VODNÍ ELEKTRÁRNY V povodí Ohře. Martin Motlík 12 let, 7.B Ak.Heyrovského 4539 43003 Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vodní elektrárny Jakub Karpíšek 7. B 13 let ZŠ a MŠ Tasovice 374
Advertisements

Voda a Energie Tereza Králíková 12 let Třída 6. A ZŠ a MŠ Tasovice
Vytvořila Beata Duchková
ÚSTECKÝ KRAJ.
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
Modernizace a ekologizace provozu VE Lipno I. Milníky akce - generální oprava soustrojí TG2 Zahájení: 5. listopadu 2012 Dokončení: polovina prosince 2013.
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 9. ročník
Vodní nádrž Šance.
OHŘE Jiří Mašata dutss, 2.r.
Vypracovala Darina Krajská
POVRCHOVÁ a PODPOVRCHOVÁ VODA
Francisova turbína A vše kolem ní Autor: Pavel Barvíř T1.B.
Česká republika: Vodní nádrže Hospodářský zeměpis
Česká republika-1 poloha, rozloha…
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s Jihomoravským krajem,
Voda a energie.
Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo.
Ústecký kraj.
téměř nedotčená příroda i těžce postižená průmyslová krajina
ŘEKY ČESKÉ REPUBLIKY.
Vodní energie Holeček Václav, Mikšátko Honza, Dočekal Petr, Šebestová Kristýna, Valentová Kristýna.
Vodní Elektrárna.
Pohyb vody na Zemi.
HYDROSFÉRA.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – vodstvo na pevninách autor VM:Ondřej.
Ústecký kraj.
Česká republika: Přehrady Hospodářský zeměpis
Vodní energie Aleš Sekal.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s nejbližším okolím města.
POHYB VODY NA ZEMI.
Vodní nádrže.
Vodstvo Česka.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Česká republika: Rybníky Hospodářský zeměpis
Hydrosféra Anotace Prezentace zpracovává informace o vodstvu na Zemi, jejím významu, seznamuje se základními pojmy z oblasti hydrosféry, oběhem vody na.
Základní informace VD a PVE Dalešice
Finanční náročnost instalace miniturbínky
SPOLUPRÁCE S PARTNERY – ZÁKLAD KVALITNÍ ODBORNÉ VÝUKY
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s částí Českomoravské vrchoviny,
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:
Název: Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
ZEMĚPIS ročník JEZERA, PŘEHRADNÍ NÁDRŽE
Odvodnění jezerní nádrže Ha!Ha! a následné geomorfologické dopady na dolním toku řeky Ha!Ha!, Quebec, Kanada G.R. Brooks, D. E. Lawrence.
Vodní elektrárny Dlouhé Stráně.
Uvedené číselné hodnoty jsou jen přibližné, neboť různé prameny uvádějí různé a mírně odlišné údaje. Zeměpisné rekordy Česka Hudba: Mike Oldfield.
VODA & ENERGIE Kryštof Reisig, 12let, 7.B ZŠ Chomutov, ak.Heyrovského Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:
Ústecký kraj. Poloha a rozloha Ústeckého kraje SZ Čech, na hranicích se SRN Sousedí s kraji Libereckým, Středočeským, Plzeňským a Karlovarským Plocha.
Vodní elektrárny. Vypracovala: Veronika Prokešová, 15 let, třída 9.A a Jana Máčková, 15. let, třída 9.B ZŠ Chomutov, ak.Heyrovského Ak.Heyrovského 4539.
+. Adam Mach 12 let, 7.A Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:
9.B, 15 let Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:
Ústecký kraj. Základní údaje V kraji můžeme obdivovat přírodní krásy národního parku České Švýcarsko se známou Pravčickou bránou. Najdeme zde však i krajinu.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_16_22_VODSTVO EVROPY. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_NAŠE_VODSTVO.
ÚSTECKÝ KRAJ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_11_A_12_Ústecký kraj Téma: Vlastivěda -
Ústecký kraj. Rozloha km² 8. největší kraj ČR krajské město : Ústí nad Labem.
Vypracoval: Martin Půr
NÁZEV PROJEKTU: INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK
Finanční náročnost instalace miniturbínky
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Opakování - přehrady
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
VY_32_INOVACE_278_Jezera, bažiny, umělé nádrže
Autor: Mgr. Iveta Váňová
ÚSTECKÝ KRAJ.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jana Drtinová Číslo
Hydrosféra – vodní obal země.
Ústecký Kraj Krajské město: Ústí nad Labem Rozloha: 5´300 km2
VY_32_INOVACE_06_VL_ÚSTECKÝ KRAJ
Transkript prezentace:

VODNÍ ELEKTRÁRNY V povodí Ohře

Martin Motlík 12 let, 7.B Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:

