PREZENTUJÍCÍ Porada vedoucích zařízení školního stravování Olga Johanidesová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úloha sektorových rad v systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání
Advertisements

Hygienická problematika ve školním stravování
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Fórum prevence dětské nadváhy a obezity Hana Zamrazilová Školní stravování 2014, Praha, 20.–
Odpovědnost školy v oblasti rizik. Druhy odpovědnosti odpovědnost za škodu –škoda na zdraví, jiná nemajetková újma, škoda na majetku odpovědnost za přestupek.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOL A HODNOCENÍ ČŠI
Školní stravování Souhrnné informace ze zjištění České školní inspekce v oblasti školního stravování.
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
stravovací režim školáků
ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ r.1964 – r r
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
ČŠI a vlastní hodnocení školy
Školní stravování (historie a současnost) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Název Výživová pyramida
Spotřební koš - zařazování potravin do spotřebního koše,
REGIONÁLNÍ ŠKOLSTVÍ V PLZEŇSKÉM KRAJI. Počet škol a školských zařízení v Plzeňském kraji zřizovaných obcemi 385 zřizovaných krajem 98 soukromých 17 církevních.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
Stravování středoškoláků Zlínský kraj Odbor Hygieny dětí a dorostu Krajské hygienické stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně Prezentace: MUDr. Jana.
Financování regionálního školství
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Zdravé stravování KC3.
Právní předpisy Význam
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Základní informace ke sledování nákladů na stravovací a úklidový provoz Pracovní schůzka s ekonomy neškolských PO –
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
PREZENTUJÍCÍ Olga Johanidesová Vyhodnocení úkolu hlavního hygienika ČR „Monitoring nabídky stravování v základních školách“ (podklady MZ ČR)
Novinky ze světa školního stravování…….. Mgr. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Školní stravování v dietním režimu Mgr. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
Vyhláška o školním stravování Bc. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
KVALITA STRAVOVÁNÍ VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ ZÁKLADNÍ ŠKOLY BUDKOV A JÍDELNĚ DĚTSKÉHO DOMOVA BUDKOV DAGMAR VEVERKOVÁ VEDOUCÍ PRÁCE – RNDR. JANA KREJSOVÁ
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Školní stravování Mgr. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje tel.:
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Porada pro vedoucí školních jídelen říjen 2011 Bc. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
Dokumentace školy Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 12. prosince 2013 Mgr. Karel Bárta.
 Biopotraviny pocházejí z ekologického zemědělství.  Při jejich pěstování, produkci a výrobě je zakázáno používat chemické látky.  Geneticky modifikované.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Problematika bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na vysokých školách Praha, 12. června 2013.
Kritéria pro zvyšování nenárokových složek platu pedagogů v roce 2009 Nenárokové složky platu - osobní příplatek (§ 131 ZP) - osobní příplatek (§ 131 ZP)
Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor
MAP – Místní akční plán ORP RK
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Spotřební koš ve školním stravování
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Liberecký inspektorát ČŠI
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Normativní financování vztahy a souvislosti
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PHmax ve středním vzdělávání
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AUTOR: Blanka Petlánová
ZAVÁDĚNÍ PŘÍKRMŮ.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Transkript prezentace:

PREZENTUJÍCÍ Porada vedoucích zařízení školního stravování Olga Johanidesová

PREZENTUJÍCÍ ČŠI Souhrnná informace ČŠI Hlavní úkoly školního stravování zajištění výživy pro strávníky podle jejich fyziologických potřeb v závislosti na věku Školní stravování by mělo sloužit jako vzor správného stravování Podle školního stravování lze zlepšit stravovací návyky společnosti – součást zdravého životního stylu

PREZENTUJÍCÍ Statistika Počet právnických osob zabezpečujících školní stravování  Podle výkazů Z  Kapacita kuchyní  Počet přihlášených strávníků  Z toho školní stravování (79,58%)  Závodní stravování (9,73%)  Celková kapacita využita na 82,68%  Kapacita pro školní stravování 73,41%

