Aktuální trendy trestní politiky aneb jak přispět ke snížení recidivy pachatelů Pavel Štern, Probační a mediační služba, Dagmar Doubravová, Rubikon Centrum.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Učební program - mladiství v rámci projektu Motivační a učební programy (MUP) Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Advertisements

SLUŽBA MENTOR Sdružení pro probaci a mediaci v justici, o.s.
Zákon o sociálních službách
Martin Koňařík XLII. konference České demografické společnosti, , Praha Martin Koňařík.
Témata k řešení volební období 2010 – 2014 Jiří JANEČEK poslanec SOCIÁLNÍ BYDLENÍ. PŘEDLUŽENÍ.
Kateřina Mašková, 2.A Tresty u mladistvých.
Dohled nad odsouzenými Příprava a výkon z pohledu praxe PMS ČR.
o PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBĚ
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
Sanace dluhů Mimosoudní řešení předluženosti lidí po výstupu z výkonu trestu odnětí svobody.
Základní informace o projektu Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
TREST DOMÁCÍHO VĚZENÍ (§ 60 a § 61 trestního zákoníku)
Alternativní sankce a opatření ve 21. století. Pavel Štern, PMS ČR.
Podpora v nezaměstnanosti
ohroženým domácím násilím
Datum: Zpracovali: Tomáš Hirt, Daniel Hůle, Ladislav Toušek Analýza potřebnosti služeb sociální prevence v Plzeňském kraji Zadavatel:
S t ř e d i s k o Z l í n PhDr. Zdeňka Kosařová Mgr. Vladimír Lhotka
Probační a mediační služba České republiky Středisko Olomouc
PHDR.HANA PAZLAROVÁ, PH.D Rizikové skupiny 6. Opakování Jaká jsou tři hlavní období vývoje kriminologie? Jmenujte některé kriminologické teorie.
Praha, 26. – 27. listopadu Co přispělo k nárůstu počtu lidí bez domova Restrukturalizace průmyslu a s tím spojená dlouhodobá nezaměstnanost Nezaměstnanost.
Trest odnětí svobody a jeho výkon
TRESTNÍ PRÁVO Zánik výkonu trestu a zahlazenéí odsouzení Mgr. Petr Čechák, Ph.D.
TRESTNÍ PRÁVO Zánik výkonu trestu a zahlazenéí odsouzení Mgr. Petr Čechák, Ph.D.
Sankční systém trestního práva Přednáška
I. Rok 2008 Celkem dopravních nehod Zjištěný alkohol DN s hmotnou škodou DN se zraněním alkohol a DN hmotná škoda4 918 alkohol.
TRESTY a OCHRANNÁ OPATŘENÍ
Centrum sociálních služeb Praha je příspěvkovou organizací Magistrátu hlavního města Prahy.
Prezentace na tiskovou konferenci Srovnání vývoje a nápadu TČ, početních stavů policistů a vývoj nehodovosti na ÚO Břeclav v porovnání let 2010 a 2011.
SANKČNÍ POLITIKA POHLEDEM PRAXE SANCTIONS POLICY IN TERMS OF PRACTICE Výzkumný projekt „Teoretické a trestněpolitické aspekty reformy trestního práva v.
Veronika Kurečková Centrum dopravního výzkumu, Brno Rehabilitační programy pro řidiče.
Práce probačního úředníka s dětmi a mladistvými Mgr. Marcela Nerudová Probační a mediační služba ČR.
Policejní prezidium Základní statistické údaje o trestné činnosti v roce 2011 plk. Mgr. Martin Červíček.
Aktuální trendy trestní politiky aneb jak přispět ke snížení recidivy pachatelů Pavel Štern, Probační a mediační služba, Dagmar Doubravová, Rubikon Centrum.
KOMISE PRO PODMÍNĚNÉ PROPUŠTĚNÍ – JAK V ČR FUNGUJÍ A JAKÉ MAJÍ VÝSLEDKY? Ondřej Dušek, A. Matoušková RVPK.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Nové trestní sankce Trest domácího vězení a zákaz vstupu sportovní, kulturní a jiné společenské akce Výzkumný projekt „Teoretické a trestněpolitické aspekty.
Aktivity centra v rámci práce s násilnou osobou Centrum J.J. Pestalozziho, o.p.s. Štěpánkova 108, Chrudim Mgr. Lucia Pechtorová.
Elektronický monitorovací systém pro trestní justici – možnosti jeho využití v kontextu zvýšení bezpečnosti a ochrany osob.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Alternativní tresty a recidiva Alternatives to prison and reoffending Jan Tomášek Institut pro kriminologii a sociální prevenci 13. listopadu 2015 kriminologie.cz.
Krajské ředitelství policie Jihočeského kraje KRIMINALITA za rok 2009.
Komise pro podmíněné propuštění (KPP) Společný projekt PMS CR, VS ČR a Českého helsinského výboru.
Motivační programy ZZ v Praze Sdružení pro probaci a mediaci v justici, o.s. Korunní 101, Praha 3, Projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Prevence domácího násilí z pohledu Ministerstva vnitra Praha 14. prosince konzultační dny k přestupkové agendě Ministerstvo vnitra.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Mediace a probace v praxi
PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBA
Phdr.Hana pazlarová, ph.d
Programy pro mladistvé a mladé dospělé
Právní rámec terapie pachatelů domácího násilí
Limity a úskalí resocializačního působení u pachatelů z řad mládeže
Název školy: Základní škola Městec Králové
Ochrana poskytovaná před domácím násilím
Terénní programy.
Název projektu: Moderní škola
Přehled opatření uložených za spáchání trestného činu (provinění)
Krajský projekt „Resocializační program MSK 2016“ Solenice, červen 2016 Petra Havláková
Probační a mediační služby výjezdní zasedání RVPK Příbram
PBSNPB22 Probační a mediační služba
Jakub Kovář, projekt Křehká šance II,
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Alkohol v silničním provozu plk. Ing. Tomáš LERCH
Krajské ředitelství policie Plzeňské kraje
Dopady trestného činu zanedbání povinné výživy – práce s odsouzeným s ohledem na zájmy dítěte Marek Tkáč, ředitelství PMS Praha Xenie Kopalová, středisko.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Právní rámec pomoci obětem domácího a sexuálního násilí
Phdr.Hana pazlarová, ph.d
Phdr. Hana pazlarová, ph.d.
Domácí násilí.
Aplikovaný výzkum Program Beta:
Transkript prezentace:

