1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, 5.10.2015 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, 118 12 Praha 1 tel.: +420.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evropský rok dobrovolnictví • Evropský rok dobrovolných činností na podporu aktivního občanství (ERD) je tematickým rokem vyhlášeným pro všechny členské.
Advertisements

Primární prevence rizikového chování u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízení Mgr. Zuzana Hamanová krajský školský koordinátor.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
Koordinace, kvalita a financování v primární prevenci rizikového chování Konference PPRCH, Olomouc Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Rámec kvalifikací VŠ vzdělávání Tomáš Fliegl, Odbor VŠ, MŠMT
Prevence rizikového chování a situace v Moravskoslezském kraji
Prevence rizikového chování a situace v Moravskoslezském kraji
Prevence rizikových forem chování a MŠMT
Okresní setkání metodiků prevence Kateřina Gruntová, DiS.
1 Vize (návrh) financování programů primární prevence od roku 2019 Kulatý stůl k primární prevenci rizikového chování Praha Ministerstvo školství,
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. projekt CENTRA PODPORY INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Individuální národní.
NÁVYKOVÉ LÁTKY krizový plán
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Minimální preventivní program školy
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Vertikální koordinace primární prevence (role MŠMT, krajů, PPP a škol v primární prevenci) Národní kulatý stůl, MŠMT, Ministerstvo školství,
Krajská koordinátorka prevence rizikového chování
Prioritní oblasti prevence, speciálního školství a institucionální výchovy MŠMT - Prevence, speciálního školství a institucionální výchovy.
Seminář školních metodiků prevence okresu Liberec Kateřina Gruntová, DiS.
Studium pro školní metodiky prevence
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Prevence rizikového chování aktuality z MŠMT.
Organizace s celostátní působností v oblasti dalšího vzdělávaní pedagogických pracovníků a.Plnění priorit vzdělávací politiky státu b.Reakce na aktuální.
DLOUHODOBÝ ZÁMĚR VZDĚLÁVÁNÍ A ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE (2012 – 2016)
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
Prevence rizikového chování a informace k dotačnímu titulu v MSK Ing. Jan Broda, Odbor školství, mládeže a sportu, KÚ MSK.
Metodický pokyn k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních 2007.
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
1 Opatření MŠMT k oblasti šikany ve školním prostředí Bezpečné klima ve školách 17. – Praha, Hotel Fortuna nisterstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
1 Aktuální informace z oblasti primární prevence rizikového chování Krajská konference Sociální klima školy Hradec Králové nisterstvo školství,
Metodik prevence v PPP Analýza činností Mgr. Lucie Jurystová, Mgr. Vladimír Jarošík, PhDr. Helena Pacnerová Oddělení ústavní a ochranné výchovy, prevence.
Informace o speciálním vzdělávání a primární prevenci Harrachov, 25. září 2015.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
MINISTERSTVO OBRANY ČESKÉ REPUBLIKY. SYSTÉM VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI PRIMÁRNÍ PREVENCE RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ PERSONÁLU REZORTU MINISTERSTVA OBRANY Praha, červen.
Aktuální informace Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy z oblasti primární prevence rizikového chování Ústí nad Orlicí 11. června 2012 Ing. Radka.
1 Podpora odborného vzdělávání Petr BANNERT ředitel odboru středního a vyššího odborného vzdělávání a institucionální výchovy Ministerstvo školství, mládeže.
1 P rimární prevence v Ústeckém kraji Konference „Prevence kriminality v Ústeckém kraji “ 19. listopadu 2008 Krajský úřad Ústeckého kraje.
Prevence sociálně patologických jevů. Prevence  Prevence (z lat. praevenire, předcházet) znamená soustavu opatření, která mají předcházet společensky.
Informace o speciálním vzdělávání Liberec, 24. srpna 2015.
1 Metodika MŠMT pro poskytování dotací ze státního rozpočtu na realizaci aktivit v oblasti prevence rizikového chování v období Metodika dotačního.
Individuální projekt „Podpora systému primární prevence sociálně patologických jevů“
Soutěže talentované mládeže KURZ - FINANČNÍ ŘÍZENÍ ŠKOLY v rámci projektu ZVYŠOVÁNÍ KOMPETENCÍ VEDOUCÍCH PRACOVNÍKŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ LIBERECKÉHO.
1 Budoucnost péče o ohrožené děti Mgr. Jaroslav Fidrmuc zástupce náměstka ministryně pro vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Globální granty OP VK ve Středočeském kraji PhDr. Ivo Říha Praha,
1 Aktuální informace z oblasti primární prevence rizikového chování Středočeská krajská konference Praha 12. října 2016 Ministerstvo školství, mládeže.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Prevence rizikového chování Aktuality z MŠMT a ZK
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
RESORT ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A ZAMĚSTNANOSTI
Odbor speciálního vzdělávání, prevence a institucionální výchovy
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Primární prevence rizikového chování Celokrajská konference primární prevence Atmosféra a klima v našich školách Zlín, 25. října 2017 Ministerstvo školství,
Systém primární prevence MŠMT – aktuální dění Bezpečné klima ve školách Pardubického kraje Pardubice, 21. listopadu 2017 Ministerstvo školství, mládeže.
Systém primární prevence – aktuální dění Krajská konference „Autorita učitele“ Olomouc, 20. října 2017 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Primární prevence rizikového chování Celokrajská konference primární prevence Atmosféra a klima v našich školách Zlín, 25. října 2017 Ministerstvo školství,
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
Transkript prezentace:

