MĚSÍC VY_32_INOVACE_XVII-C-12.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Měsíc a jeho vliv na Zemi
Advertisements

Fáze Měsíce. Zatmění Měsíce. Zatmění Slunce.
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP VK Měsíc.
Fáze Měsíce.
Měsíční fáze Autoři: Adéla Vídeňská Anna Fišerová.
MĚSÍC.
ASTROFYZIKA MĚSÍC A JEHO FÁZE VY_32_INOVACE_14 - FÁZE MĚSÍCE.
MĚSÍC.
DRUŽICE ZEMĚ Mgr Iva Lulayová.
Přistání na Měsíci Luboš Balek.
Ladislav Filipi Měsíční fáze.
Měsíc Měsíc je jediná známá přirozená družice Země. Pohled ze Země
Měsíc Jan Dušek.
Měsíc Lukáš Poledník KVA.
HISTORIE DOBÝVÁNÍ VESMÍRU
PLANETA ZEMĚ.
Vědomostní soutěž ze zeměpisu
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_604_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
Planeta Země.
Měsíc a Slunce Pavel Janoušek – ZŠ náměstí Varnsdorf
Sluneční soustava a Měsíc
Měsíc Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Registrační číslo projektu
Nela Bártová Opava,2010 Březen
Glóbus Glóbus - zmenšený model Země - má své měřítko
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: I/2: čtenářská a informační gramotnost.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – Měsíc autor VM:Ondřej Vojáček období.
Měsíc – oběžnice Země pro 5. ročník ZŠ
Měsíc Iva Ouhelová.
M ě s í c.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Měsíc.
VY_32_INOVACE_09_Měsíc Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 02 TEMA: Měsíc – přirozený satelit.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA ZEMĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Gošová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
MĚSÍC Jiří Korec Kvarta 2006/07. O Měsíci…. Měsíc je jediným známým přirozeným satelitem Země Měsíc je jediným známým přirozeným satelitem Země Středová.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Měsíc – přirozená družice Země Pohyby Měsíce: -Obíhá kolem Země ( doba oběhu je 28 dní) -Otáčí se kolem své osy ( doba jednoho otočení je 28 dní) -Obíhá.
VY_32_INOVACE_PR4.09     Autor: Tereza Zástřešková   Datum vytvoření: září 2012   Ročník: 4.   Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět   Vzdělávací obor:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název:
VY_32_INOVACE_16_32_MĚSÍCE PLANET
Tematický okruh: VESMÍR Název učiva: JAK SE MĚNÍ MĚSÍC
MĚSÍC.
VY__III/2__INOVACE__205 FYZIKA MĚSÍC.
Planeta nejblíže Slunci
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Měsíc a jeho podoby.
Fáze Měsíce VY_32_INOVACE_46_Faze_Mesice Autor: Pavlína Čermáková
Markéta Hanzalová Náprstková N20 Výpravy do vesmíru
Fáze Měsíce Název : VY_32_inovace_06 Fyzika – fáze Měsíce
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
VY_52_INOVACE_Z Šablona.
Země a Měsíc Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pohyby Země a Měsíce.
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_49_MĚSÍC TEMA: FYZIKA
Světlo Jan Rambousek jp7nz-JMInM.
Zatmění Slunce a Měsíce Fáze Měsíce
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_31_ ZATMĚNÍ SLUNCE A MĚSÍCE.
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_04_Měsíc
Fyzika 7.ročník ZŠ Světelné jevy I. Optika Creation IP&RK.
Transkript prezentace:

MĚSÍC VY_32_INOVACE_XVII-C-12

MĚSÍC

MĚSÍC nazýván zastarale TRABANT SOUPUTNÍK (básnicky) LUNA Střední vzdálenost Měsíce od Země je 384 403 km