Aktuální trendy trestní politiky aneb jak přispět ke snížení recidivy pachatelů Pavel Štern, Probační a mediační služba, Dagmar Doubravová, Rubikon Centrum

Z výzkumu IKSP, v roce 2011,Kriminální recidiva a recidivisté, poznatky z praxe PMS a nevládních organizací: Nejčastější důvody pro recidivu.  Předluženost  Absence zaměstnání a pracovních návyků  Závislosti

Nejčastější trestná činnost pachatelů v rámci Alt. Trestů, (zdroj evidence PMS).  Krádež, § 205 TRZ  Maření výkonu úředního rozhodnutí § 337 TRZ  Zanedbání povinné výživy, §196 TRZ  Výtržnictví, § 358  Ohrožení pod vlivem návykové látky, § 274

Jaká opatření mohou ovlivnit úroveň recidivy? „Domy na půl Cesty“!?  Vzhledem k tomu, že největší riziko opakování trestné činnosti u propuštěných spočívá v prvních 3-6 měsících po propuštění z výkonu trestu odnětí svobody, což je bohužel i situace České republiky, představuje myšlenka Domů na půl cesty v rámci trestního systému velice zajímavou inspiraci, jak mnohem účinněji čelit rizikovým faktorů, které ovlivňují recidivu propuštěných, (předluženost, problémy se sháněním zaměstnání, problémy s bydlením).

