Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Windows – práce s okny VY_32_INOVACE_32_641

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Windows – práce s okny VY_32_INOVACE_32_641"— Transkript prezentace:

1 Windows – práce s okny VY_32_INOVACE_32_641
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Windows – práce s okny VY_32_INOVACE_32_641 Projekt MŠMT EU peníze středním školám Název projektu školy ICT do života školy Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2 Sada 32 Anotace Programové vybavení počítačů, operační systém , Windows Klíčová slova Informatika, software, program, operační systém, OS, Windows, hlavní panel, okna Předmět Informační a komunikační technologie Autor, spoluautor Ing. Jiří Soukup Jazyk Čeština Druh učebního materiálu Prezentace, výklad, samostudium, autotest Potřebné pomůcky PC, dataprojektor, interaktivní tabule, PC učebna Druh interaktivity Výklad pomocí prezentace, distanční samostudium, autoevaluační test Stupeň a typ vzdělávání Střední škola, učiliště Cílová skupina 1. ročník, žáci 15 – 16 let, obor E, žáci se speciálními vzdělávacími potřebami Speciální vzdělávací potřeby ano Zdroje Vlastní zdroje a seznam - viz poslední strana

2 ? - ! Windows - okna Otevření okna:
Pro nacvičení základní práce v „oknech“ je třeba otevřít libovolnou aplikaci „do okna“. Současně využijeme předchozích znalostí praktickou činností. Postup: vytvoříme jednoduchý textový soubor na Ploše pojmenujeme jej otevřeme jej vysvětlíme základní možnosti práce s oknem tento soubor následně využijeme v další kapitole Základní výhoda úpravy rozměru okna je možnost práce ve více programech najednou Doplnit do výkladu ukázky používání ICT v reálném prostředí lidského osobního, odborného a společenského života ? - ! Prohlédněte si datovou strukturu vašeho počítače.

3 ? - ! Windows - okna Okno ve Windows:
Na libovolném místě Plochy stiskneme pravou myš (PM). V otevřeném Menu zvolíme nabídku Nový a v dalším rozbalení klikneme 1× levou myší (LM) na Textový dokument. Doplnit do výkladu ukázky používání ICT v reálném prostředí lidského osobního, odborného a společenského života ? - ! Prohlédněte si strukturu plochy, panely a ikony vašeho systému.

4 ? - ! Windows - okna Okno Poznámkového bloku:
objeví se nová IKONA se jménem rovnou napíšeme nový název, např. POKUS a stiskneme <Enter> nebo klikneme 1× levou myší na volné Ploše Nový textový dokument kliknutím na obrázek „Plochy“ spustíte animaci těchto 3 kroků Doplnit do výkladu ukázky používání ICT v reálném prostředí lidského osobního, odborného a společenského života ? - ! Pozor na jiné klikání, které by porušilo tyto kroky, např. s psaním jména.

5 ? - ! Windows - okna Okno Poznámkového bloku:
poklepáním levé myši (2×) na vytvořenou ikonu otevřeme soubor objeví se okno dle obrázku pro práci s oknem slouží popsané symboly, interaktivní změna symbolu kurzoru podle polohy myši a další nabídky z panelu. základní poloha = výběr (ukazovátko) Doplnit do výkladu ukázky používání ICT v reálném prostředí lidského osobního, odborného a společenského života ? - ! Dobře si prakticky vyzkoušejte práci s oknem, občas je pozice myši velmi citlivá na sebemenší odchylku, kdy se již jedná o jinou funkci.

6 pohyb – přesun celého okna po Ploše
Windows - okna Významy práce s myší dle polohy kurzoru: pohyb – přesun celého okna po Ploše Doplnit do výkladu ukázky používání ICT v reálném prostředí lidského osobního, odborného a společenského života ? - ! Dobře si prakticky vyzkoušejte práci s oknem, občas je pozice myši velmi citlivá na sebemenší odchylku, kdy se již jedná o jinou funkci.

7 ? - ! Windows - okna Významy práce s myší dle polohy kurzoru:
pohyb – přesun celého okna po Ploše změna svislého rámu - rozměru změna svislého rámu - rozměru minimalizace max./obnov dvojšipka změna rámu (rozměru okna) dle směru kurzoru zavřít Doplnit do výkladu ukázky používání ICT v reálném prostředí lidského osobního, odborného a společenského života textová pozice kurzoru (myš v rámci textového pole) všude analogicky změna rozměru dle šipek všude analogicky změna rozměru dle šipek ? - ! Dobře si prakticky vyzkoušejte práci s oknem, občas je pozice myši velmi citlivá na sebemenší odchylku, kdy se již jedná o jinou funkci.

8 ? - ! Windows - okna ukázání, příp. přesun přesun
Interaktivní význam kurzoru myši: Existují podobná (analogická) pravidla i pro jiné programové objekty. ukázání, příp. přesun přesun změna rozměru dle šipek rotace pozice kurzoru v textu Doplnit do výkladu ukázky používání ICT v reálném prostředí lidského osobního, odborného a společenského života ? - ! Znáte další jiné funkce a změny kurzoru podle významu? (Lze nalézt v nápovědě k programovému vybavení)

9 ? - ! Windows - okna Autotest – otázky a úkoly:
Proč je výhodné měnit rozměr okna? Jak se říká okraji okna, který lze měnit? Jak poznáme, že můžeme měnit název souboru? Doplnit do výkladu ukázky používání ICT v reálném prostředí lidského osobního, odborného a společenského života ? - ! Na Internetu nalezněte jak se vyvíjelo LOGO Windows podle verze.

10 Použité zdroje Vlastní zdroje a vytvořené materiály,
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Použité zdroje Vlastní zdroje a vytvořené materiály, Soukup Jiří, Multimediální komponenty a prezentace v aplikacích, skripta UJEP Ústí n. L., 2008 Soukup Jiří a kol, Multimédia ve výuce, skriptum UJEP Ústí n. L.,2004 Emotikony – kliparty programu MS Office: emotikony a kliparty sady MS-Office, dostupné také na Webové zdroje:


Stáhnout ppt "Windows – práce s okny VY_32_INOVACE_32_641"

Podobné prezentace


Reklamy Google