Environmentální management A.Hynek Geografický ústav PřF MU Brno 3.12.2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kutná Hora 26. května 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA.
Advertisements

Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Ing. Milan Balcer oddělení obnovitelných zdrojů energie Energetická legislativa Novela vyhlášky č. 194/2007 Sb.
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
[ 1 ] RNDr. Pavla Coufalová Symposium Strategie servisní podpory zdravotnických pracovišť, Praha, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv.
Předcházení odpadům z pohledu Svazu měst a obcí ČR Pohled obcí a měst jako původců komunálních odpadů Praha, Svaz měst a obcí České republiky.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory –Zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Klíčová aktivita 2 Systém vzdělávání Mgr.Regina Jonášová Praha
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 7: Environmentální management v MSP.
Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Školní rok: 2015/2016 Datum vypracování:
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
Diplomové práce pro CE WOOD a) Bilance toku materiálu pilařského provozu b) Závislost kvality vstupní suroviny na kvalitu výstupních produktů pilařského.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
Opatření akčního programu BOZP na období ve vztahu k ochraně zdraví při práci doc. MUDr. Pavel Urban, CSc. člen Rady vlády pro BOZP Státní zdravotní.
E KOLOGIE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Soňa Dvořáková Název: VY_32_INOVACE_13_B_19_Ekologie Téma: Člověk a příroda Číslo.
Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví Ústí nad Labem 2/2008 Ing. Jaromír Vachta.
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Otrokovice
ZÁKLADNÍ HLEDISKA A CÍLE PŘI ZPRACOVÁNÍ NÁVRHU STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
1. WORKSHOP.
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
Mgr. Jiří Starý Odbor strategického rozvoje
Úvod do technologie silniční nákladní dopravy a základní legislativa Předmět: Technologie silniční nákladní dopravy - cvičení Ing. František Lachnit,
PŘESHRANIČNÍ VLIVY Gijs van Luyn InfoMil
„IOP – šance pro váš rozvoj“
Analýza kvality života aneb proč, jak a pro koho …
Zkušenosti s implementací vybraných požadavků ISO 9001:2015
Systémy řízení EMS/QMS/SMS
SMĚRNICE 2000/60/ES Evropského parlamentu a Rady z 23
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Společenská odpovědnost ve školství
Operační program životní prostředí (OPŽP)
Organizační zabezpečení práva životního prostředí
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Odpovědnost za poškození životního prostředí
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Systémy řízení silniční dopravy
RIZIKO.
Gastronomická zařízení – Ochrana životního prostředí v gastronomii
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
Majetkoprávní vztahy a ochrana životního prostředí
Přehled nejdůležitějších novinek
Koncepce rozvoje cyklistické dopravy v Olomouckém kraji
Environmentální Profil
RIZIKO.
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
PROCES CERTIFIKACE EnMS
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Práce na novelizaci odpadové legislativy v oblasti elektroodpadu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Zařízení služeb provozované SŽDC a jí poskytované služby
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb.
O požadavcích ISO 9001 Ing. Josef Veselý, CSc..
, Brno Připravil: Petr Trávníček
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Změna rozsahu definice elektrozařízení
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
„Postup města Chrudim k udržitelnému rozvoji pomocí MA 21“
(Otevřená) data kolem nás
Transkript prezentace:

Environmentální management A.Hynek Geografický ústav PřF MU Brno

special focus on environmental performativity the issues of social construction, discourse among: decision-makers shareholders stakeholders placeholders and non-state actors

new human geographies providing deeper understanding of problems sustainability and security marginality, periphery/semiperiphery communities’ agency entrepreneurship life/environment quality spatiality and governmentality contingencies of human-nature interactions after Millennium Ecosystem Assessment.

EMAS (Systém ekologického řízení a auditu - zkratka z angličtiny Eco-Management and Audit Scheme) je dobrovolným nástrojem environmentálního řízení, který byl vyvinut v roce 1993 Evropskou komisí. Umožňuje organizacím posoudit, řídit a neustále zlepšovat své životní prostředí. Systém je globálně použitelný a otevřený pro všechny typy soukromých a veřejných organizacích. K registraci v systému EMAS musí organizace splňovat požadavky nařízení EMAS. [Evropskou komisí [

Audit EMAS celkovou efektivnost firmy podnikatelská rizika úroveň procesů v rámci podnikání příležitosti ke snižování spotřeby a celkovému zefektivnění využívání zdrojů příležitosti ke snižování produkce odpadů příležitosti ke snižování spotřeb nebezpečných chemických látek a prostředků příležitosti k využívání environmentálně šetrnějších technologií příležitosti ke zlepšování procesů

EMAS…..postup1 Vedení – ekologické zátěže / komunikace externí a interní / externí kontroly / sledování legislativy / ekologické havárie Systémové oblasti – environmentální aspekty / právní a jiné předpisy, / řízení dokumentů / řízení záznamů / interní audity / neshody, nápravná a preventivní opatření / zlepšování / přezkoumání vedením Personalistika – odpovědnosti a pravomoci / školení / kategorizace pracovišť / analýza rizik

EMAS…..postup2 Údržba budov, zařízení a automobilů / revize vyhrazených zařízení / topný systém / provozní řády / měření zdrojů znečištění ovzduší / monitorování spotřeb energií a vody / odpadní vody / havarijní připravenost / dokumentace k PO Řízení provozu – environmentální aspekty / pracovní postupy / nakládání s odpady /nakládání s chemickými látkami a přípravky / osobní ochranné prostředky / havarijní připravenost / Prodej – komunikace se zákazníky / požadavky zákazníků Nakupování – výběr a hodnocení dodavatelů / nakupování nebezpečných látek

EMAS…..postup3 Havarijní připravenost / BOZP, PO / zařazení objektů dle zákona o závažných haváriích / posouzení z hlediska požárního nebezpečí Nakládání s odpady – sběrná místa / třídění odpadů / nebezpečné odpady / průběžná evidence odpadů / povolení k nakládání s nebezpečnými odpady / smlouvy s oprávněnými firmami k likvidaci odpadů / doklady o likvidaci odpadů Spotřeba přírodních zdrojů / elektrická energie / plyn / tepelná energie / voda / materiál a suroviny / pohonné hmoty / papír Závěr auditu

EIA Posuzování vlivů na životní prostředí vhodným způsobem určí, popíše a posoudí v každém jednotlivém případě přímé a nepřímé významné vlivy záměru na tyto faktory: – a) obyvatelstvo a lidské zdraví; – b) biologickou rozmanitost, se zvláštním zřetelem na druhy a přírodní stanoviště chráněné podle směrnice Rady 92/43/EHS a směrnice 2009/147/ES; – c) půdu, vodu, ovzduší a klima; – d) hmotný majetek, kulturní dědictví a krajinu; – e) vzájemné působení mezi faktory uvedenými v písmenech a) až d).