[ 1 ] PharmDr. Kamil Kalousek Seminář správné distribuční praxe, 24.4.2013 © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv Pokyn DIS-13 PharmDr. Kamil Kalousek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZMĚNY V HLÁŠENÍ DODÁVEK LP
Advertisements

[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv PADĚLKY A NELEGÁLNÍ LÉKY
Novely právních předpisů legislativy ochrany ovzduší
Role Finanční správy ČR v důchodové reformě
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
JAK SE REGISTRUJÍ LÉKY © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
ZÁVADY V JAKOSTI LÉČIV © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
DOSTUPNOST LÉKŮ V ČR © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Kvalita a bezpečnost zdravotních služeb -současná priorita MZ
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Samovyměření Jana Jarešová. Předchozí úprava vyměření Zákon č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, platný do Zákon č. 337/1992 Sb., o správě.
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel (činnost ohlašovny) zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů.
Současnost a vize Integrovaného registru znečišťování životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
E-preskripce je část zdravotnického informačního systému, která umožní: zjednodušené předepsání receptu (Rp) s kontrolou vlastní preskripce přiřazení hlavní.
Praha 28. dubna 2015 Kontrolní činnost České obchodní inspekce v oblasti výkupu odpadů Mgr. Michael Maxa Česká obchodní inspekce.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
[ 1 ] PharmDr. Ivan Buzek Praha, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv.
1 Centralizovaný rozvojový program 2017 a Institucionální program Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 529/5, Praha.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Kam kráčí lékárenství ? Martin Beneš ředitel SÚKL.
Kontrolní poznatky z výkonu veřejnosprávních kontrol OKP KrÚ JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských PO –
[ 1 ] MVDr. Vratislav Krupka © 2013 Státní ústav kontrolu léčiv.
Změny v průběhu kontrol (kontrolní řád) kpt. Mgr. Blanka Kliková Oddělení stavební prevence, kontrolních činností a ZPP HZS Karlovarského kraje kpt. Mgr.
Zákon o regulaci reklamy AIFP podporuje novelu zákona jako celek - dílčí výhrady.
Evidence přestupků Mgr. Radka Paulová ředitelka Rejstřík trestů Soudní Praha 4 Ing. Jan Ladin ředitel Odbor informatiky Ministerstvo spravedlnosti.
[ 1 ] Cesta k medicínskému využití konopí a derivátů Martin Beneš ředitel SÚKL.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
[ 1 ] RNDr. Olga Hanzlíčková © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv RNDr. Olga Hanzlíčková vedoucí sekce dozoru Státní ústav pro kontrolu léčiv.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
[ 1 ] Mgr. Linda Grohsová Seminář 8 – Registrační sekce, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Mgr. Linda Grohsová PPK, sekce registrací Státní.
[ 1 ] MUDr. Alice Němcová Seminář Sekce dozorových činností SÚKL pro výrobce a distributory léčivých přípravků, © 2010 Státní ústav kontrolu.
Program rozvoje venkova Administrace Žádosti o dotaci 1. kolo příjmu žádostí
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_08.
C O N N E C T I N G B U S I N E S S & T E C H N O L O G Y Seminář č.20 - Příprava lékáren na ePreskripci a poskytování údajů o vydaných LP Roman Slowioczek,
Jak podat odborníkovi informace Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.
[ 1 ] MUDr. Jana Mladá; Oddělení farmakovigilance Inspekce FV systému © 2011 Státní ústav kontrolu léčiv.
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
Poznatky z kontrol agentur práce
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Seminář MZe pro vodoprávní úřady Skalský Dvůr, 19. –
Sponzorování setkání odborníků na odborných akcích
Správa sociálního zabezpečení
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Kontrola činnosti oprávněných osob v praxi
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Hlášení dodávek LP dodaných držitelem registrace do ČR
Kontroly výkonu přenesené působnosti v oblasti editace dat RÚIAN
INFORMACE O LÉCÍCH A PROPAGACE LÉKŮ
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Novinky v předškolním vzdělávání
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
© 2018 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Působnost Státní úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) při ověřování nových postupů, při klinickém hodnocení (KH) požadavky na žádost oprávněná úřední.
Změny REGISTRACE z POHLEDU FARMAKOVIGILANCE
farmakovigilanční audit
PROCES INVESTIC NĚKTERÉ ASPEKTY U VEŘEJNÉ SPRÁVY.
Transkript prezentace:

