Havarijní pojištění motorových vozidel Veronika Bučková Romana Slováčková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POJIŠTĚNÍ ODPOVĚDNOSTI ZA ŠKODU
Advertisements

Pojištění firemní flotily
Pojištění odpovědnosti za škody Pojištění majetku Pojištění osob
PROJEKTOVÝ DEN 27. ČERVENCE 2010 STŘEDNÍ ŠKOLA AUTOMOBILNÍ, MECHANIZACE A PODNIKÁNÍ, KRNOV, OPAVSKÁ 49 Ing. Marák Vladimír Tento projekt.
POJIŠTĚNÍ V DOPRAVĚ VÝZNAM POJIŠTĚNÍ.
TISKOVÁ KONFERENCE Naše auto 1.
Underwriting Úpis rizika:
Použitá literarura Petr Klínský,Danuše Chromá,Svatava Tesařová,Michal Janák: Finanční gramotnost-obsah a příklady z praxe škol,NÚOV Praha 2008.
T-1 Úvod do teorie pojištění firem
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
Druhy a možnosti pojištění 1 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ Aktivita č.2: Podnikání a právo Prezentace.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Pojištění vozových parků
Podzimní kampaň 2014 FLOTILOVÉ POJIŠTĚNÍ Praha- Pankrác
ZÁKLADNÍ POJMY DRUHY POJIŠT Ě NÍ POJIŠŤOVNICTVÍ. STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, Neratovice, tel.: 315.
Pojištění Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
POJIŠTĚNÍ Základní pojmy Rizika a změny v rozpočtu domácností Typy pojištění Pojišťovna.
13. července 2013VY_32_INOVACE_100304_Pojistovnictvi_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Pojištění v CR = placená služba proti nahodilým a nepředvídatelným událostem = právo účastníka na výplatu peněžních prostředků souvisejících s úhradou.
Pojišťovnictví Charakteristika.
Pojištění firemní flotily DEN S FLEETEM
Pojištění Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Pojištění v ZOB. Cíl vytváří rezervní fondy pro úhradu vzniklých škod způsobených nahodilými událostmi nebo živelnými pohromami. chrání pojištěného před.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
- tomuto pojištění se říká „povinné ručení“ a musí ho uzavřít každý majitel motorového vozidla - je ze zákona povinné - nemáte-li uzavřeno povinné ručení,
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
SLUŽBY POJIŠTĚNÍ. Princip pojištění vytváření finanční rezervy sloužící k úhradě potřeb nebo škod, které vzniknou pojištěným osobám z nahodilých událostí.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity Aktivita VI/2 - Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EKO164 Název.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EKO165 Název.
Sedmá přednáška z UCPO TÉMA: Účtování o technických rezervách.
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 5 POJISTNÉ PLNĚNÍ (NÁHRADY). POJISTNÉ PLNĚNÍ DEF: náhrada, kterou poskytne/zaplatí (v určité podobě/výši a čase) pojistník pojištěnému.
Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_4S_RE_32_13 NázevZajištění Druh učebního materiálu Prezentace PředmětEkonomika Ročník4 Tématický celekFinanční gramotnost.
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 4 POJISTNÉ. POJISTNÉ - Charakteristika POJISTNÉ je cena finanční služby (tj. cena za pojistnou ochranu před škodami způsobenými nahodilou.
Finanční gramotnost Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště, 2013 Pojištění.
ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ
Aktualizace produktové nabídky AUTOPOJIŠTĚNÍ Shrnutí  Jedná se o velmi rozsáhlou a pozitivní změnu v celé produktové nabídce  Změny POV/ BLACKBOX.
NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLUPOJIŠŤOVNICTVÍ II. ¨ZÁKLADNÍ POJMY AutorING. LIBUŠE MUSELÍKOVÁ Číslo a název šablony05_EKONOMIKA Název vzdělávací oblasti (sada)52_FINANČNÍ.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Pojistné události.
T- 5 Marketingový mix v pojišťovnictví. Pojistný produkt.
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 6 POJISTNĚ TECHNICKÉ REZERVY. POJEM PTR Pojistně technické rezervy je terminus technicus pro peníze, o kterých pojistitel (pojišťovna)
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 5 POJISTNÉ PLNĚNÍ (NÁHRADY). POJISTNÉ PLNĚNÍ DEF: náhrada, kterou poskytne/zaplatí (v určité podobě/výši a čase) pojistitel pojistníkovi.
Pojištění odpovědnosti 2015 Ing. Olga Hebká Pojištění občanské odpovědnosti 2.Pojištění odpovědnosti zaměstnance.
Připravil: „Balíček“ pojištění kochleárního implantátu Připravil: Ing. Lucie Kobrová Obrázek možno vyměnit za tematický! Smazat a vložit jiný.
Havarijní pojištění motorových vozidel Doplňková pojištění, kritéria pro výběr pojišťovny a vývoj trhu s havarijním pojištěním.
Spolupráce Kooperativy s Unií fyzioterapeutů ČR ZVÝHODNĚNÉ POJISTNÉ PRODUKTY PRO ČLENY UNIFY ČR vč. novinek dle OZ.
POVINNÉ A NEPOVINNÉ POJIŠTĚNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu
Úrazové a další doplňkové pojištění v rámci pojištění osob Marián Belko Petr Slezák.
FINANČNÍ GRAMOTNOST ZÁKLADNÍ DRUHY POJIŠTĚNÍ ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Pojištění nemovitostí, pojištění movitých věcí, doplňková připojištění a kritéria pro výběr pojišťovny Jan Svoboda, Radka Čermáková.
POJISTNÁ SMLOUVA II. ČÁST Mgr. Lucie Krejčí Generali Pojišťovna a.s.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
Povinné ručení Pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla v ČR vypracovali : Bohumil Dopita, Jan Pokorný.
EU_62_A_sada 2_13_M_Druhy pojištění_Pol Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Ing. Jana Poliačíková Anotace.
Anotace Materiál je určen pro žáky středních odborných škol a středních odborných učilišť v rámci výuky finanční gramotnosti v bloku ekonomických a příbuzných.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO59 Název.
Soukromé pojišťovnické právo (pojistné právo) Dana Šramková.
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
CESTOVNÍ POJIŠTĚNÍ základní informace ke smlouvě
Pojištění odpovědnosti za škodu při výkonu povolání a zájmové činnosti
Pojištění BYTOVÝCH DOMŮ
Důchodové pojištění a jeho produktové modifikace
Komerční pojišťovna.
Seminář – změny rámcové pojistné smlouvy „ pojištění v rámci projektu SČMBD“ Vždy ve Vašem zájmu.
Transkript prezentace:

Havarijní pojištění motorových vozidel Veronika Bučková Romana Slováčková

Havarijní pojištění Definice základních pojmů Definice základních pojmů Pojistné produkty Pojistné produkty Doplňková připojištění Doplňková připojištění Kritéria pro výběr pojišťovny Kritéria pro výběr pojišťovny Nabídka pojišťoven Nabídka pojišťoven - Česká pojišťovna, a. s. - Triglav pojišťovna, a. s. - Kooperativa pojišťovna, a. s. Vývoj trhu s havarijním pojištěním Vývoj trhu s havarijním pojištěním

Význam havarijního pojištění Jeho úkolem je poskytnout pojistné plnění majiteli nebo držiteli vozidla v případě pojistné události. Jeho úkolem je poskytnout pojistné plnění majiteli nebo držiteli vozidla v případě pojistné události. Pojistnou událostí je nahodilá skutečnost vyvolaná pojistným nebezpečím uvedeným v pojistné smlouvě, se kterou je spojen vznik povinnosti pojišťovny poskytnout pojistné plnění. Pojistnou událostí je nahodilá skutečnost vyvolaná pojistným nebezpečím uvedeným v pojistné smlouvě, se kterou je spojen vznik povinnosti pojišťovny poskytnout pojistné plnění. V případě havarijního pojištění pojistnou událostí může být poškození, zničení nebo odcizení motorového vozidla nebo jeho části. V případě havarijního pojištění pojistnou událostí může být poškození, zničení nebo odcizení motorového vozidla nebo jeho části.

Může jít o škody, které vzniknou v důsledku:  živelní události  krádeže, loupeže, vandalství, poškození, zničení, odcizení, neoprávněného používání vozidla  havárie

Pojistná částka horní hranicí pojistného plnění pojišťovny horní hranicí pojistného plnění pojišťovny rozhodující pro stanovení pojistné částky je pojistná hodnota rozhodující pro stanovení pojistné částky je pojistná hodnota

Pojistná hodnota cena pojištěné věci v den sjednání pojištění cena pojištěné věci v den sjednání pojištění sjednána může být jako: sjednána může být jako: nová hodnota nová hodnota časová hodnota časová hodnota obecná hodnota obecná hodnota

Pojistné za havarijní pojištění Výše pojistného je ovlivněna: pojistnou částkou pojistnou částkou značkou a druhem vozidla značkou a druhem vozidla výší spoluúčasti výší spoluúčasti zabezpečením vozidla zabezpečením vozidla bezeškodním průběhem bezeškodním průběhem aj. aj.

