DOBŘÍ(Š) V POZNÁNÍ aneb interaktivní poznání historie, kultury a přírody na Dobříši.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost • V roce 2012 se Střední odborné učiliště zapojilo do Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost.
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Projekt uspěl při výběru v programu „Pomáháme lidem zlepšovat místo, kde žijí“ a byl podpořen Nadací VIA a Nadací České spořitelny částkou Kč.
„Záchrana prírodného dedičstva v česko – slovenskom prihraničí“ Operační program přeshraniční spolupráce ČR -SR.
Konference NOVÁ GENERACE TURISTICKÉHO ZNAČENÍ ANEB TURISTICKÉ STEZKY DO MOBILU Rámcový projekt Životní prostředí v Praze a volný čas – V Praze za přírodou.
Bezpečně do školy aneb Děti mění svět. Kde získat další prostředky? Například: grantový program Nadace Partnerství Na zelenou grantový program Nadace.
CZ / /0314 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Strategický plán Městské části Praha-Libuš postup zpracování, výstupy, metody.
(Tvorba naučné stezky, na které se seznámíte s hlavními druhy našich dřevin)
Rozvoj klíčových kompetencí v praktických činnostech školy  projekt ZŠ Třebíč, Na Kopcích  realizace od do  přidělená dotace =
Hřbitovy- naše kamenná historie
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
KONTAKT BOHUMÍN – metodika komunitního centra a soc
ŠKOLY PRO VENKOV. Počet žáků: stupeň: stupeň: 185.
Kulturně-vzdělávací aktivity NPMK Ing. Eva Rezková, NPMK.
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.

ŠKOLY PRO REGION modernizace ŠVP ZV v českorakouském příhraničí Novohradska registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/ Datum zahájení projektu:
Elektronická publikace Vydavatel: Triada, spol. s r.o. SOLÓN informační systém o veřejné správě Ing. Barbora Mertová.
Podpora přípravy projektů NNO pro příští programovací období 2007 – 13 Chceme zpracovat takové projekty NNO, jejichž cíle jsou společné více organizacím.
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Produktové novinky 2011.
POSOUZENÍ VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Podklady k posouzení vlivu akce z hlediska vlivu na životní prostředí (EIA) dle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
EVVO EVVO V LIBERECKÉM KRAJI. EVVO NA LIBERECKÉM KRAJI SAMOSPRÁVA ODDĚLENA OD STÁTNÍ SPRÁVY oddělení samosprávy na odboru ŽP a zemědělství – vedle EVVO.
Setkání krajských zástupců EVVO 29. – 30. listopadu 2010 SEV – STŘEVLIK Oldřichov v Hájích.
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Olomouc 5. října 2006 Stojíme na začátku: ÚVODNÍ KONFERENCE k projektu „Střední školství v přechodu ČR na novou politiku EU pro zemědělství a venkov “
Dotační projekty Vysokého Mýta
Naučná stezka Petrovské studánky realizováno v rámci 2. výzvy MAS Šumperský venkov Fiche č.2: Vítá Vás vstupní brána Jeseníků II realizátor projektu: o.s.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Kladno MAP je místní akční plán vzdělávání, který bude prioritně zaměřen na rozvoj kvalitního a inkluzivního vzdělávání.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
 Dobrovolný svazek od roku 2000  9 obcí  Rozloha 205 km2  Cca obyvatel.
Úvodní konference projektu Kreativní a kompetentní učitel CZ.1.07/1.3.06/ Třeboň, 7. září 2010.
Tvorba Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání pro ORP Veselí nad Moravou Ustavující setkání Řídícího výboru MAP,
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Martina Vojtěchová
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Trhové Sviny CZ /0.0/0.0/15_005/
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
12. listopadu 2008Ing. Petra Zlámalová I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Oblast podpory 2.3 Lidské zdroje ve výzkumu a vývoji Výzva.
MAP rozvoje vzdělávání v ORP Kralupy nad Vltavou 2. Setkání Řídícího výboru 21. června 2016, MÚ Kralupy nad Vltavou.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Projekt MAP Turnovsko. Cíl projektu  podpora a rozvoj spolupráce zřizovatelů, škol a ostatních aktérů ve vzdělávání v rámci ORP Turnov  vytváření Místního.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Projekt Jihlava Zdravé město.  město Jihlava je členem Národní sítě Zdravých měst ČR od června 2007  politikem zodpovědným za PZM a MA21 je náměstkyně.
Muzeum Josefa Hyláka v radnicích
Hřbitovy- naše kamenná historie
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
VÍTÁME VÁS NA SPOLEČNÉM SETKÁNÍ PARTNERSTVÍ MAP ORP BEROUN
Ve Frýdlantu nad Ostravicí dne Zpracoval RT projektu MAP
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
VŠICHNI MÁME STEJNOU CESTU
Evropský sociální fond
5. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Český Těšín, reg. č. CZ /0.0./0.0/15_005/ února 2017.
Společné setkání „minitýmů“
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
Tvorba Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav
ŠKOLY PRO VENKOV.
Michal Šperling - EUREDIS
IMPLEMENTACE KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNU
Jaká je návštěvnost Městských lesů Hradec Králové a čím je pro sociology zajímavá? Miroslav Joukl a Lucie Vítková, FF Univerzita Hradec Králové, Katedra.
Ustavující setkání Řídícího výboru MAP,
XIV. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE
BP KULTURA Ing. Dana Smetanová, SKIP ČR
Regenerace sídlišť Regenerace sídlišť Úprava veřejných prostranství
Projekt „Klimatická zeleň“ pro obnovu krajiny
Veřejná beseda nad návrhem Územního plánu Mariánské Lázně
Transkript prezentace:

DOBŘÍ(Š) V POZNÁNÍ aneb interaktivní poznání historie, kultury a přírody na Dobříši

PROČ BYL PROJEKT REALIZOVÁN? Méně známé kulturně-historické dědictví města Chybějící naučná stezka městem Park u ZŠ Lidická ve špatném stavu Probuzení zájmu místních i návštěvníků o místní prostředí a historii města Aktivizace občanů 2

ZÁKLADNÍ FAKTA PROJEKTU Projekt založen na kombinaci okamžitého praktického vzdělávání a následného dlouhodobého vzdělávání široké veřejnosti (včetně návštěvníků) o místním prostředí. Realizace –Doba trvání: 14 měsíců (září 2012 do října 2013) –Nejprve ve fázi plánovací a poté realizační –Realizován z Operačního programu vzdělávání a konkurenceschopnost Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy Náklady – ,99 Kč, z toho 85 % ze strukturálních fondů a 15 % ze státního rozpočtu. –Cca z rozpočtu města 3

CÍLE PROJEKTU POZNAT MÍSTO, KDE ŽIJEME vzdělávat společnost ve vztahu k historii, kultuře a přírodě na Dobříši a podpořit možnosti celoživotního vzdělávání občanů. –vytvořit naučné veřejné prostranství – zahradu a stezku –realizovat workshopy –vytvořit naučných textů a publikace zvýšit motivaci a posílit aktivní postoj obyvatel města a okolí k dalšímu vzdělávání aktivně zapojit místní obyvatele realizovat projekt ve spolupráci s veřejností 4

TŘI PRACOVNÍ TÝMY VYTVOŘENÉ V SOULADU S ČÁSTMI PROJEKTU 5 3. Interaktivní zahrada s didaktickými prvky 2. Naučná stezka městem 1. Ekologicko kulturně vzdělávání mapující a podporující části 2 a 3

JAK JSME POSTUPOVALI? 6

PODZIM 2012 Sestavení realizačních týmů V zahradě –odstranění poškozených starých stromů a keřů –projektová fáze úpravy zahrady za přispění občanů – dvě setkání v ZŠ Lidická –výběr druhů do zahrady Dotazníkové šetření – tipy pro body naučné stezky vytipování míst stezky a určení tří okruhů vybrán typ konstrukce pro informační tabule Přednáška o historii města O. Průši 7

DISKUZE S OBČANY O BUDOUCNOSTI PROKOPOVY ZAHRADY 8 Na prvním setkání se diskutovaly nápady na úpravy zahrady, na druhém byly představeny a komentovány dvě varianty úpravy prostoru Vložit foto z druhého setkání

PŘEDNÁŠKA OLDŘICHA PRŮŠI O HISTORII MĚSTA Velmi zajímavé povídání o historii Dobříše, které občanům přiblížilo i méně známé události a historické kuriozity 9

ZIMA A JARO 2013 Příprava naučné stezky, tvorba textů o místech stezky Tvorba finálního návrhu Prokopovy zahrady Veřejné sázení dřevin v zahradě 20. dubna přednáška pana Ing. Zdeňka Maříka o pokladech lokální přírody v dobříšské knihovně 17. dubna Přípravy textů do brožury i na nauční tabule 10

SÁZENÍ KEŘŮ A DŘEVIN V ZAHRADĚ Mimo sázení se vyřezávaly kolostavy z kmenů stromků, tvořila se krmítka a zkoušely kamery 11 Vložit fotografie

PŘEDNÁŠKA ING. ZDEŇKA MAŘÍKA Obrazové putování lesy a přírodou a povídání o zvířectvu a rostlinách bylo doplněno výkladem o historii a zajímavých místech zdejších lesů a druzích lesních porostů. 12 Vložit fotografie

LÉTO A PODZIM 2013 Finalizace textů na tabule i do brožury Úpravy a korektury textů Tvorba materiálů Práce v zahradě Sázení trvalek 28. září 13

SÁZENÍ TRVALEK 28. ZÁŘÍ 14 Sázení trvalek a úpravy záhonů, tvorba domků pro hmyz a škvory

VÝSLEDKY PROJEKTU Upravena Prokopova zahrada Vytvořená naučná stezka městem se třemi okruhy –Malý městský okruh –Velký městský okruh –Lesní stezka Nová mapa města se zanesenými okruhy Vytvořena vzdělávací publikace s výstupy projektu 15