[ 1 ] PharmDr. Kamil Kalousek Seminář správné distribuční praxe, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv Pokyn DIS-13 PharmDr. Kamil Kalousek odd. Datové podpory

[ 2 ] PharmDr. Kamil Kalousek Seminář správné distribuční praxe, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv Hlášení dodávek, pokyn DIS-13 ver. 4

[ 3 ] PharmDr. Kamil Kalousek Seminář správné distribuční praxe, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv § 23 odst. 1 písm. d) – povinnost bezplatně poskytovat informace pro plnění úkolů Ústavu podle § 13 odst. 3 písm. b) a § 16 odst. 3 písm. b) zákona § 77 odst.1 písm f) – údaje o objemu dodávek...distributor pravidelně poskytuje Ústavu úplné a správné údaje... § 77 odst.1 písm g) – upřesňující pokyny Právní základ Pokynu DIS-13 verze 4 Zákon č. 378/2007 Sb. o léčivech a o změnách některých souvisejících zákonů (zákon o léčivech), ve znění pozdějších předpisů

[ 4 ] PharmDr. Kamil Kalousek Seminář správné distribuční praxe, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv Subjektům oprávněným k výdeji v ČR Subjektům oprávněným k výdeji mimo ČR Dodávky ostatním distributorům Hlásí se dodávky humánních LP

[ 5 ] PharmDr. Kamil Kalousek Seminář správné distribuční praxe, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv Je součástí správné distribuční praxe Podléhá kontrole inspektory SÚKL – sankce ve správním řízení Vztahuje se na dodávky humánních LP, které mají přidělen kód SÚKL, včetně reklamních vzorků LP a LP dodávaných v rámci schválených specifických léčebných programů Vztahuje se rovněž na dodávky neregistrovaných léčivých přípravků bez přiděleného kódu SÚKL dodávané na základě lékařského předpisu pro konkrétního pacienta Povinnost hlášení

[ 6 ] PharmDr. Kamil Kalousek Seminář správné distribuční praxe, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv Hlášení se zasílá za každý kalendářní měsíc Hlášení je nutné odeslat (založit) nejpozději do 10. dne po ukončení každého kalendářního měsíce Od 11. do 20. dne v měsíci – prostor pro opravu již podaného hlášení Hlášení je třeba poskytnout vždy, tedy i v případě, že ve sledovaném měsíci nebyla distribuce prováděna Termíny hlášení

[ 7 ] PharmDr. Kamil Kalousek Seminář správné distribuční praxe, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv Včasná dostupnost validních informací je základním předpokladem pro přijetí účinných a efektivních opatření v případě ohrožení života nebo zdraví osob, zejména v případě zjištění závažných nežádoucích účinků léčivého přípravku nebo závady v jeho jakosti Povinnost hlášení šarže umožňuje sledování cesty distribuce léčivého přípravku Posílení ochrany humánních léčivých přípravků proti padělání Pokyn DIS-13 ver. 4

[ 8 ] PharmDr. Kamil Kalousek Seminář správné distribuční praxe, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv Hlášení není podáno v termínu Není zasláno hlášení o neprovádění distribuce Chybně uvedené období hlášení Neúplné hlášení Výskyt chyb v hlášení Požadavek na opravu hlášení po termínu Hlášení dodávek – nejčastější problémy

[ 9 ] PharmDr. Kamil Kalousek Seminář správné distribuční praxe, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv Opravy hlášení