Vodní elektrárny v povodí Ohře V povodí Ohře se nachází 11 malých vodních elektráren. Jedná se např. o Nechranice, Skalka, Přísečnice, Fláje, Jirkov, Všechlapy, Kadaň nebo o vodní nádrž Horka. VD Fláje VD Jirkov VD Nechranice VD HorkaVD Všechlapy VD Kadaň

Na jakém principu vodní elektrárny fungují Vodní elektrárny fungují na principu vodního kola nebo turbíny, která je poháněna průtokem vody Tím jak se kolo otáčí, předává padající voda energii soustrojí a následně dochází v turbíně k výrobě elektrické energie. Vodní kolo se svrchním nálevem

Druhy turbín Existuje řada druhů turbín, které jsou využívány na vodních elektrárnách. Fourneyronova turbína patří mezi nejstarší turbíny. Nejpoužívanější druhy turbín Kaplanova Francisova Fourneyronova

Kaplanova turbína Kaplanova turbína má na svém těle umístěny oběžné lopatky, které se dají různě natáčet přes vnitřní ložisko. Kaplanova turbína se nachází například na vodní elektrárně Nechranice.

Francisova turbína Francisova turbína slouží na stejném principu jako mlýnské kolo. Zde se už žádné lopatky otáčet nemohou. Vše je tu pevně svařeno a pohyb je zajištěn velkým pístem.

Fourneyronova turbína Fourneyronova turbína je jedna z nejstarších turbín. Fungovala na jednoduchém způsobu otáčivého pohybu. Voda přes ní jen proteče a vyteče do odvodňovacího kanálku.

Druhy malých vodních elektráren

Vodní elektrárny Účelem VD Jirkov je akumulace vody pro zásobení severočeské hnědouhelné oblasti pitnou vodou. Hlavní funkcí díla je zásobování Chomutovska pitnou vodou, nejprve ve spolupráci se soustavou nádrží Kamenička a Křímov. Přehrada leží v hlubokém údolí řeky Bíliny v Krušných horách asi 2 km nad městem Jirkov. Přítok Bíliny do nádrže je posilován gravitačním trubním převodem ze sousedního povodí potoka Lužec. JIRKOV

Nechranice Vodní dílo Nechranice leží přibližně v polovině toku řeky Ohře na českém území, 9 km jižně od Chomutova. Tato přehrada má nejdelší hráz ve střední Evropě ( měří 3280 m). Patří mezi největší sypané hráze s objemem 9,5 mil. kubíků. Vytváří největší nádrž v oblasti Povodí Ohře a je také velmi oblíbenou plochou pro windsurfing. Hlavním účelem bylo zabezpečit dostatek vody pro průmysl a zemědělství. V levé části hráze je umístěn korunový železobetonový přelivný objekt a navazující 600 metrů dlouhý lichoběžníkový betonový skluz.

V tomto místě se nachází Kaplanova turbína. Do této věže vede tunel, který se ústí pod vodou. Nechranice mají velký význam pro rekultivaci hnědouhelných lomů na Mostecku, voda z Ohře je využívána pro zatápění zbytkových jam po důlní činnosti. V současnosti je napouštěno jezero Most. Voda je pomocí čerpací stanice Stranná umístěné na toku bezprostředně pod hrází, převáděna dále na Mostecko.

Jez v Klášterci nad Ohří MVE Jez má za úkol korigovat průtok vody v korytě. Při povodních se jez snaží zmírnit hladinu vody, ale pokud je v korytě řeky vody příliš tak klapky jez musí naplno spustit. Na jezu jsou také umístěny jeřáby na položení zábran při čištění jezu.

Vodní dílo Fláje Fláje leží na Flájském potoce 3 km nad příhraniční obcí Český Jiřetín. Flájský potok pramení v rašeliništi severozápadně od Nového Města ve výšce 850 m.n.m a odtéká do Saska. Dílo bylo vybudováno za účelem zásobování Mostecka a Teplicka pitnou vodou. Výška hráze je 55,5 m nad údolím.

Vodní dílo Kadaň Vodní dílo Kadaň nalezneme na řece Ohři. Důvodem výstavby bylo snížení objemu nádrže Nechranice. Hráz je betonová, tížná o délce 104 metrů. Celá hráz sestává z levobřežního bloku. Hydroelektrárna je umístěna v samostatném bloku na pravé straně.

Výpust vodního díla Kadaň

Vodní dílo Horka Vodní dílo Horka je vybudováno na Libockém potoce asi 2 km nad obcí Hluboká. Objem hrázového tělesa je kubíků. V blízkosti osy hráze je v místě základové spáry injekční štola.

Užité zdroje MVE2 Turbíny- J.Bednář Mapy.cz vlastní fotografie

Děkuji za pozornost Martin Motlík jr. žák 7.B Akademika Heyrovského Chomutov