Bezostní Clupeiformes. Bezostní Obecně jsou primitivní kostnaté ryby, mezi které patří některé hospodářsky velmi významné druhy ryb, jako jsou sledi,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
LOSOSOVITÉ RYBY Lososovité druhy ryb jsou významnými druhy pro sportovní rybolov. Lipan společně s pstruhem obecným patří mezi původní druhy. Koncem 19.století.
Advertisements

1 Patří do skupiny lososovitých, pro které je typická tzv. tuková ploutvička. Vytvořil stálé sladkovodní populace, které přestaly táhnout do moře. Dosahují.
Autor:Mgr. Alena Shánělová
ROZDĚLENÍ RYB Přírodopis 7 třída.
Opakování ryby.
RYBY.
Ryby.
PREZENTACE – RYBY.
Základní škola Kladruby
RYBY.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Digitalizace výuky Příjemce
Dravé ryby.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Sladkovodní ryby ČR Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.36
Živočichové našich rybníků – ryby, obojživelníci a plazi
Medvědi.
OSTATNÍ DRUHY RYB v mimopstruhových vodách
RYBY Osteichthyes, Pisces. RYBY Osteichthyes, Pisces.
Ryby.
Ryby v ČR Vytvořila Lenka Švejdarová 7.B.
Sleď obecný Žije v severských mořích
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Opakování ryb.
POZNÁVAČKA SLADKOVODNÍ RYBY.
Manta obrovská Kateřina Fidlerová 2014.
RYBY Přírodopis 7. ročník.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
bichir chrupavčití – bichiři kostěná kostra bez rostra
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Prvouka, přírodověda Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_06_11.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.13 Anotace: Vzdělávací oblast: Ryby
RYBY 2 Ryby 2.
Třída Ryby Nejpočetnější skupina obratlovců, výskyt od prvohor
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Moře a oceány obratlovci.
OBRATLOVCI RYBY.
Základní škola Kladruby
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
TAJENKY.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
vytvořila: Lucie Míková
Třída: Ryby znaky: ● tělo protáhlé, ze stran zploštělé ● kůže kryta šupinami a slizem ● končetiny = ploutve: – párové – břišní, prsní – nepárové – hřbetní,
Třída: Paryby ● znaky: – tělo torpédovité nebo shora zploštělé – chrupavčitá kostra – žábry, nemají skřele – není plynový měchýř, náhrada olejovitá játra.
Ryby Obratlovci vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
RYBY SLADKOVODNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorMgr. Marie Hanzlíková Datum NázevVY_52_INOVACE_23_ryby TémaŽivočichové.
Zástupci ryb Obratlovci vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
VY_52_INOVACE_65_Ryby - učební text + kontrolní otázky Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor.
BAHNÍK VÝCHODOAFRICKÝ úhořovitý tvar těla hřbetní, ocasní a řitní ploutev splývají v lem Zajímavosti: dýchá párovými plicními vaky, sucho přečkává zahrabán.
Manta obrovská.
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ / ČLOVĚK A PŘÍRODA/ 001
Ryby - opakování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kršková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Ryby - opakování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kršková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Zástupci sladkovodních ryb
Moře a jeho významné ryby j.cinek. Žralok bílý či velký bílý žralok, dříve často nazývaný žralok lidožravý, je žralok z čeledi lamnovitý ch vyskytující.
Hana Svobodová, Iveta Böhmová, 8D.  Říše: živočichové  Kmen: strunatci  Třída: savci  Řád: šelmy  Podřád: psotvární  Čeleď: medvědovití.
Poznávačka ryb.
Ryby. AUTOR: Eliška Jurčicová
Třída: Ryby.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_118_Ryby
  ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NAŠE SLADKOVODNÍ RYBY RYBY.
Zoologická zahrada U kasy najdete občerstvení (k za koupení je např. párek v rohlíku) Cena zoo: dítě (do 15ti let) 120kč dospělí 180kč vyrobili:
Výukový materiál VY_52_INOVACE_21_ Poznavacka_ryby
Elektronická učebnice - II
Transkript prezentace:

Bezostní Clupeiformes

Bezostní Obecně jsou primitivní kostnaté ryby, mezi které patří některé hospodářsky velmi významné druhy ryb, jako jsou sledi, sardinky a sardele. Řád zahrnuje 6 čeledí a asi 300 druhů. Jsou to ryby mořské i sladkovodní, většinou jsou to rychlí plavci. Bezostní mají jen měkké ploutevní paprsky, odsud jejich český název. Šupiny jsou cykloidní, nemají postranní čarou. Plynový měchýř zůstává spojený s jícnem.

Bezostní-Systém – dorabovití(Chirocentridae) – sleďovití (Clupeidae) – sardelovití (Engraulidae) – sledicovité(Pristigasteridae) – zubatinkovití (Denticipitidae)

Bezostní-lososovití Patří do řádu bezostních a najdeme je v moři i v řekách. PSTRUH OBECNÝ V Evropě se vyskytuje pstruh ve čtyřech poddruzích: pstruh obecný mořský pstruh obecný horský pstruh obecný potoční pstruh duhový Pstruh mořský žije při pobřežích Francie a dorůstá délky až 1,3 m. V době tření se stěhuje do řek. Pstruh obecný horský obývá alpská jezera, jeho délka je až 80 cm a váží asi 10 kg. Pstruh obecný potoční žije v tekoucích vodách, dorůstá délky asi 30 cm a živí se hmyzem, měkkýši a korýši. Pstruh duhový obývá jezera, rybníky, přehrady a tůně a je v současné době velmi oblíbený. Je rozšířen zejména šlechtěním pro kvalitní maso a jeho rozsáhlé potravinářské využití a velkou flexibilitu života. Délka v dospělosti činí 20–90 cm, největší potvrzená hmotnost je okolo 8 kg.

Pstruh obecný Pstruh potočný

Bezostní-štikovití Ryby tohoto rodu se vyznačují protáhlým torpédovitým tvarem těla a hřbetní ploutví posunutou téměř až k ocasní ploutvi. Všechny druhy jsou dravé. Obývá vody Severní Ameriky a Eurasie. Preferuje klidnější vody, kde si udržuje teritorium a číhá na kořist, proti které podniká rychlé a prudké výpady.

Bezostní-štikovití Štika obecná Naše nejznámější dravá ryba vyskytující se ve většině našich revírů. Dorůstá poměrně velkých rozměrů, rychle roste a je schopna lovit i značně velkou kořist. Tetra štikovitá