Galileo Galilei Jeho život. Počátek kariéry Navštěvoval Universitu v Pise, byl však z finančních důvodů nuceně „vyloučen.“ Nicméně v roce 1589 mu byla.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Země a Měsíc ZKOUŠÍM, BÁDÁM … ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org.
Advertisements

Čas Karel Kovář.
Úvod do Teorie her. Vztah mezi reálným světem a teorií her není úplně ideální. Není úplně jasné, jak přesně postavit herněteoretický model a jak potom.
Oběžnice Slunce-vnější soustava
RENESANCE. Rafaello – Athénská škola Platón, Aristoteles, Diogenés a další postavy reprezentující veškerou moudrost lidstva.
GALILEO GALILEI 15.února 1564 Pisa - 8.ledna 1642 Arcetri
Evropská kultura v 16.století počátek protireformace
16. – 17. století. Narodil se v Pise Otec vážený obchodník a hudební znalec Studoval medicínu, při níž se věnoval matematice a fyzice Učil na univerzitách.
Přírodní vědy v antickém Řecku
RENESANCE A HUMANISMUS
17. století = tzv. Velké století = Revoluce ve vědě
Planeta Země Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Tycho Brahe ( původním jménem Tyge Ottesen Brahe)
Galileo Galilei ( ).
Jan Evangelista Torricelli a Magdeburské polokoule
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _605.
Sluneční soustava 5. ročník
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Uran Sabina Bartůšková Lucie Vávrová. Popis Uranu Uran na rozdíl od většiny ostatních planet má výrazně skloněnou osu rotace. Je nakloněný na stranu o.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _604.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_707.
Země Měsíc Slunce Sluneční soustava
německý matematik, astrolog a astronom
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Jindřich Doubek Číslo materiálu 7_1_F_4 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 1.ročník.
Předpoklady a historické souvislosti
TLAČENÍ A TAHÁNÍ Věděli jste, že silou vašeho vlastního dechu můžete donutit míč překonat gravitaci nebo že lze obrátit kbelík s vodou vzhůru nohama, aniž.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _606.
Gravitační síla, gravitační pole Země
Mikoláš Koperník Polský astronom a průkopník moderní heliové koncepce sluneční soustavy.
Co je to čas?? Šimon Zdvořák, Tomáš Gogár Čas je trik, kterým se příroda brání tomu, aby se vše stalo najednou. John A. Wheeler.
MODERNÍ VĚDA Počátek novověku
Glóbus Glóbus - zmenšený model Země - má své měřítko
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace a informační gramotnosti I/2
VENUŠE.
Úvod Co je to fyzika? Čím se tato věda zabývá?.
Mikuláš Koperník „Ten co vsadil Slunce doprost ř ed sv ě ta” p ř elom 15. a 16. století.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Hubblův teleskop (HST) je původně patnáctiletý projekt NASA a ESA (Evropská kosmická agentura). Hubblův teleskop (HST) je původně patnáctiletý projekt.
Gravitační síla, gravitační pole
Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/ N á zev projektu Digitalizace.
Měsíc Iva Ouhelová.
Překonávání důsledků Aristotelovy fyziky geocentrismus geocentrismus geocentrismus kruhové dráhy kruhové dráhy kruhové dráhy kruhové dráhy pád předmětů.
Sluneční soustava.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ M 19 TÉMA: Astronomická technika.
Rozvoj vědy a techniky v 17. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3610_Rozvoj_vědy_a_techniky_v_17_století.
EU_42_sada1_22_M_Souhvězdí 1_Cup Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Bc. Kateřina Cuperová Anotace Prostřednictvím.
VY__III/2__INOVACE__203 FYZIKA. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV:VY_32_INOVACE_09_Sluneční soustava TÉMATICKÝ.
Sluneční soustava planety kontrolní otázky Merkur Jupiter Venuše Saturn Země Uran Mars Neptun.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_43_02 Název materiáluVýznamné.
Fyzika - astronomie Planety. Je věda o vesmíru. Slovo pochází z řečtiny - astron = hvězda, nomos = zákon. Česky - hvězdářství. Vznikla už ve starověku.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
 Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název:
Mikuláš Koperník Mikuláš Koperník, polský matematik, astronom a lékař (1473 – 1543)
Vesmír, Slunce a Země Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_12_INOVACE_01_33_Člověk a příroda.
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA
Saturn Planeta s prstenci.
VY__III/2__INOVACE__205 FYZIKA MĚSÍC.
Toskánský astronom, matematik, filosof a fyzik
Planeta nejblíže Slunci
URAN A NEPTUN.
Měsíc a jeho podoby.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Markéta Hanzalová Náprstková N19 Sluneční soustava
Země a Měsíc Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pohyby Země a Měsíce.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Planety sluneční soustavy. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé jako Slunce. Tvoří jej především 8 planet, 5 trpasličích.
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Sluneční soustava.
Transkript prezentace:

Galileo Galilei Jeho život

Počátek kariéry Navštěvoval Universitu v Pise, byl však z finančních důvodů nuceně „vyloučen.“ Nicméně v roce 1589 mu byla nabídnuta pozice na fakultě, kde vyučoval matematiku. Nedlouho poté se přestěhoval na Universitu v Padově, na jejíž fakultě sloužil podle potřeby jako učitel geometrie, mechaniky a astronomie až do roku V této době učinil mnoho významných objevů.

Spory s církví Galileo byl vroucím katolíkem, jeho spisy o koperníkovském heliocentrismu však pobouřily některé představitele katolické církve, kteří věřili v geocentrický model sluneční soustavy. Někteří argumentovali, že heliocentrismus je v přímém rozporu s biblí, přinejmenším jak byla interpretována církevními Otci, a s vysoce ceněnými starými spisy Aristotela a Platóna.

Díla o Galileovi Galileo zaznamenal, že Venuše vykazuje stejnou sadu fází jako Měsíc. Protože zdánlivá jasnost Venuše je přesto téměř konstantní, Galileo usoudil, že Venuše nemůže kroužit kolem Země v konstantní vzdálenosti. Naproti tomu v heliocentrickém modelu sluneční soustavy vytvořeném Koperníkem by se dala stálá jasnost elegantně vysvětlit tím, že ve chvíli „plné Venuše“ jsou obě planety od sebe mnohem dále, na protilehlých stranách Slunce, přičemž Venušina osvětlená polokoule je přivrácena k Zemi.Venušefází Měsícheliocentrickém modeluKoperníkemSlunce

Astronomie a astrologie Jako první podal zprávu o měsíčních pohořích a kráterech, jejichž existenci vyvodil ze vzorů vymodelovaných světlem a stínem na měsíčním povrchu. Navíc z pozorování odhadl výšku pohoří. To ho vedlo k závěru, že Měsíc je „hrbolatý a nerovný stejně jako samotný povrch Země“ a není přesnou koulí, jak tvrdil Aristotelés. pohoříchkráterechměsíčním povrchukoulí

Připisované výroky Všechny pravdy je snadné pochopit poté, co jsou objeveny. Potíž je v tom je objevit.pravdy Eppur si muove. A přece se točí. Necítím se vázán věřit, že tentýž Bůh, který nás obdařil smysly, rozumem a inteligencí, by chtěl, abychom jich nevyužili. Nikdy jsem nepotkal nikoho tak hloupého, abych se od něj něčemu nepřiučil. Kdybys mohl spatřit Zemi osvětlenou z místa tmavého jako noc, vypadala by nádherněji než Měsíc. Ve vědeckých otázkách nemá autorita tisícovky stejnou hodnotu jako pokorné bádání jednotlivce. Bůhsmysly rozumeminteligencíZemi Měsíc

Fyzika Jeden z nejslavnějších příběhů o Galileo je že on upustil klubka různých mas od Leaning věže Pisa demonstrovat, že jejich čas z původu byl nezávislý na jejich mase (vyjma omezeného efektu odporu vzduchu). Toto bylo opačné k čemu Aristotle učil: že těžké objekty padají rychleji než lehčí, v přímé úměře k váze. Ačkoli popis věže nejprve objevil se v biografii Galileo žákem Vincenzo Viviani, to není teď obecně přijímané jak pravdivé. Navíc, Giambattista Benedetti došel ke stejnému vědeckému závěru roky dříve, v Nicméně, Galileo přece dělal pokusy zahrnovat kroužení míče srážejí dolů nakloněné roviny, který ukázal se stejný věc: padat nebo válet objekty (rolování je pomalejší verze klesání, jak dlouho jak rozdělení hmoty v objektech je stejné) být zrychlen nezávisle na jejich mase. (Ačkoli Galileo byl první osoba demonstrovat toto přes experiment, on nebyl - opačný k obecné víře - první argumentovat, že to bylo pravdivé. John Philoponus dohadoval se o tomto století dříve)1553pokus míč

Galileo spisy Dvě nové vědy 1638 Lowys Elzevir (Louis Elsevier) Leiden (v italštině, Discorsi e Dimostrazioni Matematiche, intorno é náležité nuoue scienze Leida, Appresso gli Elsevirii 1638) Dopisy na slunečních skvrnách Assayer (V italštině, Il Saggiatore) Dialog ohledně dvou hlavních světových systémů 1632 (v italštině, Dialogo dei náležité massimi sistemi del mondo) Hvězdnatý posel 1610 Benátek (v latině, Sidereus Nuncius) Dopis velké vévodkyni Christina Leiden

Galileo Galilei Minaříik Josef Třída: 8.b 21.prosince /08 Zž Bučovice 711