Analýza kvantitativních dat III. – praktické aplikace vícerozměrných statistických metod Jiří Šafr jiri.safr(AT)seznam.cz Poslední aktualizace 2/3/2016.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kuchařka na práci s mnohočleny Matematika pro ZŠ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Salač. Dostupné z Metodického portálu.
Advertisements

Organizační legitimita: aplikace institucionální teorie a teorie závislosti na zdrojích v rámci výzkumu NNO Magdaléna Šťovíčková SOS FHS UK, 2013/2014.
Strategické otázky výzkumníka 1.Jaký typ výzkumu zvolit? 2.Na jakém vzorku bude výzkum probíhat? 3.Jaké výzkumné metody a techniky uplatnit?
Kapitola 1: Popisná statistika jednoho souboru2  Matematická statistika je věda, která se zabývá studiem dat vykazujících náhodná kolísání.  Je možno.
10. SEMINÁŘ INDUKTIVNÍ STATISTIKA 3. HODNOCENÍ ZÁVISLOSTÍ.
Testy hypotéz - shrnutí Testy parametrické Testy neparametrické.
Plánování sociálních služeb a transformace aneb Systémově, společně a statečně Šárka Hlisnikovská Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
EMM101 Ekonomicko-matematické metody č. 10 Prof. RNDr. Jaroslav Ramík, CSc.
Základy zpracování geologických dat Rozdělení pravděpodobnosti R. Čopjaková.
Připraveno s podporou programu Erasmus+ Evropské unie. Provázanost výsledků učení, vyučovacích a hodnoticích metod Zkušenosti ZČU Brno Praha.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Úvod k přednáškám o Jištění kvality technologických procesů VŠCHT pd v
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_12.
Elektrotechnická měření Dimenzování sítí nn - PAVOUK 2.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_18 Informatika - MS Excel – Typy grafů Autor: Pavlína.
Didaktická analýza dějepisného učiva Přednáška č. 6 AR 2014/2015.
Analýza variance (ANOVA).
Komplexní systém hodnocení
Komplexní systém hodnocení
Testování hypotéz Testování hypotéz o rozdílu průměrů
PREZENTACE K VĚDECKÉMU KOLOKVIU I, II, III
Historická sociologie, Řízení a supervize
OCEŇOVÁNÍ CENNÝCH PAPÍRŮ Přednáška č. 2
Interpolace funkčních závislostí
Návod na tvorbu prezentace diplomové / bakalářské práce
Jiří Šafr jiri.safr(AT)seznam.cz Poslední aktualizace 22/2/2017
Matematika 3 – Statistika Kapitola 4: Diskrétní náhodná veličina
Evaluace předmětů studenty (Anketky)
Odborné vyučování pro 3. ročník oboru Technik puškař a Puškař ROČNÍK:
Marketingový výzkum. Marketingový výzkum Organizace marketingového výzkumu Cíl výzkumu Typ výzkumu Příprava výzkumného projektu Sběr dat Analýza výsledků.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Základy pedagogické metodologie
Jedno-indexový model a určení podílů cenných papírů v portfoliu
Poměr Co je poměr. Změna v daném poměru..
GENETIKA POPULACÍ KVANTITATIVNÍCH ZNAKŮ 8
Zobecněné rozdíly kvalitativního a kvantitativního výzkumu
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Běžné reprezentace grafu
Poměr v základním tvaru.
Statistické metody pro vysvětlující otázky
4.1 – 4.3 Lineární nerovnice i jednoduchý podílový tvar
Základy zpracování geologických dat testování statistických hypotéz
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
SÁRA ŠPAČKOVÁ MARKÉTA KOČÍBOVÁ MARCELA CHROMČÁKOVÁ LUKÁŠ BARTOŠ B3E1
Kvadratické nerovnice
Digitální učební materiál
Test z Metodologie – náměty k přípravě
PSY252 Statistická analýza dat v psychologii II
Etická výchova – cesta a naděje pro budoucí generace
Korelace a elaborace aneb úvod do vztahů proměnných
XII. Binomické rozložení
Materiál byl vytvořen v rámci projektu
3. přednáška Laplaceova transformace
Jiří Vyskočil, Marko Genyg-Berezovskyj 2010
Teorie chyb a vyrovnávací počet 1
SEM – speciální přístupy
Windows – práce s okny VY_32_INOVACE_32_641
Lineární regrese.
Poměr v základním tvaru.
Jiří Šafr jiri.safr(AT)seznam.cz Poslední aktualizace 21/2/2018
Teorie chyb a vyrovnávací počet 1
Jiří Šafr jiri.safr(AT)seznam.cz Poslední aktualizace 27/2/2019
Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz
Lineární funkce a její vlastnosti
Grafy kvadratických funkcí
Teorie chyb a vyrovnávací počet 2
Slovní úlohy o společné práci − 3
Diagnostika dítěte předškolního věku
Transkript prezentace:

Analýza kvantitativních dat III. – praktické aplikace vícerozměrných statistických metod Jiří Šafr jiri.safr(AT)seznam.cz Poslední aktualizace 2/3/2016 UK FHS Historická sociologie Představení kurzu a plán práce (v LS 2016)

AKD III. – základní teze (a odlišnosti od AKD I. A II.) Kurz je pro vás – pro řešení vašich problémů → „analyticko-sociologická dílna“ Vždy krátká přednáška k tématu (obecně o metodě), následuje společně zadávaný příklad v SPSS a (ideálně) aplikace na vlastních datech. Krom „velkých metod“ také drobné užitečnosti a nezbytnosti jako složitější manipulace při transformacích či užitečné míry co SPSS neumí (např. kvalitativní variance, index nepodobnosti) (a něco důležitého, na co se nedostalo v AKD2.) 2

Uděláme „vše pro diplomky“ Najde-li se konsensus a vytrvalost, pak všichni budeme průběžně z hodiny na hodinu pravidelně psát text diplomky (= analytické části). To asi až ke konci semestru… A následně ostatním vysvětlovat, jak a proč jste jakou metodu použili s jakým výsledkem a interpretací. a texty si vzájemně číst. (ideální stav) Problém ovšem je, že první část analýz většinou zahrnují popisné analýzy a na ty prostor v AKD3 nebude… (na to viz samostatnou presentaci + AKD1-2) 3

Postup výkladu v AKD III. Proto ideální postup: Obecný výklad („je tady taková možnost analýzy“) Sociologický problém (otázka v diplomce) → metoda → její praktická aplikace A na závěr (i v průběhu): Problém → metoda/(y) Pokusíme se výklad a aplikace upravit tak, aby bylo jasno, na co se dají použít v konkrétních diplomových pracích (platí pouze pro DP u JŠ) 4

Dvě hlavní části kurzu (oblasti aplikace vícerozměrných metod) Kurz má v zásadě dvě hlavní části: 1.Analýza latentních struktur → „asociace mezi „nezávislými“ proměnnými a redukce jejich počtu do obecnějších dimenzí či typů (klastrů)“ (někdy jen defacto příprava závislé proměnné pro 2.). 2.Regresní analýza a její verze pro kategoriální data, zobecněný lineární model → (kauzální) usuzování ohledně vztahů mezi závislou a několika nezávislými proměnnými. Jádro kurzu je druhá část vícerozměrná regrese. V LS 2016 výhradně. 5

Obsah kurzu (plán, vše nejde stihnout) Co jsme dostatečně neprobrali v AKD2 –Prezentace základních bivariat. vztahů, multiple response tab. –Testování hypotéz pro průměry (rozptyly), variační koeficient(y), –základní transformace (agregace dat), reliabilita, konstrukce indexů Regresní analýza (úvod, principy) Vícerozměrná lineárně regresní analýza (OLS) Zobecněný lineární model (analýza rozptylu, kovariance a jejich kombinace) Regresní analýza pro kategoriální data – binomická logistická regrese (0/1) –Polynomická logistická regrese (1/2/3) –Multinominální logistická regrese (B/M/A) Základy analýzy mediace a moderace Základy analýzy latentních struktur (metoda hl. komponent, explorační faktorová analýza) 6

