Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/34.0963 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_I_S1_04.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PC základní jednotka.
Advertisements

Periferní zařízení počítače
HARDWARE 1 STAVBA PC 6. ročník verze
POČÍTAČ.
Hardware- počítačové komponenty
HARDWARE 1. část.
Identifikátor materiálu: EU
Vytvořil: Petrásek Jan
Stavba počítačů.
Základní jednotka PC Obr. 1.
Hardware Název materiálu: VY_INOVACE_723_hardware
Martin Holý.  Druhá světová válka  První generace (1945 – 1951)  Elektronky, relé = drahé, pomalé  Druhá generace ( )  Tranzistory = zmenšování.
Procesor Procesor neboli CPU je v informatice základní součást počítače, která vykonává strojový kód spuštěného počítačového programu. Ten je.
ZÁKLADNÍ DESKA.
HARDWARE PC Uvnitř počítače.
HARDWARE 1 STAVBA PC 7. ročník verze H.
Blokové schéma PC a jeho hardwarová realizace
3. MATURITNÍ OKRUH Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ZÁKLADNÍ DESKA MOTHERBOARD
Periferní zařízení počítače
Hardwarové vybavení počítače
Počítačová sestava – Základní hardware II.
Hardware a software.
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Referát č. 3 Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení (principy fungování, digitální záznam informací, propojení počítače s dalšími (digitálními)
Zdroj Parametry – napájení všech komponent PC
Základní části počítače
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Identifikátor materiálu: EU
Základní deska. základní deska / motherboard / mainboard Základem pro celý počítač Nalezneme ve všech typech: stolních, noteboocích, palmtopech Do základní.
MainBoard.
ZÁKLADNÍ DESKA POČÍTAČE
Počítačová sestava – Základní hardware I.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Základní pojmy a části počítače Data (informace) se v počítači ukládají v pojmenovaných celcích, které se nazývají soubory. Soubory jsou dvou druhů: Programy.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_144_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Architektura počítače
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Hardware osobních počítačů
HARDWARE Co je to ?.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je.
Základní struktura počítače
Univerzita třetího věku kurz ECDL
HARDWARE.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_02 HARDWARE POČÍTAČE Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
Hardware - komponenty (5). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_01.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Co se skrývá uvnitř skříně?. 1. Počítačová skříň (Case) je obvykle plechový obal, který zakrývá vnitřek počítače. Existují 4 základní druhy skříní (dělené.
Simona Korbová, 1.L. Seznámení s počítačem Současný počítač je elektronický a skládá se z hardwaru, který představuje fyzické části počítače (mikroprocesor,
Základní deska. Základní deska (anglicky mainboard či motherboard) představuje základní hardware většiny počítačů. Hlavním účelem základní desky je.
Základní desky Marek Kougl 1.L.
Periferní zařízení počítače - opakování
PC základní jednotka.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_02
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Vnitřek skříně počítače
Hardwarové vybavení počítače
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Mgr. Miroslava Telingerová
Transkript prezentace:

Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_I_S1_04 Popis výukového materiálu Název:Hardware Autor:Pavel Lintemer Datum: Obor: L/01 Gastronomie Ročník:1. ročník Předmět:IKT – Informační a komunikační technologie Anotace výukového materiálu 1. Materiál je určen pro výuku předmětu IKT a je v souladu s ŠVP. 2. Materiál je prezentován žákům prostřednictvím dataprojektoru na učebně IKT s výkladem včetně názorných ukázek Cíl: žák chápe souvztažnosti HW, umí rozlišovat jednotlivé součásti PC žák si osvojí pojmy: hardware, BIOS, procesor, základní deska

HARDWARE Hardware (z anglického významu „železářské zboží“ nebo také „nářadí“, počítačový hardware je pak „computer hardware“) označuje veškeré fyzicky existující technické vybavení počítače na rozdíl od dat a programů (označovaných jako software). Hardware jsou součástky počítače, bez nichž by nebyl schopen pracovat. Použité zdroje: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Hardware [online]. c2013 [citováno ]. Dostupný z WWW: Základní rozdělení počítačů osobní počítač počítače pro jiné než osobní použití: řízení technologických procesů distribuované výpočty síťové služby (WWW, elektronická pošta)

HARDWARE Základní komponenty osobního počítače: Použité zdroje: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Osobní počítač [online]. c2013 [citováno ]. Dostupný z WWW: Obr.1 USTAVB.. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 1 – case – průřez hardwarem stolního PC monitor základní deska procesor řadič operační paměť (RAM) grafická karta zdroj optická mechanika( CD, DVD) pevný disk (HDD) myš klávesnice

HARDWARE ČÁSTI ZÁKLADNÍ JEDNOTKY Základní deska Základní deska (anglicky mainboard či motherboard) je základním hardware většiny počítačů. Hlavním účelem základní desky je propojit jednotlivé součástky počítače do fungujícího celku a poskytnout jim elektrické napájení. Na základní desce je umístěna energeticky nezávislá paměť ROM, ve které je uložen systém BIOS, který slouží k oživení počítače hned po spuštění. Nejdůležitější integrované obvody jsou zabudovány v čipové sadě (anglicky chipset). Fyzicky může jít buď jenom o jeden čip, nebo dva. Čipová sada rozhoduje, jaký procesor a operační paměť je možné k základní desce připojit. Obr. 2 – základní deska Použité zdroje: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Hardware [online]. c2013 [citováno ]. Dostupný z WWW: Obr. 2: EVAN-AMOS. wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: >

HARDWARE ČÁSTI ZÁKLADNÍ JEDNOTKY Základní deska – vstupní a výstupní konektory Konektor PS/2 myš Konektor PS/2 klávesnice Výstup monitor VGA Výstup monitor DVI Výstup monitor DisplayPort Výstup monitor HDMI Optický Výstup zvuku Síťová karta USB 2.0USB ti kanálová Zvuková karta

HARDWARE ČÁSTI ZÁKLADNÍ JEDNOTKY Procesor Procesor (zkratka CPU) je integrovaný obvod, který řídí práci celého počítačového systému. Tvoří "srdce" a "mozek" celého počítače. V největší míře ovlivňuje výkon celého počítače (čím rychlejší procesor, tím rychlejší počítač). Současné procesory v sobě integrují funkci samotného procesoru, grafické karty i řadiče. Nejvíce sledovanými parametry jsou rychlost (GHz), počet jader, vyrovnávací paměť (MB) Procesor se zasouvá do tzv. patice….největší výrobci jsou iNTEL a AMD Použité zdroje: Obr. 3: GUITARFREAK. wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 3 – procesor v patici

HARDWARE ČÁSTI ZÁKLADNÍ JEDNOTKY Grafická karta Grafická karta nebo také videoadaptér je součástí počítače jejímž úkolem je vytvářet grafický výstup na monitoru. Připojena je většinou přes PCI-Express slot. Grafická karta může být i integrována na základní desce. Jedná se většinou o méně výkonné verze grafických čipů, výjimečně s přidanou vlastní pamětí. Grafické karty integrované na základní desce jsou vytlačovány integrací grafického jádra přímo do procesoru nebo na společnou desku spolu s procesorem. Výstupy Grafické karty:VGA – analogový grafický výstup (používán starými monitory CRT a kompatibilními zařízeními) DVI - digitální grafický výstup (používaný většinou LCD panelů, projektory a novějšími zařízeními) DisplayPort -digitální grafický výstup ve vysokém nekomprimovaném rozlišení. HDMI - výstup na zobrazovací zařízení (nejčastěji televizor) s vysokým rozlišením přenos i zvuku. Použité zdroje: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Grafická karta[online]. c2013 [citováno ]. Dostupný z WWW: Obr. 4: JOYDEEP. wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 5 – grafická karta Obr. 4 – procesor v patici

HARDWARE ČÁSTI ZÁKLADNÍ JEDNOTKY Operační paměť – RAM (random-access memory) slouží k dočasnému uložení informací, které procesor potřebuje mít rychle po ruce, aby mohl pracovat. Provádí se zde veškeré operace, které počítač vykonává. Velikost se udává v GB. Tato paměť není stálá, po vypnutí se data mažou. Použité zdroje: Obr. 5: TOPORY. wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 5 – grafická karta Obr. 5 – Různé typy pamětí RAM. Odshora: DIP 16-pin, SIPP, SIMM 30-pin, SIMM 72-pin, DIMM, DDR DIMM.

HARDWARE ČÁSTI ZÁKLADNÍ JEDNOTKY Pevný disk - HDD Slouží k dočasnému nebo trvalému uchovávání většího množství dat pomocí magnetického záznamu. Velikost se udává v GB nebo v TB. Druhy zápisu: Magnetický – zápis a čtení prováděn přes hlavičky na plotny (podoba s gramofonem) Nemagnetický – SSD disky, nemají pohyblivé části, disk složen z Flash modulů. Připojují se přes rozhraní SATA anebo starší IDE Použité zdroje: Obr. 6: RJT. wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 7: TOWEL401. wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 5 – grafická karta Obr. 6 – HDD s magnetický záznam Obr. 7 – pevný disk SSD

HARDWARE ČÁSTI ZÁKLADNÍ JEDNOTKY Optická mechanika – (ODD - optical disc drive) Přenosné médium uchovávající data. Pracující na principu laserového světla, nebo elektromagnetických vln blízkých světelnému spektru, jako část procesu čtení a zápisu dat. Velmi často používaný pro zálohu dat (POZOR: po delší době může být záznam nečitelný) Základní druhy mechanik: CD – kapacita disku je 700MB DVD – kapacita disku je 4,7GB nebo dvouvrstvé 8,5GB BlueRay – kapacita disku je 25GB nebo dvouvrstvé 50GB Připojují se přes rozhraní SATA anebo starší IDE Použité zdroje: Obr. 8: ASIM18. wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 5 – grafická karta Obr. 8 – Optická mechanika

HARDWARE Použité zdroje: Obr. 9: MBOVERLOAD. wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 5 – grafická karta Obr. 9 – Zdroj ATX ČÁSTI ZÁKLADNÍ JEDNOTKY PC skříň (case) - slouží k mechanickému upevnění všech vnitřních dílů a částí počítače velikost a provedení se volí dle užití PC a vnitřních komponent Provedení: desktop, minitower, miditower a tower (řazeno dle velikosti) Napájecí zdroj ATX - slouží k přeměně střídavého napětí 230V na napětí 5V a 12V potřebných v PC konektory se zapojují co každé komponenty v PC

HARDWARE Periferie pro přímou komunikaci s uživatelem: Použité zdroje: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Osobní počítač [online]. c2013 [citováno ]. Dostupný z WWW: vstupnívýstupní KlávesniceMonitor MyšProjektor TabletTiskárna JoystickReproduktory Scanner Webová kamera Mikrofon

HARDWARE Použité zdroje: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Počítačová tiskárna[online]. c2013 [citováno ]. Dostupný z WWW: Obr. 5 – grafická karta TISKÁRNA – PRINCIP A ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ TISKÁREN Tiskárna- výstupní zařízení, které slouží k přenosu dat uložených v elektronické podobě na papír nebo jiné médium (fotopapír, kompaktní disk apod.). Tiskárnu připojujeme k počítači, ale může fungovat i samostatně (přímý tisk přes USB nebo Bluetooth, síťová tiskárna apod.) nebo být součástí multifunkčních zařízení. Běžně používané typy Jehličkové - Řada 8, 9 nebo 24 jehliček je umístěna v tiskové hlavě, která projíždí nad papírem. Jehličky propisují přes barvící pásku na papír jemné body, z kterých se skládají písmena a obrázky. Inkoustové - tisková hlava tryská z několika desítek mikroskopických trysek na papír miniaturní kapičky inkoustu různé počty inkoustů (pro plnobarevný tisk od 2 do 12 barev inkoustů) Laserové - laserový paprsek vykresluje obrázek na fotocitlivý a polovodivý, obvykle selenový válec, na jehož povrch se poté nanáší toner; toner se uchytí jen na osvětlených místech, obtiskne se na papír a na závěr je k papíru tepelně fixován

Zadání úkolů 1. Vysvětli pojem „HARDWARE“ 2. Co je to BIOS a kde ho najdete? 3. Jakou kapacitu dat má CD, DVD a BluRay disk? 4. Řekni, co je na obrázku? Odpovědi zapište do souboru ve Wordu s názvem „ICT_I_S1_04“

Řešení úkolů 1. Vysvětli pojem „HARDWARE“ veškeré fyzicky existující technické vybavení počítače, opak software 2. Co je to BIOS a kde ho najdete? Na základní desce je nezávislá paměť ROM, ve které je uložen systém BIOS (software), který slouží k oživení počítače hned po spuštění, je zálohován baterií 3. Jakou kapacitu dat má CD, DVD a BluRay disk? CD – kapacita disku je 700MB DVD – kapacita disku je 4,7GB nebo dvouvrstvé 8,5GB BluRay – kapacita disku je 25GB nebo dvouvrstvé 50GB

Řešení úkolů 4. Řekni, co je na obrázku? CO TO JE? SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ: ZÁKLADNÍ DESKA

Řešení úkolů 4. Řekni, co je na obrázku? CO TO JE? SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ: PROCESOR

Řešení úkolů 4. Řekni, co je na obrázku? CO TO JE? SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ: HARD DISK

Řešení úkolů 4. Řekni, co je na obrázku? CO TO JE? SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ: ZDROJ