Jaká opatření mohou ovlivnit úroveň recidivy? „Domy na půl Cesty“!?  Domy na půl cesty jako součást systému trestní spravedlnosti – přechodová část mezi propuštěním z výkonu trestu odnětí svobody a životem mimo věznici na svobodě. Zahraniční inspirace: Kanada.  V Kanadě existují dvě kategorie domů na půl cesty: Jeden je v rámci tzv. Komunitních vězeňských center a odpovídá za něj Kanadská vězeňská služba. Druhá kategorie existuje v rámci tzv. Komunitních pobytových středisek která jsou provozována nevládními organizacemi, jako je například John Howard Society, Elizabeth Fry společnost (pro ženy), St Leonard společnost Kanady a armáda spásy. Velká většina Domů na půl cesty v Kanadě jsou Komunitní pobytová centra.  Inspirací pro český trestní systém může být skutečnost, že systém Domů na půl cesty je v kanadském trestním systému spojen s úpravou trestního zákona v rámci podmíněného propuštění. V kanadské úpravě podmíněného propuštění existuje tzv. částečná parole-částečné podmíněné propuštění. To znamená, že pokud je odsouzený-žadatel o PP podmíněně propuštěn na částečnou paroli, má po propuštění stanovenu povinnost prvních 6 měsíců strávit v Domu napůl cesty, který nadále dohlíží na jeho postupné začleňování do společnosti.

Několik údajů z Monitorovací zprávy Kanadské parolové rady, (PBC) za léta 2009 a 2010, (Performance Monitoring Report)  Od roku 1996 do roku 2009 se podařilo snížit o 53% počet násilných trestných činů, které spáchaly osoby v podmíněném propuštění.Na druhou stranu osoby propuštěné v rámci zákonného/automatického propuštění spáchaly v letech 1996 až 2009 téměř 70% všech násilných trestných činů. Oproti tomu, osoby, které byly propuštěny na částečnou či úplnou paroli měly dohromady podíl na 30% násilných trestných činů. (V Kanadě jsou velmi intenzivně sledovány údaje týkající se trestných činů spojených s násilím, proto jsou uváděny i v monitorovací zprávě).  V letech 2009 a 2010 se výrazně zvýšil počet udělených částečných podmíněných propuštění, která byla následně změněna na úplná PP. Což je dáváno jako příklad dobré praxe, efektivní a současně bezpečné trestní politiky. Pro zajímavost, počet „vězňů“ byl v letech 2009/2010 na stavu osob. Kanada má celkem obyvatel.

Několik údajů z Monitorovací zprávy Kanadské parolové rady, (PBC) za léta 2011 a 2012, (Performance Monitoring Report)  Průzkumy ukazují, že pachatelé propuštění „postupně“ či pod supervizí jsou mnohem více úspěšní v bezpečné reintegraci do společnosti, a je menší pravděpodobnost jejich recidivy než u těch, kteří čekají na řádné propuštění  Kanada - Počet uvězněných osob 2011/2012 – 14,419  Počet podmínečně propuštěných – 8,737 (zahrnuje DP, FP a zákonné podmínečné propuštění)  Počet projednávaných případů - 15,595  Počet udělených Day. (částečná parole) Parole - 64%  Počet úspěšně dokončených DP – 88,4%

Několik údajů z Monitorovací zprávy Kanadské parolové rady, (PBC) za léta 2011 a 2012, (Performance Monitoring Report)  Recidiva po uplynutí délky trestu – statistiky PBC ukazují, že z dlouhodobého pohledu (10 až 15 let po ukončení výkonu trestu) jsou odsouzení propuštění po uplynutí doby trestu 3 – 6 x častěji vráceni do VTOS než odsouzení, kteří trest dokončili na FP  Odsouzení, kteří trest dokončili propuštěním ze zákona, jsou 2,5 – 5 x častěji vráceni do VTOS než odsouzení, kteří trest dokončili na FP  Za posledních 10 let 93% pachatelů, kterým byla udělena DP či FP, nespáchalo během této doby TČ, 99% nespáchalo násilný TČ