Možná bychom mohli i něco málo z Speciální transformace dat na „long“ format (vektor, „případo-roky“,…) ? analýza časových řad (úvod), ? úvod k víceúrovňové modely, ? úvod k strukturnímu modelování (path- analysis) Dvojné třídění - působení faktorů v kontingenční tabulce (fitting two-way table), korespondenční analýza 7

1. Co jsme neprobrali v AKD2 ? (a přitom mohli): Multiple response – tabulky s vícenásobnými odpověďmi a komplexní Table of Frequencies Základní transformace: Agregace dat + tabelární data, konstrukce syntetických proměnných Položková reliabilita, konstrukce indexů…. Variační koeficient(y), Index nepodobnosti pro kategoriální data A vrátíme se ještě k testování rozdílu průměrů a jednoduché analýze rozptylu (one-way ANOVA), a to v rámci lineární regrese a zobecněného lineárního modelu 8

Některé teze a témata Důraz na pochopení analytických metod, cílem je abyste nebyli závislí pouze na SPSS. Pokud to již půjde seznámíme se i s jiným statistickým software (STATA) Dva důrazy: „na vstupu“ správný přístup k datům (kontrola předpokladů, transformace, konstrukce) „na výstupu“ správný přístup k interpretaci a psaní textu 9

Co praktického se (snad) naučíte … Jak spojit různé soubory dat do jednoho, jak do dat přihrát např. kontextuální data. Jak vytvořit agregovaný datový soubor Parciální pořadové korelace (Gamma) Souhrnné tabulky třídění 1.stupně pro opakované znaky (např. v bateriích otázek); jak jednoduše analyzovat vícenásobné odpovědi a jak provést transformaci na jednotlivé proměnné. Netriviální transformace dat (podmínky, smyčky atp.) Jak v analýze vzít v potaz „čas“: kohorty a opakovaná průřezová měření (jednoduché přístupy) Jakou metodu analýzy zvolit s ohledem na typ znaků a výzkumné otázky Jak postupovat od jednoduché jednorozměrné analýzy přes bivariátní k vícerozměrné Jak testovat hypotézy pomocí postupného budování regresních modelů Jak při tom využít interakcí nezávislých proměnných Jak graficky zobrazit výsledky vícerozměrných analýz Jak poznat odchylky od normálního rozložení u závislých kardinálních znaků Co případně dělat, pokud závislá proměnná nemá normální rozložení Jak používat nominální proměnné, aby s nim bylo možno vstupovat jako s nezávislými znaky do regresních modelů (transformace na indikátorové znaky) Jak poznat, že v datech jsou neopominutelné klastry (model náhodné konstanty) a tudíž bychom je měli analyzovat pomocí víceúrovňových modelů 10

Jak psát empirickou část textu (nejen) v diplomce Podrobně viz samostatnou presentaci, kde jsou ukázky tabulek a další kroky 1. Jak psát empirickou část odborného textu: Popisné statistiky a bivariátní vztahy

Postup jak (začít) psát … 1. závislá proměnná(é) s ní si vyhrajte, nepůjde již v hotovém textu měnit Koncept/operacionalizace/jednotky/ rekódování, deskripce (variance, rozložení,…),, zakotvení (porovnání s výsledky jiných výzkumů) 12

Postup jak (začít) psát … Rozpracovat si projekt (diplomovou práci) na otázky Podle těchto otázek udělat (pod)kapitoly (v1. kroku stačí nadpisy + anotace) otázky by měly být stupňovitě do sebe zapadající (→ co je třeba vyřešit nejdříve, co nelze bez jiného předchozího kroku, co naopak ano a co tedy lze odložit na později … ?) 13

Co bude psát JŠ? Vliv sociálního kapitálu na dosahování statusu (konf. SNA Sunbelt 2013 v Hamburku) závislá proměnná: Socioekonomický status (ISEI) potomka (jednodimenzionální koncept, číselný znak) Vývoj životního stylu od pol. 80. let do současnosti závislá proměnná: Volnočasové aktivity ve 3 dimenzích (vícedimenzionální koncept rozkrytý pomocí PCA, indexy - číselné znaky nebo ordinální pro jednotlivé aktivity) Vzdělanostní nerovnosti v regionálně- prostorovém kontextu A co budete psát vy? 14