A FRIKA – PŘÍRODNÍ PODMÍNKY I. Autor: Hana Brýdlová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POČASÍ PODNEBÍ je okamžitý stav troposféry v určitém místě na Zemi, který lze vyjádřit pomocí tzv. meteorologických prvků je dlouhodobý stav troposféry.
Advertisements

PODNEBÍ.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Registrační číslo projektu
Evropa Podnebí a vodstvo.
AFRIKA Geografická poloha.
Charakteristika kontinentu
AMERIKA.
Podnebí Afriky.
Klimatické a přírodní krajiny Ameriky
Rozlišujeme 5 základních klimatických pásem:
Devátá Marta Devátá Monika
AMERIKA.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
ATMOSFÉRA Podnebné pásy prima.
Savany Anotace Prezentace zpracovává informace o savaně. Obsahuje zadání úkolu pro práci s atlasem, fotografie zástupců fauny. Autor Mgr. Hana Korečková.
PODNEBNÍ ČINITELÉ Šířková pásmovitost Výšková stupňovitost
Elektronická učebnice - I
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
ROSTLINSTVO A ŽIVOČIŠSTVO AFRIKY
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Výškové stupně rostlinstva
Za předpokladu požití glóbusu, mapy světa, psacích potřeb.
Podnebí Anotace Prezentace zpracovává téma Podnebí a podnebné pásy. Obsahuje pracovní list zaměřený na faktory ovlivňující podnebí. Autor Mgr. Hana Korečková.
Podnebí.
PODNEBÍ AMERIKY A Kliknutím na obrázky spustíte video – hurikány a tornáda.
PŘÍRODNÍ ZEMSKÉ PÁSY.
Austrálie Podnebí Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_042
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
PODNEBÍ NA ZEMI.
Obyvatelstvo světa – pohyb obyvatelstva
Východní Afrika Autor: Mgr. Marian Solčanský
AFRIKA podnebí.
K ARTOGRAFIE – OBSAH MAP Autor: Hana Brýdlová. Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská.
M AKROREGIONY SVĚTA – JÁDRA A PERIFERIE Autor: Hana Brýdlová.
L ITOSFÉRA – VNĚJŠÍ PROCESY Autor: Hana Brýdlová.
Podnebí, podnebné pásy.
K ARTOGRAFIE – MĚŘÍTKO MAPY Autor: Hana Brýdlová.
H YDROSFÉRA – POHYBY MOŘSKÉ VODY Autor: Hana Brýdlová.
T VORBA KARTOGRAMU Autor: Hana Brýdlová. Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská.
J IŽNÍ E VROPA - OBLAST S TŘEDOMOŘÍ Autor: Hana Brýdlová.
Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Předmět: Zeměpis Sada: Z 8/05 Ročník: 8. ročník Jméno autora (vč. titul): Tomáš Szabo (Bc.)
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_ ČLOVĚK A PŘÍRODA – ZEMĚPIS - NA II.
Podnebí Severní Ameriky
PODNEBÍ AUSTRÁLIE.
A FRIKA – PŘÍRODNÍ PODMÍNKY II. Autor: Hana Brýdlová.
J IŽNÍ A FRIKA Autor: Hana Brýdlová. Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská 1638,
PROJEKT KYSELÝ DÉŠŤ Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Jiří Mach.
U RČOVÁNÍ ZEMĚPISNÉ POLOHY, MĚŘÍTKO - PROCVIČENÍ Autor: Hana Brýdlová.
3. PODNEBÍ AMERIKY VY_32_INOVACE_12_Z5 ZŠ a MŠ HEJNICE 2011 Martina Holoušová.
Biosféra. obsah  úvod  životní podmínky  vlivy působící na životní podmínky  závislost přírodních krajin na podnebí  kontrolní otázky.
Evropa rostlinstvo a živočišstvo
Zeměpis EVROPA – povrch, vodstvo, podnebí
NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_04_Z7_Skála TÉMA: Afrika - test
Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu
Podnebí a přírodní krajiny Afriky
VY_32_INOVACE_ZE6-01 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Zeměpis – podnebí Afriky
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_19_22_Podnebí evropy
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Petra MATYÁŠTÍKOVÁ Název materiálu:
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Vzdělávací materiál: Afrika Operační systém: Windows XP Professional
Název : VY_32_inovace_16 - PŘ – PODNEBNÉ PÁSY – TROPICKÝ PÁS
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Petra MATYÁŠTÍKOVÁ Název materiálu:
ČESKÁ REPUBLIKA POHOŘÍ
PODNEBÍ.
Transkript prezentace:

A FRIKA – PŘÍRODNÍ PODMÍNKY I. Autor: Hana Brýdlová

Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská 1638, Svitavy IČO Operační programOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ Označení vzdělávacího materiáluK_INOVACE_1.ZE.01…45 Tematická oblast Regiony světa – Afrika Název vzdělávacího materiálu Afrika – přírodní podmínky I. Druh učebního materiálu EVM - prezentace Anotace Výuková prezentace, seznámení s tématem, závěrečné opakování Klíčová slova litosférické desky – africká, somálská, příkopová propadlina, místopisné názvy, podnebné pásy, klimatické diagramy Ročník sekunda Typická věková skupina let Speciální vzdělávací potřebyžádné AutorHana Brýdlová ZhotovenoČerven 2013 Celková velikostVelikost souboru kB

? ?

