vystavěn9. století Vystavěn9.
Hrad Karlštejn Vystavěn 1348 Původní majitel Karel IV.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Starý Jičín 8.června Zde je realizován projekt CZ.1.07/1.1.07/ „Kritické myšlení jako nástroj formování osobnosti.
POZNÁVÁME PLZEŇ A JEJÍ PAMÁTKY
BEZDĚZ.
Nejlákavější kulturní památka
Prezentace Martin Procházka 5.B. Pražský hrad byl odedávna sídlem českých panovníků a nyní v něm sídlí prezident republiky. Byl založen v 9. století.
Poznám gotické umění ? 7. ročník.
ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ, INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE, 1. STUPEŇ ZŠ Procvičování dovedností z hodin ICT na učivu ze zeměpisu.
Gotická architektura v Čechách
ŠKOLNÍ VÝLET Buchlov Buchlovice Buchlovice. Vážení rodiče,milí žáci, i v letošním školním roce 2008/2009 pojede naše třída 3.B na školní výlet. KAM? Prohlédnout.
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav Vlastivěda 5. ročník
PRAHA – hl. město ČR Mgr. Ivana Antonová.
Kubásková Petra Prezentace 5MB
Jak se jmenuje tento hrad? Kdo ho založil? V blízkosti které řeky leží?
 Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky  Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
České země ve středověku
Sázava nad Sázavou. město Sázava leží v romantickém údolí řeky Sázavy místo je opředeno řadou legend a pověstí město leží asi 20 km jižně od Kouřimi v.
Románská kultura.
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: M. Motlová: PRAHA známá i neznámá, Euromedia Group k. s., E. Obůrková: Výlety s dětmi v Praze.
GOTICKÁ ARCHITEKTURA MgA. Lukáš Psík wikimedia
37.1 Kraj Praha – poznáš jeho dominanty?
Románský sloh.
VY_32_INOVACE_ZCR_ M/01 Hotelnictví Ročník: 3. 4.
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
…aneb malá prezentace o Středních Čechách
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Stavby Karla IV. ANEB JAKÝ BYL KRÁL KAREL IV.. Obsah Kdo to Karel IV. vůbec byl? Univerzita Karlova Karlův most Karlštejn Nové město Chrám svatého Víta.
Webové stránky zámku. Zámek Červená Lhota Zámek Červená Lhota leží v jižních Čechách, zhruba 20 kilometrů od Jindřichova Hradce, stojí uprostřed rybníka.
PRAHA - historické jádro je největší městská památková rezervace vyhlášená v roce v roce 1992 zapsána na Seznam UNESCO jako první památka na území.
Původní hrad založil Jindřich z rodu Vítkovců na počátku 13. století. Vlivný renesanční velmož Jáchym z Hradce započal v polovině 16. století s přestavbami.
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.
Zámek Trója Zámek Troja (známý též jako Trojský zámek) je barokní stavba v pražské městské části Troja. Stojí v bezprostřední blízkosti Vltavy a v jeho.

Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_01_Mladá Boleslav Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Základní informace Navštěvované oblasti Zdroje.
GOTIKA.
Putování po českých krajích.
Chotěšov - klášter Chotěšov - klášter
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Zručský park.
KRÁL ČESKÝ A CÍSAŘ ŘÍMSKÝ
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Šablona 32 VY_32_INOVACE_04_23_Hrad Helfštýn.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
KUTNÁ HORA unikátně zachované a neporušené historické jádro města s chrámem sv. Barbory je zapsáno na seznamu UNESCO od r ve středověku byla druhé.
Hrad Bezdez zvuk mono.
KARLŠTEJN KARLŠTEJN.
LITOMYŠL velkolepé renesanční zámecké sídlo ve stylu italské renesance
Transkript prezentace:

Hrad Zvíkov

Historie Ostroh, vypínající se nad soutokem řek Vltavy a Otavy, lákal svou polohou k osídlení již v předhistorické době. Před rokem 1234 zde král Václav I. založil hrad, ale stavební rozvoj Zvíkova je spojen se jménem Přemysla Otakara II. (+1278). Ke zmíněné věži nechal přistavět na tehdejší poměry veliký čtyřkřídlý palác nepravidelného půdorysu. Do konce 13. století byly ještě vystavěny hradby s branami a baštami, nejdůležitější hospodářské budovy a věž zvaná Hláska, opatřená břitem a zvýšená roku V 17. století nejslavnější období hradu skončilo a po roce 1648 začal Zvíkov chátrat. Až před polovinou 19. století byla nově zastřešena kaple a opraveny hradní věže. K rozsáhlejším opravám hradu došlo po roce 1881 a pak znovu zhruba o sto let později.

