PREZENTUJÍCÍ Porada vedoucích zařízení školního stravování Olga Johanidesová
PREZENTUJÍCÍ ČŠI Souhrnná informace ČŠI Hlavní úkoly školního stravování zajištění výživy pro strávníky podle jejich fyziologických potřeb v závislosti na věku Školní stravování by mělo sloužit jako vzor správného stravování Podle školního stravování lze zlepšit stravovací návyky společnosti – součást zdravého životního stylu
PREZENTUJÍCÍ Statistika Počet právnických osob zabezpečujících školní stravování Podle výkazů Z Kapacita kuchyní Počet přihlášených strávníků Z toho školní stravování (79,58%) Závodní stravování (9,73%) Celková kapacita využita na 82,68% Kapacita pro školní stravování 73,41%
PREZENTUJÍCÍ Hlavní téma Hlavním tématem ČŠI je výchova ke zdraví Posuzovat výchovu dětí, žáků a studentů ke zdravému životnímu stylu a ke zdraví (ŠVP). Provádět kontrolu dodržování právních předpisů, které se vztahují k bezpečnosti a ochraně zdraví a k poskytování stravovacích služeb dětem, žákům a studentům a tím přispívat ke zvyšování úrovně a prestiže školního stravování.
PREZENTUJÍCÍ Kontrola Kontrola školního stravování Kontrola plnění výživových norem – spotřební koš v souladu s vyhl. MŠMT ČR č. 107/2004 Sb. Kontrola podmínek, za kterých probíhá školní stravování Posouzení podmínek, za kterých jsou děti, žáci a studenti (§ 2 odst. 4 vyhlášky) Kontrola rozsahu poskytovaných stravovacích služeb Předpoklad: dostatek informací o všech skutečnostech spojených se školním stravování
PREZENTUJÍCÍ Srovnání spotřebního koše v roce 2012/2013 Limit dodržen, plnění maso na 96% ryby 88,7% mléko 82,2% ml. výrobky 86,5% tuky volné 93,1% cukry volné 97,1% zelenina 96,4% ovoce 86,9% brambory 93,5% luštěniny 84,7%
PREZENTUJÍCÍ Spotřeba cukru ve světě průměrně 20,8 kg na osobu v ČR 40 kg na osobu a rok. Spotřeba soli u nás spotřeba soli na osobu 5,5 kg na rok ve světě 2 kg na osobu a rok. Doporučení : tříčlenná rodina by měla spotřebovat asi 1 kg soli. Malá kávová lžička = 5 g soli
PREZENTUJÍCÍ Další nabídky ve školském zařízení % z kontrolovaného počtu subjektů rok 2012/2013 Mléko do škol 24% Ovoce do škol 29,5% Automaty ve škole17,10% Nabídka více druhů jídel na výběr 15,60% Není sledován spotřební koš 4,7% Není zaveden pitný režim 1,5%
PREZENTUJÍCÍ Kontrola stanovení finančních limitů na potraviny v roce 2012/2013 Rozlišení věkových skupin strávníků 98,5% Čerpání finančního limitu 97,1% Strávníci zařazení správně do věkových skupin 95,6% Kontrola podmínek, za kterých probíhá školní stravování Strávníci seznámeni s podmínkami škol. strav. - provozní řád 98,2% Podmínky odpovídají skutečnosti 99,3%
PREZENTUJÍCÍ Evidence školní jídelny (pomocné knihy) Výdejky potravin – odpovídá skutečnosti 97,1% Současné problémy školního stravování Výživový stav a fyzická zdatnost mládeže, poruchy výživy energetický příjem a výdej obezita anorexie, bulimie podvýživa, hlad
PREZENTUJÍCÍ Pracovníci školního stravování 35 tis. pracovníků školního stravování nedostatek finančních prostředků na další vzdělávání a školení pedagogové versus nepedagogičtí pracovníci práce, jejíž každodenní výstup je podroben ostré kritice veřejnosti nedostatek uznání, nemožnost zavděčit se všem a současně dostát zásadám zdravé výživy může dospět k apatii a syndromu vyhoření. Výchovná funkce školního stravování je velmi často zmiňována, ale reálně není školnímu stravování v legislativě přiznána. nezapojení školních jídelen do programů zaměřených na zdravý životní styl
PREZENTUJÍCÍ Použity materiály a výstupy statistických údajů výkazů Z-17 01, Zprávy z kontrolní činnosti ČŠI – prezentace Ing. Fürstové na poradě metodiků školního stravování, Praha Zapsala: O. Johanidesová, březen 2014