Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. a Vetřelec! Základní článek Hnutí Brontosaurus.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov  Autor: Mgr. Hana Klomínská  Datum: prosinec 2012  Název: VY_12_INOVACE_1.2.1.
Advertisements

OČIMA ŽEN Projekt OČIMA ŽEN je podpořen z programu „Fondu pro nestátní neziskové organizace“. Program „Fond pro nestátní neziskové organizace“, jež je.
Podpoří vláda recyklaci nebo plýtvání? 8. prosince 2015.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_FY_2E_PAV_01_Světlo.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Práce, výroba ZÁKLADY EKONOMIKY. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ.
Český svaz ochránců přírody – Regionální sdružení Iris EVP Den Země Exkurze Semináře Besedy Den stromů Zlatý list Tvořivé dílny Vycházky Ukliďme si svět.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Petr Nedbal Název: VY_32_INOVACE_9C_1_Pravěk II.-vznik zemědělství.
Didaktika TV jako součást kinantropologie Kinantropologie = vědní obor, jehož předmětem zkoumání je lidská pohybová činnost ve všech souvislostech. Má.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_62_19 Název materiáluOchrana.
Konec ochrany zemědělské půdy před zástavbou? Legislativní ochrana půdy před záborem 24. května 2016.
Šablona. Anotace: žák získá nové informace o procesech v krajině Autor:Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: porovná působení vnitřních.

Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Lenka Němcová Název: VY_32_INOVACE_09_Př7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: čeleď bobovité.
Předmět didaktiky chemie. Cíl: Seznámení s prostředky materiálními i immateriálními, kterými je možné mladého člověka vychovávat a vzdělávat Podstata.
Změna klimatu a možnosti adaptace ve městech Klára Sutlovičová Glopolis, o.p.s.
Voda dává život Tereza Štěpařová ZŠ Chrastava. Voda – živí nás, šatí nás, dává život i zabíjí. Je to základní položka pro život, i přesto jí je přebytek.
Jméno autoraMgr. Stanislava Junková Datum vytvořeníkvěten 2013 Ročník2. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Prvouka (DUM 32) Rozmanitost.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Živá příroda – houby Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉMy - biodiverzita
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Škola pro 21. století
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Voda Základ života.
Co je to NATURA 2000? NATURA 2000 je soustavou chráněných území evropského významu. Jejím prostřednictvím se chrání nejvzácnější a nejvíce ohrožené druhy.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Virginský tabák Sadil,Fadrný,Mazal.
VY_32_INOVACE_16_PŘV_LES
Název projektu: Moderní škola
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Anotace : Prezentace je určena pro výuku předmětu Člověk a příroda
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
Ochrana přírody v okolí Nesovic
AUTOR: Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_PLODY
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Název školy: Základní škola Městec Králové
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Věcné učení Ochrana přírody
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉM – les a pole
VY_32_INOVACE_28_Blatouch_bahenni Přírodověda - 5. ročník
Evropský rok výchovy prostřednictvím sportu – EYES 2004
Ekosystém louka Živočichové
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
Základní společenstva – skály a hory
Rostliny a živočichové Evropy VY_32_Inovace_08KR-3
Název školy: Základní škola Městec Králové
Půdní obal Země = pedosféra Pedologie = věda o půdě
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Chráníme přírodu Škola: SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hulejová VY_32_INOVACE_19_CHRÁNÍME PŘÍRODU_HULEJOVÁ Člověk a jeho.
Botanická procházka kolem Ohře
Výstupy školního vzdělávacího programu Škola neomezených možností
Základní statistické pojmy
Biodiverzita V. Ochrana biodiverzity.
Něco, co mohou napsat jen děti
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.33_Hmyz Datum: 3.
Žák ví,jak přispět k ochraně přírody
Kontakt dětí v PP s původní rodinou
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Seminář o stavebním spoření
Transkript prezentace:

Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. a Vetřelec! Základní článek Hnutí Brontosaurus Modrý kámen Josefov 459, Adamov 77-FN-050 Švýcárna přírodě a lidem kdo to je, jak ho poznáme a co s ním?

Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. a Kdo je vetřelec? Je nám nebezpečný? Jak bojovat s ním bojovat?

Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. a Vetřelci naší přírody Rostliny v přírodě nepůvodní, rychle se šířící a omezující původní rostliny i pestrost druhů. Netýkavka žlaznatá Zlatobýl obrovský Zlatobýl kanadský Křídlatky Bolševník velkolepýTrnovník akát Lupina mnoholistá Netýkavka malokvětá

Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. a V čem spočívá jejich nebezpečí: V naší přírodě se tyto rostliny nikdy nevyskytovaly. Vyvíjelo se tu jiné rostlinné společenstvo v závislosti na podmínkách. Invasivní rostliny naruší svým příchodem původní rovnováhu, obsazují různá místa, jsou většinou nenáročné. Rychle se množí a šíří, brání tak často v šíření původních druhů, které v boji s nimi prohrávají. Příroda se tak stává méně pestrou a tím i náchylnější k poškození. Pestré společenstvo rostlin je také základem pro pestrost živočišných druhů v přírodě. Někdy tyto rostliny také intenzivně lákají opylovače, kteří pak „pozapomenou“ opylovat ostatní rostliny a tím jim neumožní tvorbu plodů a semen. Samy invasivní rostliny za nic nemůžou, to člověk je na nová území dovezl a vysadil. Většinou si myslel, že jsou krásné a exotické, ale nedohlédl následky, které jejich zavlečení do naší přírody může mít.

Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. a Netýkavka žláznatá Nejsledovanější vetřelec Moravského krasu Výška až 3 metry Dolet vystřelených semen až 4 metry Jednoletá rostlina Původem z Himálaje ( m.n.m) Medonosná rostlina intenzivně lákající opylovače Rozsáhlé porosty říčních břehů a vlhkých luk Jak na ni? Svědomité vytrhávání celých rostlin i několikrát ročně Ošetření říčních břehů od pramene (semena nese po proudu voda) Sušení a likvidace semen (dozrají i na utržené orstlině)

Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. a Zlatobýl kanadský a zlatobýl obrovský V naší přírodě původní menší zlatobýl obecný Výška až 2 metry Šíří se ochmýřenými semeny Dovezeny jako okrasné kultivary Tvoří rozsáhlé porosty Nenáročné na živiny a vlhkost Medonosná rostlina Zlatobýl kanadský – chlupaté listy a lodyhy Jak na ně? Bránit jejich šíření ze zahrad (nevysazovat u lesů a luk) Vytrhávat celé rostliny/zalomit květ, aby nedošlo k vysemenění

Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. a Netýkavka malokvětá Výška kolem 0,5 metru Dolet vystřelených semen až 2 metry Velmi rychlé šíření a tvorba monokulturního porostu Toxická – brání ostatním rostlinám v růstu Původem ze Sibiře – do ČR se dostala oklikou přes Ameriku Velmi hojná, odolná, nenáročná Jak na ni? Dnes již prakticky nemožné zabránit jejímu výskytu a šíření. Vytrhávání a sušení celých rostlin. Likvidace semen ve všech stádiích zralosti. Rostlina velmi hojná a programově již nelikvidovaná.

Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. a Křídlatka japonská Extrémně odolná a dobře regenerující rostlina Rychle se šíří prostřednictvím oddenků Medonosná Výška až 4 metry Experimentální využití v energetice, živočišné výrobě Nenáročná a prudce expandující Jak na ni? Likvidace velmi obtížná kvůli vynikající regeneraci. Svědomitá likvidace systému oddenků. Několikanásobné kosení a přerývání místa výskytu.

Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. a Existuje i nějaký „hodný vetřelec“? Člověk do přírody v České republice zavlekl řadu nepůvodních druhů. Jen některé se prudce šíří a stali se přírodě nebezpečnými. Existují i rostliny, které tu nejsou původní, ale nemnoží se závratnou rychlostí a na pestrost rostlinných potažmo živočišných společenstev nemají negativní vliv. Borovice černáDouglaska tisolistá

Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. a Proč bojujeme s Vetřelci naší přírody - invasními rostlinami? Příroda je jen tak zdravá, jak zdravé a stabilní jsou její ekosystémy. Druhová pestrost je základem stability ekosystémů. Stačí pomyslet na smrkové monokultury a malého broučka kůrovce. Kdyby les byl druhově i věkově pestřejší, ke kalamitám by v takové míře nedocházelo. Invasivní druhy rostlin významně omezují pestrost druhů na územích, kde se vyskytují. Území je tak náchylné negativním jevům (půdní eroze, omezení potravních zdrojů pro zvířata, snížení výnosů v zemědělství závislém na opylovačích atp.). Každý by v rámci svých možností a schopností měl přispět k likvidaci nebezpečných invasivních druhů, nebo se alespoň nepodílet na jejich dalším šíření. Boj s invasivními rostlinami je dnes i součástí právních norem v Evropské unii.