Minulost

Expozice Královský palác - Návštěvník prochází Královským palácem volně, bez průvodce. V přízemních prostorách jsou ve vitrínách vystaveny archeologické nálezy a na maketě hradu lze sledovat fortifikační systém areálu. Po schodišti, zřízeném až při rekonstrukci Královského paláce v minulém století, lze vystoupit na arkádový ochoz, obnovený ve stejné době. Na stěnách ochozu se nacházejí zbytky původních maleb, těžce poškozených povětrností po zřícení ochozu. Nejzřetelnější jsou scény Ukřižování a zápas sv. Jiří s drakem.

Královské ložnice - Královské ložnice byly po sesutí zdiva upraveny jen jako terasy, z nichž lze sledovat údolní kotlinu, zatopenou přehradou. Služební místnost - Služební místnost byla původně spojena s královskými ložnicemi, dnes jsou na zdech osazeny transfery nástěnných maleb. Jídelna - Jídelna, z níž je vstup do Erbovní světnice, náznakově představuje zařízení středověkého interiéru. V okenních výklencích, kde bylo lépe vidět, sedávaly dámy u ručních prací.

Rytířská síň - Rytířská síň sloužila k slavnostnímu přijímání význačných hostů a byla největší místností Královského paláce. Dvě čtvercová pole křížové klenby byla rekonstruována podle zbytků původních žeber, nalezených v suti při přestavbě. Přípravna - Přípravna byla kdysi obložena dřevem a sloužila k bydlení. Dnes v ní je prezentován příborník, sloužící v 15. a 16. století k úschově a vystavení nejvzácnějších kusů nádobí.

Taneční síň - Taneční síň je zdobena freskami s výjevem zasedání čtyř kurfiřtů, volitelů císaře Svaté říše římské v čele s českým králem. Pod jejich nohami je zachyceno pět tanečních párů při tanci zvaném „basse danse“. Malba byla provedena podle dřevořezu v Schedelově kronice „Chronicum mundi“, vydané v Norimberku v roce Korunní síň - V Korunní síni Hlízové věže byly prý před dostavbou Karlštejna ukryty české korunovační klenoty. Dnes je zde instalován skříňový pozdně gotický oltář s jedním párem malovaných křídel a řezaným polychromovaným reliéfem Klanění tří králů, datovaným 1503.

Prohlídková trasa

Vystoupení Divadelní a šermířská vystoupení, výstavy, případně koncerty se pořádají hlavně v období letních prázdnin. SEZÓNA 2009 květen - červenec: Vladimír Vojíř - Krása Severu, výstava fotografií srpen - říjen : Ondřej Fibich, Ivana Řandová - Studánky Prácheňska, výstava forografií s prezentací knihy červenec, srpen - každý týden 2-3 divadelní představení v rámci zvíkovského divadelního léta 1. až 6. červenece - šermířské dny

Kontakt adresa: Hrad Zvíkov, pošta Písek, Aleš Kadlčák, vedoucí památkového objektu telefon/fax:

1. Otázka Hrad leží na soutoku řek : a) Vltavy a Ohře b) Vltavy a Labe c) Vltavy a Otavy

Správná odp. je : c) Vltavy a Otavy

2. Otázka Hrad založil : a) Přemysl Otakar II. b) Václav I. c) Karel IV.

Správná odp. je : b) Václav I.

3. Otázka Věž opatřená břitem, která byla zvýšena roku 1554 se nazývá : a) Hlánka b) Hláska c) Hládka

Správná odp. je : b) Hláska

4. Otázka Kdy začal hrad Zvíkov chátrat : a) 1648 b) 1658 c) 1668

Správná odp. je : a) 1648

5. Otázka Zápas Sv. Jiřího s drakem se podle pověstí konal v : a) Jídelně b) Rytířské síni c) Královském paláci

Správná odp. je : c) v Královském paláci