Je to horší než si myslíme? Adriana Krnáčová 2 22.11.2006 Několik poznámek k míře korupce v ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Jak čelit korupci Principy a cíle Mgr. Jiří Dienstbier.
OD KORUPCE K INTEGRITĚ Protikorupční opatření v oblasti vzdělávání dle
NS-LEV 21 proti korupci JUDr. Mgr. Karel Horák http://
Boj proti korupci a lichvě
Samospráva venkovských obcí v komplexu veřejné správy.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
Aarhuská úmluva a požadavky na účast veřejnosti Zuzana Drhová, Zelený kruh.
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
S bojem proti korupci to myslím vážně! Ing. Martin Pecina, MBA ministr vnitra.
Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí
Instituce EU Evropská rada Rada Evropské unie Evropská komise
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.8
Boj s korupcí Ivo Strejček Poslanec Evropského parlamentu Člen VR ODS Předseda RS ODS Vysočina
Jiří Hradec. ŽP v Evropě i u nás Ještě v 90. letech všichni věděli, že základním zadáním je ochrana životního prostředí:  znečištění je zjevné -> zadání.
Dnešní možnosti zdravotních pojišťoven při nákupu zdravotní péče Vladimír Kothera generální ředitel Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE Kladno, září 2005.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Vývoj regulace a dohledu nad finančním trhem Shrnutí poznatků Ing.
Odbor veřejné správy a eGovernmentu v roce 2013
Financování politických stran a regulace politických kampaní 6. října 2011 Mgr. Karolína Peake místopředsedkyně vlády 1. místopředsedkyně strany Věci veřejné.
Korupce, kultura a princip kognitivní disonance
Financování politických stran a regulace politických kampaní Prorůstání ekonomiky a politiky Vladimíra Dvořáková CESTA Praha, , hotel Jalta.
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE PARTICIPACE a KOMUNIKACE. Role participace „Každá centrální moc, i když má minimální pravomoci, má stálou tendenci ve jménu efektivity.
Zdravotnictví řízené občanem Pavel Vepřek Tým DG plus.
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
Východiska Klíčové téma - problematika podvodů obecně a korupce.
Výukový program:Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Tato prezentace byla vytvořena
Ondřej Škorpil 27. října 2011 American Center Řízení agendy CSR ve Skupině ČSOB Na cestě k efektivitě: Jak integrovat CSR do strategického řízení firmy.
Analýza REGULARIZACE JAKO JEDEN Z NÁSTROJŮ V BOJI PROTI NELEGÁLNÍ MIGRACI.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Porada tajemníků obcí s rozšířenou působností Benešov, Brno Aktuální informace k legislativním návrhům zákonů o ÚSC a dalším.
Ministerstvo vnitra ČR Strategie vlády v boji proti korupci na období
Veřejné zakázky. Právní základ 3 Právní základ - Smlouva o založení Evropského společenství - Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách - Zákon č.
Korupce ve veřejných zakázkách v kontextu institucionálního prostředí samospráv ČR Martin Kameník
„Požadavky na jakost a hodnocení jakosti zdravotnických informačních systémů“ Praha Možné přístupy k analýze hospodaření bývalých okresních nemocnic.
Komunikace se členskými organizacemi Kateřina Vondrášová pro
Zdravotnické prostředky a hodnocení zdravotnických technologií Leoš Heger 15. let Czech Med,
Implementácia Inspire v ČR Jiří Hradec. INSPIRE v ČR  Gestor transpozice: MŽP, pověřena CENIA  Spolupracuje:Ministerstvo informatiky (vnitra)  Vize.
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
Zajišťování kvality ve věcném záměru zákona o vysokých školách Jiří Nantl ředitel odboru vysokých škol Telč,
Prezentace projektu doktorského studia
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Dělba státní moci 1. Zákonodárná moc
KONZULTACE ČÍSLO 2 NĚKOLIK POZNÁMEK KE SPOTŘEBITELSKÉMU ROZHODČÍMU ŘÍZENÍ 1.
Transpozice směrnice 2003/98 o opakovaném použití informací veřejného sektoru Mgr. David Kotris konference - Pět let činnosti Nemofora
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat Tisková konference MŠMT 9. dubna
E-government - moderní podoba veřejné správy v České republice.
SIKP – Státní informační a komunikační politika Prezentace – aplikace vybraných zákonů ve společnosti NeXA, s.r.o. Eva Štíbrová Zdeňka Strousková Radka.
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ
Spolupráce organizací občanské společnosti na úrovni EU
Rozkrývání vlastnických struktur a skutečných majitelů
Současné aspekty daňového práva procesního
Řízení rizik podvodů pro období 2014–2020
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat
Subjekty a objekty veřejných politik
Transparency International - Česká republika
rrgtoaerhgdghofhgahgarg
Etika veřejné sféry Prezentace vytvořena s podporou grantu FRVŠ.
Etický kodex zaměstnance veřejné správy
Ekonomika veřejného sektoru
Zásahy do tržního mechanismu
Možnosti jeho regulace.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
česká asociace sdílené ekonomiky
Transkript prezentace:

