Československo, Česko a Slovensko a... ROZPAD 1992/1993 Iva Frýbortová Adéla Jeřábková Zuzana Pokorná Tereza Šoupalová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OSOBNOSTI ČESKÉ HISTORIE
Advertisements

OD TOTALITNÍ MOCI K DEMOKRACII
Sametová revoluce Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Návrat k demokracii Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s vývojem České republiky při návratu k demokracii.
Česká republika-demokratický stát
DUM - Digitální Učební Materiál
PREZIDENTI ČESKÉ REPUBLIKY
Vznik ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
ČSR po 1. světové válce.
Českoslovenští a čeští prezidenti
Česká republika – demokratický stát
Vývoj české ústavnosti
Vývoj vzájemných vztahů České republiky a Izraele Počátky dobrých vztahů je možné vysledovat již u T.G. Masaryka a jeho postoje v období tzv. Hilsneriády..
Osobnosti Charty 77 Václav Havel Petr Uhl Jiří Dientsbier Jiří Hájek.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS.
Období: 1918 – 1993 Dějepis a občanská nauka Zpracoval: Milan Šimek
Období od vzniku samostatného Československa po současnost
Československo na cestě destalinizace
 Reformní změny v SSSR  Listopadová revoluce  Změna politického režimu Listopadová revoluce 1989.
Charta 77.
Vypracoval: Mgr. Burkovcová Materiál: VY_32_INOVACE_37 Datum:
Poznej politiky Kristýna Dudová. předseda vlády, poslanec PČR předseda strany ODS, člen regionální rady, místopředseda oblastního sdružení.
Prezentace Autor : Šimon Ondráček
Významní čeští politici. Miroslava Němcová Předsedkyně poslanecké sněmovny v letech ?
Naši prezidenti Lukáš Medelský IV.B.
Petr Machala slovenských stran pro nezávislost oslavy Andreje Hlinky „Memorandum o suverénním Slovensku“ – ve Slavkově přijata Deklarace.
Autor: Mgr. Miluše Šafářová
 Česko se osamostatnilo 1. ledna 1993  Úderem půlnoci na Nový rok 1993 se tak na mapě Evropy objevily dva nové státy. V Česku vládla politická a podnikatelská.
Prezidenti ČSR a ČR Hospodářský zeměpis
TEST POLITOLOGIE. 1. Období Druhé republiky datujeme jak ?
Česká republika Územní vývoj státu
Naši prezidenti.
Prvouka pro 3. třídu NAŠE VLAST.
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Využívání.
Doc. PhDr. Vlastimil Fiala, CSc.
Politici České republiky Monika Synková. 1.) Vlasta Parkanová  2010 – současnost: Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny parlamentu České republiky 
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka TémaPrezidenti.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR Číslo projektu:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Projekt 8.A.   Úvod  Film a diskuze  Práce ve skupinách, tvorba prezentací  Prezentace skupin  Tvorba animace  Exkurze + fotodokumentace.
Československo, Česko a Slovensko a jazyk Autoři prezentace Tomáš Čermák Vraja Filip Filip Holomek.
přijala Česko-Slovenská vláda mnichovský diktát. Naše armáda opustila pohraničí bez boje. (pojmenuj a zakroužkuj) Prezident T.G.Masaryk Edvard.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 AUTOR: Mgr. Šárka Rosenbergerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_ ČAS5 TEMA: Čas 5.ročník – od totalitní moci.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 08 – Prezident - přehled NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné.
Anotace Výklad. Osobnosti československých prezidentů od 1. republiky po II. světovou válku Autor Vladimíra Mezerová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Znalost.
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková
Druhá republika.
Seznámit žáky s utvořením a složením vlády
Protektorát Čechy a Morava
VZNIK ČSR Autor. Lenka Mulačová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
v československé historii
Číslo projektu: Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice
Naši prezidenti.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
EU_32_sada1_13_SV_Prezidentské volby_Cup
Sametová revoluce Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_18_Česká historie.
Totalitní vláda komunistické strany
Autor: Mgr.Lenka Preisová
Obnovení demokracie v Československu
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_17_Komunismus
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Politici ČR Kateřina Kurcová 7A/
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
ČESKÁ REPUBLIKA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Bývalý ČeskoSlovenský prezident
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_36_Návrat_k_demokracii_ib1 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
Václav Havel Co jste ještě nevěděli.
Transkript prezentace:

Československo, Česko a Slovensko a... ROZPAD 1992/1993 Iva Frýbortová Adéla Jeřábková Zuzana Pokorná Tereza Šoupalová

Sametový rozvod aneb Rozpad Československa ● odstoupil z funkce prezidenta Československé federativní republiky Václav Havel. ● Jednání o rozdělení republiky vedl předseda české vlády Václav Klaus a za slovenskou vládu Vladimír Mečiar. ● Federální shromáždění přijalo ústavní zákon o zániku Československé federativní republiky k ● vznikly dva samostatné státy: Česká republika a Slovenská republika.

Osobnosti, které se podílely na rozdělení republiky a vzniku ČR a SR ● Vladimír Mečiar ● Václav Havel ● Václav Klaus ● Alexander Dubček

Vladimír Mečiar ● Narozen ve Zvolenu na Slovensku ● Slovenský politik a bývalý premiér ● Více než dvě desetiletí vedl Hnutí za demokratické Slovensko

Václav Havel ● – ● Český dramatik, esejista, kritik komunistického režimu a později politik ● Prezident Československa ( ), prezident České republiky ( )

Václav Klaus ● Narozen v Praze ● je český politik, bývalý ministr financí, předseda vlády a v letech 2003 – 2013 prezident České republiky ● 1992 –1997 byl předsedou vlády

Alexander Dubček ● – ● Československý a slovenský politik, hlavní osobnost Pražského jara 1968 ● Byl kandidátem na funkci prezidenta republiky, kterým se z důvodu úmrtí nestal

Jednání ve vile Tugendhat ● se ve vile Tugendhat uskutečnilo jednání o rozdělení Československa ● Zúčastnil se tehdejší premiér ČR Václav Klaus a SR Vladimír Mečiar ● U kulatého stolu ve vile Tugendhat byla také podepsána smlouva o rozdělení státu ●

Slováci žijící v ČR ● Sportovci např.: ● Marek Čiliak a Jozef Kováčik, kteří působí v brněnské Kometě ● V tomto týmu také působil slovenský rodák Robert Petrovický.

Češi žijící v SR ● Umělci: ● Rudolf Fila – rodák z Příbrami na Moravě, akademický malíř ● patří k nejvýznamnějším osobnostem výtvarného umění na Slovensku

Zdroje ● Text: ● ● ● ● ● ● ●

Zdroje ● Fotografie: ●