ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle 6.-9. Informatika 7. ročník III2-13-06.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítačová grafika.
Advertisements

Grafické formáty výukový text.
III/2 XVII AB
Multimédia Video a zvuk.
Digitální reprezentace
Záznamová média.
Výukový modul projektu: Nové formy výuky ve školách kraje Vysočina Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
ORGANIZACE DAT V POČÍTAČI
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Komprese textových, video a audio dat.  Komprese   JPEG: 
Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Studijní obor:Sociální péče Ročník: 1 Informační a komunikační technologie pro 1. ročník studijního.
Multimédia  Digitální obraz je reprezentace dvojrozměrného obrazu, který používá jedničky a nuly (binární soustavu). Rozlišují se dva typy obrázků. vektorový.
Informatika pro ekonomy II přednáška 3
Teorie komprese dat Veronika Srbová, 4.Z.
Ukládání dat. 1) Komprese dat speciální postup p ř i ukládání nebo transportu dat. Úkolem komprese dat je zmenšit datový tok nebo zmenšit pot ř ebu zdroj.
Soubory a složky Bohumil Bareš. Opakování - 4 základní pojmy 1.Ikona: je jakýkoliv obrázek na ploše přes který dvojklikem můžete otevřít jednu z níže.
Jak učit práci s videem.. Body učiva k práci s videem: 1. Co jsou videosoubory. 2. Typy videosouborů. 3. Kvalita videosouborů. 4. Jak přehrávat videosoubory.
Paměťová média.
Diskový manažer Total Commander
Počítačová grafika 18. Marcel Svrčina.
MULTIMÉDIA. Multimédia  oblast informačních a komunikačních technologií  multimediální systém se označuje souhrn technických prostředků(kamera, video,
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01C12 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření březen.
Grafika a digitální fotografie Volitelný modul úrovně P díl č. 3.
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
DIGITALIZACE Datové formáty. Nekomprimované formáty původní algoritmy záznamu datových souborů umožnily pouze jejich převod do digitální podoby:  formát.
Ochrana dat Ochrana dat je jednou z nejdůležitějších činností uživatele výpočetní techniky. Data, uložená v počítači, jsou různě důležitá. Od souborů,
Informační a komunikační technologie
Rastrová grafika Výpočetní technika.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Grafické formáty Autor: Mgr. Petr Vanický.
Základy informatiky. 4 DATA – uchování – ochrana.
Komprimace souborů a složek (*.ZIP, *.RAR) Pro uchazeče o ECDL Autor: Libor Matoušek.
Barevná hloubka: Ukázky obrázků ještě jednou:
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.19 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Komprimace Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT Ročník:
Veškerá data v počítači jsou uložena jako soubory.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Datové formáty Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Multimédia.
Multimédia Žlutířová Eva.
WinRar WinRar slouží k: Rozdíl mezi WinRarem a WinZipem
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Počítačová grafika Komprimace grafických dat Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického portálu.
- CO TO JE A ROZDÍLY MEZI NIMI Zálohování, archivace a komprimace dat.
VIDEO. Co je video… Video je sekvence po sobě jdoucích obrázků Lidské oko (z důvodu setrvačnosti) nevnímá jednotlivé obrázky, ale plynulý pohyb Počet.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
Multimédia základní informace Co to jsou „multimédia“?   multi: více   média: tisk (text, obrázky), rozhlas (zvuk), televize (video), internet 
Inf Ztrátová a bezztrátová komprese zvuku. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika ročník III
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 9. ročník III
Komprese obrázků Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Komprese (komprimace) dat  komprese = zmenšení objemu dat  používá se hlavně při archivaci nebo přenosu dat  slangové alternativní termíny: (za)zipování,
Inf Formáty zvukových souborů a videosouborů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
KOMPRESE. Co to je komprese? Je způsob zakódování datového souboru (text, hudba, video atd.) do podoby, kdy velikost souboru je menší než před kompresí.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Software Programové vybavení počítače. Operační systém Je nejdůležitějším software prvkem v počítači Zajišťuje komunikaci mezi uživatelem a hardware „program“
Inf Mutlimédia. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Rastrová grafika Základní termíny – Formáty rastrové grafiky.
MULTIMEDIÁLNÍ FORMÁTY
Software počítače – opakování
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Software počítače 2 - opakování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
KOMPRESE DAT Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Inf Formáty grafických souborů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7
M. Telingerová Komprimace dat.
Transkript prezentace:

ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III

Informatika Komprimační programy Mgr. Vilém Nejezchleb hp/programy-zdarma/184- stahuj-64bitove-verze- programu-zdarma-

Komprimační programy Komprimační programy slouží ke komprimaci dat.

Komprimační programy Komprimace (také komprese) je postup používaný při ukládání nebo posílání dat. Používá se tam, kde je nutné snížit náročnost na přenos nebo uložení dat. Zjednodušeně lze říct že kompresi používáme, když potřebujeme snížit velikost souboru.

Komprimační programy Zvláštními postupy = kódováním, které je dané zvoleným kompresním algoritmem (přesný návod či postup) – se ze souboru odstraňují nadbytečné informace.

programu-4-dil-komprimacni-programy/

Komprimační programy Komprese dat lze rozdělit do dvou základních kategorií: 1) Ztrátová komprese při kompresi jsou některé informace nenávratně ztraceny a nelze je zpět rekonstruovat. Používá se tam, kde je možné ztrátu některých informací tolerovat a kde nevýhoda určitého zkreslení je bohatě vyvážena velmi významným zmenšením souboru. Používá se pro kompresi zvuku a obrazu (videa), při jejichž vnímání si člověk chybějících údajů nevšimne nebo si je dokáže domyslet (do určité míry). 2) Bezeztrátová komprese obvykle není tak účinná jako ztrátová komprese dat. Velkou výhodou je, že komprimovaný soubor lze opačným postupem rekonstruovat do původní podoby. To je nutná podmínka při přenášení počítačových dat, výsledků měření, textu apod., kde by ztráta i jediného znaku mohla znamenat nenávratné poškození souboru.

Komprimační programy KOMPRIMAČNÍ PROGRAMY 7-Zip WinZip WinRar Základní práci s komprimovanými soubory zvládají i souborové manažery (Total Commander, Průzkumník Windows (od Win XP), …) my-zdarma/184-stahuj-64bitove-verze- programu-zdarma-

Komprimační programy KOMPRIMOVANÉ FORMÁTY *.zip *.rar *.tar.gz Mezi další komprimované formáty patří např.: *.mp3, *.mpeg, *.jpg, ty ale na rozdíl od předchozích komprimují jen určitý obsah (hudbu, video, obrázky).S těmi to formáty si potom poradí přímo určené přehrávače, nebo prohlížeče.

Komprimační programy Komprimační programy, respektive jejich formáty, umožňují další využití. Mezi nejdůležitější patří archivace, neboli sloučení více souborů do jednoho. Případně naopak umí rozdělit jeden soubor do více souborů o přesně dané velikosti (např.: 1GB do 10x 100MB souborů)