Měsíc je přirozený satelit (družice) Země povrch je skalnatý, tvořený krátery South Pole-Aitken – kráter se nachází na odvrácené straně poblíž jižního pólu, má 2 240 km v průměru a hloubku 13 km. tmavé a relativně jednotvárné měsíční pláně se nazývají moře před více než 4,5 miliardami let pokrýval povrch Měsíce tekutý oceán magmatu

kráter Tycho kráter Daedalus

Zatmění Měsíce Zatmění Měsíce je astronomický jev, kdy měsíční kotouč je zastíněn planetou Zemí. Nastává při úplňku, pokud se Slunce, Země a Měsíc ocitnou v jedné přímce. Měsíc se ve stínu Země pohybuje rychlostí přibližně 1 km/s, a zatmění tak může trvat až 107 minut.

Zatmění Měsíce

Zatmění Měsíce

Fáze Měsíce

Fáze Měsíce Měsíční fáze se rozlišují podle toho, jak velkou část Měsíce ozářenou Sluncem můžeme pozorovat ze Země. Označujeme čtyři měsíční fáze: Nov. Měsíc je k Zemi přivrácen neosvětlenou stranou. První čtvrť. Po novu před úplňkem má Měsíc tvar písmene D, říká se o něm, že dorůstá. Úplněk. Měsíc je k Zemi přivrácen osvětlenou stranou. Poslední čtvrť. Po úplňku před novem má Měsíc tvar písmene C, říká se o něm, že couvá.

ZEMĚ A MĚSÍC

VÝZKUM MĚSÍCE Hlavním cílem letu Apolla 11 bylo doletět k Měsíci, přistát na jeho povrchu a bezpečně se vrátit na Zemi. Také přivézt vzorky měsíčního materiálu, umístit na povrchu Měsíce televizní kameru a uskutečnit několik vědeckých experimentů – provést měření toku slunečního větru pomocí hliníkové fólie zachycující částice; zanechat zde laserový koutový odražeč k přesnému měření vzdálenosti Země–Měsíc a seismometr.

obytná buňka v NASA

Trénink

Neil Armstrong velitel Michael Collins pilot velitelského modulu Buzz Aldrin pilot lunárního modulu start Mys Canaveral USA 16. 7. 1969 přistání na Měsíci 20. 7. 1969 návrat Tichý oceán 24. 7. 1969

Armstrong Collins Aldrin

stopy na Měsíci zůstaly až do této doby, protože zde není vítr ani voda Michal Collins zůstal v modulu na oběžné dráze N. Armstrong a E. Aldrin nasbírali 22 kg měsíčních hornin po 21 hodinách a 31 minutách pobytu na Měsíci se vrátili do modulu

Start Apollo 11

B. Aldrin

lunární modul

návrat

Při návštěvě Apolla 11 zazněla na Měsíci magnetofonová nahrávka Dvořákovy skladby s názvem Novosvětská .

Tyto informace rozšiřují obzory žáka a slouží vyučujícímu ke zpestření výuky. Informace slouží jako doplňující učivo a snaží se žáky informovat o výzkumu Měsíce.

str. 5 http://cs. wikipedia. org/wiki/Soubor:Tycho_crater_on_the_Moon str. 5 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Tycho_crater_on_the_Moon.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Moon_Dedal_crater.jpg str.7 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Lunar-eclipse-09-11-2003-cropped.jpeg str. 11 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Earth-moon.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Nasa_earth.jpg str. 13 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Inflated_lunar_habitat_outside.jpg str. 14 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Apollo_11_training_in_Houston.jpg str. 16 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:The_Apollo_11_Prime_Crew_-_GPN-2000-001164.jpg str. 18 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Apollo_11_Launch_-_GPN-2000-000630.jpg str. 19 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Aldrin_Looks_Back_at_Tranquility_Base_-_GPN-2000-001102.jpg str. 20 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:5927_NASA.jpg str. 21 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Apollo_11_Crew_in_Raft_before_Recovery_-_GPN-2000-001212.jpg