[ 10 ] PharmDr. Kamil Kalousek Seminář správné distribuční praxe, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv Na zaslat požadavek o založení hlášení mimo řádný termín Každý požadavek musí obsahovat název distributora, účet skladu a období Administrátor ručně založí hlášení o neprovádění distribuční činnosti Distributor zajistí zaslání hlášení formou opravy založeného hlášení Založení hlášení po termínu a do 20. dne

[ 11 ] PharmDr. Kamil Kalousek Seminář správné distribuční praxe, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv Distributor zašle požadavek na spolu s vygenerovaným XML souborem s daným hlášením Administrátor provede ruční nahrání XML souboru do systému V případě, že není dodané hlášení v předepsané formě, takové hlášení se musí ručně transformovat na validní XML soubor a následně odeslat do úložiště. Založení hlášení po 20. dni v měsíci

[ 12 ] PharmDr. Kamil Kalousek Seminář správné distribuční praxe, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv Posouzení distribuční aktivity V 4. čtvrtletí 2012 disponovalo povolením k distribuci říjen 427, listopad 432, prosinec 439 subjektů, kterým byly zřízeny distribuční účty, jejichž prostřednictvím bylo hlášení o dodávkách LP prováděno. říjen 2012: 593 distribučních účtů, z toho 585 hlášení dodalo, z toho 465 distribuovalo 123 nedistribuovalo 8 hlášení nedodalo listopad 2012: 601 distribučních účtů, z toho 588 hlášení dodalo, z toho 468 distribuovalo 120 nedistribuovalo 13 hlášení nedodalo prosinec 2012: 604 distribučních účtů, z toho 590 hlášení dodalo, z toho 455 distribuovalo 135 nedistribuovalo 24 hlášení nedodalo

[ 13 ] PharmDr. Kamil Kalousek Seminář správné distribuční praxe, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv Čištění dat – identifikace chyb

[ 14 ] PharmDr. Kamil Kalousek Seminář správné distribuční praxe, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv Uvádění nulové nebo extrémně nízké ceny původce < 1 Kč Hlášení kódů SÚKL s ukončenou platností registrace Překročená maximální cena (u LP s max. cenou) Výskyt chyb v obsahu hlášení

[ 15 ] PharmDr. Kamil Kalousek Seminář správné distribuční praxe, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv Chyby v počtu balení (záměna za šarži nebo SÚKL kód) Chyby v šarži (záměna za počet balení nebo SÚKL kód) Výskyt registrovaných LP v hlášení neregistrovaných LP Chybné uvedení typu pohybu Výskyt chyb v obsahu hlášení

[ 16 ] PharmDr. Kamil Kalousek Seminář správné distribuční praxe, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv Jsou nastaveny vstupní kontrolní mechanismy na automatizovanou diagnostiku nejčastějších chyb Výkonné databázové nástroje Oracle BI umožní zpracování variabilních typů přehledů s obsahem nevalidních dat V plánu je nasazení on-line mechanismů na eliminaci chyb ihned po odeslání hlášení (např. kontrola na platnost SÚKL kódů) Kontroly dat

[ 17 ] PharmDr. Kamil Kalousek Seminář správné distribuční praxe, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv Zpracování dat, datové výstupy

[ 18 ] PharmDr. Kamil Kalousek Seminář správné distribuční praxe, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv Zpracování dat, datové výstupy

[ 19 ] PharmDr. Kamil Kalousek Seminář správné distribuční praxe, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv Včasné údaje – esenciální pro SŘ o MC/VaPÚ Správné údaje pro zajištění dostupnosti léčivých přípravků Vliv na platnost registrace léčivých přípravků – problematika „Sunset Clause“ Poskytování údajů – MZ, ČSÚ, ÚZIS, Policie, … Podklady pro další subjekty: informační systémy pro zdravotnická zařízení, výrobci, distribuční subjekty, … Vliv na mezinárodní databáze Zpracování dat, datové výstupy

[ 20 ] PharmDr. Kamil Kalousek Seminář správné distribuční praxe, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv PharmDr. Kamil Kalousek Sekce informatiky Odd. Datové podpory SÚKL Tel: