Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3008 Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: 29.2.2012 (nutno poznamenat v TK) Třída:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
HYDROXIDY AutorMgr. Žaneta Hrubá Datum vytvoření Datum ověření ve výuce Ročník8. ročník Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborChemie.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
HALOGENY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_02_26.
HALOGENIDY AutorMgr. Žaneta Hrubá Datum vytvoření Datum ověření ve výuce Ročník8. ročník Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Škola 21. století Autor: Ing. Minářová Pavlína Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadov é č í slo projektu: CZ.1.0/1.4.00/ Š ablona: III/2.
KYSELINY AutorMgr. Žaneta Hrubá Datum vytvoření Datum ověření ve výuce Ročník8. ročník Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborChemie.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno:
VÝZNAMNÉ KYSLÍKATÉ KYSELINY. KYSELINA SÍROVÁ Vlastnosti: Bezbarvá olejovitá kapalina Koncentrovaná (96%) je silná žíravina Její hustota je téměř 2x větší.
ALKALOIDY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_26.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Chemické reakce AutorMgr. Žaneta Hrubá Datum vytvoření Datum ověření ve výuce Ročník8. Ročník Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací.
Celistvost lidského organismu. Šablona : V/2 Sada: 2/36 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Energetická hodnota potravin (EH)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_O3_20_Výpočet hmotnostního zlomku
zpracovaný v rámci projektu
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov Město, příspěvková organizace
Charakteristika výukového materiálu
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Změny skupenství látky
Průvodní list Jméno autora: Ing. Miroslava Jeřichová
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
SULFIDY.
zpracovaný v rámci projektu
Jsem ŠKOLÁK II.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VODÍK Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_26.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Prezentace – výklad učiva
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
zpracovaný v rámci projektu
Autor: Stejskalová Hana
Základní společenstva – skály a hory
zpracovaný v rámci projektu
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_05
Lineární rovnice Opakování na písemnou práci
Živá příroda – vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
SOLI.
Předmět : F y z i k a Ročník : osmý
zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
zpracovaný v rámci projektu
zpracovaný v rámci projektu
zpracovaný v rámci projektu
zpracovaný v rámci projektu
Základní škola Kladruby
zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída: Číslo materiálu : VY_32_VENOSOVA_CH9_02 9

Anotace: Jméno autora (vč. titulu): Škola - adresa: Ročník: Předmět: Klíčová slova: 9. ročník Chemie Ing. Linda Venosová ZŠ a MŠ Břeclav, Kpt. Nálepky 7 bílkoviny, aminokyseliny, peptidická vazba, denaturace Výklad učiva bílkoviny, charakteristika bílkovin, aminokyseliny, peptidická vazba, denaturace bílkovin, zdroje bílkovin.

Bílkoviny

Bílkoviny = proteiny nejdůležitější přírodní látky vytvářejí obrovské makromolekuly složené za sta a více molekul aminokyselin obsahují C,H, O, N, S, P

Aminokyseliny Bílkoviny jsou tvořeny z aminokyselin (20). Aminokyseliny vždy obsahují karboxylovou kyselinu –COOH a aminoskupinu –NH 2 Aminokyseliny se v bílkovinách spojují pomocí peptidických vazeb Vznik peptidické vazby: aminokyselina aminokyselina peptidická vazba

Denaturace bílkovin Ke srážení bílkovin neboli denaturaci dochází vlivem vyšších teplot ( °C), roztoků kyselin, zásad, solí těžkých kovů,… Dochází ke zničení bílkovin. Může vést až k usmrcení organismu.

Zdroje bílkovin Rostliny si dokážou vyrobit bílkoviny sami, živočichové včetně člověka je musí přijímat v potravě. Výskyt rostlinné bílkoviny: luštěniny (fazole, hrách, čočka, soja), obiloviny živočišné bílkoviny: maso, mléko, vejce, mléčné výrobky

Použitá literatura: Chemie 9 – učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia Autoři PhDr. Jiří Škoda, Ph.D., PaedDr. Pavel Doulík, PhD. Nakladatelství Fraus, Plzeň 2007 ISBN