Spoluúčast částka, kterou se oprávněná osoba podílí na úhradě nákladů vzniklých pojistnou událostí částka, kterou se oprávněná osoba podílí na úhradě nákladů vzniklých pojistnou událostí zajišťuje, aby se pojistník podílel na vzniklé škodě a byl tak motivován k bezškodnému průběhu pojištění zajišťuje, aby se pojistník podílel na vzniklé škodě a byl tak motivován k bezškodnému průběhu pojištění čím vyšší spoluúčast na škodě si klient zvolí, tím nižší pojistné platí čím vyšší spoluúčast na škodě si klient zvolí, tím nižší pojistné platí

Zánik havarijního pojištění a) zánikem pojištěné věci b) ukončením činnosti pojištěného c) dnem, kdy došlo ke změně vlastnictví nebo spoluvlastnictví pojištěné věci

Pojistné produkty 1. All risk 2. Havárie a živelní událost 3. Odcizení a živelní událost

Doplňková připojištění pojištění čelního skla a sedadel pojištění čelního skla a sedadel pojištění zavazadel a věcí osobní potřeby pojištění zavazadel a věcí osobní potřeby pojištění úrazu přepravovaných osob pojištění úrazu přepravovaných osob pojištění mimořádné výbavy pojištění mimořádné výbavy pojištění pro případ nákladů za nájem náhradního vozidla pojištění pro případ nákladů za nájem náhradního vozidla

Kritéria pro výběr pojišťovny výše pojistného výše pojistného bonusový systém bonusový systém spoluúčast spoluúčast zabezpečovací zařízení zabezpečovací zařízení kvalita pojištění a asistenčních služeb kvalita pojištění a asistenčních služeb

Česká pojišťovna, a. s. All risk (živelní událost, havárie, odcizení, vandalismus) All risk (živelní událost, havárie, odcizení, vandalismus) Havárie a živel ( živelní událost, havárie, vandalismus ) Havárie a živel ( živelní událost, havárie, vandalismus ) Odcizení a živel ( živelní událost, odcizení ) Odcizení a živel ( živelní událost, odcizení ) + různá výše spoluúčasti  1% – 30%

Česká pojišťovna, a. s. Bonusový systém  rozdílný podle variant havarijního pojištění  zohledňuje se předchozí bezeškodní průběh pojištění  výše bonusu je určena aktuální rozhodnou dobou

Česká pojišťovna, a. s. Rozhodná doba - vyjadřuje dobu nepřetržitého bezeškodního trvání pojištění, jejíž délka je krácena na základě vzniklých rozhodných událostí, případně zkrácena s ohledem na dobu neexistence pojištění. Rozhodná událost - je pojistná událost spojená s výplatou pojistného plnění, na základě které se snižuje délka rozhodné doby o 36 měsíců

Česká pojišťovna, a. s. Sleva  30% sleva na pojistném za nadstandardní zabezpečení vozu  5%, pokud si klient zároveň s tímto sjedná i pojištění odpovědnosti za škody způsobené provozem vozidla

Česká pojišťovna, a. s. Doplňková pojištění - čelní sklo - úraz dopravovaných osob - zavazadla a věci osobní potřeby - půjčovné během opravy vozidla Asistenční služba POHODA Special  platná i pro případ poruchy (při sjednání i povinného ručení zdarma)

Triglav pojišťovna, a. s. Pojištění typu A (dopravní nehody, odcizení vozidla nebo jeho části, živelní událost, vandalismus, pád nebo náraz věci živé nebo neživé) typu A (dopravní nehody, odcizení vozidla nebo jeho části, živelní událost, vandalismus, pád nebo náraz věci živé nebo neživé) typu B (dopravní nehody, živelní události, pád věci živé nebo neživé) typu B (dopravní nehody, živelní události, pád věci živé nebo neživé) typu C (odcizení vozidla) typu C (odcizení vozidla)

Triglav pojišťovna, a. s. Doplňková pojištění - pojištění úrazu přepravovaných osob v rozsahu smrt, trvalé a následky a tělesné poškození s možností až trojnásobku pojistné částky - pojištění zavazadel - pojištění skel vozidla bez spoluúčasti - pojištění nákladů na zapůjčení náhradního vozidla bez spoluúčasti

Triglav pojišťovna, a. s. Bonusový systém  vztahuje se pouze na pojištění typu A a B  u typu C a na všechna doplňková pojištění se systém nevztahuje  pro výši je důležitá rozhodná doba, lze ji snížit za každou rozhodnou událost o 24 měsíců  jestliže dojde k rozhodné události pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek, bonus zanikne úplně  pojišťovna uznává délku rozhodné doby i u jiných pojišťoven na základě potvrzení

Triglav pojišťovna, a. s. Asistenční služby - je poskytována zdarma - lze ji využít při škodách způsobených havárií, vandalismem, živelní událostí a při odcizení Rozsah bezplatné asistence na území: - silniční služba - odtah vozidla

Triglav pojišťovna, a. s. Rozsah bezplatné asistence na území Evropy mimo ČR: - oprava vozidla v zahraničí - převoz vozidla ze zahraničí do ČR - návrat do bydliště nebo pokračování v cestě - náhradní ubytování - uložení vozidla a zavazadel

Kooperativa pojišťovna, a. s. Pojistná ochrana v rozsahu: havárie (tzv. all risk, poškození a zničení vozidla a dále riziko odcizení) havárie (tzv. all risk, poškození a zničení vozidla a dále riziko odcizení) částečná havárie (poškození a zničení vozidla, pojištění se nevztahuje na riziko odcizení) částečná havárie (poškození a zničení vozidla, pojištění se nevztahuje na riziko odcizení) odcizení (odcizení vozidla, poškození nebo zničení vozidla živelní událostí a vandalismus) odcizení (odcizení vozidla, poškození nebo zničení vozidla živelní událostí a vandalismus)

Kooperativa pojišťovna, a. s. Hlavními znaky produktu je důkladná selekce rizika. Konečná výše pojistného je vždy ovlivněna celou řadou sazbotvorných prvků  spravedlivé stanovení ceny

Kooperativa pojišťovna, a. s. Hlavní sazbotvorné prvky - zvolená výše spoluúčasti - způsob zabezpečení vozidla - místo bydliště držitele nebo provozovatele vozidla - počet a rizikovost řidičů užívajících vozidlo

Kooperativa pojišťovna, a. s. Další sazbotvorné prvky - vybavenost vozidla - stáří vozidla - účely užívání vozidla

Kooperativa pojišťovna, a. s. Doplňková pojištění - pojištění nestandardní výbavy - pojištění zavazadel přepravovaných pojištěným vozidlem - úrazové pojištění osob dopravovaných pojištěným vozidlem - pojištění věcí během vnitrostátní dopravy - pojištění čelního skla - pojištění nákladů na nájem náhradního vozidla - pojištění právní ochrany

Kooperativa pojišťovna, a. s. Bonusový systém - možná sleva ve výši % na pojistném pro řidiče bez nehod

Kooperativa pojišťovna, a. s. Asistenční služby - jsou klientům poskytovány bez zvláštního příplatku - jsou poskytovány v rozsahu území Evropy

Kooperativa pojišťovna, a. s. Asistenční služba bude v rámci ČR poskytnuta: - v případě havárie pojištěného vozidla - v případě poruchy pojištěného vozidla Mimo ČR: - v případě havárie pojištěného vozidla - v případě poruchy pojištěného vozidla - v případě odcizení pojištěného vozidla - v případě úrazu nebo nemoci

Kooperativa pojišťovna, a. s. Nadstandardní asistenční služba  3 varianty - porucha na území ČR - porucha na území ČR + havárie na území Evropy - porucha a havárie na území ČR a Evropy

Vývoj trhu s havarijním pojištěním  podle výsledků České asociace pojišťoven z roku 2004 vyplývá pokles celkového předepsaného pojištění oproti předchozímu roku.  životní pojištění zaznamenalo pokles o 3,3%  neživotní pojištění naopak zaznamenalo vzrůst o 1%

Vývoj trhu s havarijním pojištěním Podíl jednotlivých pojištění na předepsaném pojistném v neživotním pojištění: 1. pojištění odpovědnosti z provozu vozidla 20,6% 2. pojištění škod způsobených požárem a živelnými událostmi 15,2% 15,2% 3. havarijní pojištění motorových vozidel 12,9%

Vývoj trhu s havarijním pojištěním  z výsledků ČAP vyplývá, že podíl pojistného na havarijním pojištění na celkovém pojištění sice klesá, ale v absolutní hodnotě roste a to na mil. Kč v roce  vývoj neživotního pojištění se v 90. letech vyznačuje rostoucím trendem.