Přispívají změny legislativy k lepšímu fungování našeho trhu s plynem? Ing. Oldřich Petržilka prezident České plynárenské unie konference DONE „Fungování.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Soulad připravované legislativy ČR s legislativou EU, další očekávaný vývoj Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. prosinec 2004
Advertisements

Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
XXIV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ
PRAŽSKÁ ENERGETIKA, a.s. PRE v nové situaci 11. září 2003 Ing. Drahomír Ruta.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Pravidla trhu s plynem v ČR - účastníci trhu s plynem Říčany, červen 2003 Pavel Dočekal, Transgas, a.s.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Zásobování plynem jako součást energetické bezpečnosti České republiky
Říčany, 19. června 2003 Client Logo Copyright © Česká plynárenská unie 2003 Žádná část této prezentace nesmí být rozmnožována nebo kopírována bez výslovného.
Plynová krize - fakta RWE Konzern.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
Významné změny v novele EZ AEM , Poděbrady Pavel Dočekal.
Obchod se zemním plynem Výzvy a rizika Vratislav Ludvík.
Eurogas – strategická vize evropského plynárenství a její vazby na ČR Roman Budinský prezident, Česká plynárenská unie III. Gas Business Breakfast, Praha,
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Nová evropská energetická legislativa Cíle a opatření „energetického balíčku“ Ladislav Pazdera.
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Aktuální problematika - Energetika
Energetická legislativa a její budoucí proměna (novela energetického zákona se zaměřením na plynárenství) Ing. Jan Zaplatílek © 2007 Ministerstvo průmyslu.
Kritické situace v PS ČR
Ing. Dan Ťok, prezident ČPU Gas Business Breakfast Praha, 9. prosince 2005 Nová role České plynárenské unie na otevřeném trhu s plynem.
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
ČEPS v podmínkách nové legislativy
Hodnocení a současné podoby modelu trhu s plynem – vývoj a výsledek, dopad na velké zákazníky Jitka Kafková MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská.
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Zásobování plynem jako součást energetické bezpečnosti ČR 27. listopadu 2014, Žofínské Fórum.
ministr průmyslu a obchodu
České plynárenství na prahu roku Ing. Jan Zaplatílek 27. ledna 2010 XX. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ.
Očekávaný vývoj trhu s elektřinou v kontinentální Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
České plynárenství v roce 2011 Ing. Jan Zaplatílek © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic REKAPITULACE ENERGETICKÝCH SMĚRNIC EU JAN POUČEK PODĚBRADY, 9.března 2004.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Liberalizace energetiky a její vliv na PRE
Přístup RWE Transgas k zabezpečení spolehlivých dodávek zemního plynu pro ČR a Evropu Praha, 21. března 2007 Petr Fajmon Jihomoravská plynárenská, a.s.
1 ENERGETICKÁ LEGISLATIVA NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Problémy provozovatelů PS v Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Novela energetického zákona – část plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2008 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
8. září 2004AEM Praha1 Regulace v EU a vliv vstupu ČR na činnost ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Bezpečnost dodávek zemního plynu Petr Binhack
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
BUDOUCNOST ČESKÉ ENERGETIKY V EVROPĚ
Novela energetického zákona z pohledu ERÚ Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
RWE Transgas po unbundlingu – pohled na otevírání trhu s plynem Praha 7. září 2006 Milan Kajtman, člen představenstva, CCO RWE Transgas, a.s.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Novela energetického zákona z pohledu ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
PROČ SE NÁS NEDOTKLA KRIZE DODÁVEK PLYNU PŘES UKRAJINU
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Ing. Jan Mládek, CSc. ministr průmyslu a obchodu 1 Zásobování plynem jako součást energetické bezpečnosti ČR 1 Zásobování plynem jako součást energetické.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu Státní energetická koncepce 11 Ochrana práv spotřebitelů a zákazníků na energetickém trhu Konference.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ing. Josef Kastl, generální sekretář ČPU Žofín,
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Implementace Evropské energetické legislativy
Problematika registrace OPM a předávání dat na CDS OTE
Transkript prezentace:

Přispívají změny legislativy k lepšímu fungování našeho trhu s plynem? Ing. Oldřich Petržilka prezident České plynárenské unie konference DONE „Fungování energetických trhů v EU a ČR“ Praha, 2. listopadu 2010

OBSAH Co je ČPU? Historie energetických předpisů Evropské unie Rizika na energetickém trhu Legislativní cyklus Plynárenská řešení v České republice a ve střední Evropě Jaké změny legislativy přispívají k lepšímu fungování trhu s plynem? Závěr: Jaké změny legislativy přispívají k lepšímu fungování trhu s plynem?

