Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_ČjL.1.56 Vytvořeno:12. 6. 2013 Ověřeno: 14. 6. 2013 Třída:1. VE

2  Německý preromantismus Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace. Předmět:Český jazyk a literatura Ročník:1. Autor:Mgr. Martina Sedlářová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:žádné Klíčová slova: Johann Wolfgang Goethe, Sturm und Drang, Prométheus, Utrpení mladého Werthera, Radosti mladého Werthera, Výmar, folklorismus, vampírismus, wertherismus Anotace: Žák se z prezentace dozví o životě a díle největšího německého preromantika J. W. Goethovi. V závěru prezentace se nachází test pro zopakování látky formou otevřených otázek.

3 Johann Wolfgang Goethe Život a dílo

4   Německý básník,  dramatik a vědec.  *Frankfurt nad Mohanem.  Vystudoval práva  a většinu svého života  prožil ve Výmaru  (zde se stal ministrem  pro hospodářství). Johann Wolfgang Goethe (1749 – 1832)

5   2 roky prožil v Itálii  Navštěvoval často Mariánské Lázně, Karlovy Vary  (léčil se zde).  Studoval přírodní vědy.  Láska k ženám, velmi ovlivnily i jeho tvorbu  (bylo jich prý 6, ale většinou nešťastných lásek).  Goethe zájem i o anatomii, v r. 1784 objevil u člověka mezičelistní kost.  Napsal odbornou studii o barvách.  (Nauka o barvách, 1810) – dělení na barvy teplé a studené.

6   ve své osobnosti sloučil tradice antiky a renesance (Shakespeare- ideál tvůrčí svobody) a pocity novodobého evropského člověka  nechtěl se omezovat žádnými pravidly jako klasicisté,  požadoval TVŮRČÍ SVOBODU  báseň PROMÉTHEUS –  umělecké vyjádření hnutí Sturm und Drang – oslava hrdého lidského vzdoru proti bohům

7   Román UTRPENÍ MLADÉHO WERTHERA (1774)  psaný formou dopisů a deníkových záznamů.  Tragický milostný román v dopisech, které píše Werther svému příteli Vilémovi.  Werther přijíždí do města krátce poté, co opustil další ženu, jakousi Leonoru.  Pak odjíždí do vesnice Wahlheim, tam odpočívá a čte si ve svém oblíbeném Homérovi Odysseu.  Jednoho dne potká dívku Lotty a vášnivě se do ní zamiluje.  Ta je však již zasnoubena s Albertem.

8   Přesto se Werther stane jejím přítelem,  denně se s ní schází a pomáhá jí s jejími mladšími sourozenci.  Stále víc ho děsí pomyšlení, že nikdy nebude jeho.  Odjíždí proto daleko do cizího města na pozvání velvyslance a stává se členem dvora.  Píše recenze na nové knihy.  Později na slavnostním plese se dozvídá o svatbě Lotty a Alberta.

9   W. žádá o propuštění ze dvora a odjíždí do svého rodiště.  Zde začíná jeho pouť světem.  Navštěvuje různé země, ale nakonec se vrací k Lottě.  Čím více času s ní tráví, tím více si uvědomuje,  jak ji miluje a nemůže bez ní žít.  Dokonce přemýšlí o tom, jaké by to bylo, kdyby Albert zemřel a Lotta by byla jeho.  Jeho dopisy jsou plny utrpení, bolesti a touhy po lásce.  Prohlubují se spory mezi Albertem a Wertherem.  Zmatená Lotta upadá v jakousi trudnomyslnost,  Albert si vykládá její chování jako rostoucí vášeň k W.  a Werther žárlí a trpí.

10   V tuto chvíli se W. rozhodne opustit tento svět.  Neměl to být ukvapený, zbrklý čin, tento krok chtěl podniknout co nejrozhodněji.  A tak přesně o půlnoci o několik týdnů později se W. zastřelil ve svém pokoji.  Albert byl zděšen, Lotta v šoku a celé město na nohou.  Hrdina končí sebevraždou, protože ve světě, který jej zraňuje a odnímá mu možnost žít přirozeně, nenachází své místo.

11   Toto dílo se stalo jednou z nejproslulejších literárních událostí 18. století.  Tiskem tento román vyšel v r. 1774, obrovský ohlas, vyvolal módu á la Werther v oblékání  (modrý frak, žlutá vesta, holínky a klobouk)  ale také vlnu sebevražd mladých lidí.  Goethe v tomto románě používá dlouhá, složitá souvětí, metafory, hyperboly, přirovnání.  Je vrcholným dílem preromantismu.

12   V tomto díle jsou tyto znaky preromantismu:  folklorismus - Werther se zamiloval do malé vesničky, Waldheim do jejích obyvatel a zvyků  vampírismus - staré rozpadlé a zarostlé besídky  wertherismus - nešťastná láska, která zničí hlavního hrdinu  ztotožnění autora s dílem

13   Román vzbudil velice odmítavý postoj díky tragickému konci:  „ Zemřít! Co to znamená? Hleď, mluvíme-li o smrti, sníme?“  Wertherovy dopisy jsou v r. podávány jako skutečné.  Kniha přeložena do všech evropských jazyků,  pronikla i do Asie.  Tragický závěr přiměl Goetha napsat parodické dílo Radosti mladého Werthera.  V něm přítel postoupí Lottu Wertherovi a vše šťastně skončí svatbou a narozením potomka.  R.1775 napsal báseň, kde se od románu distancuje.

14   Goethe společně se Schillerem učinil z Výmaru středisko pokrokové německé kultury.  Měl také vztahy k Čechám, byl v písemných i osobních stycích s našimi obrozeneckými vědci  (Dobrovský, hrabě Kašpar Šternberk)  a často zajížděl do západočeských lázní.

15 Opakování

16   Ve ketrém městě prožil Goethe většinu svého života?  Ve Výmaru.  Kterými vědními obory se Goethe také zabýval?  Anatomií – objev mezičelistní kosti.  Naukou o barvách – rozdělil barvy na teplé a studené.  Jak se jmenuje báseň, která je uměleckým vyjádřením hnutí Sturm und Drang?  Prométheus.

17   Jak se jmenuje Goethův román psaný formou dopisů a deníkových záznamů?  Utrpení mladého Werthera.  Proč hlavní hrdina končí sebevraždou?  Protože ve světě, který jej zraňuje a odnímá mu možnost žít přirozeně, nenachází své místo.

18   Proč se Goethe rozhodl napsat parodické dílo Radosti mladého Werthera?  Kvůli tragickému závěru románu, který vyvolal vlnu sebevražd mladých lidí.  S kým se v Čechách přátelil?  S našimi obrozeneckými vědci – Dobrovským a hrabětem Kašparem Šternberkem.

19  Použité zdroje  Obrázky:  Johann Wolfgang Goethe. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-2013 [cit. 2013-07-09]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Johann_Wolfgang_von_Goethe http://cs.wikipedia.org/wiki/Johann_Wolfgang_von_Goethe

20  KONEC Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména. Navazující prezentace: VY_32_INOVACE_ ČjL.1.57- J. W. Goethe - Faust


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google