Číslo projektu OP VK 1.5 25549863 Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Český jazyk a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Advertisements

Karel Hynek Mácha.
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Johann Wolfgang Goethe
Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace.
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
VY_32_INOVACE _19 Romantismus
Z franc. romantique = jako v románu
Romantismus.
František Ladislav Čelakovský
Romantismus v literatuře
Victor Hugo ( ).
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/13/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
Obecné poučení o literatuře
NĚMECKÝ PREROMANTISMUS
Jan Neruda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Portréty literárních osobností světové literatury.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.12 Název pro školu:
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_13_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Číslo:VY_32_INOVACE_24_04 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Johann Wolfgang.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_309_Romantismus AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK, DATUM: 8., 24.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 2. června 2012 Název: VY_32_INOVACE_4.2.2.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.13 Název pro školu: EU ČJ 13 II Název materiálu: Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_47_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_09 Tematická.
Johann Wolfgang Goethe
Portréty literárních osobností světové literatury
Český jazyk a literatura
Německý preromantizmus
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
George Gordon Byron Marcela Jurková.
FRIEDRICH SCHILLER (1759 – 1805)
Číslo:VY_32_INOVACE_24_05 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Victor Hugo.
Johann Wolfgang Goethe Utrpení mladého Werthera.
Renesan č ní č lov ě k Hana Kolá č ková Barbora Davidová Tereza Broušková.
 Autor: Mgr. Martina Žondrová Datum: Leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací obor: Český jazyk Anotace: Prezentace je určena k výkladu učiva o Karlu Jaromíru.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
Literární druhy a žánry Literární druhy a žánryOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
AUTOŘI. PREROMANTISMUS umělecký proud, který vznikl zhruba ve 2. pol. 18. století reakce na klasicismus a osvícenství, a který ohlašoval blížící se romantismus.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Tomáš Garrigue Masaryk. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Tomáš Garrigue.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Romantismus Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo projektu:
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Významní představitelé renesanční literatury
Jan Neruda - dílo.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk
Josef Jungmann Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Světová literatura 1. poloviny 20. století Lion Feuchtwanger
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Filozofie osvícenství v Německu
TÉMA: NIKOLAJ VASILJEVIČ GOGOL AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
VY_12_INOVACE_C7.02 Autor: Mgr. Nováková Jana
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_20_24_Romain Rolland
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Preromantismus.
Transkript prezentace:

Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Český jazyk a literatura (klíčová aktivita III/2) Téma Johann Wolfgang Goethe Ročník 1. Jméno autora Mgr. Dušan Kráčmar Anotace Žáci se seznámí s všestranně nadanou osobností německé společnosti 19. století. Dokáží ji charakterizovat především z literárního hlediska. Datum tvorby

JOHANN WOLFGANG GOETHE (1749 – 1832) © Dušan Kráčmar 2013

JOHANN WOLFGANG GOETHE ŽIVOTNÍ OSUDY narozen ve Frankfurthu nad Mohanem narozen ve Frankfurthu nad Mohanem básník, romanopisec, dramatik, autor vědeckých spisů, nadaný kreslíř básník, romanopisec, dramatik, autor vědeckých spisů, nadaný kreslíř pocházel z velmi dobře situované rodiny, dostalo se mu všestranného vzdělání, úspěšně studoval práva na prestižní univerzitě v Lipsku a posléze ve Štrasburku (dnešní Francie) pocházel z velmi dobře situované rodiny, dostalo se mu všestranného vzdělání, úspěšně studoval práva na prestižní univerzitě v Lipsku a posléze ve Štrasburku (dnešní Francie) věnoval se rovněž i vědě: studoval přírodní vědy (botanika, geologie, anatomie, stavebnictví atd.) věnoval se rovněž i vědě: studoval přírodní vědy (botanika, geologie, anatomie, stavebnictví atd.) osobní přítel básníka Schillera a filosofa Herdera – dvou velmi významných postav německé společnosti osobní přítel básníka Schillera a filosofa Herdera – dvou velmi významných postav německé společnosti oženil se až v 57 letech, předtím i poté však prožil mnoho lásek, což se odrazilo v jeho tvorbě oženil se až v 57 letech, předtím i poté však prožil mnoho lásek, což se odrazilo v jeho tvorbě hodně cestoval (Itálie, Švýcarsko), v pozdějším věku se několikrát léčil v dnes českých lázních (Teplice, Mariánské Lázně, Karlovy Vary) hodně cestoval (Itálie, Švýcarsko), v pozdějším věku se několikrát léčil v dnes českých lázních (Teplice, Mariánské Lázně, Karlovy Vary) zemřel ve Výmaru (poblíž dnešních českých hranic) zemřel ve Výmaru (poblíž dnešních českých hranic)