AKTIVACE UČIVA 1.Které významné rovnoběžky a poledníky procházejí Afrikou? 2.Který kontinent je Africe nejblíže? 3.Které oceány, která moře omývají břehy Afriky? 4.Jak se jmenuje největší africký ostrov, jak největší africký záliv? 5.Uveď příklad státu v Africe, který má stejný čas jako Česká republika. Umíš tento stát ukázat na mapě? 6.Co je to litosféra? Co víš o litosférických deskách? Najdi v atlase (str. 6 ) na kterých litosférických deskách leží Afrika.

Povrch Afriky Na mapě Afriky převažuje hnědá barva, zelená je pouze v malých oblastech. Co to znamená? ?

Základní údaje Afrika leží na 2 litosférických deskách – africké a somálské. Povrch obou desek se výrazně liší, na africké desce jsou převážně tabule a pánve, na pohyblivější somálské desce je povrch hornatý s množstvím sopek. Hranice mezi deskami tvoří africká příkopová propadlina a v ní jezera Malawi a Tanganika. Nejvyšší bod: …………………………. – 5895 m Najdi v atlase název nejvyšší africké hory a zjisti, ve kterém státě leží její vrchol. Co se děje na okrajích litosférických desek?

Litosférické desky v Africe

Schéma oddalování desek v Africe

Co bych měl znát v Africe?

Opakování 1.Jak se jmenuje nejvyšší hora Afriky? 2.Jaké výšky přibližně dosahuje? 3.Jak se jmenuje pohoří na severozápadě Afriky? 4.Jak se jmenuje pánev, která leží na rovníku? 5.Na Somálské desce jsou dvě vysočiny. Uveď jejich názvy: 6.Co víš o největší poušti světa?

Podnebí Afriky Co všechno má vliv na podnebí v určité oblasti? 1.Poloha na Zemi – zeměpisná šířka 2.Nadmořská výška 3.Směr pravidelných větrů – např. pasátů 4.Mořské proudy, …. Které znáš podnebné pásy? Rovníkový (tropický vlhký), tropický střídavě vlhký, tropický suchý, subtropický, mírný, subpolární a polární

Pojmenuj podle obrázku jednotlivé podnebné pásy: subtropický tropický střídavě vlhký tropický vlhký tropický suchý

Na obrázku jsou vyznačena místa, kde byla naměřena maxima a minima teplot a srážek. Zjisti z atlasu, jaká byla naměřena nejvyšší teplota a jaké nejnižší srážky.

Naměřené hodnoty

Pás tropický vlhký (rovníkový) Celoročně vysoké teploty (28 – 30 °C) a vysoké srážky Počasí se během roku téměř nemění Rostou zde tropické deštné lesy

Tropický střídavě vlhký pás Období dešťů a sucha, které se se vzdáleností od rovníku prodlužuje Teploty se pohybují mezi 23 a 31° C Jsou zde savany

Tropický suchý pás Téměř neprší, někde i několik let velké výkyvy teplot během dne, brzy ráno -kolem 0°C, odpoledne přes 40°C měsíční teploty: °C nejteplejší místo světa = AZÍZIJA (58 °C) Jsou zde největší pouště světa

Subtropický pás V létě je sucho, jasno měsíční teploty: °C V zimě je deštivo, měsíční teploty: °C Je zde subtropické rostlinstvo a živočišstvo, v Africe jen úzké pruhy na severu a jihu

K jednotlivým klimatickým diagramům přiřaďte podnebný pás:

Správné odpovědi Tropický vlhký - rovníkovýSubtropický Tropický střídavě vlhký Tropický suchý

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. 1. Pangea animation 03.gif [online] [cit ]. Dostupné z: MARTIN Africa (orthographic projection).svg [online]. 25. června 2009 [cit ]. Dostupné z: Afrika - všeobecnogeografická mapa [online] [cit ]. Dostupné z: 5.USGS. EAfrica.gif [online] [cit ]. Dostupné z: 6.RANDY M. RUSSELL. Earth plate tectonic [online] [cit ]. Dostupné z: 7.UNKOWN. Divergent boundary [online] [cit ]. Dostupné z: 8.UKNOWN. Klimatické pásy v Africe [online] [cit ]. Dostupné z: