Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1405 Název sady materiálů Vývoj artificiální hudby 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_04_Hudba ve starověku Autor.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hudba v pravěku Vývoj hudební kultury
Advertisements

Hudební partitura Partitura je přehledný záznam vícehlasé ( instrumentální i vokální ) skladby. V partituře jsou všechny nástroje orchestru zapisovány.
Rozdělení hudebních nástrojů
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Hudební tělesa VY_32_INOVACE_03_Hudební tělesa.
Hudební nástroje Vypracovala: Nikola Doleželová
Číslo a název šablony klíčové aktivity
HV-1 Hudební výchova DUM č. 1 Prima – kvarta osmiletého studia
zpracovaný v rámci projektu
EU projekt na ZŠ Horymírova CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_02_Vývoj populární hudby.  HISTORIE HARFY SE ZAČÍNÁ PSÁT JIŽ VE STARÉM EGYPTĚ ASI 3000 př.n.l.  DO EVROPY SE DOSTÁVAJÍ ZÁSLUHOU KELTŮ.
Starověká hudba Název školy: SPgŠ Litoměřice
NEJSTARŠÍ OBDOBÍ Vznik hudebních projevů člověka v hlubokém pravěku lze vzhledem k nedostatku studijního materiálu jen stěží přesněji určit a proto na.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_10.
Původ hudby, pravěk, starověk
DĚJINY HUDBY – PŘEHLED Pravěk p.n.l p.n.l.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
-jak vypadala prvotní hudba? -proč se hudba objevuje - důvody?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Název projektu: Inovací ke kvalitě na ZŠ Rosice
Škola: Praktická škola dvouletá Vzdělávací okruh: Umění a kultura Vyučovací předmět: Hudební výchova Ročník: První Téma: Rozdělení hudebních nástrojů.
Nástroje symfonického orchestru
HUDEBNÍ NÁSTROJE NÁSTROJOVÉ SKUPINY
Jaký hudební nástroj je na obrázku?
Původ hudby, pravěk, starověk
Hudba starověku - antická orientální exotická.
Prameny hudby Starověké kultury Starožidovská kultura úkoly Dějiny evropské hudby.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.3.1 Úvod do starověku (časové vymezení, hlavní rysy, periodizace)
Středověk Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy uměleckých.
AFRICKÝ TANEC A HUDBA. TANEC Při svém vzniku tento tanec sloužil skutečně jako prostředek k vyjádření různých významných událostí, které se ve vesnici.
Název školyZŠ a ZUŠ J. E. Purkyně Libochovice AutorBc. Jiří Grüner NázevVY_32_INOVACE_07_Počátky hudby TémaPočátky hudby Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/20 Název materiálu: Velmi stručný přehled dějin vážné hudby Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
Člověk a příroda Fyzika Zvukové děje VII. ročník ZŠ (praktická) Zvuk a zdroje zvuku Vypracoval: Mgr. Zdeněk Šebestík Střední škola, Základní škola a Mateřská.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_29_13_HV8_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Vývoj artificiální hudby 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_05_Hudba v období antiky Autor.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Vývoj artificiální hudby 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_08_Středověká hudba v Čechách.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Vývoj artificiální hudby 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_13_Hudba v období klasicismu.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Dagmar Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_96_SYMFONICKÝ ORCHESTR TEMA: Hudební.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP Hudba ve starověku
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Pravěké hudební nástroje
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
(asi od 40. tis. př. n. l.do 4. až 3. tis. př. n. l.)
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Uherský Ostroh
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ Veselí n. M., Kollárova 1045
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
AUTOR: Mgr. Jitka Němcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_HV_14
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/04
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Petr Smetana, NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ Hudební nástroje TÉMA: Dechové.
Louis Armstrong AUTOR: Mgr. Aleš Skála
HUDEBNÍ VÝCHOVA – 8. ročník
Mgr. Lenka Vrzáňová VY_32_INOVACE_5B_O9_JAZZ Dějiny hudby 8. ročník
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Vojtěch Kawan Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_HUDEBNI_CINNOSTI_03.
Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Uherský Ostroh
CESTA Z PRAVĚKU STAROVĚK ICT 2 – část
Starověká hudba Název školy: SPgŠ Litoměřice
Orchestrální hudba Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
AUTOR: Lenka Šilhánková NÁZEV: VY_32_INOVACE_98_KVÍZ
Hudba ve středověku ( 4. – 15. stol.).
VY 32 INOVACE 547.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Název školy: ZŠ a MŠ Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Mgr. Jana Vostřelová Název: VY_32_INOVACE_03_HUDEBNÍ VÝCHOVA_HUDEBNÍ NÁSTROJE.
Systematiky hudebních nástrojů
Středověká hudba Název školy: SPgŠ Litoměřice
Název: Středověká hudba VY_32_inovace_HV6789_13 Oblast: Hudební výchova Stručná anotace: Materiál je určen k seznámení žáků s hudbou období středověku,
Transkript prezentace:

Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Vývoj artificiální hudby 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_04_Hudba ve starověku Autor Jana Malá

Hudba ve staroveku 4. tis.pr. n. l.-5. st. n. l. Jana Malá, 2. ZŠ Dobříš

Exotická kultura S rozvojem lidské společnosti se rozvíjela i hudba. Zněla stále dokonaleji, hudební nástroje byly složitější a technika hry vybroušenější. Vysokou hudební úroveň měla kultura Číny. Čínská, japonská, malajská, předoindická a arabsko-perská tvoří kulturu EXOTICKOU.

Orientální kultura Pro další hudební dění v Evropě je významnější kultura rozvíjejícího Egypta, Mezopotámie a Sýrie tzv. ORIENTÁLNÍ

ve 4.tis.př.Kr. zde Sumeřané na Jihu Mezopotámie rozvíjeli melodie kalutu – opakování, specifická hudeb.činnost náb.charakteru druh modlitebního zpěvu (začíná kněz a jemu odpovídá sbor pomocných kněží, kteří slouží obřad)

Židovská kultura Největší význam měla zřejmě kultura ŽIDOVSKÁ svým zpěvem žalmů = zpěv náboženských textů později uplatněné v křesťanském zpěvu. Král David hrající na harfu

Hudební nástroje dechové: flétny (tigtigi) a hoboje (abub) strunné (= chordofony): lyry (algar) a malé horizontální harfy (zagsal) – hrobky v Uru (2500 př.Kr.) bicí: velký buben (balag), kotlíky (liris a ub), kastaněty a sistra, později cymbalon i zvonky  primitivní loutna (pantur)  Asyřané (2000 př.Kr.) zdokonalili harfy. Babylóňané – vylepšili nástrojové spektrum, vypracovali hudební teorie úzce spjaté s tehdejšími mat. a vliv na kosmologické a etické koncepce hudby  astronom. znalostmi rozpracované v 6.st.př.Kr. řeckým filozofem a vědcem Pythagorem („harmonie sfér“) Starověké Řecko: Hráč na aulos a tanečnice s klapačkami

Co je to aulos? Bicí hudební nástroj Dechový hudební nástroj Hudební místnost

ŠPATNE!!

VÝBORNE !

Použité zdroje bronz sochy ntEgypt/AncientEgypt.html - egypt ntEgypt/AncientEgypt.html – Král David CD k učebnici Hudební výchova pro 6.,7.,8. a 9. ročník základní školy autorů A. Charalambidise, J. Pilky a kolektivu