1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:

2 Oddělení prevence na MŠMT - Rozdělení kompetencí na kraje a jednotlivé úrovně koordinace -MŠMT je gestorem prevence rizikového chování u dětí a mládeže v České republice -Koordinuje primární prevenci všech forem rizikového chování u dětí a mládeže: užívání návykových látek, agrese, šikana a kyberšikana, záškoláctví, poruchy příjmu potravy, rasismus, rizikové chování na sociálních sítích a další nové formy rizikového chování

3 Role MŠMT v oblasti primární prevence RCH Koordinační – spolupráce všech subjektů na horizontální (meziresortní) a vertikální úrovni, podpora vytváření vazeb a struktury subjektů realizujících či spolupodílejících se na vytyčených prioritách Koncepční – stanovování základních strategií v daných oblastech, stanovení priorit a cílů na budoucí období Legislativní – vytváření legislativních podmínek pro oblast primární prevence (návrhy novelizací právních předpisů, metodické pokyny a doporučení)

4 Role MŠMT v oblasti primární prevence RCH Metodická a informační – metodické vedení a předávání informací všem subjektům v rámci primární prevence, internetový informační komunikační systém Finanční podpora vytváření materiálních, personálních a dalších podmínek nezbytných pro vlastní realizaci prevence ve školství (dotační řízení) Zabezpečení systému hodnocení kvality

5 Horizontální úroveň koordinace Ministerstvo aktivně spolupracuje s: Věcně příslušnými resorty Ministerstvo zdravotnictví Ministerstvo vnitra Ministerstvo práce a sociálních věcí Nadresortními orgány Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky při Úřadu vlády Republikový výbor prevence kriminality při Ministerstvu vnitra Výbor pro prevenci domácího násilí Výbor pro prevenci HIV/AIDS

6 Vertikální koordinace MŠMT- Oddělení prevence, odbor vzdělávání Krajský školský koordinátor prevence- pracovník krajského úřadu (odbory školství) Metodik prevence- pracovník školského poradenského zařízení Školní metodik prevence, pedagogický pracovník školy či školského zařízení

7 Dotační řízení na podporu aktivit v oblasti primární prevence MŠMT vyčleňuje ze svého rozpočtu průměrně ročně cca 20 mil. Kč na dotační program na realizaci aktivit v oblasti prevence rizikového chování v působnosti resortu Podpora programů dlouhodobé primární prevence rizikových projevů chování a projektů zaměřených na vzdělávání v oblasti primární prevence Metodika MŠMT pro poskytování dotací ze SR na realizaci aktivit v oblasti prevenci rizikového chování v období 2013 – 2018 Kvalita a efektivita programu - základní kritérium dotací Užší spolupráce s kraji – krajské návrhy dotací (krajský síť programů): kritérium potřebnosti

8 Financované projekty a subjekty 1)projekty škol a školských zařízení (PPP, SVP) 2)projekty služeb pro školy a školská zařízení a realizovaná ve školách a školských zařízeních – projekty NNO 3)projekty zaměřené na informace, výzkum, hodnocení (např. konference, časopis, evaluace, systém hodnocení kvality atd.) – projekty vysokých škol, NNO

9 Důležité dokumenty PPRCH Národní strategie primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Stanovuje priority a cíle primární prevence Popisuje základní rámec primární prevence v ČR Určuje institucionální zodpovědnosti jednotlivých článků systému primární prevence

10 Důležité dokumenty PPRCH Vyhláška č. 116/2011 Sb., kterou se mění vyhláška č. 72/2005 Sb., o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízeních, ve znění pozdějších předpisů.

11 Důležité dokumenty PPRCH Metodické doporučení k primární prevenci rizikového chování Umístěno na stránkách MŠMT od ledna 2012 a dále aktualizováno. Vymezuje aktuální terminologii, která je v souladu s terminologií v zemích EU a začlenění prevence do školního vzdělávacího programu a školního řádu. Popisuje jednotlivé instituce v systému prevence a úlohu pedagogického pracovníka, definuje Minimální preventivní program. Doporučuje postupy škol a školských zařízení při výskytu vybraných rizikových forem chování dětí a mládeže.

12 Aktuality Konference v Plzni Manuály pro ŠMP, MP v PPP a KŠKP Konference v Praze ( ) Vynspi II.

13 Webové stránky (vzdělávání/speciální vzdělávání/prevence) informace, příklady dobré praxe, akce, registrace - Akademické pracoviště

14 Kontakty oddělení prevence, MŠMT Mgr. Martina Budinská, tel Ing. Radka Heřmánková, tel Mgr. Vladimír Sklenář, tel Bc. Matouš Korbel, tel