Co je Česká plynárenská unie? OBCHOD S PLYNEM Shromáždění členů Presidium Výkonné pracoviště Poslání: Soustavně působit ke zlepšování podmínek podnikání plynárenských společností a jejich postavení v České republice i v Evropské unii DISTRIBUCE PLYNU USKLADNĚNÍ PLYNU PŘEPRAVA PLYNU 8 členů 1 člen 6 členů 1 člen

EUROGAS

Historie předpisů EU v oblasti energetiky Směrnice 2003/96/EC zdanění en. produktů „2. plynárenská“ Směrnice 2003/55/EC Jednotný evropský akt Novela smlouvy o EHS Směrnice 96/92/EC elektroenergetika Směrnice 91/296/EC o tranzitu plynu Směrnice 90/547/EC o tranzitu elektřiny Směrnice 90/377/EC o průhlednosti cen plynu a elektřiny „1. plynárenská“ Směrnice 98/30/EC Rozhodnutí 2006/791/ES Koordinační komise pro otázky plynu Směrnice 2006/32/EC energetická účinnost Nařízení – metodika sběru cen EL a PL Směrnice 2004/67/EC spolehlivost dodávek III. energetický balíček“ Nařízení 2005/1775/EC přístup do přepravních sítí Rozhodnutí 2003/796/EC zřízení ERGEG Rozhodnutí 2003/0297/COD pravidla pro TENs ? Nařízení S-O-S ?? IV. balíček ? ochrana zákazníků ? Nařízení S-O-S ?? IV. balíček ? ochrana zákazníků Směrnice 2003/54/EC elektřina

Rizika pro spolehlivost dodávek plynu Rizika spolehlivosti dodávek Strukturální > Nevhodná regulace > Legislativní změny > Nedostatečná diverzifikace zdrojů > Nedostatečné investice > Omezení vývozu > Nedostatečná nasmlouvaná kapacita > Extrémní povětrnostní podmínky > Selhání infrastruktury > Selhání lidského faktoru > Nehody > Konflikty Okamžitá

 Bývalí přední dodavatelé se rozdělili do menších subjektů (unbundling)  Snižuje se míra předvídatelnosti  O spolehlivost dodávek se stará plynárenství  Firmy na trhu přirozeně optimalizují náklady spojené se spolehlivostí a bezpečností dodávek  Přední dodavatelé s vertikální strukturou zaručovali národní / regionální energetickou bezpečnost a investovali nezbytné prostředky  Velká předvídatelnost poptávky, nabídky a ceny usnadňovala investice do dlouhodobých projektů  O spolehlivost dodávek se zpravidla staral stát SoučasnostMinulostBudoucnost ? Spolehlivost dodávek plynu z pohledu měnící se situace na trhu

LegislativaEU Národnílegislativa Regulačníúřady Plynárenství Trh s plynem = vzájemná závislost hráčů & vzájemné ovlivňování

EU legislativa Energetický zákon novelizován 2009 Pravidla trhu s plynem novelizována 2009 Sekundární legislativa ERÚ & MPO Pravidla provozovatelů PPS, PDS, PPZP … a opět další a další novelizace … 3. – 4. – 5. – …? balíček (Nejen) CZ legislativní cyklus

ČR = vysoká spolehlivost + efektivní řešení Rozvinutá síť PZP  6 PZP společnosti RWE Gas Storage > 2 PZP dalších provozovatelů > (Uhřice, Bojanovice) > 1 PZP pronajaté (Láb)  Flexibilní přepravní soustava > Obousměrný provoz soustavy > Propojená vysokotlaká síť  Promyšlená koncepce sítí Vysoká úroveň tranzitní sítěDiverzifikace dodávek ZP  % dodávek z Ruska > % dodávek z Norska  Pracovní objem (mil. m3):3 001 > Max. těž. výkon (mil. m3):46,7  Uskladněna 1/3 roční spotřeby plynu  Celková délka tranzitní sítě km > 5 kompresních stanic  2 hraniční předávací stanice Parametry PZP (včetně pronajatých) Parametry tranzitní sítě Pronajaté PZP  Podzemní uskladnění plynu > Měření a hraniční předávací stanice > Přepravní infrastruktura  Mezistátní propojení > Distribuční soustava  Aukce kapacity PZP Další rozvoj

Plynárenství je iniciátorem akcí v regionu Nabucco (diverzifikace cest a diverzifikace zdrojů) Rozšíření kapacit uskladnění plynu Přeshraniční propojení a plynovod Sever - Jih LNG terminály North Stream (diverzifikace cest) Řada projektů již byla zahájena Infrastruktura a zařízení pro reverzní toky plynu

Závěry – jak dál (nejen legislativně)... Vylepšit koordinaci naší zahraniční a energetické politiky, a to především ve vztahu k přístupu k energetickým zdrojům Podporovat tržní přístup ke spolehlivosti dodávek plynu Trvale pečovat o vztahy „dodavatel-kupující“, současně však cizelovat nové přepravní cesty a zdroje plynu, a to především ve středoevropském kontextu Zasazovat se o menší regulaci, nenásilné legislativní změny a o co nejvyšší podíl aktivit samotného plynárenství Podporovat nákladově efektivní řešení rozšiřování stávajících podzemních zásobníků plynu a přeshraničních propojů