Hrady a zámky aneb Jak se žilo dříve Moravskoslezský kraj Mgr. Prchalová Zdeňka SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná Určeno pro 7.tř. ZŠS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Česká republika a její státní symboly.
Advertisements

Naše obec – Rožmitál p. Tř
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
… správný cíl vaší cesty!
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_61.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Prvouka – 2.ročník ZŠ „ČR a hlavní město Praha“
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Náš kraj - Moravskoslezský kraj
Vizovice Eliška Kratinová.
VELHARTICE.
Starý Jičín 8.června Zde je realizován projekt CZ.1.07/1.1.07/ „Kritické myšlení jako nástroj formování osobnosti.
Kulturně historické objekty Slovenska
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
PRAHA Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
území bývalé Velkomoravské říše
Praha.
Kouřim– naše domovské město
ZŠ Hladké Životice Červen Zde je realizován projekt CZ.1.07/1.1.07/ „Kritické myšlení jako nástroj formování osobnosti.
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav Vlastivěda 5. ročník
Moravskoslezský kraj Jana Němcová
OPAKOVÁNÍ III. Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_710_3TR_PRV Autor: Mgr.
Brno.
Kultura a historie obce 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
A – 7I – 13R – 21 B – 8J – 14S – 22 C – 9K – 15T – 23 D – 10L – 16U – 24 E – 11M – 17V – 25 F – 6N –
Slezské muzeum Alena Křížová. Historie muzea: Roku 1814 bylo založeno Gymnazijní muzeum - první instituce na území ČR. Roku 1882 bylo založeno Uměleckoprůmyslové.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383

PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
VY_32_INOVACE_22_ Prvouka 3. ročník Česká republika
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_BR_2_19.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/

Naše vlast Prvouka – 3. ročník
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s západočeským městem Tachovem.
MĚSTO MORAVSKÁ TŘEBOVÁ Moravská Třebová 2011ANDREA HORÁKOVÁ.
Prvouka pro 3. třídu NAŠE VLAST.
HUKVALDY. Zde je realizován projekt CZ.1.07/1.1.07/ „Kritické myšlení jako nástroj formování osobnosti žáka“
Socioekonomická sféra
Albert Weis Albert Weis. HLAVNÍ MENU Úvodní stranaKde je? PamátkyNa dovolenou? FotogalerieKonec.

Základní informace Geografické informace Poloha kraje
Daniela Matějů Odbor evropských projektů MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Města Moravskoslezského kraje Téma: Česká republika jako součást.
PRAHA, STÁTNÍ SYMBOLY Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/ Vypracovala: Soňa Koukalová ZŠ a MŠ Mladoňovice
TURISTICKÉ OBLASTI JIHOMORAVSKÉHO KRAJE C Z.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; C Z.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Jana Hyklová VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_12_Vlastivěda_29_Praha ZŠ praktická,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.6 Naše vlast Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_ZEMĚPIS Téma: Pardubický kraj Ročník: 9.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Andrea Kolářová Název : VY_32_INOVACE_8C_06_Praha Téma: Vlastivěda.
Zámek Trója Zámek Troja (známý též jako Trojský zámek) je barokní stavba v pražské městské části Troja. Stojí v bezprostřední blízkosti Vltavy a v jeho.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 17 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-Vlastivěda.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Moravskoslezský kraj Mgr. Prchalová Zdeňka Pro 7. tř. ZŠS Zeměpisná poloha, povrch, města SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_ZEMĚPIS Téma: Moravskoslezský kraj Ročník:
Česká republika - Ostrava VY_32_INOVACE_28_Ostrava Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová.
Zámek Hluboká Webové stránky zámku
CHŘIBY Základní informace: Nejvyšší bod: Brdo – 587 m. n. m.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Moravskoslezský kraj.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 09 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-Vlastivěda.
Helfštýn Petra Fofonková 3MCR.
Frenštát pod radhoštěm
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Novojičínsko.
PROCVIČOVACÍ HUDEBNÍ TEST
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov
Kulturní památky Autor Mgr. Zdeňka Prchalová Cílová skupina
STRUČNÁ ANOTACE (OBSAH, DATUM PILOTÁŽE): Práce s textem
Transkript prezentace:

Hrady a zámky aneb Jak se žilo dříve Moravskoslezský kraj Mgr. Prchalová Zdeňka SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná Určeno pro 7.tř. ZŠS

 Česká republika je pohádkovou zemí hradů a zámků.  Množství dochovaných hradů a zámku je důkazem bohaté historie naší vlasti a zároveň nám dává obrázek o tom, jak žili naši předci. Je ve vašem okolí hrad nebo zámek?

 Hrad je opevněné feudální sídlo vystavěné většinou v rozmezí 12.–16. století. Stavěly se na těžko přístupných místech ( skálách).  Zámek je rozsáhlá, bohatě zdobená budova, která sloužila šlechtickým rodům jako reprezentativní sídlo. Od hradu se liší tím, že nemá opevnění.budovašlechtickým rodům zámek hrad

Zřícenina hradu Hukvaldy. Ve stejnojmenné vesnici se narodil skladatel Leoš Janáček. Zřícenina hradu Štramberk. 40 m vysoká rozhledna, Trúba Zříceniny Legenda o původu uši

 Slezskoostravský hrad  nejnavštěvovanější hrad kraje  Pověsti praví, že pod hradem bývaly ukryty  poklady. Hlídal je u dveří stojící muž se  železnou palicí. Po hradu bloudila Bílá paní.  Rozlehlý a po několik staletí rozšiřovaný hrad Sovinec leží u města Bruntál A jdeme na zámky!

 od r.2001 národní kulturní památka Hradec nad Moravicí, státní zámek 2 části- Bílý zámek- starší část, Červený zámek Karviná-Fryštát, kulturní památka Stojí na místě bývalého dřevěného hradu

Zámek Bruntál Je zde sídlo muzea a okolo zámku krásná zahrada Zámek Kravaře

Které zříceniny, hrady a zámky jsme dnes navštívili? Jak se jmenuje zřícenina hradu, ke které se váže pověst o uřezaných uších? Jak se jmenuje zřícenina hradu a stejnojmenná vesnice, kde se narodil skladatel L.Janáček? Který hrad našeho kraje je státní kulturní památkou? Štramberk Hukvaldy Hradec nad Moravicí

a250a58b7e/foto.aspx?width=600&height=