PREZENTUJÍCÍ Hlavní téma Hlavním tématem ČŠI je výchova ke zdraví Posuzovat výchovu dětí, žáků a studentů ke zdravému životnímu stylu a ke zdraví (ŠVP). Provádět kontrolu dodržování právních předpisů, které se vztahují k bezpečnosti a ochraně zdraví a k poskytování stravovacích služeb dětem, žákům a studentům a tím přispívat ke zvyšování úrovně a prestiže školního stravování.

PREZENTUJÍCÍ Kontrola Kontrola školního stravování Kontrola plnění výživových norem – spotřební koš v souladu s vyhl. MŠMT ČR č. 107/2004 Sb. Kontrola podmínek, za kterých probíhá školní stravování Posouzení podmínek, za kterých jsou děti, žáci a studenti (§ 2 odst. 4 vyhlášky) Kontrola rozsahu poskytovaných stravovacích služeb Předpoklad: dostatek informací o všech skutečnostech spojených se školním stravování

PREZENTUJÍCÍ Srovnání spotřebního koše v roce 2012/2013 Limit dodržen, plnění maso na 96% ryby 88,7% mléko 82,2% ml. výrobky 86,5% tuky volné 93,1% cukry volné 97,1% zelenina 96,4% ovoce 86,9% brambory 93,5% luštěniny 84,7%

PREZENTUJÍCÍ Spotřeba cukru ve světě průměrně 20,8 kg na osobu v ČR 40 kg na osobu a rok. Spotřeba soli u nás spotřeba soli na osobu 5,5 kg na rok ve světě 2 kg na osobu a rok. Doporučení : tříčlenná rodina by měla spotřebovat asi 1 kg soli. Malá kávová lžička = 5 g soli

PREZENTUJÍCÍ Další nabídky ve školském zařízení % z kontrolovaného počtu subjektů rok 2012/2013 Mléko do škol 24% Ovoce do škol 29,5% Automaty ve škole17,10% Nabídka více druhů jídel na výběr 15,60% Není sledován spotřební koš 4,7% Není zaveden pitný režim 1,5%

PREZENTUJÍCÍ Kontrola stanovení finančních limitů na potraviny v roce 2012/2013 Rozlišení věkových skupin strávníků 98,5% Čerpání finančního limitu 97,1% Strávníci zařazení správně do věkových skupin 95,6% Kontrola podmínek, za kterých probíhá školní stravování Strávníci seznámeni s podmínkami škol. strav. - provozní řád 98,2% Podmínky odpovídají skutečnosti 99,3%

PREZENTUJÍCÍ Evidence školní jídelny (pomocné knihy) Výdejky potravin – odpovídá skutečnosti 97,1% Současné problémy školního stravování Výživový stav a fyzická zdatnost mládeže, poruchy výživy energetický příjem a výdej obezita anorexie, bulimie podvýživa, hlad

PREZENTUJÍCÍ Pracovníci školního stravování 35 tis. pracovníků školního stravování nedostatek finančních prostředků na další vzdělávání a školení pedagogové versus nepedagogičtí pracovníci práce, jejíž každodenní výstup je podroben ostré kritice veřejnosti nedostatek uznání, nemožnost zavděčit se všem a současně dostát zásadám zdravé výživy může dospět k apatii a syndromu vyhoření. Výchovná funkce školního stravování je velmi často zmiňována, ale reálně není školnímu stravování v legislativě přiznána. nezapojení školních jídelen do programů zaměřených na zdravý životní styl

PREZENTUJÍCÍ Použity materiály a výstupy statistických údajů výkazů Z-17 01, Zprávy z kontrolní činnosti ČŠI – prezentace Ing. Fürstové na poradě metodiků školního stravování, Praha Zapsala: O. Johanidesová, březen 2014