F YZIKÁLNÍ VELIČINY - DÉLKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jednotky délky. Délková měřidla
Advertisements

MĚŘENÍ DÉLKY PLOCHY OBJEMU
Číslo v digitálním archivu školy
Měření fyzikálních veličin – Měření délky
Anotace Prezentace zabývající převáděním jednotek délky. AutorPavel Pavlas JazykČeština Očekávaný výstupŽáci převedou jednotky délky. Speciální vzdělávací.
DÉLKA délka se používá k udání rozměrů těles (délka, šířka, výška, hloubka) nebo vzdálenost mezi dvěma body v prostoru. d = 1m Značka: d Jednotka: m (metr)
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Jednotky objemu 1 Základní jednotky.
Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa Tyršova VY_52_INOVACE_145_dráha-seznámení s fyz. veličinou Vytvořil: Jana Slaboňová Základní škola Dr. Miroslava Tyrše,
Rozměry těles, délka.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhVeličiny a jejich.
Měření délky Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Převody jednotek Jednotky délky.
Mezinárodní soustava jednotek SI (odvozené jednotky)
Fotoelektrický jev Mgr. Kamil Kučera.
Vztlaková síla Ing. Jan Havel.
Optické přístroje Mgr. Kamil Kučera.
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
Zobrazení zrcadlem a čočkou
D OPPLERŮV JEV Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - HMOTNOST Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
T EPLO A TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
L OM SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
P OLOVODIČOVÁ DIODA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
M ECHANICKÝ POHYB Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
K INETICKÁ TEORIE LÁTEK Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_43_DÉLKA TEMA: FYZIKA ČÍSLO.
M EZINÁRODNÍ SOUSTAVA JEDNOTEK SI (odvozené jednotky) Mgr. Kamil Kučera.
O DRAZ SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
T LAKOVÁ SÍLA, TLAK Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_F6-001 Předmět FYZIKA 6.ROČNÍK.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Z MĚNA VNITŘNÍ ENERGIE TEPELNOU VÝMĚNOU Mgr. Kamil Kučera.
E LEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH A PLYNECH Ing. Jan Havel.
ELEKTROSTATICKÉ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
T LAK VZDUCHU Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
O DRAZ ZVUKU Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
E LEKTRICKÁ PRÁCE A VÝKON Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
J EDNODUCHÉ STROJE - KLADKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
J EDNODUCHÉ STROJE - PÁKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
TEPLOTNÍ STUPNICE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
V ÝBOJE V PLYNECH Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
E LEKTRICKÉ POLE Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
P ÍSTOVÉ SPALOVACÍ MOTORY Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
M ĚŘENÍ ČASU Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
ZAPOJOVÁNÍ REZISTORŮ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
K EPLEROVY ZÁKONY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Elektrický proud II Ing. Jan Havel.
VY_32_INOVACE_16 16 MĚŘENÍ DÉLKY autor: Mgr. Miroslava Mahdalová
Rozměry těles, délka.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
MĚŘENÍ DÉLKY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Autor: Mgr. Svatava Juhászová datum: Název: VY_52_INOVACE_01_FYZIKA
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
AUTOR: Mgr. Milada Zetelová NÁZEV: VY_52_INOVACE_14_FYZIKÁLNÍ VELIČINY
VY _52_INOVACE_A_08_Délka
VY_32_INOVACE_Sib_II_0 Jednotky délky
Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Prima
Vzdělávací materiál v rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ DOLNÍ BENEŠOV
Interaktivní test na jednotky základních fyzikálních veličin
Transkript prezentace:

F YZIKÁLNÍ VELIČINY - DÉLKA Ing. Jan Havel

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. ANOTACE 1.Kód EVM: K_INOVACE_2.FY.04 2.Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.28/ Vytvořeno: srpen Ročník: 1. ročník – osmileté gymnázium (RVP-G), 5.Anotace: Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika Tematický okruhMěření fyzikálních veličin Materiál slouží k výkladu nauky o fyzikální veličině - délce. Postupně je veličina definována, žáci jsou seznámeni s jednotkami, jejich převody a měřidly. Učivo je ověřeno závěrečnými otázkami a příklady. Materiál se využije v průběhu hodiny. Pomůcky: interaktivní tabule.

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Šířka – 1811 mm Jak popsat rozměry automobilu? Délka mm Výška 1755 mm [1]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Délka Základní fyzikální veličina Udává rozměry těles a geometrických útvarů (hloubku, šířku, výšku, tloušťku, délku…) Udává vzdálenost dvou bodů v prostoru podél zvolené křivky V Š H A B

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Délka – vzdálenost dvou bodů prostoru Vzdálenost z Litomyšle do Svitav podél zvolené křivky (podél silnice) je 19 km. Vzdálenost z Litomyšle do Svitav podél přímky (vzdušnou čarou) je 16,3 km. [2]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Délka Značka délky: l (z angl. lenght); někdy též d Základní jednotka délky: [l] = 1 m (jeden metr ) Metr je základní jednotkou soustavy SI Ve fyzice dále používáme násobky a díly základní jednotky (milimetr, centimetr, decimetr, mikrometr, kilometr… Mimo fyziku používáme další vedlejší a historické jednotky délky (stopa, míle, palec, loket, sáh…) Jaké znáš násobné a dílčí jednotky? Pro odkrytí klikni. Jaké znáš vedlejší jednotky? Pro odkrytí klikni.

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Jednotky délky - díly 1 m = 10 dm (decimetrů) 1 m = 100 cm (centimetrů) = 10 dm  tj. 1 dm = 10 cm 1 m = 1000 mm (milimetrů) = 100 cm = 10 dm mmcmdmm :10 :1000 x1000 x10

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Jednotky délky - násobky 1 km (kilometr) = 1000 m

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Délka - měřidla Metr –svinovací, krejčovský, skládací… Pásmo Pravítko Posuvné měřidlo Mikrometrické měřidlo Laserové měřidlo Ultrazvukové měřidlo Atd.

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Pojmenuj správně měřidla: Posuvné měřidlo Mikrometrické měřidlo Svinovací metr Krejčovský metr pravítko [3] [4]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Opakování K čemu slouží fyzikální veličina délka? Jakou má délka základní jednotku a značku? Jmenuj násobné a dílčí jednotky Jmenuj vedlejší a historické jednotky délky Jaká znáš měřidla délky?

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Opakování Převeď následující jednotky: o 1,4 km = m =dm = cm o 350 cm = dm = mm = m o 0,7 dm = m = cm = mm o 0,09km = m =dm = cm o 388 cm = dm = mm = m o 0,99 dm = m = cm = mm

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Zdroje a použitá literatura [1] FINETOOTH. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [2] [3] DNU72. wikipedi.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [4] GROSJEAN, Isabelle. wikipedi.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Karásková, V., Mandíková, D., Kroupová, B.: Fyzikální nápadník 1. Sbírka úloh pro základní školy a víceletá gymnázia. Prometheus, Praha, s. ISBN DROZD, Z., BROCKMEYEROVÁ, J. Pokusy z volné ruky. Praha : Prometheus, ISBN Není-li uvedeno jinak, jsou obrazové materiály dílem autora, vytvořené v open-source sw Inkscape, případně jde o fotografie pořízené autorem materiálu