Chemické vlastnosti vod Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu chemické vlastnosti vod Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektrický proud v kapalinách
Advertisements

Ekologické indikátory
TEORIE KYSELIN A ZÁSAD NEUTRALIZACE, pH.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Problémy životního prostředí a jejich řešení 1: ovzduší
Voda Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 3
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH18/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Určování pH roztoku.
Elektrochemie.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_66.
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
NÁZVOSLOVÍ ANORGANICKÝCH LÁTEK.
Soli Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 41.
Síla kyselin a zásad.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Chemie a její obory.
Měření vody z Jičínky Vypracovali: Jiří Hodura, Silvie Vykydalová, Jana Konvičková, Dominika Miková Třída: 8.A.
Voda Zpracoval: Lukáš Holý.
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvkováorganizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Uhličitan vápenatý.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kyselinách Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Porovná vlastnosti a použití.
Protolytické reakce.
ELEKTROLYTICKÝ VODIČ.
Acidobazické indikátory
Roztoky roztoky jsou homogenní, nejméně dvousložkové soustavy jsou tvořeny částicemi (molekulami, ionty) prostoupenými na molekulární úrovni částice jsou.
HYDROXIDY VY_32_INOVACE_19 - HYDROXIDY.
Protolytické děje.
PaedDr. Ivana Töpferová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrický obvod.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_73.
Mária Ol’hová, Veronika Frkalová, Petra Feberová
Děje v roztocích RNDr. Marta Najbertová.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – kationty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2.
Chemické reakce a výpočty Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov,Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Voda Zbožíznalství 1. ročník Voda - nejrozšířenější sloučenina - zároveň velmi vzácný zdroj, kterého ubývá.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu vlastnosti vod Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku střední.
Atomy a molekuly.
záznam o odběru vzorku Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – anionty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Roztoky Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/10 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
rozbor vod kovy ve vodách
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Soli a jejich chemické vlastnosti
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vztahy mezi populacemi - negativní
Globální problémy lidstva
VY_32_INOVACE_16_20_Látkové množství,molární hmotnost
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Ekoton rozvrstvení v prostoru
Elektrický proud v kapalinách
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Chemické sloučeniny Autor: Mgr. Iva Hirschová
Roztoky - elektrolyty.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Elektrické vlastnosti látek
Vodiče: -látky vedoucí el. proud : kovy tuha vodné roztoky některých látek plyny za určitých podmínek Elektrické izolanty: -látky nevedoucí el. proud suchý.
ELEKTROLYTICKÝ VODIČ.
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.43_Atom_a_molekula Datum:
PH.
Rozbor vod obecně.
VY_32_INOVACE_19 19 atomy, molekuly,ionty autor: Mgr. Helena Žovincová
Abiotický faktor půda.
Transkript prezentace:

Chemické vlastnosti vod Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu chemické vlastnosti vod Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku střední školy

Chemické vlastnosti vody Molekula vody je lomená a polární. Důsledkem toho je vznik vodíkových můstků. Proto se vodě nacházejí molekuly vody ve větších shlucích. Voda také podporuje rozpouštění polárních a iontových látek. Nabaluje se na rozpuštěné částice, což nazýváme hydratace (jako speciální případ solvatace) Proto ionty ve vodném prostředí váží molekuly vody

[H3O+] > [OH-] pak pH < 7 kyselý roztok [H3O+] 7 zásaditý roztok [H3O+] = [OH-] pak pH = 7 neutrální roztok - pH se nazývá vodíkový exponent nebo Söronsenův vodíkový exponent. - pH má zásadní vliv na reakční a biologické procesy ve vodném prostředí. Je proto jedním ze základních parametrů posuzování kvality vody

Chemické složení vody Voda není nikdy úplně chemicky čistá. I destilovaná voda obsahuje některé rozpuštěné látky Ve vodách se mohou vyskytovat rozličné sloučeniny (anorganické i organické), prvky (ve formě iontů) i plyny Toto složení je velmi proměnlivé a závisí na zdroji vody

Chemické složení vody Podle použití vody pak stanovujeme naše kritéria obsahu jednotlivých látek Vedle látek rozpuštěných se ve vodě nacházejí i látky rozptýlené Vznikají tak koloidní i heterogenní směsi.

Chemické složení vody Rozpuštěné látky mají vliv na tvrdost vody. Tvrdost vody je způsobena převážně vápenatými a hořečnatými kationty Podílejí se na ní i další kationty s nábojem vyšším než jedna

Chemické složení vody Tvrdost vody se dělila na uhličitanovou (přechodnou), nepřechodnou a stálou Dnes se tvrdost vody určuje jako součet koncentrací hořčíku a vápníku ve vodách Tvrdost vody není ukazatelem znečištění vody.

Zdroje ŠLÉGR, Jiří a kol. Ekologie a ochrana životního prostředí. Praha: Fortuna, 2002, ISBN DIVIŠ, Marián. Monitorování vod [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. Klipart MS PowerPoint: