Úvod do filozofie 2/Filozofie 2 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 5 Transcendentální idealismus a kriticismus.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co je estetika?  věda o podstatě a formách tvorby podle zákonů krásy  základ osvojení světa jako tvůrčí,cílevědomé činnosti lidí-estetické osvojování.
Advertisements

Nebulární hypotéza Pojetí prostoru a času Antinomie Objektivita
3. Co jsou to hodnoty? významný termín používaný zvláště v etice 20. století axiologie – disciplína zkoumající hodnoty hlavní představitelé: Max Scheler,
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Co je to logika? KFI/FIL1 Lukáš Košík Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Co a proč Radka Mužíková. Co stojí v centru mého zájmu? Co hýbe mým srdcem? To je tím CO, tím hlavním CO v mém životě: Život, bytí, existence Člověk jako.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Intelektuální Reformulace Magie aneb Co je to ta magie? aneb Malá rukověť magického PR.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Cíle při výuce etiky/náboženství Zuzana Svobodová.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_14_OSVZ_ZSVa Ro č ník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Ernst Mach jako filosof Těleso je komplexem počitků Hlavním principem je ekonomie myšlení.
KFI/NFILE 4 kredity Zkouška (písemná + ústní dozkoušení)
filosofický a umělecký směr vznikl po první světové válce v Německu
Emoce (city).
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
6. Je dobro dáno povinností?
Etika Mgr. Blanka Chocová.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Právo jako filozofický pojem
OSVÍCENSTVÍ 18. století bylo dobou, kdy si společnost uvědomila vědecký přínos 16. a 17. století. Konečně.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Friedrich Schelling Martin Mudruňka 7.AG.
7. Má přirozený zákon společensko-politické důsledky? Novověk představuje zlom v přirozenoprávní nauce Východiska: Voluntarismus pozdního středověku Novověká.
Téma: Dějiny filozofie
Etika chovu zvířat Doc. Ing. Lukáš Jebavý, CSc
Principy etiky v medicíně ● Medicína – aplikace poznatků přírodních věd ve světě lidských vztahů ● Objektivita x Subjektivita ● Fakta x Hodnoty ● Vědění.
Společenskovědní seminář Mgr. Milan Šimek
Teorie motivace Adéla Furiková.
Filosofie úvod do problému....
Etické teorie Střední odborná škola Otrokovice
Metaetika Shrnutí.
Německá osvícenská filozofie
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
DOBRO A ZLO – etické kategorie
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorPhDr. Jitka Mannová Název šablonyIII/2.
Německá historická škola
Kantova etika EVŽEN POUR, C4A. Kantova etika  1785 – Základy metafysiky mravů  Podmínky mravního života  Hypotetický imperativ – podmíněný z vnějšku.
Tresty a ochranná opatření
Husserl.
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Aristotelés – náplň dvou kurzů I.Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled děl, problém vztahu k Platónovi – „genetický.
Aristotelés – přehled díla a myšlení (původní, velmi optimistický plán…) Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled.
Analýza duchovní situace Duchovní postoj Dialog s Bohem Duchovní hloubka Poslání Vzájemné ovlivnění všech prvků.
OBLÍBENÝ PŘEDMĚT. Krátce o předmětu Tento předmět sdružuje široké spektrum oborů, které se týkají soužití lidí ve společnosti i mimo ni. Filosofie Ekonomie.
Úvod do filozofie 2/Filozofie 2 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 6 Subjektivní, objektivní a absolutní idealismus.
Dana Matějovská ° Konference RUV ° FA ČVUT v Praze2 Architekti ctí známé tři principy architektury (Vitruvius) Krása Kvalita konstrukce Účelnost.
Úvod do filosofie Pojem a vznik filosofie, definice filosofie Vztah filosofie a ostatních věd Filosofické disciplíny, filosofické otázky, základní pojmy.
ESTETIKA V PROJEVU. VYMEZENÍ POJMŮ ESTETIKA ETIKA ETIKETA.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Million Leaders Mandate
Námitky proti filozofické reflexi či diskusi a odpovědi na ně
Filozofie osvícenství v Německu
Immanuel Kant Kritik čistého rozumu.
Německá filosofie 19. století – Kantovi žáci
Mgr. Rostislav Navláčil 18. Filozofie, základní pojmy Občanská nauka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
(přednáška k předmětu Základy práva)
Osvícenství v Německu a Immanuel Kant
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_324.FIL.34 G. W. F. Hegel.
Současné umění na pomezí
Hodnotové tradice – ctnosti EvP (P-4)
Ekonomický základ veřejné správy MP313K Úvod do studia veřejné správy 9. přednáška doc. JUDr. Petr Havlan, CSc. Definujte zápatí - název.
Základní filozofické otázky
Transkript prezentace:

