Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Jaký druh energie předávají následující tělesa?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TEPLO DALŠÍ FORMA ENERGIE.
Advertisements

Projekt teplo Na fyziku.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
KALORIMETR.
Vnitřní energie, práce, teplo
Teplo jako fyzikální veličina
Já vím, že je něco horké, ale proč?
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím.
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA
Teplo jako fyzikální veličina
Teplo (Učebnice strana 53 – 55)
Teplo Ing. Radek Pavela.
zpracovaný v rámci projektu
Tepelné jevy.
Digitální učební materiál
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
23.1 Mechanická energie a její přeměny
Této práci říkáme elektrická práce.
Název materiálu: TEPLO – výklad učiva.
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140 Autor: Mgr. Jiří Vávra Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_F8 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Karolína Hadrbolcová Materiál: VY_52_INOVACE_PV14.34 Téma: Teplo Číslo.
Práce, výkon Energie Teplo Poznej fyzika
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:Fyzika Ročník:8. ročník Klíčová slova:Měření tepla Autor:Mgr. Lucie.
Měrná tepelná kapacita
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
 Téma:  TEPLO  Pár obrázků  Studijní text  Zajímavosti z tématu  Tajenka  Slovo závěrem.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
Teplo ZŠ Velké Březno.
Měrná tepelná kapacita © Petr Špína 2011 foto
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co bude plavat? Co bude plavat na hladině a co ne? PROČ?
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Najdi černé ovce metr tuna látka miligram atom l kilogram kg gram.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co mají tyto věci společného?
T EPLO A TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co vidíš? Co vidíš, když se podíváš do těchto předmětů?
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1.Co se děje? Když se potápěč potápí do stále větší hloubky?
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Jakou fyzikální veličinou se budeme dnes zabývat?  Závodník uběhl 60.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Nahraď dané činnosti jinými, které ulehčí danou činnost  Vynášení kbelíků.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 9 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Jakým způsobem lze získávat elektrickou energii?
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co je potřeba na všech obrázcích?
Fyzika 8 Měrná tepelná kapacita látky. 3. Měrná tepelná kapacita látky Dvě tělesa z různých látek o stejné hmotnosti přijmou stejné teplo, ale jejich.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co se na obrázku pohybuje? Z tohoto pohledu. Z pohledu, když budeš sedět.
1. Rozděl dané látky do dvou skupin
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
Co mají společného zlomky
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Elektronické učební materiály – II. stupeň Matematika 7 1. ???
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
1. ? Může se pevná látka měnit přímo na plyn?
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
TEPLO.
1. Urči co se pohybuje snáze?
Elektronické učební materiály – II. stupeň Matematika 7
1. Co je to astronomie? Jedna z nejstarších věd.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
Teplo Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_01_32.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Matematika 6
Vytápění Teplo.
1. Svět kolem nás je tvořen tělesy a látkami
Teplo VY_32_INOVACE_19_Teplo Autor: Pavlína Čermáková
1. Co všechno umíš určit u trojúhelníku?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Měrná tepelná kapacita látky TÉMATICKÝ CELEK:
zpracovaný v rámci projektu
Změna vnitřní energie.
Transkript prezentace:

Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Jaký druh energie předávají následující tělesa?

Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 2. Co o tématu znám ENERGIE Každá věc, která vykonává nějakou práci, potřebuje energii. (Něco, co přemění v práci). Energie se může měnit v práci a zároveň se práce může měnit v energii. Zákon zachování energie: Energie nevzniká, nezaniká, pouze se přeměňuje na jiný druh energie.

Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 3. Jaké si řekneme nové termíny TEPLO Teplo je fyzikální veličina. Značka: Q Základní jednotka: J (Joule) Teplo je energie, kterou si předávají dvě tělesa různé teploty. (Samovolně se vždy přenáší teplo z teplejšího tělesa na chladnější)

Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 4. Co si řekneme nového Velikost tepla závisí na: Hmotnosti tělesa (m) Rozdílu teplot těles (t - t₁) Na materiálu tělesa (měrná tepelná kapacita) (c) Jestliže těleso teplo odevzdá: Sníží se jeho vnitřní energie Sníží se jeho teplota Jestliže těleso teplo přijme: Zvýší se jeho vnitřní energie Zvýší se jeho teplota Q = m. c. (t - t₁)

Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 5. Procvičení a příklady 1.Jak značíme teplo? 2.Jaká je základní jednotka tepla? 3.Definuj teplo. 4.Na čem závisí teplo? 5.Které předměty teplo odevzdávají? 6.Které předměty teplo přijímají? 7.Co se stane s tělesem, když přijme teplo? 8.Co se stane s tělesem, když odevzdá teplo?

Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 6. Něco navíc

Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 7. CLIL HEAT Heat depends on: weight material temperature difference

Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 8. Zpětná vazba - test 1.Jaké teplo přijme voda o hmotnosti 5 kg, když se zahřeje z 25 ˚C na bod varu. 2.Jaké teplo odevzdá horká voda hrnečku, jestliže se ochladí z 90 ˚C na 38 ˚C. Objem vody je 250 ml. 3.Jaké teplo přijme olej o hmotnosti 0,2 kg, když se zahřeje z 24 ˚C na 220 ˚C ?

Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 9. Použité zdroje