Je to horší než si myslíme? Adriana Krnáčová Několik poznámek k míře korupce v ČR

Korupce tady byla a bude vždy S korupcí může něco dělat jen stát Na vině je ten, co korumpuje Nejvíc zkorumpovaní jsou u nás politici Korupce je důsledek špatně fungujících procesů Změna k lepšímu může nastat až za 50 let Několik tezí na úvod

Co si myslíme?

Hodnocení ČR dle CPI Zdroj:TIC

Oblasti nejvíc zastižené korupcí Zdroj: TI

Zhoršuje kvalitu řízení státu Způsobuje ztráty ve veřejných rozpočtech Snižuje kvalitu života Zkresluje hospodářskou soutěž Snižuje důvěru v demokratické instituce Proč je korupce škodlivá

Veřejná správa – procesy, průhlednost, kontrola, kvalita a efektivita Distribuce veřejných zdrojů - rozpočty, veřejné zakázky, dotace, fondy + SF Justice a policie Vymahatelnost práva – protikorupční středisko Zdravotnictví Politické rozhodování Etika a hodnoty ve společnosti Oblasti našeho zájmu

Kvalita našich institucí je špatná jejich činnost je neefektivní Není zájem stav změnit, alespoň ne zásadně Špatný systém generuje chyby Politici zasahují do moci zákonodárné, soudní i výkonné Plýtvání, nehospodárnost a korupce převládá Jenom kosmetické – populistické změny Naše smutná zjištění

Neefektivní veřejná správa (netransparentnost, špatné řízení, vysoké náklady, neefektivní distribuce veřejných zdrojů, nevymahatelná kontrola) Proces přijímání zákonů a jejich kvalita (regulační zátěž a právní nejistota) Svobodný přístup k informacím (problematická aplikace § 106) Tzv. politická práce Absence hodnotové orientace Co je špatně?

Činnost TIC Založena v roce 1998 jako pobočka mezinárodní sítě TI (83 poboček) Zaměřena na analýzu náchylnosti veřejné správy ke korupci, navrhováním a implementováním systémových změn (legislativní, oblast řízení…atd.) Kvantifikace ztrát plynoucích z korupčního jednání Změna vnímání korupce veřejností a cílovými skupinami Vzdělávání a poradenství

Projekty realizované TIC PPPS – poradna Strukturální fondy Politická korupce Veřejné zakázky Rozpočty (centrální, komunální) Zdravotnictví Hodnocení socio-ekonomických dopadů _____________ Vzdělávání a poradenství Monitoring projektů Publikační a přednášková činnost

„ Nejvíce pomůže zavedení jasných pravidel, norem a zákonů,“ myslí si 33 % lidí Jak bojovat proti korupci? –Systémová změna –Institucionální boj Vedení příkladem na úrovni managementu –Státu –Firmy Medializace zajistí odrazení, nebude to už stát za to. LEGISLATIVA VYMAHATELNOST PŘÍKLAD 1 Zavedení pravidel, norem a zákonů 33 % 2Dodržování pravidel, norem a zákonů 22 % 3Trestání korupce, vymahatelnost práva 16 % 4 Změna myšlení, politické kultury 12 % Etika podnikání, 09/2005, n = 254

Děkuji za pozornost!