JOHANN WOLFGANG GOETHE ŽIVOTNÍ OSUDY prestižní univerzita v rodném Frankfurtu nese Goetheho jméno rodný dům ve Frankfurtu Goetheho žena Christiane Vulpius v Goethově kresbě

JOHANN WOLFGANG GOETHE DÍLO byl jedním z nejvýznamnějších představitelů hnutí Sturm und Drang (Bouře a vzdor) tvořeného skupinou literátů (mj. i Schiller, Herder), kteří, v reakci na osvícenskou rozumovost, si kladli za cíl ve svých dílech rozvíjet emocionalitu, cit, fantazii, lásku k přírodě atd., tj. prvky typické pro romantismus, v souladu s osvícenci však důsledně prosazovali právo na svobodu jedince, název a ideály hnutí se dodnes v přeneseném smyslu používají byl jedním z nejvýznamnějších představitelů hnutí Sturm und Drang (Bouře a vzdor) tvořeného skupinou literátů (mj. i Schiller, Herder), kteří, v reakci na osvícenskou rozumovost, si kladli za cíl ve svých dílech rozvíjet emocionalitu, cit, fantazii, lásku k přírodě atd., tj. prvky typické pro romantismus, v souladu s osvícenci však důsledně prosazovali právo na svobodu jedince, název a ideály hnutí se dodnes v přeneseném smyslu používají náměty často čerpal z antiky a renesance, sám svým dílem inspiroval celou řadu pozdějších autorů v celé světové literatuře náměty často čerpal z antiky a renesance, sám svým dílem inspiroval celou řadu pozdějších autorů v celé světové literatuře

JOHANN WOLFGANG GOETHE DÍLO POEZIE POEZIE  Nové písně - básně opěvující lásku  Čarodějův učeň – balada  Trilogie vášně - inspirované láskou stárnoucího Goetheho k sedmnáctileté dívce během léčebného pobytu v Mariánských Lázních ROMÁNY ROMÁNY  Utrpení mladého Werthera (1774)  román psaný ve formě dopisů a deníkových záznamů, líčí nenaplněnou lásku hlavního hrdiny k zadané dívce, hlavní hrdina na konci spáchá sebevraždu z nešťastné lásky  dílo se stalo v Německu velmi populární, vyvolalo „wertherovskou horečku“, současně však i vlnu sebevražd  Spřízněni volbou - tragický milostný příběh, protest proti konvencím

JOHANN WOLFGANG GOETHE DÍLO DRAMA DRAMA  Faust (1808)  dvoudílná veršovaná tragédie ( veršů), zpodobnění životní pouti člověka  vychází z pověsti o doktoru Faustovi, který v touze po poznání zaprodal svou duši ďáblu Mefistofelovi  podstatou díla je otázka smyslu lidské existence, Faust ji nakonec nachází v pomoci jiným lidem, čímž spasí svou duši  Torquatto Tasso – veršovaná tragédie inspirovaná osudy italského básníka žijícího v 16. století

JOHANN WOLFGANG GOETHE DÍLO Titulní stránky prvních vydání dvou nejslavnějších Goetheho knih – románu Utrpení mladého Werthera a veršovaného dramatu Faust

JOHANN WOLFGANG GOETHE CITÁTY „V životě je možné potkat se tisíckrát a nenajít... a potkat se jednou a najít se navždy.“ „Šťastná je jen duše, která miluje.“ „Lépe je být smutný s láskou než být veselý bez ní.“ „Ničím neprozrazují lidé svůj charakter víc než tím, co je jim k smíchu.“ „S přítelem schopným kritiky po boku můžeš jít rychleji vpřed.“

JOHANN WOLFGANG GOETHE CITÁTY „Bolest druhých nám pomáhá nést naši vlastní.“ „Když chceš dostat moudrou odpověď, musíš se moudře zeptat.“ „Moudřejší prý vždy ustoupí. Možná proto hlupáci tak rychle postupují.“ „Vzdělání je schopnost porozumět druhým.“ „Kouření ohlupuje. Způsobuje neschopnost myslet a básnit. Je také jen pro lenochy, kteří mají dlouhou chvíli, kteří třetinu života prospí, třetinu probendí jídlem a jinými nutnými nebo zbytečnými věcmi, a pak nevědí..., co si mají počít s poslední třetinou.“

JOHANN WOLFGANG GOETHE ZDROJE Literatura pro I. ročník středních škol, učebnice. I. vyd. Brno, Didaktis s. ISBN 978 – 80 – 7358 – 115 – 2 STIELER, Joseph Karl. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Johann Wolfgang Goethe [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: GOETHE, Johann Wolfgang. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Martin Schimak [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. SNOB Desillustration [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Metal rules [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: logo.jpg HAACK, H. - P.. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: HAACK, H. - P.. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Výroky slavných. Ostrava: Blesk s. f., rok vydání neuveden, ISBN

JOHANN WOLFGANG GOETHE DĚKUJI ZA POZORNOST.