Řečtí a římští bohové Vytvořila: Kamila Obršlíková Datum: 10.4.2012 Třída: 5.A GVM.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Advertisements

Sluneční soustava Slunce
Afrodita Venuše.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Apollo(Foibos) Apollón. Je synem Dia a Létó Má sestru-dvoj č e Artemis Apollón je b ů h um ě ní, slunce, múz, v ě št ě ní apod. U sebe nosí p ř edevším.
BÁJE A POVĚSTI HVĚZDNÉ OBLOHY
„EU peníze středním školám“
ANTICKÉ ŘECKO.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 6.
Dějiny autor. Marek Stádník Základní škola náměstí bratří Jandusů Třída 6.A. Hlavní menu Hlavní menu.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Nejstarší formy náboženství
Staré řecké báje, tak trochu jinak
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Řečtí bohové.
BOHOVÉ OLYMPU dějepis.
Název školy: Základní škola Planá nad Lužnicí, okres Tábor Autor: Mgr
STAROVĚKÝ ŘÍM.
Řecko Jana Kalusová.
Řečtí bohové Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Sluneční soustava – 5. ročník
VesmírVesmír Je nekone č ní sv ě t. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé pod názvem Slunce, ve kterém se nachází naše.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Řecké náboženství.
Římská vzdělanost a kultura
Maxim Pedret Rád si čtu,kreslím a baví mě počítačové hry Začít kvíz
KULTURA VE STAROVĚKÉM ŘECKU
Eliška Novobilská a Denisa Koreczká
ZŠ JUDr.Josefa Mareše a MŠ, Znojmo Mgr.Miloslav Hubatka
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Řecké náboženství.
ŘEČTÍ BOHOVÉ.
PhDr. Jana Žáková. Velký počet, hlavní – 12 Sídlo – hora OLYMP Vlastnosti – vzhled jako lidé Lidské vlastnosti dobré i špatné Nadpřirozené – nesmrtelnost,
Starověké Řecko.
Gaia.
Egyptští bohové.
Artemis.
Řečtí bohové a bohyně 6. ročník.
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: Válková, V.: DĚJEPIS 6 – pravěk, starověk. SPN Rufl, J. a Válková, V.: DĚJEPIS 6, PRAVĚK A.
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: Válková, V.: DĚJEPIS 6 – pravěk, starověk. SPN Rufl, J. a Válková, V.: DĚJEPIS 6, PRAVĚK A.
Homér – prý slepý básník údajný autor eposů Ilias a Odysseia popisuje příčiny a průběh trojské války (Ilion = řecky Trója) popis Odysseovy desetileté cesty.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková BÁJE, MÝTUS Jak vznikla ranní rosa? Jak putuje slunce po nebi? Poslouchej.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Homérské Řecko. Náboženství starých Řeků Název sady:
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_14 II Planety sluneční soustavy.
VY_12_INOVACE_Tru_I_30 Název Eduard Petiška, Staré řecké báje a pověsti Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Staré řecké báje a pověsti.
Římské báje Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI. Staré řecké báje a pověsti v knize Eduarda Petišky Obsah knihy: Kniha je zpracováním mýtů starého Řecka. Podobně jako většina.
Kultura ve starověkém Římě Náboženství O polyteisté O některé bohy přejali od Etrusků, Řeků O s rozšiřováním území i přejímání bohů egyptských, maloasijských…
Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastAntika Datum vytvoření RočníkPrvní ročník gymnázia Stručný obsahSeznámení.
Literární riskuj Jarmila Karlovcová 6. třída Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné z Metodického.
Řecké báje (1) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
VY_12_INOVACE_C6. 11 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Literární riskuj Jarmila Karlovcová 6. třída
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Název materiálu: VY_12_INOVACE_CJ.6.Spc.21_Recti_a_rimsti_bohove
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
MÝTUS, BÁJE Literatura 6. roč..
Název školy: ZŠ Průhonice, Školní 191, příspěvková organizace
Anotace: Prezentace pro 6. ročník k výkladu a procvičení učiva.
Český jazyk 9. ročník Eduard Petiška.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.10 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.10_recke_myty Název: Řecké.
ŘECKÉ BÁJE Báje – vypravování o vzniku a původu země a člověka s hlavním hrdinou bohem nebo polobohem.
STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI
Řecká mytologie
ŘECKÉ BOŽSTVO Tereza Hůrská 1.C.
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_DĚJEPIS
Transkript prezentace:

Řečtí a římští bohové Vytvořila: Kamila Obršlíková Datum: 10.4.2012 Třída: 5.A GVM

Zeus Nejvyšší z řeckých bohů Bůh jasného nebe, přírodních sil, vládce bohů a lidí Rodiče: Kronos, Rheia Sourozenci: Hestiá, Démétér, Héra (zároveň manželka), Hádes, Poseidón 4 manželských a 30 nemanželských dětí Athéna se zrodila z jeho hlavy V Římě jako Jupiter

Héra Nejvyšší řecká bohyně Patronkou manželství a zrození Velmi žárlivá Porodila Área, Héfaistosa, Hébé a Eithýiu V Římě jako Juna

Poseidón Bratr Dia, syn Krona a Rheie Bohem moře a vodního živlu Od Kyklopů dostal trojzubec Zvířata: býk a kůň Manželka Amfitríta, ale zaplétal se s jinými V Římě Neptun

Hádes Bůh podsvětí Bratr Dia, nejstarší syn Připadla mu říše mrtvých Unesl Persofoné a učinil z ní manželku V Římě jako Pluto

Démétér Dcera Krona a Rheie, sestra Dia Bohyně plodnosti země Zeus ji vzal s sebou na Olymp Dcera Persofoné K poctě se konaly náboženské slavnosti, tzv. velké mystérie V Římě Ceres

Hestia Dcera Krona a Rheie Bohyně ohně a domácího krbu Bohyně pronásledovaných a vyhnaných Pozvána na Olymp s Athénou a Artemis s výsadou zajistit na věky své panenství V Římě Vesta

Athéna Bohyně moudrosti, statečnosti, práva, spravedlnosti, vítězné války, ochránkyně řemesel Dcera Dia (zrodila se z jeho hlavy) Vynalezla spoustu věcí, zavedla nová řemesla Pouze jednou byla nemilosrdná V Římě Minerva

Appolón a Artemis dvojčata Dia a Létó Appolón je bůh světla a slunce, v Římě Apollo Artemis je bohyně plodnosti přírody, zvěře a Měsíce, v Římě Diana Appolón vyzval Artemis k souboji

Afrodité Bohyně lásky a krásy Dcera Dia nebo se z rodila z Úrana Neodolali jí lidé ani bohové Manžel Héfaistos Zvířata: delfín, holubice, vlaštovka, vrabec Rostliny: mák, jablko, myrta, růže V Římě jako Venuše

Děkuji za pozornost  http://wikipedia.org http://google.cz Staré řecké báje a pověsti (Albatros) Velká obrazová všeobecná encyklopedie(Svojka & Co.)