BIBLE Proč a jak číst Bibli. Biblická NEJ Nejrozšířenější kniha Nejdražší tištěná kniha vůbec Vůbec první tištěná kniha Přeložena do …. jazyků či nářečí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Marie Havránková Název prezentace (DUMu): Prostě sdělovací styl – styl běžné každodenní komunikace Název sady:Funkční.
Advertisements

Základní škola Záhumení Rožnov pod Radhoštěm Boženy Němcové Rožnov pod Radhoštěm Předmět: Vlastivěda Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_20_Péče a ochrana ŽP Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 20 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
K OMUNIKACE VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_285_Náboženství v Evropě Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
1. Setkání (nejen) křesťanských pedagogů litoměřické diecéze Myšlenka a smysl setkávání pedagogů „Naši učitelé nesmějí být podobni sloupům u cest, jež.
Kalendář Mgr. Lenka Stará. AutorMgr. Lenka Stará Vytvořeno dne Odpilotováno dne Ve třídě1.C Vzdělávací oblastČlověk a jeho svět Vzdělávací.
PROČ 28. ZÁŘÍ NECHODÍME DO ŠKOLY – projekt ke státnímu svátku Autor : Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_02_PC_a_zdraví TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Co znamená, že je „vdechnuté Duchem“, tedy inspirované?
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá Autor: Mgr. Vilkusová Anna Název: VY_32_INOVACE_15_Hygiena Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada44 Anotace.
CESTA KE ZDRAVÍ A ŽIVOTNÍ HARMONII
JAK PROPAST MACOCHA DOSTALA SVÉ JMÉNO
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Jak se UČIT K MATURITĚ? Motivace, koncentrace, paměť.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Škola pro 21. století
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_inovace 7_07
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Práce s textem VY_32_INOVACE_1B_20
Bůh je moje jistota..
Židům 3:12-14 Hleďte, bratři, aby snad v někom z vás nebylo zlé a nevěrné srdce, takže by odpadl od živého Boha, a proto se navzájem napomínejte každý.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_90_M8
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
O zklamání Zklamán sebou samým “Chceš-li se zklamat – hleď na lidi.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 11/04 Název materiálu: Duchovní a světská hudba Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
Písně a jejich vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_11_PÍSNĚ A JEJICH VÝVOJ Téma:
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
MEZILIDSKÁ KOMUNIKACE II.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Optické vlastnosti oka
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
EU_32_sada1_08_SV_Advent_Cup
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 1_71
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 7_09
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Jirka Pospíšil, KC NADĚJE Bučovice,
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_67_PRV1
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_09 Romantismus_Francie
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
Filozofické disciplíny
Starověké Řecko – Řecká vzdělanost a věda DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Výtvarné umění starověkého Egypta
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vychovávejme srdcem Dona Boska,
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_CERTOVSKE_RYMOVANI Název materiálu:
Společné informace o studiu
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_METAFORA_A_METONYMIE Název materiálu:
9. Rozlišování v modlitbě
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
Živé Boží Slovo a šablony
VY_ 32_ INOVACE _18_10_křesťanství
Transkript prezentace:

BIBLE Proč a jak číst Bibli

Biblická NEJ Nejrozšířenější kniha Nejdražší tištěná kniha vůbec Vůbec první tištěná kniha Přeložena do …. jazyků či nářečí Nejčastěji doložený starý text na světě Nejčtenější a největší z knih vůbec 2010 byla v ČR B21 nejprodávanější knihou roku

NEJvětší problém Bible dnes?

Co je CÍLEM čtení Bible? Setkání s Ježíšem!

A nelže náhodou Bible? JEDNOTA 1449 př.n.l. (Exodus) – 96 po n.l. ; časové rozmezí. Kdo psal Biblické příběhy? Teologové, lékaři, králové, pastýři ovcí, prostí rybáři, číšník, atd. Jinak píše Marek, Lukáš, Pavel, Petr, úplně jinak Nehemiáš. Lidský aspekt – kontext, historická situace, literární styl autora, každý píše jinak.

A nelže náhodou Bible? JEDNOTA Bible je Božsko-lidské dílo Jedná se o Boží slovo: 2 Timoteovi 3:16 Veškeré Písmo pochází z Božího Ducha a je dobré k učení, k usvědčování, k nápravě, k výchově ve spravedlnosti, 2 Petrův 1:21 Nikdy totiž nebylo vyřčeno proroctví z lidské vůle, nýbrž z popudu Ducha svatého mluvili lidé, poslaní od Boha.

Spolehlivost Bible PROROCTVÍ Socha a popis historického průběhu do 2. příchodu JK (Da 2) Ježíšovo narození (Mi 5,1) Čas příchodu JK (Da 9 kapitola) Charakter a povaha budoucího Mesiáše (Iz 53 – trpící služebník) Jedl se zrádcem (L 22,21 x Ž 41,10) Prodán za 30 stříbrných (Zach 11,12.13 x Mt 26,15, 27,9)

ČÍM ? Pastelky Propiska Lepíky JAK ? Vybarvování Podtrhávání Symboly Klíčová slova

PŘÍNOS? Soustředění Všímavost Zapamatování Orientace v Bibli Rychlé hledání

Jak studovat biblický text Přečíst si příběh 2-3krát (Intertextualita) 10´ OTÁZKY Orientační. Popisné otázky - KDO, CO? 1´ Výkladové. Otázky za textem - PROČ? JAK? (Proč jednal zrovna takto a ne jinak? Co ho k tomu vedlo?) Co mi tento text říká nového? 7´ Aplikační. Jak to mám aplikovat pro můj život. 7´ Co mi text říká o Bohu? Co mi říká o lidech? Co říká dnes ke mně? Co mi říká dnes ve 21. století?

Moje odpověď - modlitba

Příklad

Praktické RADY Předem poprosit Ducha svatého o vedení a moudrost Předem si říct, že když mě Bůh osloví, jsem ochoten něco změnit. Méně znamená více. Není záměrem, abych prošel Písmem, ale nechat Písmo projít námi! Sdílet se o přečtené věci s druhými. Učit se biblické verše zpaměti. Cílem studia je, aby Písmo měnilo nás. Ne, abychom měli intelektuální vědomosti, ale abychom byli laskavější, láskyplnější, milejší a trpělivější lidé. Podtrhávat si verše barevně Psát si deník, kde mohu zaznamenávat myšlenky a zkušenosti, kdy mě Bůh oslovil.