Úvod do filozofie 2/Filozofie 2 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 5 Transcendentální idealismus a kriticismus

Immanuel Kant (1724–1804)… aneb Hledání syntetického apriori! - představitel německého osvícenství, nejslavnější obyvatel pruského Královce (Kaliningradu). 3 etapy: - dílo předkritické: Všeobecné dějiny přírody a teorie nebes, - dílo kritické: Kritika čistého rozumu; Kritika praktického rozumu; Kritika soudnosti, - dílo pokritické: Náboženství v mezích čistého rozumu; O věčném míru; Metafysika mravů.

Všeobecné dějiny přírody a teorie nebes (1755) Kant-Laplaceova nebulární hypotéza o vzniku Sluneční soustavy (Mléčné dráhy) první formulace E. Swedenborgem rozvinutí I. Kantem (vliv Newtona) rozvinutí P. de Laplace

Kritika čistého rozumu (1781) Úkoly filosofie: 1. Co mohu vědět? – teorie poznání, 2. Co mám dělat? – etika, 3. V co mohu věřit? – filosofie náboženství. (4. Co je člověk?) Jaké jsou podmínky a hranice našeho poznání? a priori vs. a posteriori / analytické vs. syntetické „Myšlenky bez obsahu jsou prázdné, smyslový názor bez pojmů je slepý.“

Od racionalismu a empirismu k transcendentálnímu kriticismu → jak je možné, že se nám věci ukazují a jak se to děje? fenomén (věc pro nás) vs. noumenon (věc o sobě) Věci o sobě jsou mimo možnosti našeho poznání! Transcendentální estetika – prostor a čas jako apriorní formy nazírání (kopernikánský obrat!).

Transcendentální analytika – apriorní kategorie rozvažování

Transcendentální dialektika – antinomie čistého (spekulativního) rozumu!

Kritika praktického rozumu (1788)

- reakce na utilitaristickou etiku (etiku důsledků). - deontologická etika → etika povinnosti - zásady absolutního nároku „vyšších mravních principů“. Důvody, které určují naši vůli k jednání: - empirické (hypotetické) důvody – tedy smyslové sklony (pudy, city, afekty); - neempirické, z čistého rozumu (kategorické), které jsou zcela prosty hlediska libosti či nelibosti a které si uvědomujeme jako nepodmíněné, jako čirý příkaz rozumu.

Kant zásadně rozlišuje maximy a imperativy. Maximy - subjektivní, praktické všeobecné zásady („Pomáhej bližnímu!“, „Buď zdvořilý!“, „Jez, co chceš, když ti to chutná!“), mají empirický charakter. Imperativy - neempirické (apriorní) zásady kategorické rozumové motivace, platí objektivně. Kategorický imperativ: „Jednej tak, aby maxima tvé vůle mohla kdykoliv platit za princip všeobecného zákonodárství.“

Kategorický imperativ obsahuje nezbytně dva aspekty: 1.) čistý rozumový motiv nabývá charakteru ničím nepodmíněné povinnosti (spočívá v tzv. ideji obecného zákona); 2.) zároveň musí mít možnost být vztažen ke konkrétním životním situacím (tj. je v něm obsažen i empirický moment, který spočívá v maximách našeho jednání). Vzniká legitimní otázka: existuje nějaký absolutní účel, ke kterému by bylo možné princip všeobecného zákonodárství vztáhnout? Kant odpovídá: ano, a tím je člověk! Člověk je účel sám osobě, nikoli pouze jako prostředek.

Kritika soudnosti (1790) Soudnost – schopnost myslet zvláštní jako obsažené pod obecným. Existuje pro naše city všeobecné a nutné (apriorní) měřítko? City libosti – něco odpovídá nějaké potřebě v nás. City nelibosti – nějaká potřeba není uspokojena. Potřeby – cíle/účely → teleologie. Příjemné pocity z jídla – subjektivní pocit libosti. Příjemný pocit z krásy – „objektivní“ pocit libosti.

Druhá oblast účelnosti → říše organického života. Uspokojení, které pociťuji, když pozoruji účelnou stavbu živého organismu, není uspokojení citu, ale uspokojení rozvažování (forma předmětu je v harmonii se sebou samým, se svou podstatou) → objektivní účelnost.