Leden 2013.  proces rozptylování částic v prostoru (čaj)  v kuchyni, chemii  vznik: smíchání dvou látek, kde se jedna v druhé rozpustí(např. hypermangan.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co už známe? tání tuhnutí var a vypařování.
Advertisements

Proč se tělesa zahřívají při tření?
Změny skupenství látek
Var, sublimace a desublimace
Tepelná výměna prouděním
Projekt teplo Na fyziku.
VYPAŘOVÁNÍ A VAR.
Změny teploty těles tepelnou výměnou
Tepelné záření (Učebnice strana 68 – 69)
Přenos tepla Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Tepelná výměna prouděním
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_08
Aneta Říhová Lukáš Kahoun Marek Pertlík Adam Stibůrek
Chování částic v látkách při různých skupenstvích
Šíření tepla.
Název příjemce Základní škola, Bojanov, okres Chrudim Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Škola nás baví Výukový materiál.
Vojtěch Škvor, Robert Kočí, Zuzana Podhorská, Lucie Syslová
Teplo Ing. Radek Pavela.
Teplo.
Vypařování: Na rozdíl od tání a tuhnutí vypařování probíhá
Digitální učební materiál
FYZIKA 8. ROČNÍK ŠÍŘENÍ TEPLA
Vypařování a kapalnění
Teplo přijaté a odevzdané © Petr Špína, 2011
V ý u k o v ý m a t e r i á l zpracovaný v rámci projektu Šablona: Sada: Ověření ve výuce: Třída:Datum: Pořadové číslo projektu: VIII.A CZ.1.07/
Šíření tepla Pavlína Králová, Jana Neuhauserová, Vladislav Orna, Jan Láska, Zdeněk Vrňák.
VY_32_INOVACE_6B5 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Název: Přenos tepla Autor: Mgr. Miloš Boháč © 2012.
-14- Vnitřní energie, práce a teplo, 1. td. Zákon Jan Klíma
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Šíření tepla Milena Gruberová Jan Hofmeister Lukáš Baťha Tomáš Brdek
Vodivost látek.
Šíření tepla TEPLO Q.
Prezentace tepla Skupina A.
Šíření tepla prouděním a zářením
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
Změny skupenství Zpracovali: Radka Voříšková Petra Rýznarová
Vedení tepla (kondukce)
ZMĚNA TEPLOTY TĚLES TEPELNOU VÝMĚNOU
DiFy - P , Fyzika jako vyučovací předmět RVP a ŠVP Časová dotace pro fyziku na ZŠ Význam fyziky pro všeobecné vzdělání.
Na této prezentaci spolupracovali:
Šíření tepla Dominik Pech Olina Křivánková Sabina Mrázková
Vypařování a kapalnění
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_13_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Šíření tepla.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_09_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Vnitřní energie.
Vnitřní energie tělesa. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Zabývá se vedením tepla ve vodě a ve vzduchu. Vysvětlení principu teplovodního.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV:Var TÉMATICKÝ CELEK: Energie ČÍSLO PROJEKTU:
Změny vnitřní energie. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Šíření tepla prouděním Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
Z MĚNA VNITŘNÍ ENERGIE TEPELNOU VÝMĚNOU Mgr. Kamil Kučera.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_10 Název materiáluVypařování.
? Kde se šíří teplo zářením? Kde se využívá tepelného záření ? Vysvětlíš princip termosky ?
VY_32_INOVACE_14_PRAKTICKÉ ČINNOSTI
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Změna teploty těles tepelnou výměnou TÉMATICKÝ.
Energie ohně.
06 – Tepelné operace Petr Zbořil
-14- Vnitřní energie, práce a teplo, 1. td. Zákon Jan Klíma
Tepelná výměna prouděním
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Vytápění Teplo.
PROUDĚNÍ TEPLA. PROUDĚNÍ TEPLA ? Umíš odpovědět Kde se šíří teplo prouděním? Kde se využívá proudění tepla? Dovedeš vysvětlit princip ledničky?
06 – Tepelné operace Petr Zbořil
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

Leden 2013

 proces rozptylování částic v prostoru (čaj)  v kuchyni, chemii  vznik: smíchání dvou látek, kde se jedna v druhé rozpustí(např. hypermangan a voda)

 skupenská přeměna kapaliny v plyn  nastává při teplotě varu(závisí na kapalině a atmosférickém tlaku)  při dosáhnutí varu vznikají bublinky

 Pro zisk teplé vody je třeba: 1)elektřina 2)plyn 3)rodinné domy:bojlery(dřevo,uhlí)

 kapalina uvedena do varu musí být ohřívána na maximum  vařit pod pokličkou=>rychlejší var  používání hrnce s rovným,zabroušeným dnem=>největší dotyková plocha

Lednička- slouží k uchování potravin při nízké t Mikrovlnná trouba- slouží k tepelné úpravě jídel Papinův hrnec-vaření za vyššího p než je atm.tlak Termoska- slouží k uchování teplého pití(čaj)

 tepelná úprava pokrmů při t v vody(100°C)  při vaření hustší kapaliny je třeba míchat jinak se připálí  teplo se při vaření šíří vodou, prouděním je třeba zahřívat odspoda

 tepelná úprava,kde na pokrm dopadá tepelné záření  teplota vzduchu by neměla být příliš velká jinak dochází k jinému způsobu předávání Q

 tepelná úprava pokrmů s menším množstvím vody (pokrm se dusí ve vlastní šťávě) =>dochází k uchování chuti pokrmu

 tepelná úprava pokrmu ve vyhřáté troubě( °C)  teplo se šíří vedením  větší kusy=>delší pečení

 tepelná úprava pokrmu v oleji při teplotě přes 200°C a více  obracení pokrmu => rychlejší usmažení

 způsob tepelné úpravy, kdy se pokrm vaří ve sklenici s víčkem, tím se vytlačí vzduch  ochlazením se sníží tlak páry a atm. tlak přitlačí víčko ke sklenici  pokrm se pak může nadále skladovat delší dobu

 závisí na: teplotě vzdálenosti barvě a úpravě povrchu  3 možnosti: vedení, proudění, sálání (tepelné záření)  děj, při kterém dochází k výměně tepla mezi dvěma tělesy s různou teplotou

 jeden ze způsobu šíření tepla  v kapalinách a plynech ( proudění vzduchu v místnosti, ohřívání vody)  dochází k proudění hmoty o různé teplotě

 ve všech látkách se pohyb molekul zrychluje a postupně se šíří po celé délce tělesa ( lžička v čaji)

 každé těleso s teplotou vyšší než okolí vyzařuje teplo a naopak  nejlépe se šíří ve vakuu  v plynech